Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate

Nicolae Concioiu: „Soluţionarea problemele cetăţenilor este scopul esenţial al administraţiei locale Guşoeni”

Nicolae Concioiu, primarul comunei Guşoeni, aflat la al treilea mandat afirmă că îşi propune să dezvolte comuna în continuare, în vederea creării celor mai bune condiţii pentru cetăţeni. Astfel, la Guşoeni personalul din Primărie, alături de consilierii locali, de primar şi viceprimar, au înţeles că trebuie să fie uniţi, pentru că doar în grup se poate ajunge la dezvoltarea pe care o doresc şi la finalizarea proiectelor începute. „În această primărie noi facem chiar o echipă, şi chiar m-am implicat întotdeauna ca lucrurile să iasă bine. Ne consultăm împreună, şi trebuie să recunosc că o parte din colectiv este foarte tânăr, încât oamenii trebuie să fie ajutaţi şi învăţaţi în probleme de administraţie locală, deoarece nu s-au confruntat cu ele până acum şi colaborăm împreună pentru a soluţiona problemele cetăţenilor”, afirmă primarul Nicolae Concioiu.

 

Biroul unic este cheia eficientizării

La Guşoeni, Biroul unic a apărut ca un răspuns firesc la necesitatea de a crea un alt cadru pentru relaţia funcţionar public – cetăţean, un cadru mai apropiat stadiului de dezvoltare a comunităţii. Funcţionând ca un compartiment în cadrul primăriei, Biroul unic a fost creat pentru a fi în exclusivitate în slujba cetăţeanului, pentru a rezolva în mod prompt şi cu profesionalism problemele acestuia, este de părere primarul Nicolae Concioiu. Aşadar, localnicilor din comuna Guşoeni, care calcă pragul primăriei pentru a-şi rezolva problemele li se oferă informaţiile de care au nevoie cu promptitudine. Motivul este că, în cadrul primăriei a fost amenajat de la începutul acestui an un Birou unic situat la intrarea în clădire, conceput ca un spaţiu destinat exclusiv lucrului cu publicul. Acest birou oferă posibilitatea soluţionării mult mai rapide a cererilor cetăţenilor, într-un spaţiu deschis şi primitor. Astfel, localnicii din Guşoeni nu trebuie să mai alerge dintr-un birou în altul şi să ia contact cu toţi funcţionarii pentru obţinerea informaţiilor sau documentaţiilor necesare: „Acest proiect este conceput de mine, în aşa fel încât cetăţeanul să fie tratat aşa cum trebuie de un aparat administrativ care acţionează prompt şi la timp. Oamenii intrau până acum în primărie, mergeau către un birou oarecare, de obicei primul care era pe hol şi, de acolo treceau în alt birou, pentru a încerca să identifice funcţionarul care le putea rezolva problema. În felul acesta se crea tot timpul aglomeraţie, iar în birouri era permanent învălmăşeală. Pe mine nu mă interesează pretenţiile mele, importantă este reducerea timpului de soluţionare a cererilor cetăţenilor, prevenirea aglomerării sau suprasolicitării compartimentelor de lucru cu publicul, dar şi eliminarea „timpilor morţi”. Pe lângă faptul că, acum, cetăţeanul este informat cu promptitudine, Biroul unic are ca obiect de activitate reprezentarea primăriei în raporturile cu persoanele fizice şi juridice. Asigură comunicarea continuă şi transparentă cu primarului, viceprimarul şi secretarul. Astfel, oamenii nu se mai ploconesc în faţa primarului, iar eu sunt obligat să le rezolv problemele”, a mai declarat primarul social-democratul din Guşoeni, Nicolae Concioiu.

 

Comuna Guşoeni va participa la Gala Administraţiei Locale

Nicolae Concioiu spune că, anul acesta, administraţia locală din Guşoeni va participa la Gala Administraţiei Locale cu proiectul „Birou unic”, ceea ce presupune promovarea la nivel naţional a iniţiativelor lăudabile şi un nou tip de manager în administraţia publică locală: „Ne înscriem cu acest proiect „Birou unic”, deoarece am reuşit în prima jumătate a anului 2017, comparativ cu prima jumătate a anului 2016, dublarea încasărilor la bugetul local. După părerea mea este un proiect care are o mare eficienţă. Spun asta pentru că, în momentul când se prezintă un cetăţean la primărie pentru a-şi respecta obligaţiile de plată, (impozite şi declaraţiile), într-un timp foarte scurt problema este rezolvată, în sensul că eliberăm documentele pe loc, eliminând astfel plimbarea de la un birou la altul”, mai spune primarul Nicolae Concioiu. Biroul unic înseamnă şi un sistem centralizat de date. Cei şapte salariaţi aflaţi în Biroul unic au toate calculatoarele conectate la un server care, la rândul lui, are conectare la un alt sistem NAS de stocare, conectat la o reţea care permite accesarea permanentă, de pe orice alt dispozitiv, a fişierelor găzduite pe acesta. Aşadar, tot ce se lucrează se salvează, existând avantajul ca, de la un monitor aflat în incinta Biroului unic, cetăţeanul să poată personal urmări cum arată documentele întocmite pentru rezolvarea diverselor probleme.

 

La Guşoeni se doreşte un nou tip de management al localităţii

Nicolae Concioiu a ţinut să sublinieze că un alt aspect legat de înfiinţarea Biroului unic este colaborarea între angajaţi, care s-a dovedit foarte importantă. În opinia primarului,

birourile pentru fiecare departament obligă cetăţeanul să stea la coadă la fiecare uşă: „Până la urmă, problema fiecărui cetăţean trebuie trecută prin filtrul evidenţei obligaţiilor faţă de buget. Efectul acestui Birou unic se va vedea şi mai bine în timp, pentru că şi personalul are nevoie de o perioadă de acomodare. Faptul că am avut dublarea încasărilor în primul trimestru, iar un alt aspect este recuperarea restanţelor şi a amenzilor este dovada cea mai bună a eficienţei acestui proiect. Biroul unic nu este un ghişeu, aici avem toate sectoarele reprezentate: situaţiile de urgenţă, PSI, asistenţa socială, registrul agricol manual şi electronic, cadastrarea, topometria, impozite şi taxe, achiziţiile publice şi registrul de intrare-ieşire a tuturor documentelor, mai puţin contabilitatea şi secretarul. Cu doar 13.000 de lei am echipat şapte birouri, iar evidenţa electronică a fost uşor să o pliem în noul server. Noi vom convinge prin proiectul nostru că, la Guşoeni, este un nou tip de management în administraţia locală”, a mai declarat primarul.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.