Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Nicolae Joita: Multi cred ca la primarie curge lapte si miere

05Primarul din Lăpuşata ne-a vorbit într-un interviu acordat cititorilor Impact Real despre cum a fost primul mandat, despre proiectele finalizate, dar şi despre planurile de viitor. Cu ce gânduri a intrat în noul mandat, dar şi ce alte proiecte îşi doreşte să realizeze, aflăm în rândurile de mai jos.

Impact real: Domnule primar, cum a fost această campanie electorală locală la Lăpuşata?
Nicolae Joiţa: „Un fleac, i-am ciuruit!” Îmi place să spun această replică, mi se potriveşte. Am avut 519 voturi, din totalul de 1100, şi am scos un procent de 51%. Următorul candidat, din partea PSD, a avut 201 voturi, iar cel din partea PMP 117 voturi, de la ALDE 103 voturi, PSRO – 60 şi restul au fost fărâmituri. Vom avea superioritate numerică în Consiliul Local, majoritate pe care o vom forma şi prin alianţele pe care le vom face cu alte formaţiuni politice.

Impact real: Ce părere aveţi despre rezultatele obţinute în judeţ şi în municipiu de PNL?
Nicolae Joiţa: La nivel local, PNL a scos un scor mulţumitor, însă, la nivel de municipiu s-a greşit. Consider că, dacă se mergea de la început cu varianta Gutău candidat din partea liberalilor, acum eram departe. Grigore Crăciunescu abia a adunat 3.262 de voturi, prin asta s-a dovedit clar că nu a fost omul potrivit, fiind clasat pe locul patru, în urma rezultatului alegerilor locale, comparativ cu Mircia Gutău, care a obţinut 16.724 de voturi, Romeo Rădulescu – 13.142 de voturi şi Remus Grigorescu de la ALDE – 4.332, Grigore Crăciunescu fiind clasat abia pe locul al patrulea.

Impact real: Cum a fost această campanie electorală, comparativ cu cea din 2012?
Nicolae Joiţa: A fost o campanie liniştită, şi asta datorită noii legislaţii electorale, care a interzis categoric oferirea de găleţi de plastic, tricouri, şepci, pixuri, brichete, mici, bere şi alte atenţii din partea candidaţilor. S-a văzut clar acum că o campanie se face timp de patru ani, nu într-o lună. Au fost mulţi competitori de care comunitatea nici măcar nu a auzit până la acea dată, şi asta pentru că nimic nu i-a ajutat, nici măcar presa nu a putut să îi ajute prea mult, şi nici de pomeni electorale nu s-au putut folosi.

Impact real: Care sunt primele măsuri pe care le veţi lua, în acest nou mandat?
Nicolae Joiţa: Voi continua ce am început, şi anume să finalizăm lucrările de asfaltare a celor 2,5 kilometri de drumuri comunale râmaşi din proiectul finanţat cu bani de la stat. Vreau să continuăm şi demersurile pentru accesarea fondurilor europene prin intermediul Asociaţiei Intercomunitare, „Cerna –Vâlcea”, asociaţie înfiinţată de curând, împreună cu cele trei localităţi: Roeşti, Amărăşti şi Pesceana. Intenţionăm să accesăm fonduri europene pentru dezvoltarea celor patru localităţi pe Măsura 7.2. Destinaţia lor este clar definită: modernizarea drumurilor comunale prin asfaltare. Tot în această primă parte a mandatului voi încerca să atrag fonduri pentru demararea proiectului pentru ultimele extinderi de reţea de apă pe o lungime de 2 kilometri şi a extinderii de canalizare. Avem lucrări decontate şi neefectuate de 3,75 miliarde de lei vechi, motiv pentru care nu am avut voie să continuăm lucrările. O altă problemă pe care nu am rezolvat-o este dotarea primăriei cu o maşină de pompieri, care se poate face oricând, prin diferite pârghii, însă problema este a personalului de deservire pentru această maşină. Am decis astfel ca, până la soluţionarea problemei legată de personal să amânăm această investiţie.

Impact real: Care sunt proiectele noi, pentru noul mandat?
Nicolae Joiţa: În primul rând intenţionez atragerea de fonduri europene pentru modernizarea localităţii prin asfaltarea tuturor drumurilor comunale. O prioritate zero este şi realizarea celor doi kilometri de extindere a reţelei de alimentare cu apă, adică finalizarea lucrărilor efectuate prin O.G. 28, care au totalizat 6,5 kilometri. Îmi doresc, de asemenea, reabilitarea drumurilor săteşti cu rigole betonate şi cu platformă de drum din piatră spartă. Tot din fonduri europene îmi doresc reabilitarea drumului care face legătura cu localitatea Roşiile- Roeşti, pentru că există un drum forestier de la Roşiile care coboară în sat şi pe care vreau să-l refacem. Avem nevoie şi de extinderea reţelei de canalizare în satele Zărneşti, Valea Zărneştiului, Săruleşti, Scoruşu, Bereşti, Broşteni şi Şerbăneşti, pe lungimi foarte mici, de câte 300 de metri pentru fiecare sat, acestea fiind de fapt uliţe. Aş mai încerca, tot cu fonduri europene, reabilitarea drumurilor de acces spre tarlalele agricole. Pentru reabilitarea drumurilor forestiere trebuie să găsim fonduri, în aşa fel încât să le dăm posibilitatea cetăţenilor să aibă o circulaţie adecvată. O altă problemă pe care trebuie să o rezolvăm, cu sprijinul Sistemului de Gospodărire a Apelor Vâlcea este regularizarea pârâului Cerna pe o lungime de şapte kilometri, care, de fiecare dată, atunci când plouă mai puternic îmi dă mari emoţii, pentru că face prăpăd în cale. Am avut pagube însemnate în urma inundaţiilor din 2014, în urma cărora tragem şi acum, dar şi la ultimele ploi au fpst probleme. Cândva s-a dat voie să se taie zăvoaiele şi, nemaifiind susţinerea malurilor, pârâul îşi trasează singur drum atunci când plouă abundent. Dacă în primul mandat nu am reuşit să fac această regularizare, pentru că mă împrumutasem în trezorerie, tot nu renunţ la construirea unui parc de panouri solare fotovoltaice, care să îmi asigure iluminatul public. Un alt proiect care se va rezolva indiferent de situaţie este extinderea reţelei de apă în satele Şerbăneşti şi Bereşti. În acest mandat îmi doresc amenajarea şi dotarea clădirii fostei şcoli din satul Broşteni, pe care am închis-o pentru a fi folosită ca spaţiu locativ în cazul situaţiilor de urgenţă. Mai am în plan şi construirea unui drum de tarla de-a lungul pârâului Cerna, pe partea estică, de la Podul Bereşti până la Podul Bungeţi, construirea unui puţ de foraj de mare adâncime în satul Zărneşti, documentaţia fiind deja în stadiul de avizare la Ministerul Mediu şi Direcţia de Sănătate Publică. Nu în ultimul rând, în acest mandat ne dorim organizarea unei zile dedicată comunei. Acestea sunt doar o parte dintre proiectele pe care mi le doresc implementate în această localitate.
Impact real: Zona are resurse de gaze. V-aţi gândit să iniţiaţi un proiect pentru introducerea gazului natural în localitate?
Nicolae Joiţa: Este un proiect pe care l-am avut trecut acum patru ani în oferta electorală şi pe care l-am preluat şi în acest mandat. Investiţia este, însă, foarte greu de pus în practică, în primul rând pentru că nu există din partea comunităţii interes şi, în al doilea rând, pentru că trebuie montată încă o staţie pentru filtrare şi pentru distribuţie în localitate. Cu toate acestea, voi face tot ce-mi stă în putinţă, pentru că zona are resurse de gaze naturale.

Impact Real: În ce domeniu aţi lucrat, înainte de a fi primar, şi cum aşi reuşit să învăţaţi atât de repede administraţie?
Nicolae Joiţa: Venind în administraţie dintr-un alt domeniu, la început mi-a fost puţin greu, trebuie să recunosc, dar am fost perseverent şi suficient de stăruitor, astfel încât, la fiecare prag legal cu care mă confrunt studiez legea, deoarece ţin în mod special să nu ne abatem de la norme. Pentru mine, a învăţa să fac administraţie în folosul cetăţeanului a însemnat, în primul rând să îmi placă ceea ce fac. Este important să nu vii cu alte gânduri şi să fii un bun gospodar, ceea ce eu, prin tot ceea ce am făcut până astăzi în Lăpuşata, cred că am dovedit. Indiferent de situaţie, pe parcursul vieţii nu m-am dat bătut, am dovedit că am capacitatea de a mă aşeza la masă să rezolv problemele, în special ale comunităţii în care şi eu trăiesc. Pentru a fi primar, este important să ai capacitatea de comunicare cu cetăţenii, să te poţi face înţeles şi pentru cei cu patru clase, dar să te ridici şi la nivelul celui care are o pregătire profesională superioară.
Impact real: La Lăpuşata s-a făcut o campanie electorală murdară?
Nicolae Joiţa: Au fost multe denigrări, de la faptul că nu am făcut nimic în localitate şi până la faptul că sunt agent SRI, şi asta pentru că mulţi cred că la primărie curge lapte şi miere dacă eşti primar, dar se înşeală. Situaţia nu este aşa, trebuie să dai explicaţii pentru ceea ce cheltui până la ultimul leu. Consider că mi-am făcut treaba faţă de această comunitate şi pot strânge mâna cetăţeanului cu mândrie.

Impact Real: Care a fost parcursul dumneavoastră politic?
Nicolae Joiţa: În 2004 am fost consilier din parte Partidului Conservator şi, pe fondul unor nemulţumiri, am intrat în PNL. În mandatul 2008 – 2012 am reuşit să scot doi consilieri liberali, în situaţia în care în localitate nu se ştia până atunci nimic de PNL. Pot spune că eu am fost cel care a adus Partidul Liberal la Lăpuşata. În momentul respectiv, PNL avea 18 membri, după 18 ani de la reînfiinţare. Din cauza USL, în Consiliul Local nu am reuşit să am mai mult de un consilier liberal, social-democraţii care au format USL-ul s-au despărţit de noi, iar eu am condus primăria cu un singur consilier liberal. Eu ştiu să fac şi politică, dar cel mai bine fac administraţie şi, când stau de vorbă cu cetăţeanul, încerc pe cât posibil să-i ascult păsurile.
Impact Real: Cum aţi reuşit să finalizaţi baza sportivă?
Nicolae Joiţa: Când am ajuns eu primar, proiectul era prins pe O.G.7, dar nu mai erau fonduri, aşa că investiţia s-a blocat, lucrările rămânând în aşteptare. Pentru a ne putea folosi de baza sportivă, am hotărât să continuăm lucrările cu bani din bugetul local. Am branşat vestiarele la sistemul de apă şi canalizare şi am mărit suprafaţa terenului cu încă 12 metri, reuşind astfel să avem pe marginea terenului şi o pistă de atletism. Pentru a face toate aceste lucrări o dată cu stoparea finanţării, am prelungit contractul cu acte adiţionale pentru a fi legal în continuare. Aşa am ajuns ca astăzi să avem un stadion unde ne putem susţine meciurile de fotbal la un nivel de care noi suntem mulţumiţi. Baza are un gazon cu iarbă naturală care nu necesită foarte mare atenţie în vederea întreţinerii, şi nici o cheltuială prea mare. O parte din această dorinţă mi s-a împlinit, chiar dacă mai am de lucru. Baza este finalizată din acest sezon, când am şi promovat cu echipa în Liga a IV-a.
Impact Real: Care este situaţia şcolilor, la Lăpuşata?
Nicolae Joiţa: Noi am avut în localitate două şcoli, dar, după noua legislaţie, în funcţie de numărul de elevi am fost nevoiţi să închidem şcoala din satul Broşteni, chiar dacă începusem să o reabilităm. Aşa că astăzi mai avem doar o şcoală şi o grădiniţă, în localitate. Am dotat grădiniţa şi şcoala cu absolut tot ce poate fi necesar procesului educaţional. Din păcate, clădirea şcolii este veche, construită în 1930 şi îi căzuseră tavanele. Clădirea avea o extindere, iar, atunci când am fost nevoiţi să restrângem numărul şcolilor, în locul celei închise am făcut o scenă în aer liber pentru copii, unde să poată să îşi prezinte serbările, pentru că nu avem cămin cultural. Restul clădirii a fost reabilitat, iar în una dintre clase încerc să fac o mini sală de sport, iar în alta un laborator de chimie. Mai avem o sală de clasă pe care o vom amenaja pentru clasa pregătitoare.

Impact Real: Ce proiecte veţi accesa prin GAL „Cerna – Olteţ”?
Nicolae Joiţa: În primul rând, ne dorim achiziţionarea unor utilaje. Dacă am avea un buldoexcavator sau un tractor, le-am folosi pe timp de vară la reabilitări de drumuri şi şanţuri, la decolmatări pe râuri, iar iarna ne-ar ajuta la deszăpezire. Neavând toate acestea, închiriem utilaje de la alte firme, cu bani de la buget, cu contract aprobat prin Consiliul Local. Prin Fondul de Mediu încercăm să accesăm fonduri pentru construirea unui parc de panouri solare fotovoltaice.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.