Dintre proiectele cele mai importante sunt reabilitarea clădirii primăriei, căminul cultural, proiect aflat în derulare, iar în viitor, primarul nou ales intenţionează amenajarea unui parc multifuncţional pe terenul din spatele căminul cultural şi primăriei. Proiectul a fost depus în vederea finanţării în etapa lunii aprilie, cu fonduri europene, dar nu a îndeplinit punctajul necesar fiind scos de la finanţare, dar urmând să fie repus în etapa următoare. „Din punctul meu de vedere, avem toate şansele să fie prins la finanţate în cea de-a doua etapă, şi spun asta deoarece proiectul a fost respins în prima etapă cu doar nouă puncte. Un alt proiect de viitor este reabilitarea şi modernizarea dispensarului uman. Trebuie urgent să demarăm aceste lucrări, deoarece în prezent acoperişul este ciuruit şi plouă în interior. Şi mai ruşinos este faptul că nici aici nu există grup sanitar. În această clădire funcţionează un cabinet medical, unde îşi desfăşoară activitatea un medic şi o asistentă medicală, este amenajată o farmacie, iar la etaj avem un cabinet stomatologic.
Trotuarul poate limita riscul de accidente
Printre cele mai importante proiecte din localitate se numără şi realizarea unui trotuar, paralel cu drumul judeţean: „Realizarea unui trotuar, paralel cu drumul judeţean, pe întreaga lungime a comunei, pe partea dreaptă, începând de la intrarea în localitatea este un proiect stringent, care va demara cu fonduri alocate din bugetul local, pe o lungime de nouă kilometri. Tot în acest proiect urmează să autorizăm şi câteva treceri de pietoni, pentru că cele existente sunt făcute anapoda. Mai vreau ca, în colaborare cu Consiliul Judeţean, să demarăm lucrări de betonare a şanţurilor, tot pe partea dreaptă a drumului judeţean, pentru că toate apele care se scurg de pe dealuri ajung prin gospodării şi pe drumul de acces. Am redus acest fenomen prin decolmatarea şi adâncirea şanţurilor, de când conduc eu administraţia locală. În an ii trecuţi ieşeau pâraiele în şoseaua judeţeană, devenind practic imposibil să mai treci prin Şirineasa.
Locuri de joacă pentru copii, în fiecare sat
Primarul nou ales îşi propune ca, până la finalul acestui mandat, localnicii din Şirineasa să beneficieze de asfaltarea tuturor drumurilor comunale şi a uliţelor din localitate, de o primărie şi un cămin cultural modern, de amenajarea unor zone de agrement pentru copii, în fiecare sat, de un parc multifuncţional în zona centrală a localităţii şi de un teren de sport cu gazon sintetic. La toate acestea se adaugă proiectul pentru modernizarea iluminatului public, înfiinţarea unei grădiniţe cu program prelungit, înfiinţarea unui ansamblu de căluşari pentru copii, tineri şi adulţi mult mai vizibil, dar localitatea mai este nevoie şi de alte mici lucrări, de extindere a sistemului canalizare şi de un proiect pentru regularizarea pârâului Luncavăţ:
„De-a lungul timpului, din dezinteres, pârâul Luncavăţ a fost regularizat doar de la Horezu şi până la Popeşti, comuna Şirineasa neintrând în acest program la timpul respectiv, deşi pârâul Luncavăţ a distrus la proprietăţile de fiecare dată când a plouat mai mult. Avem gospodării care, dintr-o suprafaţă de teren de 2000 de metri pătraţi mai au 700 de metri pătraţi, pentru că le-a inundat Luncavăţul. În acest sens trebuie făcută o regularizare, o sistematizare a cursului acestui pârâu. Pe lângă această problemă mai este nevoie de anumite extinderi la reţeaua de canalizare, pentru că au rămas unele zone populate fără sistem de canalizare. Nu am înţeles niciodată de ce pe o uliţă cu trei case s-a băgat canalizarea, iar pe alta, unde avem 11 gospodării nu există sistem de canalizare, iar oamenii sunt într-adevăr nemulţumiţi. Aceste extinderi de reţea se pot face în colaborare cu Apavilul. La noi, canalizarea a fost un proiect care a fost executat în bătaie de joc, şi spun asta deoarece căminele de racord se pun corect la maxim 60 de metri, în timp ce, la Şirineasa, pe o distanţă de trei kilometri sunt trei sau patru cămine de racord. Marele noroc al nostru este că, reţeaua se află în administrarea Apavilului; dacă era în administrarea primăriei se alegea praful. Atunci când lucrarea s-a realizat nimeni nu a verificat-o, nu s-au pus garniturile la conducte, iar când plouă puternic apa din sol dă staţia peste cap. Un alt proiect al meu este amenajarea unor parcuri de recreare pentru copii în fiecare sat din localitatea Şirineasa. Avem în satul Ciorăşti un teren de aproximativ 3000 de metri pătraţi pe care o să-l transform într-o zonă de agrement. Tot aici, în clădirea fostei grădiniţe vom înfiinţa o grădiniţă cu program prelungit”, mai declară primarul social-democrat din Şirineasa.
Ion Streinu face echipă cu angajaţii primăriei
Relaţia noului primar cu angajaţii Primăriei Şirineasa urmăreşte două direcţii: profesionalism şi integritate. Primarul spune că nu a venit cu idei preconcepute în instituţie, dar pretinde respect din partea angajaţilor: „O altă problemă pe care am avut-o a fost aceea de a convinge angajaţii că trebuie să lucrăm legal. La prima discuţie pe care am avut-o cu angajaţii primăriei le-am spus că niciodată nu o să le cer să face ceva ilegal şi i-am avertizat că trebuie să mă atenţioneze dacă greşesc, pentru că nu sunt jurist de meserie. Acum suntem o echipă şi au căpătat încredere în mine, în primul rând pentru că luăm deciziile împreună. Şi parcul auto a fost o problemă, deoarece utilajele funcţionau fără să fie reparate, pe motiv că nu erau bani pentru piese. Astăzi, utilajele sunt puse la punct şi sunt utilizate indiferent de oră, în folosul comunităţii, nemaifiind trase pe dreapta, la cârciumă sau plecate la ciubucuri în zonă. Motorina are acum dedicaţie clară, pentru folosirea utilajelor şi a microbuzelor şcolare pentru primărie, nu în alte scopuri”, mai spune primarul Streinu.
Echipa de fotbal din Şirineasa nu se desfiinţează
Noul primar al comunei Şirineasa este un admirator al fotbalului şi susţine echipa localităţii, AS Şirineasa în primul rând „cu sufletul”. Spune că visul tinerilor în ceea ce priveşte accederea la barajul de promovare în Liga a III-a s-a împlinit, iar echipa nu se va desfiinţa. Astfel, după cinci ani de pauză, judeţul Vâlcea are din nou o reprezentantă în Liga a III-a. Campioana Vâlcii, AS Şirineasa, după ce a câştigat prima manşă a barajului cu Tractorul, 4-1 pe teren propriu, a pierdut returul de la Cetate (Dolj), scor 1-3, obţinând promovarea în premieră în Liga a III-a, săptămâna trecută. Aşa au reuşit tinerii acestei echipe ca localitatea Şirineasa să fie astăzi un punct de reper pe harta sportului-rege din Vâlcea:
„Din momentul în care am preluat prerogativele de primar interimar toţi şoşoteau că echipa se va desfiinţa, dar nu a fost aşa, am făcut tot ce a depins de mine ca echipa să meargă în continuare, pentru că sunt şi oameni care iubesc sportul, deşi sunt si unii care mă acuză. Am fost conştient că din bugetul local nu poţi să susţii o echipă de un asemenea nivel şi atunci mi-am adus amine de o frază a unui prieten care mi-a spus-o cândva că, dacă ajung primar la Şirineasa, va veni sponsor la echipa de fotbal a localităţii şi aşa l-am adus pe acest prieten să susţină financiar echipa localităţii, AS Şirineasa. În continuare, deoarece bani în bugetul local nu sunt vom avea o întâlnire, pentru că soluţia este următoarea: Consiliul Local va pune la dispoziţie baza sportivă, iar restul, pentru că va trebui un buget din câte am auzit de aproximativ 3 miliarde de lei vechi, vom atrage prin sponsorizări. În funcţie de ce vom reuşi să facem în acest timp vom anunţa, dar, în principiu, echipa merge în Liga a III-a”, a declarat primarul.