Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Oraşul Balcesti se va dezvolta cu ajutorul fondurilor europene

Primarie BalcestiIon Curelaru este singurul primar după 1989 care a reuşit să obţină două mandate consecutive în oraşul Bălceşti. Cetăţenii au taxat la fiecare patru ani conducătorii pe care şi i-au ales până acum, din cauza investiţiilor puţine pe care aceştia le-au realizat. Între anii 2008-2012, deşi o perioadă nefavorabilă din punct de vedere politic lui Ion Curelaru, social-democratul a reuşit să realizeze câteva investiţii serioase, care i-au asigurat continuitatea prin obţinerea unui nou mandat, în 2012.

Bani europeni pentru apă şi canalizare

Faptul că oraşul Bălceşti este prins în masterplanul de dezvoltare a judeţului Vâlcea îi dă certitudinea primarului Curelaru că, foarte curând, toate gospodăriile vor beneficia de alimentare cu apă şi canalizare. Este un proiect amplu, care se va derula pe o perioadă de 15 luni, finanţat din fonduri europene. Potrivit primarului social-democrat Ion Curelaru, startul lucrărilor s-a dat pe 28 aprilie, în prezent desfăşurându-se organizarea de şantier. „Au început lucrările de reabilitare pentru reţeaua de apă şi canalizare, utilităţile fiind extinse în toată localitatea. Începem investiţia prin masterplanul judeţului Vâlcea, având o valoare de 8,6 milioane de euro. În această etapă sunt alocaţi 5-6 milioane de euro pentru lucrările de extindere la reţeaua de apă şi canal pe o lungime de 15 kilometri, plus staţia de epurare. De acest proiect se ocupă societatea Apavil, noi doar am eliberat certificatul de urbanism, însemnând că, în următoarea perioadă, vom extinde canalizarea în toate satele şi vom introduce apă acolo unde nu am reuşit până acum. În momentul de faţă avem apă aproape în toată localitatea, dar canalizare este numai în zona centrală. Primele zone unde vom începe lucrările vor fi Delureni, Ulicioiu şi Pajura, acolo unde nu avem nici alimentare cu apă şi nici canalizare, aşa că se va merge în paralel cu ambele reţele.”, a precizat social-democratul Ion Curelaru, primarul oraşului Bălceşti.
Doar centrul oraşului beneficiază de canalizare
Proiectul privind reabilitarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare din oraş a fost realizat prin programul Phare 2006, având o valoare de peste 1,13 milioane de euro. Ulterior, a fost introdusă apa în satele Irimeşti, Cârlogani şi Beneşti pe o distanţă de 11 kilometri, prin fonduri guvernamentale. Astăzi, alimentarea cu apă există în aproape tot oraşul, dar sistem de canalizare nu este decât în zona centrală: „Am avut de realizat reabilitarea sistemului de apă-canal în localitatea Bălceşti, prin programul Phare 2006. Am reuşit să introducem apă pe aproximativ 7 kilometri, canalizare pe 3,5 kilometri şi să instalăm staţia de epurare de ultimă generaţie. Astfel, apele reziduale au, la ora actuală, o puritate bună, apa fiind potabilă. De asemenea, am terminat de introdus în această vară apa în satele Irimeşti, Cârlogani şi Beneşti. Este o investiţie pe Ordonanţa 7 care a fost începută în anul 2008 şi finalizată în 2011. Proiectul a cuprins o distanţă de 11 kilometri.”, a mai declarat social-democratul Curelaru.

După cinci ani, asfaltarea DC Bălceşti – Poieni se apropie de final
Încă de la preluarea primului mandat, primarul Curelaru s-a apucat de făcut proiecte care să vizeze asfaltarea unor drumuri comunale. În anul 2009, prin HG 577, în oraşul Bălceşti încep lucrările de asfaltare a drumului comunal Bălceşti – Poieni. Timp de cinci ani, statul a alocat sume mizere administraţiei locale pentru continuarea lucrărilor de asfaltare a celor 3,6 kilometri de drum comunal. Astăzi, investiţia este finalizată în proporţie de 90%, dar primăria mai înregistrează cinci miliarde de lei vechi datorie către firma constructoare, bani care ar trebui să vină de la Guvern pentru a fi încheiată lucrarea: „În această perioadă, am finalizat turnarea stratului doi de asfalt al drumului comunal Bălceşti – Poieni. Aceste lucrări de asfaltare s-au derulat timp de 5 ani, cu fonduri guvernamentale. Valoarea proiectului s-a ridicat la 34 de miliarde de lei vechi, dar, pentru a finaliza lucrările, Guvernul trebuie să mai vireze în contul primăriei 5 miliarde de lei vechi pentru reabilitarea rigolelor şi a podeţelor prevăzute în proiect, dar acest lucru se va face în perioada următoare. Ce a fost greu s-a rezolvat.”, a precizat primarul Ion Curelaru.

Primul mandat, plin de investiţii în infrastructura rutieră
DJ 651B Bălceşti – Goruneşti a fost reabilitat
Unul dintre cele mai importante, dar şi printre primele proiecte realizate la Bălceşti cu fonduri europene este modernizarea Drumului Judeţean 651B Bălceşti – Goruneşti, limită cu judeţul Olt, în valoare de 6,3 milioane de euro. Proiectul a fost accesat cu sprijinul Consiliului Judeţean, mai ales datorită implicării preşedintelui Ion Cîlea. Ulterior, proiectele primarului Ion Curelaru s-au ţinut lanţ, numeroase obiective intrând la finanţare: „Din 2008 şi până în prezent, am reuşit câteva proiecte necesare localnicilor. Printre cele mai importante figurează asfaltarea DJ Bălceşti – Preoţeşti, investiţie care a fost realizată cu sprijinul şi bunăvoinţa preşedintelui CJ, Ion Cîlea. Am finalizat asfaltarea DJ Bălceşti – Preoţeşti, limită judeţul Olt, pe o lungime de 12,5 kilometri. Lucrarea, care a fost făcută prin Programul Operaţional Regional, a început în 2010, în august, şi s-a finalizat în octombrie 2011. Am continuat cu asfaltarea străzilor Irimeşti de Jos, Bâlciului, introducerea apei în satele Irimeşti şi Beneşti, sala de sport, reabilitarea casei de cultură, dar şi cu amenajarea trotuarelor din localitate. O altă investiţie necesară şi utilă este sala de sport, cu o capacitate de 150 de locuri. Lucrarea a fost începută în toamna anului 2010 şi finalizată în toamna anului 2011. Valoarea totală a fost de peste 12 miliarde de lei vechi.

Şase kilometri de asfalt cu bani din bugetul local
Văzând că lucrurile nu merg într-un ritm normal în ceea ce priveşte alocarea de fonduri din partea Guvernului, primarul Ion Curelaru a încercat să aloce bani pentru asfaltări din bugetul local. Astfel, în cinci ani, a reuşit să asfalteze 6 kilometri de drumuri şi străzi comunale, cu fonduri locale:
„Cu fonduri din surse proprii am reuşit să asfaltăm circa 6 kilometri de drumuri şi străzi comunale, străzile Irimeşti de Jos, în lungime de 850 de metri, şi Olteţului, în lungime de 1.300 de metri, centrul localităţii, 3 kilometri, strada Irta, Ion Mincu, iar acum suntem în faza de asfaltare a străzilor Târgului, Mihai Viteazu şi Preot Leon Dumitrescu, în total 6-7 kilometri care urmează a fi reabilitaţi în oraşul Bălceşti. În fiecare an, am reuşit să pietruim toate drumurile săteşti cu macadam şi, la ora actuală, ele se află într-o stare foarte bună. Eu cred că am mai avea de asfaltat circa 11 kilometri de drumuri comunale.”, a mai spus primarul social-democrat.

Şcolile au nevoie de reparaţii capitale
Primarul se arată profund dezamăgit că nu a reuşit să realizeze reabilitarea capitală a nici uneia dintre şcolile aflate pe raza localităţii. Grupul Şcolar Tehnologic a necesitat o reabilitare la acoperiş, lucrare care a costat administraţia locală 2,5 miliarde de lei vechi: „Avem Grupul Şcolar Tehnologic, Şcoala cu clasele I-VIII la Otetelişu, Şcoala cu clasele I-IV Cârlogani, Beneşti şi Goruneşti. Mai avem 7 grădiniţe, iar în toate unităţile de învăţământ învaţă 1.300 de elevi. Tot timpul am acordat o atenţie deosebită unităţilor de învăţământ. Ne-am dorit să schimbăm acoperişul de la Grupul Şcolar, care are neapărată nevoie de reabilitare.”, a spus primarul. Ion Curelaru susţine că a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru reabilitarea şcolilor, dar tot ar mai fi nevoie de fonduri pentru această ramură. El spune că ar fi nevoie în localitate inclusiv de o grădiniţă cu program prelungit, obiectiv pentru care documentaţia zace prin sertarele de la Banca Mondială: „Grădiniţa cu program prelungit este un obiectiv necesar pentru localitate, dar nu s-a făcut nimic până acum. Avem depus un proiect la BERD încă din anul 2010 în acest sens, dar nu avem nici o veste. Proiectul prevede reabilitarea clădirii, dar au intrat spre finanţare doar obiectivele care necesitau construcţie de la zero. La momentul respectiv, au prins doar primari PDL, pentru că se aflau la putere. Din păcate, nu am prins nici una dintre şcoli pe un program european, pentru modernizarea clădirii, însă am avut grijă să le facem reparaţiile din bugetul local. Am avut ghinion, deoarece tot timpul guvernarea a fost de altă culoare decât cea a primarului.”, a concluzionat Ion Curelaru.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.