Alături de Constantin Rotaru, care deschide lista de candidaţi propusă de Partidul Alternativa Socialistă, se află o echipă de oameni pregătiţi să promoveze ideile socialiste în Parlamentul European.
Constantin Rotaru, doctor în economie, s-a născut la Râmnicu Vâlcea. Preşedinte al Partidului Alternativa Socialistă, Constantin Rotaru a fost şi deputat în Parlamentul României pe listele PSM, în legislatura 1992-1996.
Autor şi coautor al mai multor cărţi şi lucrări de fiscalitate şi socialism, dr. ec. Constantin Rotaru nu şi-a trădat niciodată idealurile de stânga. A refuzat predarea Partidului Socialist al Muncii în ghearele PSD şi, împreună cu membrii acestuia, în 2004, l-au reînfiinţat sub denumirea Partidul Alianţa Socialistă, al cărui preşedinte a fost ales la primul congres din acelaşi an.
După repetate fuziuni prin absorbţie sau contopire cu celelalte partide socialiste, Partidul Alianţa Socialistă, din decembrie 2013, a rămas singurul partid socialist din România, dar şi-a schimbat denumirea în Partidul Alternativa Socialistă (PAS).
Partidul Alternativa Socialistă este membru al Partidului Stânga Europeană.
LUCIA STANCIU, inginer în Electrotehnică, expert acreditat de Uniunea Europeană în Managementul schimbării.
În 1990 obţine Premiul „Constantin Miculescu”, al Academiei Române, secţiunea Fizică tehnică.
Are o bogată experienţă de organizare şi conducere la nivelul administraţiei municipiului Bucureşti şi la nivel macroeconomic, dobândită, în principal, prin activităţile desfăşurate ca Secretar ştiinţific al Consiliului tehnico-economic la Întreprinderea Metroul Bucureşti (1975 – 1981); ca Şef Secţie Economică la Sectorul 5 şi Şef Secţie Ştiinţă şi Învăţământ la Municipiul Bucureşti şi, în acelaşi timp, pe post de Cercetător ştiinţific la Institutul Central de Fizică (1981 – 1989); ca Şef Serviciu/Director/Expert la Fondul Proprietăţii de Stat, cu denumirile ulterioare, în sectorul elaborării şi aplicării strategiilor, politicilor economice, legislaţiei şi normelor specifice administrării, managementului şi privatizării societăţilor comerciale cu capital de stat, inclusiv tratarea obligaţiilor de mediu datorate activităţii trecute ale acestora (1994 – 2006).
A participat, prin susţinerea de cursuri, în cadrul unor programe internaţionale sau la instituţii de învăţământ superior din Bucureşti, la formarea managerilor şi studenţilor în spiritul dezvoltării durabile care înseamnă, în mare, respect pentru mediu, pentru spaţiul verde şi pentru gestionarea resurselor în folosul omului. Astăzi candidează pentru Parlamentul European din partea PAS, ocupând poziţia secundă pe listă.
LUCIAN SÂRBU
Născut pe 10 mai 1975, Lucian Sârbu a absolvit Facultatea de Filozofie (1993-1998) din cadrul Universităţii Bucureşti şi, ulterior, în perioada 1998-2001 pe cea de Ştiinţe Politice la FSPA (Universitatea Bucureşti). Asistent universitar în perioada 2001-2002, Lucian Sârbu este autorul volumului „Adevăr şi democraţie” (editura Paideia, 2001). Din 2002, lucrează exclusiv în mediul privat, mai întâi ca proprietar al propriei afaceri de servicii web, actualmente ca director de marketing online la o companie din Bucureşti. În perioada 2007-2012 a ţinut, sub pseudonimul „Manole”, singurul blog de analiză imobiliară obiectivă din România: „Balonul imobiliar”. Acest blog a informat cu obiectivitate publicul în timpul formării celei mai mari bule financiar-imobiliare din istoria României, în timp ce în mass-media oficială toate mesajele ascundeau realitatea, transmiţând publicului exclusiv dezinformările venite dinspre mediile financiar – imobiliare.
Este membru al Partidului Alternativa Socialistă (fosta Alianţă Socialistă) din 2012.
MARIN BADEA
Absolvent al Facultăţii de Istorie (1964); cercetător ştiinţific (1964-1989) şi cadru didactic universitar cu statut de asociat (1976-1990), doctor în istorie din 1982.
După evenimentele din Decembrie 1989 a lucrat ca jurnalist la publicaţia „Azi”, apoi la „Dimineaţa”. Din decembrie 1993 şi până în iulie 1998 a fost purtător de cuvânt al Fondului Proprietăţii de Stat. Din 1999 este conferenţiar universitar doctor la Universitatea „Constantin Brâncoveanu” şi la Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir”, unde desfăşoară şi în prezent activităţi didactice şi de cercetare ştiinţifică având, din 2007, când s-a pensionat, statut de asociat.
Între anii 1999-2014 a publicat 6 cărţi (unele în două sau trei ediţii) despre istoria românilor, istoria economiei (naţională sau mondială), istoria gândirii economice, istoria presei româneşti ş.a.m.d., plus numeroase studii, articole şi comunicări ştiinţifice.
Este membru al Partidului Comunist din iunie 1963. Din iunie 2005 este vicepreşedinte al Partidului Alianţa Socialistă. În prezent, ocupă funcţia de prim-vicepreşedinte al Partidului Alternativa Socialistă.
GHEORGHIŢĂ ZBĂGANU s-a născut pe 3 noiembrie 1951, a absolvit Facultatea de Matematică (1976) şi Facultatea de Filosofie (1983) din cadrul Universităţii Bucureşti. Este doctor în matematică şi profesor universitar la Universitatea Bucureşti, dar şi cercetător în cadrul Academiei Române. După 1990, a participat la numeroase cercetări de specialitate în China, SUA şi în mai multe ţări europene, fiind la ora actuală unul dintre cei mai respectaţi matematicieni români. Articolele sale de specialitate au apărut în revistele internaţionale cotate ÎŞI încă din anii 1980.
Gheorghiţă Zbăganu a luptat constant, după 1990, pentru drepturile clasei muncitoare, implicându-se încă din ianuarie 1990 în construcţia primului partid veritabil de stânga de după decembrie 1989, precum şi în afirmarea altor iniţiative democratice de stânga. Este membru al Partidului Alternativa Socialistă (fost Alianţa Socialistă) din anul 2004.
STANCIU DUMITRU s-a născut în comuna Vlădeni, judeţul Dâmboviţa, este de profesie inginer, absolvent al Facultăţii Electrotehnică, Institutul Politehnic Bucureşti în 1970. În anul 1981, obţine diploma de doctor inginer. Expert al Uniunii Europene în Managementul schimbării din 1996.
Activitatea profesională s-a desfăşurat pe două planuri – activitate didactică şi activitate de cercetare ştiinţifică şi proiectare. Activitatea didactică s-a materializat în cursuri de maşini şi materiale electrice, management şi modelare economică, managementul mediului, politici industriale şi comerciale, sisteme logistice etc. Activitatea ştiinţifică s-a derulat în domenii de vârf ale electrotehnicii şi s-a materializat în numeroase cărţi, articole şi contracte de cercetare. Activitatea în domeniul managementului s-a concretizat în conducerea a numeroase proiecte de schimbare în mari societăţi comerciale şi în cursuri pentru formarea managerilor, în calitate de Director de programe (cu participare internaţională).
Activitate politică: membru al Biroului Executiv al Partidului Stânga Europeană, Şef al Departamentului Relaţii Internaţionale al Partidului Alternativa Socialistă, Preşedinte Fondator al Asociaţiei de Prietenie România – Cuba.