Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Numeroase proiecte finalizate la Bunesti

Eforturile pe care le-a făcut pentru comunitatea din Buneşti i-au fost răsplătite primarului în anul 2000 cu un premiu din partea Consiliului Judeţean pentru cel mai frumos sat, bani cu care a construit un pod pentru cetăţeni: „După anul 2000, am început mai multe proiecte, am participat la un concurs, „Satul meu, cel mai frumos”, unde am luat locul întâi pe judeţ şi am fost premiat de conducerea Consiliului Judeţean Vâlcea cu acea sumă, un miliard, cu care am construit un pod pentru cetăţeni, în punctul Treime”. În perioada mandatelor sale a promovat mai multe proiecte, inclusiv cu credite externe: „Am realizat alimentarea cu apă pe Programul 676, o reţea de apă cu două puţuri forate la o adâncime de 200 de metri şi altul de 230 de metri care sunt funcţionale în prezent, am făcut extinderi ale reţelei de alimentare cu apă la reţeaua din satul Teiuş, în fiecare an am lucrat la extinderi şi la drumuri în zona aceea. Tot atunci am câştigat un proiect de canalizare pe care l-am finalizat în 2007, cu care am avut cel mai mare punctaj pe ţară, pe Programul SAPARD, cu o valoare de un milion de euro, iar alimentarea cu apă a fost în valoare de 1.746.000 de mii de dolari. Aceasta s-a realizat cu ajutorul unei firme engleze care a finanţat lucrarea, iar noi am pus la dispoziţie numai domeniul public pentru a introduce conducta şi am asigurat terenurile unde trebuiau instalate puţurile de apă.”. Deşi trecem printr-o perioadă de criză mondială, primarul Radi speră să se poată descurca şi cu banii pe care îi are la bugetul local ca să-şi poată finaliza investiţiile pe care le are în derulare pentru comunitate. În privinţa introducerii gazelor în localitate, prim-gospodarul din Buneşti susţine că acest aspect nu reprezintă o prioritate pentru cetăţeni, dar că va face toate eforturile necesare dacă, în urma unui studiu, va exista un procent ridicat din cetăţeni care doresc introducerea gazelor naturale: „Cu veniturile de la bugetul local vrem să facem în aşa fel încât să ne desfăşurăm activitatea în condiţii normale. Trecem printr-o perioadă de criză şi ne descurcăm cum putem, dar locuitorii comunei mă cunosc, ştiu că nu stau degeaba şi au încredere în mine, iar eu nu vreau să-i dezamăgesc. Trebuie să fac lucruri, nu să promit. În anul 2001, am făcut studiul de fezabilitate şi proiectare pentru un proiect de gaze. Atunci nu s-a reuşit, iar acum avem posibilitate, dar, în urma unui sondaj, localnicii nu doresc această utilitate.”, a declarat Viorel Radi, primarul comunei Buneşti.

Primul mandat a fost unul decisiv
Studiile în administraţie îl fac pe prim-gospodarul din Buneşti să se diferenţieze de ceilalţi primari, care la primul mandat s-au rezumat doar la a înţelege „cu ce se mănâncă administraţia”. Deşi se află la al patrulea mandat consecutiv, primarul Radi consideră că cele mai multe investiţii în comună le-a făcut în primul mandat, între 1996 şi 2000: „Când eu am preluat funcţia de primar nu exista asfalt, apă, canalizare şi nici măcar un proiect. Din anul 1996, am început să mă ocup de mai multe proiecte, la acea vreme erau cele mai bune proiecte care se finanţau pe Programul 577/97, pe care le derulăm şi în prezent. Atunci se aprobau proiecte cu finanţare de la Consiliul Judeţean, dar în localitatea noastră s-a făcut suficient. De aceea, în anul 2000 am fost ales cu 93% din primul tur de scrutin.”, a mai spus Viorel Radi. Încă de la primul mandat, acesta a avut în vedere reabilitarea drumurilor, dar şi alimentarea cu apă, un lucru indispensabil pentru comunitate: „În aceeaşi perioadă am făcut alimentarea cu apă şi asfaltarea în satul Teiuş pe Programul 577, am asfaltat drumul comunal 158 Buneşti – Păuşeşti Măglaşi, pe o lungime de 3,5 kilometri. Din bugetul Consiliului Judeţean şi din bugetul local am asfaltat pe o lungime din nou destul de mare în satul Buneşti, iar alte sate le-am pietruit la vremea aceea. Am modernizat şcoala, căminul cultural l-am reabilitat şi am făcut trotuare pentru pietoni de la un capăt la altul al localităţii.”, a mai afirmat Radi.

Jumătate din suma alocată de Guvern judeţului Vâlcea a ajuns la Buneşti
Pentru primarul din Buneşti, tot ceea ce a realizat în comuna pe care o administrează nu înseamnă un lucru spectaculos, ci mai degrabă consideră că face parte din traiul normal, omenesc, pe care orice localnic ar trebui să îl aibă. Om modest, Viorel Radi speră ca, în viitor, dorinţele localnicilor să nu rămână la stadiul de „vise”, ci să se împlinească cât mai repede posibil. În acest sens, va face tot posibilul pentru ca toţi cetăţenii să fie mulţumiţi, să le demonstreze că nu degeaba l-au votat, mandat după mandat, în număr tot mai mare. Prim-gospodarul din Buneşti consideră că orice localitate ar trebui să fie o carte de vizită a judeţului, pentru ca, atunci când poposesc pe meleagurile sale, chiar şi oamenii care vin pentru prima dată să fie mulţumiţi de serviciile care li se oferă şi să aibă toate condiţiile necesare unei şederi „normale”. A reuşit, prin eforturi proprii, să atragă o sumă uriaşă de la Guvern, aproape 49 de miliarde pentru reabilitarea DJ 650: ”În prezent, în comuna Buneşti se pune al doilea strat de asfalt pe Drumul Judeţean 650, cu finanţare de la Consiliul Judeţean: „Am obţinut finanţare în luna decembrie pentru Programul 577, aveam ceva arierate de achitat, dar am primit o sumă foarte mare: 49 de miliarde de lei, aproape jumătate din suma alocată de Guvern judeţului Vâlcea.“, a precizat primarul comunei Buneşti.

Infrastructura educaţională, în atenţia primarului
Administraţia locală a comunei Buneşti se poate mândri cu numeroase proiecte finalizate, printre care modernizarea şcolii şi a grădiniţelor, considerând că este necesar ca elevii să beneficieze de aceste facilităţi pentru a nu fi nevoiţi să meargă în oraş şi să studieze: „Noi avem o singură şcoală cu clasele I – VIII, iar aici sunt copii care au performanţe şi profesori foarte buni. Am modernizat această şcoală încă de la început. În comuna Buneşti, în fiecare an se ţine un concurs de matematică interjudeţean care se numeşte „Micul Gauss”, iar Primăria sponsorizează această competiţie împreună cu învăţătorul Gheorghe Petrescu, un foarte bun organizator. Avem şi două grădiniţe cu program normal.”, a adăugat primarul. Pe viitor, primarul Radi se gândeşte şi la construirea unei noi grădiniţe în comună.

„Sărbătoarea Căpşunului” va avea loc pe 3 iunie
Unul dintre campionii păstrătorilor tradiţiilor vâlcene este primarul comunei Buneşti, Viorel Radi. Dacă unii se ocupă de păstrarea şi promovarea patrimoniului cultural tradiţional pentru că acesta le este serviciul, primarul Radi o face din plăcere, din respect pentru tot ceea ce provine ca moştenire de la străbunii localnicilor. Ajunsă la cea de-a 42-a ediţie, „Sărbătoarea Căpşunului” din comuna vâlceană Buneşti este una de referinţă pentru judeţul nostru. Primarul Viorel Radi, aflat la al patrulea mandat, s-a întrecut pe sine în 2011, prin felul în care a organizat această sărbătoare, a cultivatorilor de căpşuni. În comparaţie cu aceasta, în Buneşti este o tradiţie mult mai veche, o fală a buneştenilor, de a avea animale frumoase şi sănătoase. Dintre acestea, o mândrie aparte este aceea de a călări un cal care „crapă de sănătate”, ţesălat cu mare răbdare până când pielea îi luceşte ca şi cum ar fi dată cu ceară. Coamele şi cozile sunt şi ele pieptănate şi li se pun cailor ciucuri, de preferinţă roşii, cică împotriva deochiului şi altor rele în care credeau bătrânii. Abia după ce toate acestea erau finalizate, tinerii satului se strângeau la început de iunie pentru a concura pentru cel mai frumos exemplar cabalin, într-o defilare de toată frumuseţea. Manifestarea se încheia cu o întrecere, cu o adevărată cursă de galop. Ei bine, toate aceste lucruri încă mai au loc în comuna Buneşti. Este adevărat că unele amănunte s-au pierdut în timp şi se vor mai pierde, dar motivul principal al manifestării, al competiţiei, un adevărat concurs de frumuseţe pentru cai, a rămas. Cu timpul, cele două manifestări s-au suprapus într-una singură, completându-se reciproc. S-au mai adus şi unele noutăţi, care n-au denaturat cu nimic motivul tradiţional iniţial. Anul acesta, „Sărbătoarea Capşunului” va avea loc chiar înainte de alegeri, pe 3 iunie. Motivul desfăşurării evenimentului la această dată nu are legătură cu alegerile, care vor avea loc la o săptămână după, ci de simplul fapt că acea perioadă este propice fructului propriu-zis: „Am ales această dată pentru că atunci căpşunii sunt din plin şi nu sunt pe trecute. Nu vreau să avem surpriza să fim nevoiţi să aducem căpşune de prin vecini, pentru că ale noastre sunt pe trecute. Nu are nici o legătură cu campania şi nici cu alegerile. Pur şi simplu, dorim să iasă totul foarte bine, pentru că este o sărbătoare importantă pentru localitatea noastră.”, a declarat primarul Radi.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.