Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Nicolae Joita: Lumea s-a saturat de scandal, vrea fapte

05Primarul Nicolae Joiţa, aflat la primul mandat, a reuşit până acum să realizeze aproape toate lucrurile pe care şi le-a propus, prin oferta electorală, cu excepţia căminului cultural din comună. Cu ce probleme se confruntă, cum decurg relaţiile cu autoritatea judeţeană şi ce aşteptări are de la noua schimbare, sunt doar câteva dintre întrebările la care ne-a răspuns primarul liberal din Lăpuşata, care a câştigat alegerile locale în vară anului 2012.
Impact Real: Care este situaţia fondului funciar, la Lăpuşata? 
Nicolae Joiţa: Sunt foarte mulţi cetăţeni care au teren, dar nu au titlu de proprietate, până acum. Legea a fost întrerupă de mai bine de un an şi jumătate şi, o dată cu reactualizarea ei, am găsit peste 250 de titluri de proprietate, dintre care 180 de titluri sunt pentru pădure şi 70 pentru terenuri arabile. Pentru a da, însă, oamenilor toate titlurile de proprietate mai durează, pentru că acest lucru nu depinde de noi, ca administraţie locală.
Impact Real: Cum aţi reuşit să finalizaţi baza sportivă din localitate? 
Nicolae Joiţa: Când am ajuns eu primar, proiectul era prins pe O.G. 7, dar s-a blocat şi, nemaifiind fonduri pentru a o continua, lucrările au rămas în aşteptare. Pentru a ne putea folosi de baza sportivă, mai ales că nu mai era de plătit o sumă foarte mare, am hotărât să continuăm lucrările cu bani din bugetul local. Aşa am branşat vestiarele la sistemul de apă şi canalizare şi am mărit suprafaţa terenului cu încă 12 metri, reuşind astfel să avem pe marginea terenului şi o pistă de atletism. Pentru a face toate aceste lucrări după stoparea finanţării, am prelungit contractul cu acte adiţionale, pentru a fi în cadru legal. Astăzi avem un stadion unde ne putem susţine meciurile de fotbal la un nivel de care noi suntem mulţumiţi. Baza are un gazon cu iarbă naturală, care nu necesită foarte mare atenţie în vederea întreţinerii şi nici o cheltuială prea mare. O parte din această dorinţă mi s-a împlinit chiar dacă mai avem mult de lucru. Baza este finalizată din acest sezon, când am şi promovat cu echipa în Liga a IV-a.
Impact Real: Trăgând linie după cei peste trei ani din primul mandat, sunteţi mulţumit de realizări?
Nicolae Joiţa: Situaţia căminului cultural este în continuare o problemă care mi-a furat zece ani din viaţă. Eu am venit la primărie să fac ceva pentru această localitate, nu m-a interesat altceva. Din programul pe care l-am avut în 2012, problema căminului cultural nu este nici astăzi realizată. După această ofertă, care, de altfel, se află pe biroul meu, lucrez şi îmi încercuiesc proiectele finalizate, iar cele punctate sunt investiţiile la care încă mai lucrez. Pentru a ajunge astăzi să pot spune că am realizat 80% din oferta electorală, am avut zile grele, şi multe nopţi nedormite, pentru că nu am venit doar să trec prin primărie, ci am pus suflet în tot ce am făcut. Este greu, deoarece te loveşti de tot felul de probleme care nu depind de tine, ca primar, şi atunci rişti să nu mai ai credibilitate în faţa cetăţeanului.
Impact Real: Care a fost parcursul dumneavoastră politic?
Nicolae Joiţa: În 2004 am fost consilier din parte PC şi, pe fondul unor nemulţumiri, am plecat la PNL. Astfel, în mandatul trecut, am reuşit să scot doi consilieri liberali, în situaţia în care, în localitate nici nu se discuta atunci despre PNL. Pot spune că eu am fost cel care am adus partidul la Lăpuşata, nu partidul m-a recomandat pe mine, pentru funcţia de primar. La momentul respectiv, PNL avea, la Lăpuşata 18 membri, în condiţiile în care avea 18 ani de la reînfiinţare. Însă, anul trecut, datorită USL, nu am reuşit să am mai mult de un consilier liberal, aşa că nu am avut niciodată majoritate la Lăpuşata, pentru că social-democraţii care au format USL s-au despărţit de mine, iar eu conduc primăria cu un singur consilier liberal.
Impact Real: Nu aveţi majoritate în Consiliul Local, dar nu sunteţi, totuşi, faultat de consilierii locali. Care este secretul?
Nicolae Joiţa: Nu am majoritate, lucru care este destul de riscant, şi îl am ca exemplu pe colegul meu de la Lungeşti, unde consilierii social-democraţi se opun absolut tuturor proiectelor propuse de administraţia comunei. Cu toate acestea, la noi au trecut toate proiectele, şi asta în situaţia în care, dintre cei zece consilieri, în afară de viceprimar, care este social-democrat, am doi foşti primari, care au stat câte două mandate şi doi foşti viceprimari, persoane care au trecut prin administraţie. Cu toate acestea, o singură dată am avut o amânare de proiect, care se referea la înfiinţarea unui post în cadrul departamentului ISU din localitate. În rest, toate proiectele pe care le-a propus a fost aprobate.
Impact Real: Din ce domeniu veniţi, şi cum aţi reuşit să învăţaţi atât de repede administraţie?
Nicolae Joiţa: Venind în administraţie dintr-un alt domeniu, la început mi-a fost puţin greu, trebuie să recunosc. Dar am fost perseverent şi suficient de stăruitor, astfel încât, la fiecare obstacol legal cu care mă confrunt studiez şi ţin în mod special să nu ne abatem de la lege. Nu am studii superioare, şi, din cauza aceasta, când s-a făcut USL, conducerea partidelor plănuiseră să propună pentru funcţia de primar pe altcineva. Eu hotărâsem atunci să candidez de la o altă formaţiune politică. Pentru mine, a învăţa să faci administraţie în folosul cetăţeanului înseamnă că trebuie, în primul rând, să îţi placă ceea ce faci, să nu vii cu alte gânduri, şi să fii un bun gospodar, ceea ce eu, prin tot ceea ce am făcut până astăzi, la Lăpuşata, am putut dovedi. Şi eu puteam să fac facultatea, şi asta chiar înainte de 1990, dar, datorită unor probleme, a trebuit să îmi iau gândul de la acest ideal al meu. Însă, pe parcursul vieţii nu m-am dat bătut, am dovedit că am capacitatea de a mă aşeza la masă şi cu cei care au făcut facultăţi grele. Pentru a fi primar, important este să ai capacitatea de comunicare cu cetăţenii, să te poţi face înţeles şi pentru cei cu patru clase, dar să te ridici şi la nivelul celor care sunt pregătiţi, şi asta pentru că, la primărie, cetăţeanul vine atunci când are o problemă de rezolvat.
Impact Real: Ce proiecte veţi accesa prin GAL Cerna – Olteţ?
Nicolae Joiţa: În primul rând, ne dorim nişte utilaje. Dacă am avea un buldoescavator sau un tractor, le-am folosi pe timp de vară la drumuri, şanţuri, decolmatări, iar iarna ne-ar ajuta la deszăpezire. Neavând toate acestea, închiriem utilajele de la firme, cu bani de la buget, contract şi aprobare de la Consiliul Local.
Impact Real: Ce v-ar putea determina să treceţi la o altă formaţiune politică?
Nicolae Joiţa: Politicienii au venit şi vin şi acum să îmi facă tot felul de oferte, dar eu sunt în PNL ca într-o familie, şi spun asta pentru că am luat organizaţia din Lăpuşata de la zero, eu i-a adus pe oameni, împreună am crescut, şi acum nu este normal să-i las de izbelişte.
 
Impact Real: Credeţi că este bine ca PNL să preia Guvernarea, în situaţia de acum? 
Nicolae Joiţa: Dacă tot a stat atât şi nu a putut să facă o alianţă care să fie de la început convingătoare, în situaţia în care se află ţara acum, nu cred că este cea mai bună soluţie. Nici eu, în campanie, nu impun un anumit candidat cetăţeanului, eu doar recomand, iar cetăţeanul discerne. Nimeni nu trebuie să se bazeze pe faptul că, dacă sunt eu liberal, comunitatea va merge în campanie cu liberalii. Aşa ceva nu se va mai întâmpla. Voturile pe care le-am luat avut eu, le pot aduce şi partidului, dar nu partea politică mă reprezintă pe mine, la Lăpuşata. Aici eu sunt primarul, adică omul care este de serviciu pentru comunitatea aceasta, iar lumea s-a săturat de scandal, vrea fapte.
Impact Real: În situaţia în care senatorul Dan Niţu ar pleca din partid, consideraţi că acest lucru ar fragmenta formaţiunea? 
Nicolae Joiţa: Sunt primari şi cetăţeni care, în mod sigur l-ar urma, şi spun asta pentru că domnul Dan Niţu ştie să se facă înţeles, pe unde merge, şi a devenit cunoscut în zonă, asta şi pentru că a ajutat foarte multe familii nevoiaşe, şi şi-a făcut mulţi prieteni. Eu nu sunt de acord cu această tensiune, care s-a creat în partid. Reuşiseră să formeze împreună echipa de care aveam nevoie, o echipă puternică.
Impact Real: Ce vă place să faceţi mai mult, politică sau administraţie?
Nicolae Joiţa: Eu ştiu să fac şi politică, dar, la primărie cel mai bine fac administraţie şi, atunci când stau de vorbă cu cetăţeanul, încerc, pe cât posibil, să-i ascult păsurile.
Impact Real: S-ar putea umple golul cu o posibilă venire a lui Dan Mazilu la PNL?
Nicolae Joiţa: La noi în localitate nu, pentru că Dan Niţu este mult mai acceptat de comunitatea noastră şi, în general, în această zonă.
Impact Real: Care este situaţia şcolilor din Lăpuşata?
Nicolae Joiţa: Am avut două şcoli în localitate, iar, după noua legislaţie, în funcţie de numărul de elevi, am fost nevoiţi să închidem una dintre ele, chiar dacă mă apucasem să o reabilitez, în satul Broşteni. I-am schimbat acoperişul, mă apucasem să fac interioarele şi, pentru că în acel sat mai erau abia 8 copii, am fost nevoit să pun lacătul la uşă. Acum mai avem doar o şcoală şi o grădiniţă. Am dotat grădiniţa şi şcoala cu absolut tot ce poate fi necesar procesului educaţional, dar avem o şcoală veche, construită în 1930, căreia îi căzuseră tavanele. Clădirea avea o extindere şi, în locul ei, pentru că nu avem cămin cultural, am făcut o scenă în aer liber, unde copiii să poată să îşi prezinte programele. Restul clădirii am reabilitat-o. Astfel, în una dintre clase încerc să fac o mică sală de sport, în alta un laborator de chimie, iar a treia sală o vom amenaja pentru clasa pregătitoare.

 


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.