Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Nicolae Vaduva: Am hotarat sa raman in aceeasi echipa, cu viceprimarul de acum

Primarul Nicolae Văduva vorbeşte, într-un interviu acordat ziarului Impact Real, despre aşteptările pe care le avea pentru localitatea sa, atunci când a devenit primar, şi despre lucrurile pe care ar dori să le realizeze, în continuare. Spune că a ales să facă politică din dorinţa de a schimba ceva în localitate, iar pentru asta s-a îndreptat către PNL. Este chiar de acord cu promovarea femeilor în politică şi administraţie.
Impact Real: Cu ce gânduri începeţi noul an, 2016, care este şi unul electoral?
Nicolae Văduva: Proiecte avem, fonduri alocate sunt, iar anul trecut l-am încheiat foarte bine, în sensul că nu avem nici măcar un leu restanţă. Am păşit în noul an cu gândul de a continua ceea ce nu am terminat anul trecut şi în anii precedenţi pe plan investiţional, şi de a demara noi proiecte în localitate. Este clar, campania bate la uşă, şi acest lucru se simte. Spun asta pentru că, de data aceasta, campania a început mai devreme decât mă aşteptam. Se vede cum unii sunt preocupaţi într-un fel să îşi facă imagine, iar, pe de altă parte, să-i încurce pe alţii. Mai este o categorie: cei care vin te suspectează, punându-ţi diverse întrebări şi alţii care vin să îţi spună că, de fapt, te încurajează. Campania va fi o nebunie.

Impact Real: Veţi candida pentru încă un mandat la conducerea administraţiei locale?
Nicolae Văduva: Voi candida pentru un nou mandat pe listele PNL, iar, în urma întrunirii „consiliului de familie”, pe care l-am ţinut la primărie cu personalul şi consilierii, am hotărât să rămânem în aceeaşi echipă pe care am făcut-o cu viceprimarul Viorel Rafailă şi pentru următorul mandat. Referitor la noul mandat, am încredere în echipa mea pentru că, în doar trei ani, în localitate lucrurile s-au mişcat, iar acum sunt susţinut inclusiv de conducerea PNL Vâlcea. Avem ambiţia de a continua proiectele, nu am motive să mă retrag acum, când localitatea Măciuca se dezvoltă, şi asta datorită echipei aparatului administrativ şi a consilierilor. A mă retrage înseamnă a abandona, înseamnă că eu nu am făcut nimic pentru Măciuca şi nu merit această funcţie. În afară de asta, mai avem foarte multe lucruri bune de făcut.

Impact Real: Ce proiecte intenţionaţi să realizaţi cu prioritate, în 2016?
Nicolae Văduva: Avem un proiect pentru continuarea reţelei de apă şi canalizare, investiţii care vor continua prin SC Apavil SA, astfel încât toată localitatea să dispună de aceste utilităţi esenţiale. Pentru asfaltarea drumurilor de tarla pe o lungime de 6 kilometri s-a făcut proiectul pe care trebuie să-l depunem, în vederea accesării fondurilor europene. Tot pentru infrastructură avem asfaltarea drumului comunal care leagă drumul naţional, pe o lungime de 6 kilometri, proiect care va lua tot calea fondurilor europene, în maximum două săptămâni. Am început lucrările de reabilitare la partea electrică a dispensarului medical, pentru că, începând din primăvara acestui an, demarăm şi reabilitarea dispensarului. Proiectul cuprinde modernizarea imobilului, începând cu schimbarea acoperişului consolidarea zidurilor, schimbarea tocăriei şi până la reabilitarea interioarelor, inclusiv amenajarea curţii interioare a dispensarului. Vom amenaja un cabinet de oftalmologie, unul ORL şi vor mai fi câteva spaţii pe care le vom organiza, în vederea utilizării pentru prim ajutor. Clădirea este construită înainte de 1900, de boierul Nicolae Popescu şi la început a fost judecătorie. Imobilul s-a transformat apoi în spital, unde erau în permanenţă câte doi doctori. Clădirea are o arhitectură specifică zonei noastre şi probabil va fi declarată monument istoric. Este o locaţie care poate fi inclusă printre culele boierilor Dumitru Drăghicescu, boierii Măciuceanu sau cea a boierului Bărbulescu. Dispensarul se va reabilita cu bani din bugetul local, valoarea de pornire a licitaţiei fiind de 3 miliarde de lei vechi.

Impact Real: Localitatea are potenţial turistic?

Nicolae Văduva: Pe lângă faptul că localitatea Măciuca are istoricul şi pitorescul ei, plecând de la numele său, mai ciudat, această comună din sudul judeţului a devenit cunoscută în întreaga ţară. Acum, o dată cu deschiderea celui mai modern centrul de relaxare şi înfrumuseţare din zona Olteniei, în localitatea noastră, turiştii pot beneficia de piscine interioare şi exterioare, saună umedă şi uscată, sală de fitness, spaţii de relaxare, ba chiar şi de o mini-salină, etc. La toate acestea mai putem adăuga organizarea Taberei Internaţionale de Sculptură. Nu în ultimul rând, ne putem lăuda cu o arhitectură populară unică în zonă, dată de culele boierilor Alexandru Măciuceanu, Sandu Măciuceanu, Drăghici Măciuceanu, Nicolae Bănică, Barbu şi Răducu Bocşariu, care au fost construite în secolul al XIX-lea. Şi bisericile din comună pot juca un rol important la potenţialul turistic al localităţii, şi amintesc aici Biserica „Sf. Dumitru” din Botorani, care datează din 1878; Biserica „Sf. Ioan Botezătorul” – Bocşa, 1847-1848; Biserica „Sf. Nicolae” – Popeşti, 1894-1895 sau Biserica „Sf. Ştefan” – Zăvoieni, 1928, construită de învăţătorul Ştefan Drăghicescu.

Impact Real: Cum se anunţă noul an, din punct de vedere al bugetului?
Nicolae Văduva: Toată lumea se sperie de asta. Şi eu m-am speriat, dar şi anul trecut am trecut printr-o astfel de perioadă şi, ulterior, lucrurile au revenit la normal.

Impact Real: O dată cu intrarea în vigoare a noului Cod fiscal, veţi mări taxele şi impozitele locale?
Nicolae Văduva: Nu consider necesară o majorare a taxelor şi impozitelor, deoarece populaţia se confruntă cu lipsa locurilor de muncă, iar veniturile reduse din agricultură şi o majorare a dărilor nu este cea mai bună idee.

Impact Real: Cum arăta localitatea, în urmă cu trei ani?
Nicolae Văduva: În 2012 comuna nu avea reţea de apă, iar drumurile erau praf şi nu puteau fi practicabile pe timp ploios. Spun asta deoarece fiecare cetăţean al localităţii nu mai ajunge acum acasă prin noroaie de o şchiopă. Nu există uliţă sau potecă pe unde să nu se pată circula. S-au făcut, într-adevăr, cheltuieli dar, toate au fost în folosul cetăţeanului. S-au asfaltat peste 7 kilometri de drumuri comunale cu bani de la stat; am avut contract cu RAJDP până la 15 kilometri. Apa a fost introdusă tot prin O.G. 28, pe o lungime de 24 de kilometri, dar constructorul a avut o potenţă mult mai mare, fiind şi mai înţelegător. Am reuşit astfel să finalizăm proiectul, iar, în prezent, avem peste 400 de familii care s-au branşat la reţea. Am făcut recepţia finală a lucrării, valoarea proiectului fiind de 34 de miliarde de lei. În proiect au fost prinse construirea a două puţuri care au capacitatea să asigure presiunea pentru întreaga comună. Ar mai fi nevoie de aproximativ încă 14 kilometri de reţea, în aşa fel încât toată localitatea să beneficieze de apă la robinet. Continuarea proiectului de extindere a reţelei de apă şi înfiinţarea reţelei de canalizare pe o lungime de peste 30 de kilometri se va realiza prin master planul judeţului, proiect pentru care ni se va aloca suma de 4,7 milioane de euro. Canalizarea este un proiect destul de ambiţios pentru noi, mai ales datorită reliefului destul de dificil.

Impact Real: Proiectul pentru reabilitarea căminului cultural este încă o investiţie prioritară?
Nicolae Văduva: Avem un singur cămin cultural, dar, de foarte mulţi ani nu s-a mai desfăşurat activitate culturală acolo, deoarece clădirea a rămas în paragină, cu toate că aici a fost cândva şi bibliotecă, aşa că se realizau foarte multe activităţi culturale. Cultura din Măciuca a avut un rol important în păstrarea tradiţiilor vâlcene. Să nu uitam succesul spectacolelor folcloric „La furcărie”, de „Căluşul” şi de cunoscutele cântece populare care îşi au originea pe aceste meleaguri: „Urcai dealul la Măciuca”, „Între Cerna şi Olteţ”, „Şapte văi şi-o vale adâncă”, „Foaie verde ca lipanul”. În anul 2008 au fost totuşi repartizaţi nişte bani pentru renovarea căminului, dar s-a renunţat la sumă, deoarece fosta conducere îşi dorea casa de cultură. Aşa s-a întâmplat de fiecare dată, pentru că, la conducerea acestei localităţi au fost ambiţii nejustificate, care nu au frânat dezvoltarea localităţii.

Impact Real: Ce proiecte aţi moştenit de la fosta conducere?
Nicolae Văduva: De la Revoluţia din 1989 şi până acum trei ani un singur proiect a fost pus în practică aici, şi anume asfaltarea unui drum comunal, cu fonduri europene. Avem, însă, probleme foarte mari datorită eroziunii solului şi plecarea faliilor au distrus drumul. În foarte scurt timp nu se va mai putea circula pe el, suntem puşi în situaţia de a devia circulaţia de pe acest drum.

Impact Real: Ce părere aveţi despre procentul de 30% de femei, care ar trebui să se regăsească pe listele de candidaţi la alegerile parlamentare şi locale, pe poziţii eligibile?
Nicolae Văduva: Implicarea femeii în politică este o decizie bună. Consider că femeile sunt mai responsabile, mult mai obiective şi mai bine pricepute în sfera „bunei gospodăriri”.

Impact Real: Cum consideraţi că sunteţi perceput de cetăţeni, după acest mandat?
Nicolae Văduva: Cred că cea mai mare parte a cetăţenilor au încredere în mine, iar comuna are, în mare parte oameni de ispravă, gospodari, receptivi, şi care, de foarte multe ori, vin la primărie cu idei bune pentru localitate. Avem, însă, şi oameni care se pun de-a curmezişul ideilor noastre, aducând-ne numai reproşuri. Una peste alta, fiind un an electoral, „de foc”, procentele pentru care eu am luptat împreună cu viceprimarul Viorel Rafailă şi colegii mei sunt foarte bune. Asta înseamnă că mai mult de jumătate dintre cetăţenii localităţii au o părere bună, legată de activitatea noastră. Nu vreau să spun cuvinte mari despre mine, dar cred că pot să rezolv problemele, în sensul bun.

Impact Real: Ce v-a determinat să faceţi alegerea de a intra în politică şi la primărie?
Nicolae Văduva: Timp de 30 de ani am lucrat într-un alt domeniu, total diferit de ceea ce înseamnă administraţie. Cu toate acestea, fiind fiu al satului, în permanenţă am ţinut legătura cu locuitorii din zonă. Mă nemulţumea inexistenţa investiţiilor şi mă întrebam de fiecare dată de ce nu putem avea şi noi drumuri asfaltate sau apă la robinet, aşa cum există la comunele vecine. Susţinerea cetăţenilor, aceste nemulţumiri şi sprijinul domnului Dan Niţu m-au determinat să candidez pentru funcţia de primar.


Postaţi pe: Facebook1 comentariu la " Nicolae Vaduva: Am hotarat sa raman in aceeasi echipa, cu viceprimarul de acum "

  1. liviu spune:

    nu iti ajunge ma cat ai furat?tu si cu nitu ati furat banii din primarie iar comuna nu are canalizare copii au suferit o iarna intreaga de frig in clase.iar veti plati oamenii sa va voteze cu cate 500000 si veti cara oamenii cu masinile de la damila ca sa castigati?tot ce ati facut in maciuca ati facut sa traiasca bine neamul lui nitu si slugile lui.ajunge hotilor

Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.