Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Nicolae Joita: „In administratia publica, in fiecare zi ai cate ceva de invatat”

Nicolae Joiţa, primarul comunei Lăpuşata, a acordat un scurt interviu cititorilor Impact real, în care a explicat motivele pentru care şi-a dorit un prim mandat în fruntea localităţii. Cum se implică în problemele localnicilor parlamentarii din zona respectivă, ce va face pentru a da o altă faţă localităţii pe care o administrează, dar şi care sunt nevoile localnicilor vom afla în interviul de mai jos.
Impact real: Cât contează partidul din partea căruia vine candidatul şi cât contează calitatea candidatului, în mediul rural, în alegerea pe care o face electoratul?
Nicolae Joiţa: Contează foarte mult calitatea omului. Aşa cum am mai spus, personal, m-a ajutat şi faptul că am fost candidatul USL, dar aici, la ţară, oamenii votează mai mult omul. Alegerea pe care o face electoratul este mai puţin politică. Amândouă au un rol important, dar, în primul rând, contează omul.

Impact real: Spuneţi-ne două probleme principale ale comunei şi care ţin de administraţia publică locală.
Nicolae Joiţa: Este vorba de extinderea alimentării cu apă şi asfaltarea drumurilor principale. Oamenii sunt mulţumiţi dacă au apă şi asfalt. Problema este că aceste două investiţii necesită bani foarte mulţi şi nu pot fi realizate peste noapte. Cu toţii vedem ce se întâmplă la nivel naţional, unde fondurile sunt blocate, iar situaţia este critică. Trebuie să avem răbdare şi toate se vor rezolva. Sperăm că acum, după schimbarea Guvernului, lucrurile să intre pe un făgaş normal şi să mai putem şi noi realiza câte ceva pentru localnici şi comunele pe care le conducem.

Impact real: Despre iluminatul stradal ce ne puteţi spune?
Nicolae Joiţa: În momentul de faţă, aprindem becurile seara timp de două-trei ore şi dimineaţa o oră. Becurile sunt economice, dar şi aşa ne costă destul de mult. Avem în jur de 400 de lămpi stradale. Oamenii îşi doresc lumină în permanenţă pe timpul nopţii, iar în acest sens m-am gândit la un proiect pe celule fotovoltaice. În momentul de faţă, studiem piaţa şi chiar cred că este o idee foarte bună şi care ne-ar face să economisim nişte bani de la bugetul local, pe care să-i folosim în alte scopuri.

Impact real: Care au fost primele măsuri pe care le-aţi luat atunci când aţi ocupat funcţia de primar?
Nicolae Joiţa: Eu ştiam care este situaţia în primărie, deoarece făceam parte din comisia economică. Lucrurile nu au fost foarte clare, ştiam de existenţa unei datorii, dar nu credeam că este aşa de mare. Când am tras linie, am văzut că aceasta depăşeşte cinci miliarde de lei vechi. Ce să spun, primarul a predat hârtiile şi a plecat, iar eu am preluat primăria cu bune şi rele. Prima măsură pe care am luat-o referitoare la aparatul administrativ a fost să facem o şedinţă şi să-mi expun punctul de vedere, că trebuie să ne înţelegem, pentru binele comunei. Fiecare dintre lucrători aveau funcţiile bine stabilite, ştiu care le sunt atribuţiile. Pentru comună am avut câţiva bani prevăzuţi pentru drumuri şi m-am apucat să fac şanţurile la trei drumuri comunale, am adus piatră şi m-am ocupat puţin de infrastructura rutieră. Apoi, m-am oprit şi la sediul primăriei, unde am făcut o curăţenie generală. Am avut în vedre spaţiile verzi din jurul primăriei, deoarece arătau destul de rău. Mie îmi plac ordinea şi curăţenia şi nu suport să mă mintă cineva.

Impact real: Ce aţi făcut înainte de a fi primar?
Nicolae Joiţa: Sunt chimist de meserie, am lucrat la Oltchim o bună perioadă, şi înainte să vin la primărie eram pensionar, deoarece în meseria mea, la vârsta de 50 ani, deja se iese la pensie. Ca primar poţi să ai două-trei facultăţi, dar, dacă nu ai şcoala vieţii şi nu urmezi o organizare, degeaba.

Impact real: Cum v-aţi dat seama că aveţi chemare pentru administraţia publică locală?
Nicolae Joiţa: Oamenii m-au votat şi acum nu mai este cale de întoarcere. Nu ştiu dacă este vorba despre chemare, dar cert este că eu am fost întotdeauna obsedat de ordine, de curăţenie şi îmi place să fac lucrurile ca la carte. Nu reuşeşti întotdeauna. Din când în când, te mai izbeşti şi de situaţii neprevăzute, dar, în ansamblu, îmi place să am ordine în tot ceea ce întreprind. În administraţia publică, în fiecare zi ai câte ceva de învăţat. Aşa cum vă spuneam, de opt ani sunt în comisia economică, am participat de fiecare dată la construcţia bugetului şi, dacă te implici în ceva şi ai puţin interes şi chiar noroc, atunci lucrurile pot ieşi foarte bine.

Impact real: De ce aţi ales să rămâneţi în mediul rural?
Nicolae Joiţa: Pentru că am făcut naveta la Govora 28 de ani, îmi construisem o casă şi m-am obişnuit aici. Aşa cum unora le place la oraş, mie îmi place la ţară. Eu, la oraş, mă simt mai stânjenit, aici este lumea mea, unde mă simt în largul meu.

Impact real: Care sunt calităţile pe care credeţi că ar trebui să le aibă un bun primar?
Nicolae Joiţa: În primul rând, trebuie să fie gospodar, iar în al doilea rând să se zbată pentru comunitate şi în al treilea rând să ştie să gestioneze banul public. Nu trebuie să se bazeze pe faptul că va mai primi ulterior alte fonduri. Comuna Lăpuşata nu are decât 2070 de locuitori, nu este mare ca populaţie, dar ca întindere este destul de mare. Populaţia este îmbătrânită, pământurile sunt din ce în ce mai greu de lucrat, iar tineretul este plecat la oraş, ne este din ce în ce mai greu.

Impact real: De ce aţi candidat pentru funcţia de primar în 2012, în contextul în care salariul este derizoriu, problemele comunei şi nemulţumirile localnicilor sunt multe, iar bugetul primăriei este restrâns?
Nicolae Joiţa: Îmi pare rău că lumea nu m-a ales în urmă cu patru ani. Am intrat în competiţia aceasta pentru că îmi doream să fac ceva pentru comuna mea. Dacă ar fi să o luăm după salariu, acesta, într-adevăr, este mic comparativ cu munca pe care o depune un primar. Eu, încă din anii `80, am susţinut cu bani proprii o echipă de fotbal aici, în comună, în condiţiile în care existau foarte puţine formaţii atunci. Am fost un pasionat al sportului şi mă simţeam mândru să mă văd implicat într-o activitate care viza cât mai mulţi localnici, îmi plăcea să fac ceva pentru comuna mea. Am avut în administrare şi căminul cultural, dar vechea administraţie m-a scos de acolo, nu a vrut să ţină cont de nici o părere a mea referitoare la reabilitarea clădirii. Sincer, tot timpul am fost aproape de oameni, iar cine a venit la mine să îmi ceară ajutorul nu am ezitat nici un moment să i-l ofer. Acum, ca primar, discut cu toată lumea, uşa biroului stă în permanenţă deschisă pentru oricine doreşte să-mi calce pragul.

Impact real: Care este cea mai mare nemulţumire a dumneavoastră ca primar?
 Nicolae Joiţa: Că nu sunt bani să fac ce mi-ar plăcea mie.

Impact real: Care este situaţia comunei în privinţa retrocedărilor de teren?
Nicolae Joiţa: Probleme mai sunt, ca în orice comună. Ca procent, cred că problemele pe fond funciar sunt rezolvate în proporţie de 75%.

Impact real: Cu ce se poate lăuda comuna Lăpuşata?
Nicolae Joiţa: Cu oameni gospodari şi sufletişti. Ocupaţia de bază este agricultura şi, chiar dacă este din ce în ce mai greu să-şi lucreze terenul atât din cauza banilor, cât şi pentru că populaţia este îmbătrânită, mă bucur să văd cum îşi iubesc pământurile.

Impact real: Spuneaţi că ocupaţia de bază a localnicilor este agricultura. Cum percep oamenii politica agrară din acest moment, politica subvenţiilor, modul în care statul înţelege să se implice în sprijinirea lor?
Nicolae Joiţa: O percep din ce în ce mai bine. Până în momentul de faţă, există destule familii care au îndeplinit cerinţele impuse de APIA, avem familii care cresc stupi, la fel şi câteva familii care au mini-ferme de animale, chiar şi pe terenul agricol sunt câţiva care primesc subvenţii. Mă bucur că oamenii din Lăpuşata sunt receptivi la nou şi sunt descurcăreţi.

Impact real: Cum se implică în problemele localnicilor parlamentarii din colegiul în care este inclusă comuna Lăpuşata?
Nicolae Joiţa: Depinde foarte mult şi de colaborarea pe care au avut-o primarii cu parlamentarii respectivi. Unele comune au fost sprijinite mai mult, iar altele mai puţin. Eu cu domnul Mazilu am stabilit o întâlnire, am discutat şi trebuie să facem ceva pentru comuna aceasta. Trebuie să colaborăm pe viitor, chiar dacă nu a obţinut funcţia de primar persoana pe care dânsul a susţinut-o. Eu sunt dispus să-i asigur tot sprijinul meu pentru alegerile parlamentare din decembrie. Un parlamentar nu te poate ajuta foarte mult, dar, atunci când ai nevoie, poate fi unul dintre pionii principali care te pot susţine să răzbeşti. Atât Dan Nitu, care nu candidează pe colegiul acesta, cât şi Dan Mazilu au ajutat bisericile din localitate, iar cetăţenii nu uită acest lucru.

Impact real: Aţi fost prezent, săptămâna trecută, la mitingul USL?
Nicolae Joiţa: Da, am fost, şi chiar am rămas impresionat de prezenţa masivă. Oamenii au lăsat treburile gospodăreşti pentru o zi şi au fost prezenţi la Bucureşti, pentru a-şi susţine favoriţii. Cred că USL-ul va face treabă bună, mai ales pentru milioanele de români care îi susţin şi cred în această alianţă. Cred că USL-ul va scoate un procent foarte bun şi la alegerile parlamentare.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.