Sunteţi aici: Pagina principală // Economie

Oltchim se privatizeaza in 2012

Combinatul chimic din Râmnicu Vâlcea va fi privatizat anul viitor, a anunţat Ministerul Economiei. Procedurile pentru privatizarea acestuia au fost deja demarate, statul român urmând ca până în august anul acesta să angajeze un consultant recunoscut pe plan internaţional care să pregătească acest proces. Licitaţiile pentru vânzarea societăţii la care Ministerul Economiei este acţionar majoritar urmează să aibă loc în prima jumătate a anului 2012.

Ariton: „Este posibil ca în 2012 să fie privatizat”
Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ion Ariton, susţine însă că anul 2012 ar putea găsi combinatul chimic deja privatizat. „Am avut câteva întâlniri cu domnul Roibu. Privatizarea Oltchim este în atenţia ministerului. Sunt convins că vom găsi parteneri interesaţi în acest sens. În cursul acestui an, vom finaliza paşii pe care OPSPI (Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, n.r.) trebuie să îi facă pentru a ajunge la termenul final . Este posibil ca in 2012 să fie privatizat” , a declarat vineri, 25 februarie, ministrul Ariton. Ministerul Economiei a anunţat marţi că Guvernul României a demarat procedurile pentru privatizarea combinatului chimic Oltchim SA din Râmnicu Valcea, controlat de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA).

Roibu: „Există riscul ca privatizarea să fie păguboasă pentru statul român”

Atât conducerea societăţii din Râmnicu Vâlcea, cât şi angajaţii ei sunt de acord cu privatizarea combinatului chimic cerută de Fondul Monetar Internaţional, dar cred că acest proces ar trebui să se realizeze în anumite condiţii, printre acestea primordială fiind asigurarea funcţionării la capacitate maximă a societăţii. În prezent, combinatul funcţionează la doar 40 la sută din capacitate ceea ce a dus la acumularea de datorii uriaşe, pe peste 2000 de miliarde de lei la finalul anului trecut, şi pierderi care cumulate pe ultimii trei ani depăşesc 700 de miliarde de lei vechi. „Oltchim a fost şi este considerat perla petrochimiei româneşti şi chiar a Europei centrale, fiind lider de piaţă pentru o serie de produse, cum ar fi soda caustică, PVC, polioli, plastifianţii, iar acest avantaj pe care îl avem ar trebui pus în valoare şi în cazul Oltchim să se facă o privatizare de succes şa cum a fost în cazul BCR de exemplu. Până să se facă privatizarea, Oltchimul are nevoie să se rezolve favorabil dosarul care este depus spre avizare la Uniunea Europeană şi, de asemenea, să îşi continue programul de modernizare şi de retehnologizare, aşa cum a fost hotărât prin cele două memorandumuri care au fost aprobate de Guvernul României în anii 2009 şi 2010 şi care au fost depuse la Uniunea Europeană. În prezent există o discrepanţă uriaşă între cifra de afaceri şi valoarea activelor, care ar comporta riscul unei privatizări păguboase pentru statul român. Având în vedere că termenul care este anunţat pentru privatizare, anul 2012, cred că permite reînceperea activităţii la capacitate a tuturor instalaţiilor din Oltchim, astfel încât să putem funcţiona la întreaga capacitate şi să putem produce profit şi astfel să îi creştem valoarea de piaţă, iar privatizarea să se facă în condiţii avantajoase pentru statul român”, a precizat Constantin Roibu, directorul general al SC Oltchim SA.

Salariul 2000 de euro şi complex industrial integrat, condiţiile sindicaliştilor

Sindicaliştii solicită menţinerea tuturor celor 3.600 de angajaţi, câţi are societatea în prezent, plus un salariu ca la celelalte societăţi similare din Europa şi un complex industrial integrat, care să asigure performanţă şi profit pentru cel care va cumpăra această societate la care statul român, prin Ministerul Economiei, este acţionar majoritar cu 54,8 la sută. „Condiţia socială este aceea de a asigura stabilitatea şi siguranţa locurilor de muncă nu pe o perioadă de cinci zece-ani, ci pe o perioadă mai îndelungată şi să aveam un salariu mediu brut de cel puţin 2000 de euro, atât cât au societăţile comerciale cu producţie similară din Uniunea Europeană”, a precizat Mihai Diculoiu, liderul Sindicatului Liber „Oltchim”. În opinia acestuia, realizarea acestui complex integrat este o condiţie esenţială pentru privatizarea cu succes a Oltchimului. „Este important ca acţionarul majoritar al companiei, Ministerul Economiei, să nu grăbească acest proces de privatizare şi ar fi bine ca mai întâi să realizeze funcţionarea în sistem integrat a Oltchimului, în sensul că, alături de Petrochimia din Piteşti, pe care a preluat-o anul trecut, să includem şi Rafinăria Piteşti, Exploatarea Minieră din Râmnicu Vâlcea şi să realizăm un parteneriat de energie electrică astfel încât să avem energia electrică ieftină, pentru că noi consumăm în jur de 1,5 milioane de MW pe an. Având acest complex integrat nu am mai depinde de nimeni. Există, de altfel şi un studiu de fezabilitate, care arată că Oltchim poate, după realizarea acestui sistem integrat, să obţină profit, să asigure locurile de muncă a încă 3000 de angajaţi, pe lângă cei 3600, câţi are în prezent şi atunci statul român va scoate bani frumoşi pe Oltchim, prin creşterea rentabilităţii şi cel care va veni va avea tot interesul să continue programele de dezvoltare şi retehnologizare şi va putea avea şi profit”, a precizat liderul sindicaliştilor din Oltchim.

Ungureanu vrea privatizare, dar în condiţii de profit

Despre acest subiect, prefectul de Vâlcea, Petre Ungureanu spune că, în acest moment, datul cu părerea despre societatea vâlceană nu este benefic. „Este o societate listată la bursă şi îi face un rău imens acest scandal. Greşesc şi cei care nu judecă, greşesc şi cei care îl critică. Dacă s-ar aproba de Uniunea Europeană conversia datoriei în acţiuni, dacă ar fi bani pentru a se cumpăra ce mai este de cumpărat, vânzarea ar fi chiar avantajoasă pentru statul român. Şi menţinerea în stare de funcţiune este grea, avem oameni care muncesc acolo şi care nu sunt deloc plătiţi cum trebuie, dar nici prelungirea incertitudini nu este temeinică. Sunt pentru privatizarea Oltchim, dar numai în condiţii absolut avantajoase pentru statul român. Asta ne-ar mai lipsi, revolte, mişcări sindicate şi încetarea activităţii la Oltchim”, a spus acesta. Cât priveşte datoriile pe care le are combinatul în prezent, de 540 de milioane de euro sau peste 2000 de miliarde de lei vechi, vor putea fi achitate când Oltchimul va funcţiona cu toate instalaţiile. „Aceste datorii sunt provocate de faptul că, din anul 2008, Oltchim funcţionează la 30 la sută din capacitate. Noi am mai avut şi în anii din urmă un grad ridicat de îndatorare, dar pe o funcţionare la capacitate maximă am reuşit să le achităm. Nu este un lucru îngrijorător, mai ales că studiile efectuate de consultanţi recunoscuţi pe piaţa europeană şi pe plan internaţional arată că Oltchim are capacitatea să îşi plătească toate datoriile, dar cu condiţia funcţionării la capaciate cu instalaţiile pe care le avem astăzi în dotare”, a mai adăugat Constantin Roibu.
Ramona DINCĂ


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.