Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Nicolae Concioiu: O eventuala alipire a comunei de alte localitati ma ingrijoreaza

02 primarPrimarul localităţii Guşoeni, Nicolae Concioiu a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat proiectele pe care şi-a propus să le implementeze în localitate, în următorii patru ani. Cum va arata localitatea la finalul acestui mandat, ce proiecte intenţionează să acceseze pentru dezvoltarea localităţii şi de nu este de acord cu reforma administrativă, aflăm în rândurile de mai jos.

Impact real: Din punctul dumneavoastră de vedere, ce reprezintă funcţia de primar într-o comună?
Nicolae Concioiu: În prezent nu este atât de uşor să fii primar într-o localitate, şi asta pentru că cetăţenii sunt pur şi simplu revoltaţi de corupţia din ţară, de minciună şi de sfidarea pe care o etalează întreaga clasă politică, indiferent de partid. Acest hău care s-a format între românii sătui de hoţia politicienilor corupţi se propagă şi asupra primarilor. Noi, primarii suntem puşi în faţa tunului, cu mâna noastră se scot pietrele din foc, suntem interfaţa clasei politice. Suntem mulţi primari care lăsăm o parte din viaţa noastră aici, în localitate. În campanie au fost cetăţeni care nu m-au salutat, şi nu m-a durut faptul că nu mă vor primar, dar gestul de a nu mă saluta m-a afectat. Am candidat în urma unui sondaj în urma căruia comunitatea mi-a dat girul pentru a-mi continua proiectele.

Impact real: Ce aşteptări aveţi de la noua conducere a Consiliului Judeţean?
Nicolae Concioiu: Aşteptările mele sunt exact cele ale unui primar care a stat la rând şi care nu a făcut gălăgie, când alţii se înfruptau. Eu nu sunt de acord cu politica promovată de anumiţi primari, care se doresc a fi echidistanţi. Consider că, pentru a se ajunge aici, mai întâi trebuie să reglăm restanţele. Eu nu am fost vocal atunci când Consiliului Judeţean a alocat zero lei localităţii Guşoeni, dar, când va veni următoarea rectificare bugetară, acel zero de la noi va trebui să fie înlocuit cu o sumă prin care să se echilibreze ceea ce au dezechilibrat alţii. Şi cetăţeanul din Guşoeni are drepturi egale cu cetăţeanul din orice altă localitate. Când se fac aceste transferuri de fonduri nu se fac primarului sau comunei, ca şi denumire; se fac în beneficiul cetăţenilor. Din această cauză ne confruntăm astăzi cu acele diferenţe mari de investiţii între localităţi. Consider că a venit vremea să se analizeze cu stricteţe nivelul de dezvoltare al fiecărei localităţi şi să se facă adevăratele echilibrări.

Impact real: Când va curge apă la robinet, în comuna Guşoeni?
Nicolae Concioiu: Asociaţia de Dezvoltare ADI Apa Vâlcea s-a înfiinţat în anul 2012. Cu toate acestea, nici până în momentul acesta încă nu s-a trecut concret la fapte. Se plătesc cotizaţii, ne întâlnim de două sau de trei ori pe an şi povestim ce vrem să facem, s-a deplasat în teren o comisie formată din specialiştii unei firme de consultanţă care a colectat doar nişte date referitoare la investiţiile propuse pentru judeţul Vâlcea. Nemulţumirea mea este că nu întreabă nimeni ce probleme avem, şi asta am afirmat-o de la prima şedinţă, de când mi s-a spus că noi, primarii vom fi consultaţi şi, în funcţie de problemele fiecărei localităţi vor demara proiecte fiecare localitate, iar acest lucru nu s-a întâmplat. Nu ni s-a luat acceptul pentru acest lucru, iar eu m-am trezit că figurez înscris într-un tabel cu investiţii în care eram cuprinşi cu o sumă doar pentru sistemul de apă. Consider că nu este suficient, pentru că nu apa reprezintă prioritatea principală în localitate, cu toate că înţelegem directiva europeană. Cel mai corect ar fi să introducem simultan şi reţeaua de canalizare. În primul rând avizul de mediu se obţine doar dacă cele două sisteme se introduc concomitent, şi asta pentru că nu este permis să consumi apă, iar apoi să o transformi în apă menajeră, şi să nu ai unde să o deversezi. În al doilea rând, cetăţenii îmi solicită reţea de canalizare, deoarece fiecare gospodărie este racordată la apă din fântâna din curte. Înţeleg decizia Asociaţiei de Dezvoltare ADI Apa Vâlcea şi o acceptăm, dar condiţia noastră este ca, din totalul sumei de 1,5 euro, alocată localităţii, investiţia să se demareze concomitent pentru apă şi canalizare.

Impact real: Care sunt obiectivele mandatului 2012 – 2020?
Nicolae Concioiu: În condiţiile în care proiectul de apă şi canalizare, care trebuie să se realizeze prin Asociaţia de Dezvoltare ADI Apa Vâlcea se mişcă în ritm de melc, cu toate riscurile, eu nu îmi permit să mă prezint la finele acestui mandat fără acest obiect realizat. La Guşoeni nu există, în acest moment un metru de apă sau de canalizare, şi acest lucru creează o mare problemă comunităţii. Într-o asemenea situaţie, voi depune proiectul de înfiinţare a reţelei de apă şi canalizare pe o lungime de 8 kilometri şi pe O.G. 28.

Impact real: În ce stadiu este proiectul iniţierii Centrului de zi în localitate?
Nicolae Concioiu: Este în faza de documentaţie şi va fi depus în vederea finanţării cu bani europenei. Expertizăm spaţiul care este destul de măricel, dar vom lua în calcul şi mansardarea clădirii actualului dispensar, pentru că eu vreau să-i dau o dimensiune mai mare. În cadrul proiectului există o perioadă când se suportă şi cheltuielile de funcţionare pentru o perioadă de cinci ani. Activitatea în cadrul acestui centru se va desfăşura zilnic, beneficiarii vor fi persoane în vârstă şi singure, care vor beneficia de servicii de asistenţă medicală şi de îngrijire şi li se va asigura la centru o masă caldă în fiecare zi.

Impact real: Ce proiecte se derulează în localitate, în privinţa modernizării infrastructurii?
Nicolae Concioiu: În localitate mai sunt aproximativ 13 kilometri de drumuri comunale neasfaltate, pentru modernizarea cărora avem depus un proiect la Ministerul Dezvoltării, în valoare de 200 de miliarde de lei vechi. În cadrul acestui proiect sunt prinse lucrări pentru construirea podeţelor, rigolelor şi zidurilor de sprijin, iar în zonele unde există risc al alunecărilor de teren se vor construi ziduri de sprijin. Acest proiect, o dată demarat, va trezi localitatea Guşoeni. În prezent în localitate se lucrează la asfaltarea unui drum pe o lungime de un kilometru, cu finanţare de la Ministerul Dezvoltării.

Impact real: Căminul Cultural şi modernizarea Centrul Civic se vor finaliza în acest an?
Nicolae Concioiu: Proiectele demarează cu fonduri proprii şi, de aceea, merg destul de greu. Ne dorim ca, în toamna acestui an să inaugurăm căminul cultural. Voi pistona, atât cât se va putea, deoarece ne dorim să organizăm de Sfântul Nicolae festivitatea dedicată „Fiilor satului”. Pentru finalizarea lucrărilor aş mai avea nevoie de aproximativ 4 miliarde de lei vechi. O dată cu finalizarea căminului cultural vom amenaja întreaga zonă civică. Este o investiţie prioritară de care ne-am apucat, şi care ne va costa foarte mult, în privinţa eliberării amplasamentului aerian de cabluri. După ce vom reuşi acest lucru vom trece la partea ornamentală, pentru că avem şi un amplasament profitabil, în sensul că avem grupat un centru civic, unde găsim: primăria, căminul cultural, dispensarul şi magazinul central. În acest spaţiu voi ţine să regăsim busturile unor personalităţi ale Guşoeniului.

Impact real: Cum vedeţi localitatea, la finalul acestui mandat?
Nicolae Concioiu: Trăiesc cu sentimentul că, în 2020 poate se va produce şi reforma administrativă, în sensul reorganizării teritoriale, iar o eventuală alipire a comunei de alte localităţi pe mine mă îngrijorează, pentru că am impresia că, în acel moment, problemele particulare ale satelor din comuna Guşoeni nu vor mai fi tratate cu prioritate, într-o comună extinsă. Din acest motiv îmi doresc ca mandatul 2016 – 2020 să-l tratez ca fiind ultimul meu mandatul. De aceea aş vrea înfiinţarea reţelei de apă şi canalizare în toată localitate, asfaltarea tuturor drumurilor şi a uliţelor, reţeaua de gaze, centrul civic modernizat, clădirea dispensarului reabilitată, iar proiectul înfiinţării centrului de zi să devină realitate. Pe lângă toate acestea, mă îngrijorează scăderea demografică şi multitudinea de discuţii care au loc pe baza acestor reorganizări. Este o previziune sumbră, dar aş prefera să merg totuşi pe una mai optimistă, pe care mi-o formez atunci când stau de vorbă cu tinerii plecaţi, dar care au mintea şi sufletul tot pe aceste meleaguri, şi care îmi spun de fiecare dată că va veni ziua când se vor întoarce acasă.

Impact real: Ce stabileşte noua lege a achiziţiilor publice, şi dacă este aceasta o piedică pentru administraţiile publice?
Nicolae Concioiu: Noua lege se referă la câteva particularităţi care nu au fost până acum, în special la selectarea operatorilor economici din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. Asta înseamnă că agenţii economici cu care administraţiile locale au relaţii contractuale trebuie să fie înscrişi în acest sistem electronic. Legea i-a luat prin surprindere pe mulţi operatori economici, legiuitorul nedând un termen de a se pregăti, în aşa fel încât, în momentul adoptării să fi fost deja prezenţi în sistem. În acest sistem erau în special operatori economici de la un anumit prag valoric în sus, şi aici mă refer la achiziţiile publice care depăşeau 100 de mii de euro. Acum, prin această nouă lege, singura modificare este că şi cei sub acest prag trebuie să fie înscrişi, iar codurile CPV pe care le folosesc trebuie să fie autorizate. Acest sistem ţine în tablou agenţii economici serioşi, corecţi. Aceste noi norme ne ajută să facem o selecţie de ofertă la preţuri avantajoase şi să obţinem servicii de calitate.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.