Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Pământul ameninţă să le înghită casele oamenilor din Milcoiu

Alunecarea de teren produsă pe drumul comunal Costăcheşti, în urma ploilor din vara 2010, a ajuns la trei metri de locuinţele a peste 30 de oameni. Fenomenul s-a activat acum şapte ani şi, de atunci, pericolul avansează pe zi ce trece. Primăria nu are bani pentru consolidarea malului şi a făcut adrese la Guvern, cerând ajutor. Mai mult, autorităţile locale au închis drumul circulaţiei publice, din cauza riscurilor iminente. Consolidarea zonei ar costa peste 2 milioane de lei, dar de ani buni oamenii din Milcoiu primesc doar promisiuni de la fiecare Guvern. Cetăţenii din zonă trăiesc cu teama că, într-o noapte, casele vor aluneca în râpă. Mai multe familii au casele pe marginea prăpastiei adâncă de peste 50 de metri. Alunecarea de teren se întinde pe câteva sute de metri şi se reactivează la fiecare ploaie. Autorităţile locale sunt neputincioase, au închis drumul şi l-au consolidat, dar ceea ce s-a făcut până acum este insuficient. Un proiect de consolidare de 2 milioane de lei zace şi acum în sertarele ministrului Dezvoltării, explicaţia fiind simplă: „nu sunt fonduri suficiente”. Alunecarea de teren nu pune în pericol doar casele, ci şi reţeaua electrică şi sistemul de apă al localităţii: „Alunecarea se accentuează la fiecare ploaie, însă nimeni nu ia în seamă situaţia. Noroc cu firma constructoare, care m-a ajutat să scot nişte stâlpi de iluminat din beton care nu îşi mai aveau rostul, pe care i-am băgat în râpă. Am mai băgat balastru şi pământ, şi am reluat circulaţia acolo, dar totul până la prima ploaie mai puternică, apoi închidem din nou drumul. Pe acel drum trec cetăţenii din trei sate, microbuzul şcolar, reţeaua de apă şi iluminatul public. Pentru stabilizarea alunecării de teren de pe drumul comunal Costăcheşti, de când sunt eu primar şi până în prezent s-au dat şase hotărâri de Guvern. În anul 2010 am făcut proiect de stabilizare a zonei care valora 22 miliarde de lei, iar astăzi lucrările depăşesc probabil 35 de miliarde de lei. În aceşti ani am făcut, cu bani din bugetul local doar „cârpeli”, pentru că nu se mai putea circula”, ne-a declarat primarul din Milcoiu, Daniel Muşat.

 

Localnicii primesc doar promisiuni de la Guvern

Soluţia de consolidare a fost adoptată acum şapte ani la Consiliul Judeţean şi Prefectură, dar fără finanţarea proiectului din fondul de rezervă al Guvernului pentru situaţii de urgenţă. Alunecarea se manifestă pe o lungime de 300 de metri, iar prăpastia formată este de peste 50 de metri: „Alunecarea de teren face legătura între drumul comunal 27 şi drumul naţional 7. Altfel, localnicii din zona Izbăşeşti, Şorecaru şi Milcoiu Deal care vor să ajungă la serviciu fac, de ani buni, o rută ocolitoare dus – întors de peste 16 kilometri. Mai mult, din cauza acestei alunecări microbuzul şcolar şi maşinile care fac aprovizionarea magazinelor din zonă, dar şi salvarea sau pompierii trebuie să utilizeze ruta ocolitoare”, declară dezamăgit primarul. Din această cauză, unul dintre operatorii de telecomunicaţii mobile şi-a ridicat staţia din zonă: „Consider că, în aceşti ani am făcut tot ce a fost omeneşte posibil, cu forţele noastre, pentru a încerca să stabilizăm zona. Am încărcat hăul format cu pământ şi am construit gabioane din lemn, dar toate aceste cârpeli ale noastre s-au dovedit a fi apă de ploaie de fiecare dată când alunecarea se reactzivează din cauza ploilor. Avem şase hotărâri de guvern întocmite, iar drumuri la minister au fost nenumărate. Cu toate acestea, nimeni nu ne-a luat în seamă. Prefectul Florian Marin a venit la noi, a văzut situaţia din zonă, iar a treia zi a dat Hotărâre de Guvern pe care a dus-o special la Bucureşti. Cu toate acestea nimic nu se mişcă. Probabil se vor aloca fonduri când pământul va înghiţi casele, dar atunci va fi prea târziu”, mai spune primarul.

 

Exploatări ilegale pe Topolog

Din cauza excavărilor excesive, făcute direct în albia pârâului Topolog, aceasta s-a adâncit foarte mult, iar cursul pârâului s-a modificat în fiecare an, întrucât apa din pânza freatică se drenează. Primarul este îngrijorat, deoarece fântânile din comuna Milcoiu şi puţurile realizate pentru sistemul de apă centralizat sunt afectate de scăderea pânzei de apă freatică. Situaţia este destul de gravă, spune primarul, dar şi ilegală. De ani buni, primarul din Milcoiu a încercat să stopeze excavările excesive din albia majoră a pârâului Topolog, dar la apelurile sale disperate nu au găsit răspuns la autorităţile competente: „În continuare se excavează mai mult noaptea, şi nu se ia nici o măsură împotriva celor care fac acest lucru. Eu consider că o balastieră dintr-o localitate trebuie să aibă avize de la Administraţia Bazinală de Apă Olt şi autorizaţie de excavare pe râul Topolog. Cu toate acestea se fură, se excavează noaptea. Eu ştiu că legal este ca, în momentul în care se excavează, respectiva societate trebuie să ridice avizul de la primărie, iar eu nu am dat nici un aviz, de când sunt primar. Pânza freatică s-a adâncit, fântânile şi sistemul de apă pe care îl aveam în comună s-a degradat şi am ajuns să nu mai avem vara apă, deoarece puţurile colectoare au început să sece. Eu nu mai fac nici o adresă nimănui, dacă cineva vrea să se sesizeze este foarte bine. Mereu am fost vocal şi am anunţat dezastrul care se petrece aici din cauza excavărilor excesive, făcute direct în albia Topologului. Cu toate acestea nimeni nu ia măsuri”, a anunţat primarul din Milcoiu.

 

Din cauza excavărilor, vegetaţia din zonă este în pericol

Primarul este destul de revoltat din cauza faptului că excavările ilegale afectează şi vegetaţia din zonă. Plutele, aninii şi întreaga vegetaţie moare, dar nimeni nu ia nici o măsură: „Este un strigăt de disperare al meu, dar nimeni nu mă aude. Prin excavare albia s-a adâncit cu doi metri, nu se mai poate trăi. În fântânile oamenilor nu mai există apă, iar puţurile din reţeaua centralizată a comunei sunt deja seci. Izvoarele au secat din cauza excavărilor făcute necontrolat, fără ca nimeni să intervină. Pe nimeni nu interesează că se duce fauna, că seacă izvoarele şi că nu mai este apă în fântânile oamenilor. Zăvoiul s-a uscat, sălciile şi aninii de pe marginea pârâului se usucă. Cel mai bine ar fi fost să facă o decolmatare şi amenajarea albiei pârâului Topolog, aşa cum se făcea cândva”, atrage atenţia primarul comunei Milcoiu.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.