Primarul Gheorghe Mirea şi viceprimarul Ion Vlădulescu doresc să continue procesul de modernizare a comunei Budeşti. În acest sens, localitatea Budeşti va fi, în cel mai scurt timp, racordată la reţeaua de gaze naturale, la care se vor putea branşa toţi oamenii. Astfel, toate gospodinele din Budeşti vor da uitării buteliile cu gaz sau fumul înecăcios scos din plitele cu lemn. Primăria Budeşti a încheiat pentru acest proiect un parteneriat cu SC Distrigaz SA, în vederea introducerii reţelei de distribuţie a gazelor naturale şi, până în 2016, întreaga localitate va fi racordată. În vederea finanţării, Primăria Budeşti va participa cu 5% din valoarea totală a investiţiei. „Acest proiect se va face la cererea comunităţii. În primul rând, avem pe raza localităţii peste 25 de societăţi şi instituţii, mari consumatori de gaz. Referitor la demararea acestui proiect, în anul 2003 a mai existat din partea noastră o tentativă, dar planul a eşuat atunci, aşa că, având deja documentaţia făcută, ne-a rămas acum doar să-l pliem, conform normelor prezente. Vom racorda comuna Budeşti printr-o staţie de legare, măsurare şi predare, pentru că pe raza comunei Budeşti există deja o conductă de gaze de înaltă presiune. Am făcut studiul de fezabilitate, iar în prezent este la ANRE Bucureşti. Zilele acestea vom afla în ce stadiu se află. După ce primim de la ei avizul, proiectul va ajunge la Ministerul Dezvoltării, pentru concesionare. Documentaţia proiectului de introducere a reţelei de gaze va cuprinde întreaga localitate, pe o lungime de 46 de kilometri.”, a declarat primarul Gheorghe Mirea. Societatea Distrigaz a impus ca valoarea proiectului să fie amortizată într-un timp rezonabil, pentru a avea rentabilitate. Astfel, în funcţie de consumatori, distribuitorul poate să-şi calculeze în cât timp poate să amortizeze
investiţia. „După ce primim avizul de la ANRE, Ministerul Dezvoltării va scoate la concesionare lucrările privind introducerea serviciului de distribuire a gazului în comuna Budeşti. Având în vedere că localitatea Budeşti are 6500 de locuitori şi este foarte bine dezvoltată, acest proiect va demara, cu siguranţă. Dacă ar scoate la licitaţie fără să mai consulte populaţia ar fi mai bine, deoarece lumea întotdeauna este reticentă la ceea ce este nou. Pe parcurs, sunt convins că îşi vor da seama de utilitatea acestui proiect. Împreună cu cei de la Agenţia Naţională de Reglementare în domeniul Energiei voi începe să ţin şedinţe în fiecare sat, prin care îi voi ruga pe oameni să se gândească. Dacă, pentru început, nu vor avea posibilitatea branşării, pe parcurs, din necesitate, va exista dorinţa de a se lega la conductă.”, a mai precizat primarul Gheorghe Mirea.
Cererea pentru microbuz şcolar, rătăcită prin sertarele Inspectoratului Şcolar
La Budeşti, 500 de elevi merg în fiecare dimineaţă la şcoală, dar numai pentru jumătate dintre ei se poate asigura şi transportul. Din păcate, cererea făcută de Primăria Budeşti pentru alocarea unui al doilea microbuz şcolar a fost rătăcită iniţial prin sertarele Inspectoratului Şcolar. În acest moment, administraţia locală beneficiază de un singur microbuz, şi a primit doar promisiuni din partea Inspectoratului Şcolar. Pe termen scurt, administraţia locală Budeşti a găsit înţelegere de la începutul anului şcolar la conducerea Liceului Pleşoianu, reuşind să ia cu împrumut un microbuz, numai pentru un an. „Mai avem nevoie de un microbuz, dar nu am putut să beneficiem de programul prin care au fost alocate maşini noi din partea Guvernului, în vara acestui an. În acest moment, pentru că avem foarte mulţi elevi de transportat, dar avem un singur microbuz, am luat cu împrumut o maşină de la Liceul Pleşoianu, printr-un contract de comodat, pentru un an. Sperăm ca, până la sfârşitul anului, să primim un al doilea microbuz pentru a putea să transportăm copiii, deoarece este imposibil să le asigurăm tuturor deplasarea cu un singur microbuz. Dintre cei 500 de elevi, 250 merg cu microbuzul, iar ceilalţi, pe jos. Ni s-a promis că vom fi prinşi în sesiunea a doua, iar directorul de la Liceul Pleşoianu, din discuţiile purtate, ne-a comunicat că, în mod cert, nu ne va lăsa microbuzul decât până la sfârşitul anului şcolar. Inspectorul general vâlcean, în primă fază, ne-a comunicat că nu am făcut nici o solicitare la Inspectoratul Şcolar cu privire microbuz, dar noi am făcut dovada că aveam cererea depusă şi înregistrată.”, a mai declarat viceprimarul Ionel Vlădulescu.
Reabilitare treptată pentru toate şcolile
Viceprimarul Ionel Vlădulescu crede că este necesar ca elevii din Budeşti să beneficieze de facilităţi, pentru a nu fi nevoiţi să meargă în oraş să studieze. Începând din anul 2006, a demarat reabilitarea treptată a celor şase şcoli care funcţionează în acest moment. Cu toate acestea, administraţia locală are nevoie urgentă de finanţare pentru a reabilita acoperişul la două dintre şcoli. La şcoala generală din centrul localităţii şi la cea din satul Bârseşti sunt necesare lucrări pentru schimbarea acoperişului, deoarece tabla a început să se degradeze. Fiind într-o stare avansată de uzură, a început să plouă prin acoperiş şi poate fi distrus, în scurt timp, mobilierul din clase. „Nu avem bani în acest moment, dar aceste şcoli nu vor rămâne aşa. Ele vor fi reabilitate cu bani din bugetul local. Este foarte grav, nu putem să lăsăm o şcoală cu gaură în acoperiş. În rest, toate şcolile sunt reabilitate şi dotate cu mobilier.”, a mai declarat viceprimarul Ionel Vlădulescu.