Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Nicu Constantin: „Nici localitatea Laloşu nu are acces la fonduri europene pentru infrastructură”

Primarul localităţii Laloşu, Nicu Constantin a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat proiectele pe care le va implementa în localitate, în următorii ani. Cu ce planuri a pornit în noul an, dacă bugetul din anul acesta permite şi mici investiţii în localitate, dar şi care sunt principalele cauze ale absorbţiei reduse a fondurilor europene, aflăm în rândurile de mai jos.

 

Impact real: Care sunt realizările administraţiei locale, din ultima perioadă?

Nicu Constantin: Sunt mulţumit de ceea ce am reuşit să realizez în toţi aceşti ani. Am ştiut în ce mă bag, fiindcă am cunoscut toate problemele cu care se confruntau cetăţenii. Pot să spun că am reuşit să schimb în afară de mentalitatea funcţionarilor, chiar şi mentalitatea cetăţenilor de aici. Am adus, în primul rând o îmbunătăţire fondului funciar, am reuşit să conving foarte mulţi cetăţeni să îşi facă aceste intabulări care duc la o mai clară situaţie a tuturor terenurilor, fiindcă impozitele şi taxele locale se bazează pe registrul agricol. Dacă nu există un registru agricol clar şi impozitele şi taxele atât de bine puse la punct, nu poţi să dezvolţi localitatea, nu poţi să priveşti către viitor, nu poţi să faci nimic.

 

Impact real: Formula fiscală de la începutul anului v-a afectat bugetul, sau bugetul de anul acesta permite şi mici investiţii în localitate?

Nicu Constantin: Noi nu ne-am plâns nici când am trecut printr-un proces de insolvenţă. Merg pe principiul să gestionăm foarte bine fondurile care ni s-au alocat. Dacă le gestionăm bine, realizăm atât cât se poate. Aşa cum am spus, nu am majorat salariile în administraţie, deci cheltuielile cu aparatul administrativ sunt conform legii. Ne-am întins atât cât ne-a fost plapuma. În prezent avem câteva mici lucrări în localitate şi urmează o altă lucrare. Pentru mine este o bucurie, fiind vorba despre amenajarea unui teren sintetic de sport care va fi făcut lângă primărie, cu bani din bugetul local. Terenul va avea dimensiunile de 22/44 de metri, iar în zonă se va amenaja inclusiv o parcare cu alei de acces. Pe lângă această investiţie vom mai aloca fonduri pentru mici lucrări de renovare la şcoala din localitate, la căminul cultural, dar şi pentru construirea unei magazii de lemne.

 

Impact real: Fondurile europene ar putea fi principalul motor de dezvoltare al localităţii?

 

Nicu Constantin: Facem parte din GAL „Ţinutul Vinului”, prin intermediul căruia administraţia locală din Laloşu va face prima achiziţie cu bani europeni. Referitor la absorbţia fondurilor europene sunt supărat pentru că primarii sunt consideraţi „oile negre” ale acestei ţări, fiindcă nu sunt în stare să atragă banii europeni, şi toate astea se întâmplă fiindcă în programele europene condiţiile sunt de-a dreptul ridicole, dar nimeni nu spune acest lucru. Ca multe alte localităţi, nici localitatea Laloşu nu are gară, iar populaţia este sub cerinţele impuse în ghidurile de finanţare. Cu astfel de cerinţe, nici localitatea Laloşu nu are acces la fondurile europene pentru modernizarea infrastructurii. Suntem dispuşi să facem şi acel ADI cu localităţile Făureşti şi Diculeşti, prin intermediul căruia să demarăm un proiect de extindere a reţelei de gaze naturale pentru toate cele trei comune.

 

Impact real: Care sunt principalele cauze ale absorbţiei reduse a fondurilor europene?

Nicu Constantin: Pentru accesarea fondurilor europene avem neapărată nevoie ca toate terenurile să fie intabulate, apoi trebuie să găsim o firmă de consultanţă care să ne promoveze proiectul. Este iarăşi un lucru extrem de greu, fiindcă am avut surprinderea să constatăm că o firmă de consultanţă nu ştia cronologic ce trebuie să facă. Degeaba sunt specialişti, atâta timp cât s-au pierdut două luni pentru o scrisoare de garanţie, un lucru care se putea obţine în urma unei Hotărâri a Consiliului Local.

Când am fost la Bruxelles am aflat că în multe ţări ale Uniunii Europene există firme de consultanţă în cadrul cărora activează parlamentari şi deputaţi care îşi susţin şi îşi promovează proiectele pentru localităţile lor. În situaţia aceasta, acele firme sunt competente. La noi nu se poate aşa ceva, fiindcă astfel de situaţii s-ar numi trafic de influenţă, deoarece se consideră că încerci să ajuţi pe cineva. În ţările acestea, dacă cei care vor să acceseze fonduri europene sunt îndrumaţi de specialişti pentru activitatea care se pliază cel mai bine, din momentul în care primesc acceptul durează maxim o lună până se obţin fondurile europene. În schimb, la români accesarea fondurilor europene durează şi trei ani. Nu primarii sunt de vină, fiindcă nu primarii au introdus acele condiţii imposibile în programele europene. Nimeni nu a luat în calcul că pe raza comunelor Laloşu, Diculeşti sau Făureşti nu există gară şi că nu putem să întrunim punctajul.

 

Impact real: Primăria Laloşu are deficit de personal?

Nicu Constantin: În prezent am la primărie câţiva angajaţi pe care mă pot baza, în aşa fel încât pot semna orice document „ca primarul”. Subliniez acest aspect fiindcă la început lucrurile nu stăteau deloc aşa. Primarul nu poate să verifice fiecare document, primarul întăreşte cu semnătura lui semnătura specialistului. Acum sunt mulţumit de echipă, chiar dacă mai avem nevoie de specialişti, fiindcă sunt departamente descoperite. Posturile au fost scoase la concurs, dar nimeni nu vine, fiindcă salariile din administraţia locală Laloşu s-au mărit cu doar 100 d lei în unele cazuri , iar în alte cazuri cu 200 de lei. Primăria Laloşu nu are secretar de patru ani, iar contabilul unităţii este şi secretar, este şi arhivar şi coordonator de trafic, şi primeşte doar salariul de secretar.

 

Impact real: Care sunt probleme cu care se confruntă administraţia în prezent?

Nicu Constantin: Sunt multe probleme, dar ce mă doare cel mai tare acum este colaborarea mea cu directorul şcolii, fiindcă nu este una foarte bună. Acesta încheie contacte aşa cum doreşte, fără să prezinte documente justificative. Directorul şi contabilul şcolii sunt bineveniţi la primărie în vederea discutării anumitor acţiuni pe care şi le doresc. Insist pe cât posibil ca între primărie şi şcoală să existe colaborare. S-au făcut diferite achiziţii fără a respecta procedura legală. Acum două luni ne-a adus la cunoştinţă printr-o adresă că şcoala are facturi neachitate de peste 90 de zile. Acest lucru a dus la faptul că a trebuit să raportez arieratele şi s-a ajuns la blocarea activităţii administraţiei locale. Am făcut dovada plăţii în procent de 15% şi, în situaţia aceasta, aşteptăm sfârşitul lunii pentru a ni se debloca conturile. Valoarea facturilor este de 57 de mii de lei, din care s-au achitat 9 mii de lei pentru a ni se debloca conturile pentru luna următoare. Sunt bombardat zilnic cu cereri pentru decontarea navetei profesorilor. Este o altă aberaţie a legislaţiei, pentru că, dacă profesorul beneficiază, chiar dacă unii mă acuză încercând să spună că învăţământul este prioritar, eu spun că munca este prioritară, sub toate formele ei. Dacă alocăm bani pentru profesori pentru deplasări, atunci să dăm şi la contabil, să dăm şi la inginer, şi la pădurar, şi la doctor, la toate clasele sociale. Inspectoratul face angajările, inspectoratul plăteşte salariile de la Guvern şi lasă pe spinarea bugetului local plata deplasărilor, fiindcă aşa spune legea.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.