Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Nicolae Vaduva: „Senatorul Dan Nitu ne sprijina foarte mult localitatea”

primarPrimarul comunei Măciuca, Nicolae Văduva, este conştient că îi va fi foarte dificil să-şi ducă la bun sfârşit proiectele pe care şi le-a propus. În opinia sa, lipsa de fonduri, dar şi certurile interne din USL sunt principalele motive pentru care lucrurile stagnează şi nu se întrevede nici o posibilitate de dezvoltare a ţării. Despre comuna pe care o conduce, liberalul spune că sunt multe lipsuri pe care speră să le acopere treptat. Totuşi, prim-gospodarul din Măciuca se bucură de ajutorul necondiţionat al senatorului Daniel Niţu, acesta fiind un sprijin pentru localitate.

Impact real: Sunteţi înconjurat de localităţi care au reuşit să se dezvolte destul de bine, în ultimii ani. Care credeţi că a fost problema, în cazul comunei Măciuca?
Nicolae Văduva: Aşa este, suntem înconjuraţi de comune mai dezvoltate. Probabil, o parte de vină a avut-o şi fosta administraţie a judeţului, aş zice eu, şi cei care au fost înaintea mea, dar nu vreau să se înţeleagă că o acuz pe doamna primar Floroiu, pe care am înlocuit-o. În cei 22 de ani, pentru că am şi eu aproape doi ani la primărie, cei patru primari care au fost înainte, dacă se implicau mai mult şi dacă se cuplau mai bine la interesul local, cred că puteau să facă şi ei câţiva kilometri de apă şi acum s-ar fi pus problema unei extinderi, deoarece majoritatea comunelor, 80%, au deja apă. Eu văd că nu s-a făcut mare lucru în comună, poate şi pentru că niciodată nu ne-am înţeles cu cei de la judeţ, care au împărţit fondurile, n-am fost iubiţi acolo. Nici eu nu cred că sunt cel mai bun, care mă pricep la toate, dar, până la urmă, trebuie să vedem interesul comunităţii. Sunt lucruri pe care nici eu nu le înţeleg, pentru că minciuna nu ar trebui să stea la îndemâna noastră, a celor care conducem. Vreau să fiu cât mai sincer cu cetăţeanul şi ceea ce am promis să rezolv, măcar să fac mai mult de jumătate. Au trecut doi ani deja, iar dacă eu, la finele mandatului, dintr-un volum de lucrări, de exemplu, din 15 kilometri, am realizat doar trei-patru kilometri, nu am ce să le spun oamenilor. Măcar 10 kilometri de drum ar trebui să fac, iar din cei 19 kilometri de alimentare cu apă, cel puţin 12, iar apoi va trebui să discutăm şi de o extindere, adică de alţi 19 kilometri.

Impact real: La modul cum decurg lucrurile în prezent, care este probabilitatea să realizaţi ce v-aţi propus până la finele mandatului?
Nicolae Văduva: Probabilitatea este mică, sub 50%. Nu am curaj să dau un procent mai mare de 50%, poate doar mai mic. Ca să avem un bilanţ pozitiv la sfârşitul celor patru ani, este o probabilitate mică. Personal, mi se par două proiecte mici, când mă gândesc la asfaltarea a 15 kilometri de drum şi alimentarea cu apă pe 19 kilometri. Mă sperie însă valoarea, de 120 de miliarde lei, şi faptul că fondurile au venit atât de greu… Cum voi ajunge eu de la 7-8 miliarde, la 120 miliarde lei, în cât timp? Mă înspăimântă lucrul acesta. Dacă ajung la 50 de miliarde, tot ar fi bine, dar nu sunt deloc mulţumit. Este normal ca oamenii să nu te creadă pe tine, ei nu mai au răbdare. Începutul a fost bun, ambiţios chiar. Nu regret nimic din ce am promis, dar, de multe ori, nici nu am somn din cauza proiectelor pe care mi le-am angajat în faţa oamenilor. Am mare încredere în perspectivele acestei localităţi, deşi acum am anumite reţineri în ceea ce priveşte alocarea de fonduri. Imediat după aceea mă gândesc la cei care ne-au lansat, sper să aibă minţile băgate în cap, să se gândească şi la noi, pentru că le va veni din nou rândul la vot. Pe noi ne va sancţiona lumea, iar noi îi vom sancţiona, la rândul nostru, pe dânşii. Am speranţa că se vor îndrepta lucrurile şi se va alege calea cea mai bună.

Impact real: Care a fost parcursul dumneavoastră politic?
Nicolae Văduva: Politică am făcut aici, la Măciuca, o politică liberală, fiind angajatul firmei Damila, a senatorului Daniel Niţu. Am îmbrăţişat ideile lui, bazându-mă în special pe faptele şi realizările sale. La propunerile lui şi la dorinţa mea, am atacat funcţia de primar şi am câştigat detaşat.

Impact real: Populaţia scade tot mai mult în ultima perioadă, iar tineretul a plecat din comună. Cum vedeţi viitorul localităţii?
Nicolae Văduva: Noi mai avem în jur de 2.000 de locuitori. Îmi pare rău să spun, dar văd cum, anual, între 30 şi 50 de persoane mor, iar numărul naşterilor este de 4-5 copii pe an. În privinţa căsătoriilor este la fel, doar 4-5 cazuri. Avem foarte mulţi tineri care stau în Măciuca, dar au domiciliul la Drăgăşani, Râmnicu Vâlcea sau în altă parte, dar ei locuiesc aici. Noi vom încerca prin toate metodele să-i aducem aici, în comună. Vom face acum un site în care să punem spre vânzare toate casele care nu mai au nici un proprietar, deşi sunt într-o stare bună. Poate vom atrage în felul acesta populaţie. Au mai venit de curând câteva familii de prin Bucureşti şi au cumpărat terenuri aici. Avem cel puţin 20-30 de case bune care, dar ori nu mai au nici un proprietar ori aceştia s-au stabilit în altă ţară şi vor să-şi vândă locuinţele.

Impact real: Care este problema care vă supără cel mai mult, în momentul de faţă?
Nicolae Văduva: Mă supără neînţelegerile acestea, care există în coaliţie, cred că tărăgănarea acesta de a rupe odată USL-ul este dureroasă. Apariţiile acestea pe post fac mult rău, eu am decis să nu mă mai uit. Ei nu fac decât să dezorienteze populaţia.

Impact real: Aţi avut un proiect depus în noua sesiune a Companiei Naţionale de Investiţii, pentru reabilitarea căminului cultural?
Nicolae Văduva: Nu am avut, la noi a fost o mare prostie pe care eu o spun, deşi colegii mei, care au fost înaintea mea, cu siguranţă, nu vor fi de acord cu mine. Nu avem decât un singur cămin cultural, care, din păcate, este în paragină, are şi crăpături. Eu am venit în 2007 la Măciuca, dar am auzit că ar fi fost şi bani repartizaţi pentru acest cămin. Cu suma aceea, în jur de 5 miliarde, s-ar fi putut realiza această casă de cultură. Se pare că au fost respinşi banii aceştia, pe considerentul că nu ar fi fost suficienţi. Dacă aş avea bani, primul lucru pe care l-aş face ar fi modernizarea acestui cămin cultural. Nu avem bani pentru cămin, iar puţinul pe care îl avem a fost repartizat pentru reabilitarea acoperişului de la dispensarul medical.

Impact real: Cum vă înţelegeţi cu Consiliul Local? Vi se pun piedici în demersurile pe care le faceţi?
Nicolae Văduva: Eu chiar aş vrea să le mulţumesc consilierilor mei pentru că mă sprijină, şi să nu vă gândiţi că sunt toţi de-ai mei, sunt şi PSD-işti şi PDL-işti, dar vreau să spun că nu am avut niciodată vreo problemă cu dânşii. Niciodată, comuna Măciuca nu a avut o echipă de consilieri atât de închegată şi cu oameni pregătiţi şi înţelegători ca aceştia.

Impact real: Senatorul Niţu este originar din Măciuca. Ne puteţi spune cât de mult a ajutat comuna, de-a lungul timpului, şi dacă v-a promis sprijin necondiţionat?
Nicolae Văduva: Eu am lucrat la firma dânsului şase ani, ca şef de şantier, în ceea ce priveşte exploatarea în balastiere şi a utilajelor grele. Dan Niţu este cunoscut ca un om harnic, atât el, cât şi familia sa. El şi fratele său s-au ridicat singuri, şi-au dezvoltat afacerea, fiind coordonaţi de tatăl lor, care a fost un bun gospodar. Firma Damila are peste 500 de salariaţi, iar 40% dintre ei sunt din comuna Măciuca, iar alţi 40% au cel puţin o rudă în localitate. Cei doi fraţi au ajutat, în primul rând, comuna Măciuca şi oamenii de aici. Tot ce s-a făcut aici a fost cu sprijinul şi la ideea fraţilor Niţu. Sunt şi oameni răutăcioşi, care spun că au făcut aceste lucruri doar ca să câştige. Este important că prin firma lor au creat locuri de muncă şi este normal să aibă şi profit. Eu mă bazez foarte mult pe Dan Niţu, în special pe ambiţia lui. Îl ştiu bătăios şi nu cred că se va lăsa fără să realizeze ce şi-a propus. Peste 50% din ideea de a deveni primar i s-a datorat lui Dan Niţu şi sprijinului pe care mi l-a acordat. Ne ajută foarte mult localitatea. Oricând am avut o problemă căreia nu-i găseam soluţie, am apelat la fraţii Niţu şi nu au ezitat să mă ajute. Este vorba nu numai de probleme majore, sunt numeroase situaţii la primărie care trebuie rezolvate. Când mai avem şi noi un eveniment în comună sau o premiere la şcoli, la cine credeţi că mă duc să cer sprijin? La dânşii. La primărie nu ai bani să iei o cafea, fiecare bănuţ trebuie justificat. De ziua comunei, tot timpul ne-au ajutat. Orice se întâmplă bun şi frumos la noi în comună este şi datorită lor. Nu mai spun cât de importantă este contribuţia prin taxele şi impozitele pe care firma acestora le plătesc la primărie. Avem noroc din acest punct de vedere şi cu firma Damila, dar şi cu târgul săptămânal, de unde strângem câteva milioane săptămânal.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.