Primarul social-democrat Nicolae Sima, aflat la primul mandat înţelege că a fi primar înseamnă să răspundă corect interesului public şi nevoilor reale ale comunităţii. Spune că, la Sălătrucel începutul de an se prezintă bine, iar perspectivele sunt îmbucurătoare. Dacă va merge pe drumul pe care se află în prezent administraţia locală, Sălătrucelul poate deveni, într-un timp scurt, ghidul de succes al judeţului. Unde se află localitatea în clipa de faţă, ce trebuie făcut pe mai departe, care sunt perspectivele pe termen scurt ale administraţiei şi unde trebuie stăruit pentru a produce confort, civilizaţie şi bunăstare pentru localnici, aflăm în rândurile de mai jos, dintr-un interviu acordat de primarul Nicolae Sima pentru Impact Real.
Impact real: Cum a fost anul 2017, din punctul de vedere al investiţiilor?
Nicolae Sima: A fost un an bun, sub aspectul că mi s-a aprobat finanţarea construirii podului peste pârâul Coisca. Este o construcţie extrem de importantă, fiindcă nimeni nu a fost în stare să să construiască acest pod, timp de 30 de ani. O investiţie mare, şi spun asta fiindcă are o valoare de 600 de mii de euro. Podul are o lungime de 122 de metri, cu două benzi de circulaţie, iar pe ambele părţi este prevăzut cu trotuare. Acest pod nu a existat niciodată, face legătura între satul Sălătrucel şi zona peste pârâul Coisca, unde sunt peste 80 de familii, care în prezent ocolesc sau trec peste podeţe de picior făcute de comunitate. Am semnat contractul de finanţare la Ministerul Dezvoltării. Construirea podului este singurul proiect pe care l-am prins aprobat în vederea finanţării prin PNDL-2, dar sunt mulţumit. Cu bani europeni s-a finanţat proiectul în valoare de 834 de mii de euro în vederea asfaltării drumurilor comunale, dar şi pentru construirea unui pod în localitate în punctul Bănăţeni, prin Măsura 7.2. Prin Grupul de Acţiune Locală „Castra Traiană” vom reabilita şcoala din centrul localităţii. Acestea sunt proiectele mari pentru care am semnat contractele de finanţare, urmând ca în acest an să demarăm lucrările.
Impact real: Ce v-aţi mai dori anul acesta?
Nicolae Sima: Mi-aş dori să fac multe, foarte multe lucruri pentru comuna Sălătrucel. Dacă mergem pe drumul pe care ne aflăm în prezent în privinţa investiţiilor vom putea vorbi, într-un timp scurt, de un pachet întreg de servicii utilitare, oferite comunităţii. Sălătrucelul acum, la început de an se prezintă bine, iar perspectivele sunt îmbucurătoare.
Impact real: Aţi luat în calcul majorarea fiscalităţii, pentru anul 2018?
Nicolae Sima: Am avut opoziţie în Consiliul Local privind majorarea taxelor şi impozitelor. În această situaţie cred că pot vorbi de o creştere care să acopere cel puţin inflaţia, adică o majorare în procent de maxim 5%. Va fi nesemnificativă, din punctul meu de vedere, fiindcă Consiliul Local nu a fost de acord cu mărirea taxelor, aşa cum s-a întâmplat în alte localităţi.
Impact real: Consiliul Local este de partea propunerilor iniţiate de dumneavoastră?
Nicolae Sima: Nu am majoritatea, doar trei consilieri sociali – democraţi avem în Consiliul Local, însă hotărârile trec fără probleme. În şedinţele de Consiliu Local nu există culoare politică. Suntem cu toţii pentru promovarea investiţiilor în localitate, în folosul cetăţeanului. Sunt primarul acestei localităţii şi nu fac nimic personal, nu dau nicio hotărâre de Consiliu Local pentru a-mi atrage vreun folos, totul are transparenţă. Viceprimarul Vasile Ancuţa este liberal, dar colaborăm foarte bine, împreună suntem o echipă.
Impact real: Ce reprezintă pentru administraţiile locale în privinţa investiţiilor, cea de a treia schimbare de guvern?
Nicolae Sima: Nu ar trebui să afecteze dezvoltarea economiei şi nu reprezintă o sinucidere a performanţelor economice. Guvernarea PSD – ALDE a adus creştere economică şi bunăstare. Un premier trebuie să răspundă hotărârilor luate de partid, şi mai ales trebuie să pună în aplicare programul de guvernare, trebuie să îndeplinească misiunea partidului. Prin faptul că partidul a hotărât că este nevoie de alt guvern, consider că s-a procedat corect. Guvernul Tudose nu a reuşit să implementeze programul de guvernare, acestea au fost motivele schimbării. Până la urmă nu contează câte guverne se vor schimba, important este să meargă treaba bine. Guvernarea PSD a demonstrat că poate şi are capacitatea să dezvolte România.
Impact real: Prin modul cum a fost gândit bugetul de Guvernul PSD pentru 2018, credeti că va afecta investiţiile administraţiei locale?
Nicolae Sima: Va fi un buget mai mic, în comparatie cu cel de anul trecut. Dar, sper că, pe parcursul anului situaţia se va schimba, mai ales că preşedintele Consiliului Judeţean este încrezător spunând că sunt bani, iar alocările bugetare pentru anul 2018 situează Vâlcea ca judeţ important.
Impact real: Cum vedeţi în perspectivă localitatea, din punct de vedere demografic?
Nicolae Sima: La capitolul populaţie, localitatea fiind aşezată într-o zonă frumoasă, există o evoluţie ascendentă din punct de vedere demografic. Astăzi, la Sălătrucel nu sunt terenuri de vânzare, iar pentru cele care se vând, preţurile sunt destul de ridicate. Potrivit agenţiilor imobiliare, un metru pătrat de teren intravilan este cuprins între 20 şi 50 de euro. Localitatea are un număr de 2100 de locuitori. La Sălătrucel în prezent mai avem o singură şcoală cu 168 de elevi şi o grădiniţă cu 40 de copii. Fiindcă suntem membri în GAL „ Castra Traiană”, ni se vor aloca fonduri în valoare de 100 de mii de euro. Cu aceşti bani europeni ne-am propus să reabilităm şcoala de la Sălătrucel. Locaţia s-a degradat, a început să plouă în ea. În primul rând trebuie să schimbăm acoperişul, să o anvelopăm şi să amenajăm un spaţiu pentru vestiare, fiindcă alături este sala de sport.
Impact real: Ce a însemnat pentru administraţia locală demararea proiectului privind modernizarea iluminatului public?
Nicolae Sima: În strategia de dezvoltare a localităţii sunt cuprinse o serie de proiecte care vor fi implementate în această perioadă. Unul dintre proiectele importante pentru comunitate vizează creşterea eficienţei energetice prin modernizarea şi extinderea sistemului de iluminat public. Aşadar, pentru siguranţa cetăţenilor am alocat fonduri din bugetul local în valoare de 1,4 miliarde de lei în vederea montării a 340 de lămpi în toată localitatea. După socotelile pe care le-am făcut pentru consumul maxim, o dată cu montarea acestor leduri nu ar mai trebui să plătim mai mult de 3000 de lei în fiecare lună. Sistemul electric funcţionează în prezent fără întrerupere o dată cu lăsarea serii.