Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate

Oltchim vrea controlul sarii si al calcarului din judet

Conducerea SC Oltchim SA s-a arătat interesată de preluarea controlului sării de la Ocnele Mari şi al calcarului de la Bistriţa, urmarea imediată a acestei iniţiative fiind cel mai probabil pregătirea procesului de privatizare a combinatului. Deşi SNS Salrom şi ANRM nu şi-au dat, deocamdată, acordul pentru acest lucru, ministrul Adriean Videanu pare că-l sprijină pe Constantin Roibu să pună bazele holding-ului de exploatare şi gestionare a sării/calcarului.

Saramura, motiv de discuţii aprinse

La data de 14 mai a.c., la Prefectura Vâlcea a avut loc o întâlnire la care au luat parte reprezentanţii Primăriei Ocnele Mari, ai SC Conversmin SA, prefectul Petre Ungureanu, preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Cîlea, şeful Societăţii Naţionale a Sării Salrom SA, reprezentanţi ai Ministerului Economiei şi preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, ocazie cu care au fost discutate aspecte privind perspectivele de exploatare a câmpurilor de sonde active III şi IV din Ocnele Mari. În urma discuţiilor s-a stabilit că exploatarea saramurii poate continua la Ocnele Mari pe termen lung şi că SNS Salrom SA poate interveni pentru adaptarea la cerinţele de consum ale SC Oltchim SA şi ale Uzinelor Sodice Govora. De asemenea, SNA Salrom şi-a luat angajamentul că va iniţia un proiect intern pentru menţinerea la parametri a capacităţii de producţie a sării în soluţie. Deşi şefii SNS Salrom SA şi ANRM s-au prezentat la discuţii cu temele făcute, aceştia primind anterior de la primarul Petre Iordache documentaţia privind situaţia de la Ocnele Mari, şedinţa nu a reuşit să rezolve problemele în amănunt, dat fiind că de la discuţii a lipsit partea direct implicată, respectiv principalii beneficiari ai exploatării de sare din zonă. Acesta spune că problema continuării exploatării la Ocnele Mari va fi discutată şi probabil rezolvată la 11 iunie 2010, când reprezentanţii conducerii Prefecturii Vâlcea, ai Primăriei Ocnele Mari, ai SNS Salrom, SC Oltchim SA şi cei ai Uzinelor Sodice Govora se vor întâlni din nou la Râmnicu Vâlcea.

Oltchim se pregăteşte de privatizare

Se pare că una dintre problemele care urmează să fie clarificată peste aproximativ trei săptămâni va fi dezideratul conducerii SC Oltchim SA de a prelua integral controlul sării de la Ocnele Mari, al calcarului de la Bistriţa şi al apei din râul Olt, idee dezaprobată, deocamdată, de Societatea Naţională a Sării şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale. Primarul Petre Iordache spune că nu cunoaşte amănunte cu privire la discuţiile între conducerea SC Oltchim SA, SNS Salrom SA şi ministrul Adriean Videanu, care se pare că sprijină combinatul în iniţiativa de a se constitui într-un holding. „Nu cunosc prea multe detalii despre aceste discuţii, dar se pare că SNS Salrom şi ANRM nu şi-au dat, deocamdată, acordul ca Oltchimul să preia controlul exploatărilor de sare şi calcar. Sincer, nici nu prea mă interesează cum va fi finalizată înţelegerea, atâta timp cât ambele părţi vor ajunge la o concluzie comună, de bun augur atât pentru părţile direct implicate, cât şi pentru comunitatea din Ocnele Mari.”, declară primarul Iordache. Gurile rele spun că iniţiativa conducerii Oltchim de a prelua exploatările de sare şi de calcar este explicată de dorinţa managerului general Constantin Roibu de a nu mai depinde de intermediari, în perspectiva deja palpabilă a privatizării combinatului. După toate probabilităţile, dorinţa şefului Oltchim se va realiza, dat fiind că membri importanţi din Guvernul României se arată interesaţi de strategia acestuia.

Codul roşu rămâne activ

Proiectul de prăbuşire controlată a cavernelor de la Ocnele Mari a „înghiţit” deja peste 4.000 de miliarde lei vechi, iar codul roşu nu a fost nici acum ridicat, chiar dacă s-a realizat deja expulzarea cantităţii de saramură prevăzută în proiectul întocmit de profesorul universitar Florian Zamfirescu, adică 600 de mii de metri cubi. Potrivit „Programului de operare privind detensionarea situaţiei existente în Câmpul I de sonde de la Ocnele Mari”, până acum, din cavernă s-au extras aproape 800 de mii de metri cubi de saramură, dar Instituţia Prefectului nu s-a grăbit încă să ridice codul roşu, menţinând starea de alertă. Singura explicaţie a acestei atitudini este doar aceea că, sub pretextul unei situaţii de urgenţă, în zonă se pot cheltui în continuare bani publici fără licitaţie. Suma necesară strămutării caselor s-a ridicat la peste 20 de milioane de euro, iar pentru strămutarea celor 20 de familii ale căror gospodării au fost afectate de alunecări au fost cheltuiţi, până în prezent, peste 100 de miliarde.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.