Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Nicolae Vaduva: La Maciuca nu exista un metru de retea de apa

01 PRIMARComuna Măciuca este condusă de primarul Nicolae Văduva, omul care a câştigat încrederea cetăţenilor în anul 2012. Acesta a reuşit să implementeze în localitate proiectele pentru reţeaua de apă curentă şi asfaltarea drumurilor, în ideea de a îmbunătăţi viaţa cetăţenilor şi de a schimba în bine imaginea comunei. Este, însă, dezamăgit, deoarece a remarcat, cu stupoare, că oamenii îşi caută acum, din ce în ce mai mult, numai drepturile, uitând că au şi obligaţii. Susţine că a devenit un liberal convins şi crede cu tărie în viitorul şi puterea noului PNL. Recunoaşte, însă că, până acum, a făcut doar o politică „seacă” în interiorul acestui partid. Nu înţelege ce se întâmplă în prezent la Consiliul Judeţean, considerând că de situaţia creată de PNL „râd şi curcile”.

Impact real: Domnule primar, cu ce gânduri porniţi în noul an dumneavoastră, ca primar, şi administraţia pe care o coordonaţi?
Nicolae Văduva: Toate gândurile noastre se îndreaptă spre realizarea obiectivelor pe care ni le-am propus şi pe care le-am promis cetăţenilor. În primul rând, ne gândim să ne ducem la îndeplinire proiectul pentru introducerea reţelei de apă, lucru foarte important pentru perioada anului 2015. Absolut orice obiectiv care poate fi prevăzut şi propus Consiliului Local şi cu asigurarea fondurilor pentru execuţie este binevenit. Deci, gândurile noastre sunt acum să ne continuăm strategia pe care am propus-o pentru cei patru ani, adică să ducem la îndeplinire proiectele prevăzute în această perioadă, din care face parte şi proiectul de asfaltare cuprins pe OG 28, dar care, din cauza greutăţii cu care primim finanţare, merge foarte greu.

Impact real: Dintre toate proiectele pe care le-aţi demarat, care consideraţi că trebuie finalizat urgent?
Nicolae Văduva: În Măciuca nu există un metru de reţea de apă însă, până în această vară, voi face tot ce-mi stă în putinţă să curgă apă la robinet. Astfel, de Sfânta Maria, când, în fiecare an, organizăm zilele comunei, ne dorim să avem gospodării branşate la reţeaua de apă, iar pe invitaţi să-i ud cu apă de la robinet.

Impact real: În perioada migraţiei primarilor nu v-aţi gândit niciodată să treceţi la un alt partid?
Nicolae Văduva: În prezent, sunt un liberal convins, şi spun asta deoarece nu am fost întotdeauna atât de convins. Am făcut o politică mai mult seacă, dar acum, chiar am devenit liberal, mă interesează şi cred în viitorul acestui partid. Nu am trecut în barca puterii, chiar dacă, în acea perioadă, erau şi idei de genul acesta. Singurul meu gând era să-mi ajut comunitatea, pentru că nu am putut să-mi trădez niciodată prietenii care m-au ajutat, implicit marea familie Niţu, unde am şi lucrat. Ei au fost cu mine prieteni în primul rând, iar pentru comuna aceasta pot face foarte multe, cu mine sau fără mine. Se vede că familia Niţu dezvoltă comuna şi nu au în gând decât asta.

Impact real: În această perioadă, de când sunteţi primar, există ceva ce v-aţi putea imputa?
Nicolae Văduva: Nu cred că există om să nu-şi impute ceva. În cazul meu, mi-aş imputa faptul că nu am aplicat niciodată, deşi avem lege şi hotărârea Consiliului Local, sancţiuni celor care merită să le primească. Mă întristează faptul că o parte dintre cetăţeni nu participă la înfrumuseţarea comunei. Puţini sunt cei care mai ies să-şi facă ordine în faţa curţilor, ba, din contră, sunt cetăţeni care îşi „bat joc” de munca pe care noi o facem. Deşi în mai toate şedinţele de Consiliu Local a existat ca temă de discuţie determinarea cetăţeanului în problema curăţirii şanţului din faţa curţii, am remarcat cu stupoare că, astăzi, cetăţeanul îşi caută din ce în ce mi mult drepturile, iar de obligaţii a uitat.

Impact real: Cum consideraţi că sunteţi în prezent perceput de cetăţeni?
Nicolae Văduva: Cred că cea mai mare parte a cetăţenilor au încredere în mine. Comuna, în mare parte, are oameni de ispravă, gospodari, receptivi şi care de foarte multe ori vin la primărie cu idei bune pentru această comună. Avem, însă, şi oameni care „se pun de-a curmezişul” ideilor noastre, aducând numai reproşuri. Cu aceşti cetăţeni niciodată nu voi fi de acord. Una peste alta, fiind un an electoral, „an de foc”, iar procentele pentru care eu am luptat împreună cu colegii mei au fost foarte bune, asta înseamnă că mai mult de jumătate din populaţie are o părere bună legată de activitatea mea în această funcţie. Nu vreau să spun cuvinte mari despre mine, dar cred că pot rezolva problemele, în sensul bun.

Impact real: Ce v-a determinat să faceţi alegerea de a intra în politică şi la primărie?
Nicolae Văduva: Timp de 30 de ani am lucrat într-un alt domeniu, total diferit de ceea ce înseamnă administraţie. Cu toate acestea, fiind fiu al satului, în permanenţă am ţinut legătura cu locuitorii din zonă. Mă nemulţumea inexistenţa investiţiilor şi mă întrebam de fiecare dată de ce nu putem avea şi noi drumuri asfaltate sau apă la robinet, aşa cum există în comunele vecine. Susţinerea cetăţenilor, aceste nemulţumiri şi sprijinul domnului Dan Niţu m-au determinat să candidez la funcţia de primar, dar, înainte de toate, m-am testat pe mine, pentru că nu mi-a plăcut să pierd în viaţă. Am venit la primărie să fac ceva, nu să mă fac de râs, şi-mi este drag atunci când investiţiile prind contur în comuna Măciuca. De aceea, încă din primele zile, de când am fost numit în funcţia de primar, am plecat cu proiecte „sub braţ”, pentru a le rezolva.

Impact real: Când aţi venit la primărie, „socoteala de acasă s-a potrivit cu cea din târg”?
Nicolae Văduva: Este cu totul diferit. Auzisem, dar nu eram şi convins. Veneam dintr-un alt domeniu, unde se respectau locul de muncă şi şeful, iar aici am găsit un colectiv puţin dezorientat, cu un personal sub organigrama aparatului administrativ cu şapte posturi. Fiecare dintre angajaţi avea câte ceva de spus împotriva celuilalt, erau cazuri în care se făceau câte trei operative pe zi, într-un cuvânt, nu formau o echipă. Timp de un an, pe lângă multe alte probleme, a existat şi această dificultate pe care, într-un final, am reuşit să o rezolv, sprijinit în tot acest timp de viceprimarul Viorel Rafailă. Astăzi, întregul aparat administrativ al acestei primării formează o echipă bună, puternică.

Impact real: Aveţi susţinere politică în Consiliul Local?
Nicolae Văduva: După ultima ordonanţă am reuşit să ne menţinem majoritatea, dar, în situaţia în care unul dintre consilieri, indiferent de culoarea politică, ar fi fost împotriva vreunei acţiuni propuse, pentru mine ar fi fost un lucru care trebuia să îmi dea de gândit, pentru că noi, de fiecare dată, propunem proiecte împreună, care aduc bunăstare localităţii, şi nu invers.

Impact real: Care este motivul unei noi candidaturi?
Nicolae Văduva: Pentru că nu am moştenit nici un proiect de la fostul primar, mă gândesc să-mi continui proiectele începute, şi chiar să demarez altele noi, împreună cu această echipă pe care am format-o şi de care sunt foarte mândru. Acesta este principalul motiv. Eu sunt omul care merge pe premisa că, dacă nu ai un colectiv pe care să te poţi baza, nu ai nimic, poţi să fii Superman, pentru că totul este zero. Este ca şi în familie: dacă nu ai înţelegere, totul este o risipă.

Impact real: Ce părere aveţi despre situaţia destul de incertă din cadrul Consiliului Judeţean?
Nicolae Văduva: La Consiliul Judeţean consider că se urmăreşte să se meargă din ce în ce mai rău. Ne-am făcut de râs, râd şi „curcile” de noi. Nici până acum nu ştiu de ce nu a fost bun domnul Bogdan Pistol. Pentru cine mă întreabă nu pot să răspund, pentru că nici eu nu ştiu. De ce nu l-a schimbat Buican pe Pistol imediat după ce-a văzut că este „slab” pentru funcţia de vicepreşedinte?

Impact real: Ce vă nemulţumeşte?
Nicolae Văduva: Serviciul de salubrizare este una dintre problemele cu care mă confrunt pe raza localităţii, în prezent. Firma cu care avem contract nu vine să ridice gunoiul, cetăţenii fiind astfel puşi în situaţia de a-l arunca pe unde nu te gândeşti. Totuşi, această firmă de salubrizare vine la fiecare sfârşit de lună să încaseze banii. Tuturor celor care nu au binevoit să îşi onoreze contractul li s-au transmis notificări şi li s-au luat banii din urmă. Vreau să anulăm contractul şi să vedem dacă există posibilitatea să găsim o altă firmă de salubrizare. Cetăţenii nu vor mai plăti serviciile acestei firme, deoarece nu se mai fac, iar acest aspect încarcă primăria, deocamdată, cu avertisment, după care vor urma amenzi din partea Gărzii de Mediu, deoarece sunt gunoaie aruncate pe şanţuri, pe pâraie sau prin păduri.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.