După numai câteva luni în fruntea administraţiei locale, Nicolae Văduva a reuşit să dea un nou contur investiţiilor din localitatea Măciuca. Nevoile oamenilor reprezintă premisele după care se ghidează noul primar liberal. Atragerea de investitori şi crearea de noi locuri de muncă rămân principalele priorităţi ale lui Nicolae Văduva. Ce a făcut înainte de a obţine fotoliul de primar, dar şi cum i-a schimbat viaţa această funcţie aflăm în interviul de mai jos.
Impact real: Care a fost parcursul dumneavoastră politic?
Nicolae Văduva: Politică am făcut aici, la Măciuca, o politică liberală, fiind angajatul firmei Damila, a domnului deputat Dan Niţu. Am îmbrăţişat ideile lui, bazându-mă în special pe faptele şi realizările sale. La propunerile lui şi la dorinţa mea, am atacat funcţia de primar şi am câştigat detaşat.
Impact real: Care au fost primele măsuri pe care le-aţi luat atunci când aţi ajuns la primărie?
Nicolae Văduva: La început, am avut foarte multe, am crezut că am intrat în iad şi nu într-o primărie, chiar dacă ştiam cum este atmosfera, cu lipsa de personal cu care ne confruntăm. Angajaţii primăriei erau răvăşiţi când am venit în funcţie, parcă aveau nevoie de o eliberare. Nu erau hotărâţi să trecem la muncă. Ei m-au primit pentru că eram primarul ales, dar a fost nevoie de vreo două luni cu câte două-trei şedinţe colective zilnic ca să stabilim sarcinile fiecăruia şi să ne împrietenim.
Impact real: Ce şanse sunt să realizaţi ce v-aţi propus, până la finele mandatului?
Nicolae Văduva: Aş vrea să realizez o mare parte dintre proiectele pe care mi le-am propus până la sfârşitul anului, sper eu, 50-60% din acestea. Dacă măcar jumătate dintre proiecte s-ar concretiza, înseamnă că am făcut o treabă bună. Până la sfârşitul mandatului meu mai sunt încă trei ani, avem timp să realizăm ce ne-am propus. Începutul a fost bun, ambiţios chiar. Nu regret nimic din ce am promis, dar de multe ori nici nu am somn din cauza proiectelor pe care mi le-am propus în faţa a mii de oameni. Eu am mare încredere în perspectivele acestei localităţi, deşi acum, pe moment, am anumite reţineri în ceea ce priveşte alocarea de fonduri. Apoi, imediat mă gândesc că se apropie un an de alegere a preşedintelui şi sper că cei care ne-au lansat să aibă minţile băgate în cap şi să se gândească şi la noi, pentru că le va veni din nou rândul. Pe noi ne va sancţiona lumea, iar noi îi vom sancţiona, la rândul nostru, pe dânşii. Am speranţa că se vor îndrepta lucrurile şi se va alege calea cea mai bună să ne sprijine. Chiar dacă este senator pe alt colegiu, la cum îl ştiu eu pe domnul Niţu, sunt sigur că se va bate şi pentru comunitatea noastră.
Impact real: De curând, ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a anunţat că va impozita terenurile nemuncite. Aveţi astfel de situaţii în comună? Care sunt principalele motive invocate de localnici pentru a nu-şi munci pământurile?
Nicolae Văduva: Avem foarte multe terenuri nemuncite aici, în comună, dar avem şi situaţii în care localnicii doresc să le abandoneze, pentru că nu mai au cu ce să le cultive. Este vorba inclusiv despre clădiri foarte vechi, moştenite de diferite persoane. Costul pentru ca un teren să producă este foarte mare, pentru un hectar ajunge la peste 2.000 de lei, iar oamenii nu mai au bani. Au venit la noi în comună foarte multe asociaţii să arendeze teren. Unii s-au ţinut de cuvânt şi chiar le merge afacerea. Avem aproximativ 850 de hectare pentru care am făcut contracte şi sper să se întâmple lucruri bune. Noi i-am ajutat, dar contractele s-au făcut între cetăţean şi acea asociaţie. Oamenii sunt conflictuali, iar unii sunt reţinuţi în a-şi da pământurile altor persoane să le muncească. Ei au impresia că, în permanenţă, cineva ar trebui să le păzească lor proprietăţile. Sunt terenuri care se află la zeci de kilometri de sate şi nu sunt marcate. Cine să le păzească pământul, în zona aceea? Noi am încurajat şi chiar am ajutat la încheierea unor astfel de contracte, dar vom vedea în toamnă ce rezultat vom avea la nivel de comună. Au venit unii din judeţul Olt, nişte spanioli şi alţii care au o firmă la Băbeni pentru arendare.
Impact real: Care este situaţia comunei, în privinţa retrocedărilor de teren?
Nicolae Văduva: Titlurile de proprietate s-au dat în proporţie de 60%. Avem foarte mulţi cetăţeni care, după 10-15 ani de când şi-au ridicat titlurile de proprietate, au intrat din nou în conflict spunând că nu mai vor, că nu sunt mulţumiţi cu ce li s-a dat.
Impact real: Cum percep oamenii politica agrară din acest moment, politica subvenţiilor, modul în care statul înţelege să se implice în sprijinirea lor?
Nicolae Văduva: Sunt câţiva tineri care se ocupă cu creşterea caprelor, vacilor şi cu creşterea familiilor de albine. Avem în comună o familie care se ocupă cu creşterea stupilor, au peste o sută de familii de stupi, au accesat fonduri europene prin APIA, şi-au făcut chiar şi un brand al lor şi chiar le merge foarte bine.
Impact real: Cât contează partidul în alegerea pe care o face electoratul?
Nicolae Văduva: Partidul contează când îşi alege candidatul. Dacă cei din conducerea partidului sunt convinşi de calitatea candidatului, atunci se poate afirma că partidul are un candidat la primărie bun. Rezultatele orientării partidului sunt dacă şi candidatul obţine sau nu funcţia de primar. Partidul contează până la un anumit punct. Din moment ce candidatul obţine postul de primar sau orice altă funcţie este vizată, partidul se sprijină pe candidat şi îl ajută, dacă primarul îi cere sprijinul şi dacă partidul se află la guvernare.
Impact real: Dar pentru cetăţeni există vreo diferenţă?
Nicolae Văduva: Partidul este privit tot prin prisma funcţiei primarului. Oamenii nu se duc la partid, tot primarul este cel care reprezintă partidul şi el trebuie să-l facă pe cetăţean să-l voteze, să-l mulţumească, să-l informeze. Cetăţenii, în general, la ţară votează omul, dacă este gospodar. Acea persoană are, într-adevăr, un procent mai mare de încredere dacă partidul din care face parte candidatul se află la putere, pentru că şi oamenii au învăţat că, în general, sunt ajutaţi primarii de aceeaşi culoare politică cu cea a guvernării.
Impact real: Faptul că Dan Niţu a obţinut o funcţie de senator vă dă o oarecare încredere că se vor redresa lucrurile şi în comuna Măciuca?
Nicolae Văduva: Îl cunosc pe Dan Niţu dinainte să ajung primar în comună, am lucrat la dânsul la firmă şase ani ca şef de şantier în ceea ce priveşte exploatarea în balastiere şi a utilajelor grele. Dan Niţu este cunoscut ca un om harnic atât el, cât şi familia dânsului. El şi fratele lui s-au ridicat singuri, şi-au dezvoltat afacerea, fiind coordonaţi de tatăl acestora, care a fost un bun gospodar. Firma Damila are peste 500 de salariaţi, iar 40% dintre ei sunt din comuna Măciuca, iar alţi 40% au cel puţin o rudă în localitate. Cei doi fraţi au ajutat, în primul rând, comuna Măciuca şi oamenii de aici. Tot ce s-a făcut aici a fost cu sprijinul şi la ideea fraţilor Niţu. Sunt şi oameni răutăcioşi, care spun că au făcut aceste lucruri doar ca să câştige. Este important că prin firma lor au creat locuri de muncă şi este normal să aibă şi profit. Eu mă bazez foarte mult pe Dan Niţu, în special pe ambiţia lui. Eu îl ştiu bătăios şi nu cred că se va lăsa fără să realizeze ce şi-a propus. Peste 50% din ideea de a deveni primar i s-a datorat lui Dan Niţu şi sprijinului pe care mi l-a acordat. Oricând am avut o problemă căreia nu-i găseam soluţie, am apelat la fraţii Niţu şi nu au ezitat să mă ajute. Este vorba nu numai de probleme majore, sunt numeroase situaţii la primărie care trebuie rezolvate. Când mai avem şi noi un eveniment în comună sau o premiere la şcoli, la cine credeţi că mă duc să cer sprijin? La dânşii. La primărie nu ai bani să iei o cafea, fiecare bănuţ trebuie justificat. De ziua comunei, tot timpul ne-au ajutat. Orice se întâmplă bun şi frumos la noi în comună este şi datorită lor. Nu mai spun cât de importantă este contribuţia prin taxele şi impozitele pe care firma acestora le plătesc către primărie. Avem noroc din acest punct de vedere şi cu firma Damila, dar şi cu târgul săptămânal, de unde strângem câteva milioane pe săptămână.