Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate

Panourile fotovoltaice vor diminua cheltuiala cu energia electrică

Cu fonduri alocate din bugetul local şi cu sprijin din partea companiei Petrom, la Mădulari se montează în prezent panouri fotovoltaice. Investiţia are valoarea de 160 de mii de lei şi va asigura iluminatul public pentru instituţiile publice. Panourile solare vor fi montate pe acoperişurile instituţiilor publice din localitate: baza sportivă, căminul cultural, scoala, dispensarul şi clădirea primăriei. Întreaga reţea va produce peste 16 Kw: „Pentru noi înseamnă că vom face pentru prima dată economie la energia electrică, adică diminuarea cheltuielilor. Noi vindem energie către o firmă care are licenţă şi această firmă o să deducă din cheltuielile pentru energia electrică pe care o consumă instituţiile publice”, explică primarul.

În prezent se lucrează la montarea panourilor. Potrivit declaraţiilor primarului, în 10 zile va avea loc recepţia: „Din calculele noastre, lunar vom face o economie a consumului de energie de 1500 de lei. Astfel, cheltuiala cu energia electrică se va diminua la mai mult de jumătate pentru primărie, şcoală şi baza sportivă”, mai afirmă primarul din Mădulari.

 

Proiectul de introducere a reţelei de apă şi canalizare, prioritar

Comuna Mădulari a primit fonduri pentru o singură investiţie: înfiinţarea reţelei de alimentare cu apă. Aspectul cel mai important este că investiţia reprezintă o prioritate pentru comunitate, localnicii confruntându-se în perioada verii cu lipsa acută a apei din fântâni. Primarul spune că nu avea o dorinţă mai mare decât să vadă localitatea racordată la apă, însă, până nu vede primul metru de conductă, nu poate să se bucure de această realizare: „Aşteptăm să semnăm contractul de finanţare şi să văd ordinul de începere a lucrărilor. Doar atunci pot să spun că se bagă apa la Mădulari”, afirmă primarul. Daniel Dimulescu mai spune că se aştepta ca Ministerul Dezvoltării să finanţeze mai multe proiecte, deoarece alocările de fonduri au ocolit până acum localitatea. Dintre cele cinci proiecte depuse de administraţia locală la Ministerul Dezvoltării pentru apă, canalizare, asfaltarea a două drumuri şi iluminatul public, cel mai important, pentru care primarul aştepta cu sufletul la gură finanţare de mult timp este înfiinţarea sistemului de apă în localitate. Daniel Dimulescu spune că nu are o dorinţă mai mare decât să-şi vadă localitatea racordată la apă, deoarece, în fiecare vară, seceta şi canicula le fac viaţa un calvar oamenilor din Mădulari: „Aici, verile sunt un iad pentru comunitate. Satele comunei Mădulari sunt risipite pe dealuri, iar vara fântânile seacă, oamenii nu au nici pentru ei apă, dar pentru animale. Nu este vis mai mare decât să văd localitatea racordată la apă şi canalizare. Trebuie să ţinem cont că, la Mădulari, marea majoritate a locuitorilor sunt pensionari, şi vreau să păstrăm pe cât se poate un preţ acceptabil, pentru apa consumată”, a declarat primarul Dimulescu.

 

Producţia record de mere a alimentat bugetul public al comunei

Investiţia de la Mădulari, constând într-un hectar de plantaţie de măr a fost plină de rod, anul acesta. Mere galbene, aurii sau rumene, cu aromă aparte şi fără chimicale au fost din belşug în această toamnă la plantaţia de măr din Mădulari. În ciuda îngheţului din primăvara acestui an, care a afectat multe plantaţii din ţară, cea de la Mădulari a fost salvată, dar, pentru asta, primarul Daniel Dimulescu şi angajaţii primăriei au pierdut câteva nopţi bune pentru a face focul pe lângă pomi. Recolta-record a făcut, însă, ca acest efort să fie dat uitării, pentru că rezultatul a meritat. Cu o producţie de peste 30 de tone de mere la hectar certificate ca fiind biologice, preţul oferit pentru un kilogram a fost de 1,20 lei, în timp ce un kilogram de mere de cultură costă în magazin chiar şi cinci lei: „Când a dat îngheţul am făcut focul în livadă patru seri la rând, ca să salvăm plantaţia. Nu ne plângem, ne mândrim, pentru că am avut o producţie de peste 30 de tone de mere la hectar, pe care le-am vândut, însemnând o încasare de peste 45 de mii de şi un profit de 12 mii de lei ”, a declarat primarul din Mădulari, Daniel Dimulescu. Dacă alţi producători s-au plâns că nu au unde desface merele din plantaţie, primarul din Mădulari a găsit soluţii, alimentând bugetul public al comunei cu bani din vânzarea fructelor.

 

Primarul a găsit alternativa de finanţare pentru programul „Şcoala după şcoală”

În cadrul modernizării infrastructurii educaţionale, administraţia locală din Mădulari a obţinut, printr-o asociaţie de dezvoltare intercomunitară pe care a format-o cu administraţia locală din Guşoeni finanţarea unui proiect pentru construirea unui after school, care se va implementa din 2018, cu fonduri europene. Proiectul vine în sprijinul celor 180 de copii din cele două localităţi, iar cu fondurile alocate se vor susţine salariile profesorilor şi se va da o masă caldă copiilor, care se va asigura printr-o firmă de catering”. La acest proiect, aportul administraţiilor locale va fi în procent de 2%”, afirmă primarul social-democrat din Mădulari.

„Şcoala după şcoală” este un program complementar programului şcolar obligatoriu, care oferă oportunităţi de învăţare pentru consolidarea competenţelor prin activităţi educative, recreative şi de timp liber, şi se adresează elevilor din învăţământul primar şi secundar.

Programul se poate desfăşura după programul şcolar obligatoriu şi cuprinde activităţi cu sprijin specializat de supraveghere şi îndrumare în efectuarea temelor, dar şi activităţi de încurajare a lecturii independente. Prin acest proiect se vor amenaja ateliere de creaţie şi pictură, activităţi tematice şi alte activităţi de tip recreativ:„În această vară, cu fonduri din bugetul local, la şcoala din centrul localităţii am montat o centrală termică şi am dat în folosinţă grupurile sanitare din interiorul şcolii”, declară primarul. În următoarea perioadă, administraţia locală va depune la Ministerul Dezvoltării în vederea finanţării două proiecte care vizează modernizarea şcolii şi a dispensarului din localitate, cu fonduri alocate prin programul PNDL-1: „Noi depuneam proiectul de anul trecut, însă şcoala a avut, paradoxal, autorizaţie de funcţionare. În situaţia aceasta, proiectul nu a fost luat în considerare în vederea finanţării. Însă, din toamna acestui an, şcoala nu a mai primit autorizaţie de funcţionare. Astfel, se vor aloca fonduri de la stat pentru reabilitarea clădirii începând de la acoperiş, termoizolaţie, schimbarea tâmplăriei, a parchetului, dar şi interioarele”, a adăugat primarul din Mădulari. Pe lângă acest proiect, administraţia locală căută soluţii de finanţare şi pentru dotarea şcolii cu mobilier: „Băncile şi dulapurile din şcoala sunt şubrede, au peste 45 de ani, iar clădirea este acoperită cu tablă pentru coteţe. Acestea reprezintă condiţiile pe care şcoala le oferă elevilor şi profesorilor în timpul cursurilor. Reprezentanţii unităţii de învăţământ aşteaptă sprijinul promis de primărie”, a mai afirmat social-democratul.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.