Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Nicolae Concioiu: Stiu ce inseamna sa demolezi ceva si sa nu pui nimic in loc

02 primarNicolae Concioiu, primarul localităţii Guşoeni, se arată neîncrezător în ordonanţele guvernamentale prin care majoritatea comunelor au accesat proiecte. Spune că singura modalitate credibilă prin care comunitatea din Guşoeni ar putea beneficia de apă curentă şi canalizare o reprezintă fondurile europene. Nemulţumit, primarul cere în mod expres autorităţilor competente să aloce bani în vederea începerii lucrărilor şi să demareze proiectele care „zac” de foarte mulţi ani în sertarele ministerelor. Totodată, social-democratul recunoaşte că PSD, la Vâlcea, trece printr-o perioadă destul de grea, dar crede că acest fapt îi va determina să-şi recruteze liderul cu mai multă prudenţă.

Impact real: Conform ultimei rectificări bugetare, Primăriei Guşoeni nu i-a revenit nici un ban, în contextul în care există un proiect pe OG 28 aflat în curs de execuţie în localitate şi care are o vechime apreciabilă. Credeţi că localitatea pe care o conduceţi este din nou marginalizată?
Nicolae Concioiu: Rectificarea a ocolit comuna Guşoeni, nu a avut ca traseu şi „şoseaua care tranzitează localitatea noastră”. Cred că a fost trimisă pe o altă cale, oricum, nici aeriană nu a fost, probabil, pica ceva şi pe la noi. Cum întotdeauna speranţa moare ultima, aştept vremea când guvernanţii îşi vor aminti şi de oamenii din Guşoeni. Dacă aceia care iau astfel de decizii nu găsesc nici o legătură cu primarul, trebuie să se gândească măcar la aceşti oameni, din comună, care merită un altfel de regim. Trebuie să se gândească la faptul că au puterea şi, aşa cum şi ceilalţi locuitori din judeţ sunt beneficiarii unor avantaje de dezvoltare urbană, şi aceşti oameni merită un astfel de regim. Eu mi-am făcut datoria, dar aş vrea să le spun şi guvernanţilor noştri că, la alegerile următoare, nu am ce să le explic cetăţenilor, din moment ce au observat şi aceştia că nu s-au mişcat
deloc investiţiile de care aveau nevoie.

Impact real: În situaţia când veţi fi momit să treceţi la PNL, cu făgăduiala că, în cel mai scurt timp, toate proiectele vor prinde contur, veţi face pasul acesta?
Nicolae Concioiu: Toţi mă întreabă ce caut eu la „ăştia roşii”, dar ei nu ştiu că nu sunt omul care să mă duc dintr-o parte în alta. Aici m-am regăsit, aici am stat şi aici îmi este locul.

Impact real: Având în vedere că, până în prezent, localitatea nu beneficiază de o reţea de apă potabilă, cum vă descurcaţi în perioada de secetă, când lipsa apei este o problemă serioasă?
Nicolae Concioiu: Este o problemă care mă preocupă continuu. Proiectele noastre de apă şi canalizare zac pe la ministere, dar cred că a crăpat ceasul şi trebuie să fie puse în aplicare. Nu este suficient că avem documentaţiile întocmite cu foarte mulţi ani în urmă, neapărat trebuie să fie şi finanţate. Pe deasupra, în afară de secetă, în zonă, apa potabilă din fântâni are un conţinut de săruri, nitraţi şi nitriţi care depăşeşte cotele admise, fiind foarte nocivă pentru sănătate. Oamenii sunt nevoiţi şi folosească apa din fântâni şi de aceea bolile de rinichi sunt frecvente în zonă.

Impact real: Satele îmbătrânesc într-un ritm alert, deoarece tinerii au plecat la muncă în străinătate. Ce i-ar putea întoarce acasă?
Nicolae Concioiu: Se poate observa că, de la venirea mea în fruntea administraţiei, mulţi cetăţeni au început să aibă curajul de a investi în localitate. Sunt optimişti şi sunt încrezători că îmi voi duce promisiunile până la capăt în ceea ce înseamnă dezvoltarea localităţii. De când am venit la primărie s-au construit case, frumoase şi impunătoare, de cetăţeni care muncesc de foarte mulţi ani în străinătate, semn că, mai devreme sau mai târziu, va veni vremea când se vor întoarce acasă.

Impact real: Avem localităţi unde primarii au atras investitori, în vederea înfiinţării de noi locuri de muncă, dar, din păcate, tinerii nu au dat buzna să se angajeze. Dacă un astfel de investitor s-ar muta la Guşoeni, ce şanse îi puteţi da, în vederea găsirii forţei de muncă de care are nevoie?
Nicolae Concioiu: În astfel de situaţii, trebuie să se facă o diagnosticare foarte realistă a localităţii. Consider că, atunci când se discută de anumite strategii de acest gen, trebuie să se ia legătura şi cu noi, primarii, pentru că noi suntem cei care ştim cel mai bine cu ce se confruntă spaţiul rural. În localităţi ştim cel mai bine care este realitatea şi putem trage concluzii. Oamenii din Guşoeni sunt apţi de muncă şi au descoperit, prin consătenii care au avut acces unii dintre ei la munca în străinătate, o variantă de câştig mult mai atractivă în Occident, în domeniul agriculturii. La Guşoeni, majoritatea forţei de muncă activă care lucrează este în străinătate. Deci, dacă aş vrea să adun o echipă de 20 de oameni buni de muncă, nu o pot găsi, pentru că toţi sunt în Franţa, Anglia, Italia sau Spania.

Impact real: La Guşoeni nu există un cămin cultural. În aceste condiţii, unde se pot desfăşura evenimentele comunităţii?
Nicolae Concioiu: La ora acesta, evenimentele se desfăşoară în condiţii improprii, la şcoală, în sălile de curs, iar, pe timp de vară, le organizăm în aer liber. Din acest motiv, şi ziua comunei nu mai este sărbătorită de Sfântul Dumitru, care este în luna octombrie, pentru că atunci timpul nu ne permite să o desfăşurăm decât într-un spaţiu închis. Construcţia căminului este într-un stadiu încurajator. În acest moment, se lucrează la acoperiş, deci pot spune că este trecută de jumătate. În interior avem tencuielile finalizate, s-a montat reţeaua electrică şi avem acum în lucru şi tâmplăria. Sperăm ca anul acesta să-l finalizăm. Avem depus un astfel de proiect la Compania Naţională de Investiţii, care zace de foarte mulţi ani şi pentru care nici acum nu avem vreun răspuns concret. Ne-au transmis că suntem prinşi în lista de finanţare în aşteptare, dar finalizarea acestei construcţii
reprezintă grija şi mândria mea, deoarece ştiu ce înseamnă să demolezi ceva şi să nu pui altceva în loc.

Impact real: Conform Ordinului 407/2013 şi OUG 34/2013, primăriile au obligaţia să concesioneze sau să închirieze păşunile aflate în domeniul public, prioritate având crescătorii de animale din zonă. Miza fiind mare, administraţiile locale apelează la artificii, încercând să prelungească astfel contractele care expiră, cu aprobarea Consiliului Local. Care este situaţia concesionării sau închirierii izlazurilor la Guşoeni?
Nicolae Concioiu: Eu mi-am făcut datoria de gestionar, protejând izlazurile, astfel încât avem 257 de hectare intacte. I-am sfătuit pe cetăţeni să se asocieze, dar legiuitorul uită de o problemă pe care o întâlnim în zonele unde au existat cândva cooperativele agricole şi unde trebuiau să creeze o facilitate pentru asociere. Ca să faci o asociaţie, cineva trebuie să muncească la vârf. Într-o viziune comunistă, aceştia sunt hoţii, deci este foarte greu să selecţionezi un şef pentru mai mulţi, fără să existe bănuiala venită din popor, că respectivul îşi trage anumite foloase. Eu nu-i voi lăsa până nu-i voi convinge, pentru că avem numai de pierdut. Sunt fonduri externe nerambursabile care se pot acorda pe unitatea de suprafaţă şi pe cap de animal, iar noi, ca unitate administrativă, nu le putem administra. Nu accept alte propuneri decât cele venite din localitate. Soluţia este ca deţinătorii de animale să se
asocieze şi, în numele asociaţiei pe care o formează, să solicite concesionarea izlazurilor.

Impact real: În opinia dumneavoastră, mai aşteptaţi şi alţi candidaţi pentru funcţia de preşedinte la PSD Vâlcea, în afară de cei înscrişi până în momentul de faţă?
Nicolae Concioiu: Mi-e teamă că ne confruntăm cu fenomenul turmei fără stăpân. Un partid care vrea să facă faţă vremurilor, destul de aprige, va trebui să îşi recruteze lideri care să aibă echilibru, înţelepciune, personalitate, putere fizică, rezistenţă psihică la stres şi experienţă. Eu pot să propun un lider, pentru că mă uit şi pe deasupra în partid, şi este bine să constaţi aceste lucruri din interior. Consider că acele comisii de evaluare care propun lideri ar trebui să fie formate din oameni responsabili, care să aibă criterii de selecţie, altfel spus, să-şi asume ceea ce susţin. Este uşor de votat şi de numit un conducător, dar, dacă nu are calităţi de lider şi se va dovedi că este „un om de paie”, vom pierde cu toţii, iar el se va face de ruşine, în timp ce partidul va coborî.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.