Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Nicolae Concioiu: „Îmbătrânirea satelor şi migraţia tinerilor este drama satelor româneşti”

Primarul localităţii Guşoeni, Nicolae Concioiu a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat proiectele pe care şi-a propus să le implementeze în localitate, în următorii ani. Cu ce planuri a pornit în noul an, când va ajunge conducta de gaz la Guşoeni şi dacă a recurs la majorarea taxelor şi impozitelor, aflăm în rândurile de mai jos.

 

Impact real: Cu ce planuri aţi început anul 2018noul an?

Nicolae Concioiu: Sunt foarte supărat. Până în prezent, comuna Guşoeni nu are nici un contract de finanţare semnat la Ministerul Dezvoltării, iar lucrul acesta mă îngrijorează, fiindcă multe primării au ajuns cu proiectele la faza de licitaţie. Iau în serios poziţia pe care am avut-o până acum, mi-o voi respecta în continuare, pentru că am fost încrezător referitor la speranţele faţă de ceea ce a reprezentat întotdeauna PSD. Am înţeles că, atunci când formaţiunea politică pe care o reprezint nu este la putere nu mă poate ajuta, dar refuz să cred că atunci când formaţiunea politică din care fac parte este la putere, proiectele comunei Guşoeni nu sunt promovate. Spun asta pentru că, până în prezent, şi pentru mine este un moment alarmant, comuna Guşoeni nu are nici un contract de finanţare semnat la Ministerul Dezvoltării.

 

Impact real: Care credeţi că este motivul pentru care s-a aplicat această formulă, a diminuării veniturilor locale?

Nicolae Concioiu: Din analiza pe care am făcut-o la nivelul unităţii noastre, spunem că este o greşeală în ceea ce priveşte situaţia noastră, şi probabil în această situaţie se află multe alte primării. Dacă, la nivel naţional s-au avut în vedere şi alte aspecte referitoare la depozite create, care erau în excedent în fiecare an, şi au vrut să se folosească de aceşti bani, cred că nu a fost o rea credinţă a celor care au trecut această specificaţie. Problema aceasta este mult mai importantă la nivelul primăriilor de municipii, unde se discută despre sume exorbitante, care dezechilibrează bugetele, dar trebuie să se ţină cont că, pentru noi aceste fonduri sunt vitale. Bugetul local al unei localităţi se întemeiază pe surse proprii, venituri proprii care nu acoperă nici jumătate din necesarul aparatului administrativ pentru funcţionare. Din această cauză şi legea bugetului de sat este făcută în aşa fel încât, cu aceste sume defalcate şi din aceste cote din impozitul pe venit se echilibrează bugetele locale. Pentru noi nu numai că ne-a pus cifra „zero” la sumele defalcate din TVA, dar ne-a diminuat şi cota din sume defalcate din impozitul pe venit. Anul acesta, chiar dacă în legea care prevedea această diminuare se spune că, după trecerea primului semestru se vor analiza şi se vor asigura sumele alocate la nivelul anului 2017, dintr-o primă analiză, suntem afectaţi cu o sumă de 7 miliarde de lei vechi. Aceşti bani sunt necesari în primul rând pentru funcţionarea aparatului administrativ, nemaipunând la socoteală micile investiţii. A început un an care se anunţă foarte greu pentru administraţiile locale. Nu trebuie să se supere nimeni pe primarii care au o problemă strict administrativă, pentru că trebuie să ni se recunoască această calitate. Noi răspundem de buna gestionare a problemelor localităţii şi problemele localităţii se gestionează cu fonduri.

 

Impact real: Pentru întregirea bugetului aţi recurs la majorarea taxelor şi impozitelor?

Nicolae Concioiu: Pentru a evita astfel de decizii aspre pentru comunitatea pe care o reprezint, nu am recurs la această metodă. Mai mult, am propus Consiliului Local o creştere minoră, de 8% a salariilor în aparatul administrativ. Nici nu ne aşteptam la această formulă, a diminuării de venituri, din această cauză spun că este o eroare această condiţie care ne diminuează veniturile din TVA. Speranţele nu sunt prea mari, fiindcă venim după un an în care a avut loc doar o singură rectificare bugetară. Promisiuni au fost în acest sens pe tot parcursul anului că vom fi sprijiniţi, dar a trecut anul şi nu am primit nici o rectificare. Trebuie să recunoaştem că problemele pe care le avem sunt probleme financiare, iar dacă am avea bani, am putea rezolva problemele acestei localităţi.

 

Impact real: Fondurile guvernamentale sunt o prioritate, pentru administraţia locală?

Nicolae Concioiu: Paisprezece proiecte au fost pregătite de administraţia locală în vederea finanţării, însă numai trei au primit aviz favorabil. Este vorba despre reabilitarea Şcolii Gimnaziale din comună, un proiect în valoare de 6 miliarde de lei vechi, construirea unei grădiniţe cu program prelungit, o investiţie de 13 miliarde de lei vechi, plus modernizarea, extinderea şi dotarea dispensarului uman, 14,5 miliarde de lei vechi. Pentru toate aceste proiecte aşteptăm semnarea contractelor de finanţare. Construirea unei grădiniţe cu două grupe şi cu program prelungit, dar şi modernizarea şcolii sunt proiectele prioritare. În prezent, copiii de grădiniţă sunt obligaţi să îşi desfăşoare activitatea la şcoală, într-o clasă, iar spaţiul este impropriu activităţilor. Noua grădiniţă se va construi pe domeniul privat al comunei, în zona bazei sportive. Proiectul a fost aprobat în vederea construirii încă din anul 2009, când această investiţie a fost prinsă în Programul de Dezvoltare Rurală, Măsura 3.2.2, proiect care nu a fost prins la finanţare la momentul respectiv. Al doilea proiect vizează reabilitarea şcolii gimnaziale, unde sunt incluse lucrări de înlocuire a acoperişului, izolaţia termică, centrala termică şi sistemul de încălzire termică cu calorifere, precum şi reparaţiile interioare. La partea de mobilier stăm oarecum bine, pentru că ne-am ocupat să aducem prin diverse surse tot ceea ce a fost necesar în clase. Pentru aceste două proiecte lucrăm de zor, în vederea pregătirii documentaţiei. Ştiu că îmbătrânirea satelor şi migraţia tinerilor este drama satelor româneşti, dar vreau să lupt, prin finanţarea acestor proiecte, să creăm condiţii ca la oraş, cu speranţa că satele nu vor muri.

 

Impact real: Cum vedeţi problemele localităţii, din poziţia de primar?

Nicolae Concioiu: În continuare îmi urmăresc ducerea la îndeplinire a promisiunilor făcute în campanie. Şi aici mă refer la marile promisiuni făcute despre introducerea sistemului de apă şi canalizare în comuna Guşoeni. Am fost prezent la ultima şedinţă ADI Apă Vâlcea unde, încă o dată s-a confirmată faptul că, pentru localitatea Guşoeni în asociere cu localitatea Creţeni, se va forma un cluster care va fi finanţat şi se va înfiinţa acest sistem de apă cu gospodărirea de apă pe teritoriul comunei Guşoeni şi sistemul de canalizare cu staţia de epurare existent în comuna Creţeni. S-a mai discutat în cadrul acestei şedinţe faptul că, în această primăvară se va prezenta studiul de fezabilitate care va conţine inclusiv proiectul nostru. Sper să se ajungă la etapa următoare a licitaţiei şi să se treacă la treabă, să vadă cetăţenii că promisiunile făcute sunt puse în practică.

 

Impact real: Când va ajunge conducta de gaz la Guşoeni?

Nicolae Concioiu: Aşa cum se întâmplă în toate localităţile, de trei ani Ministerul Energiei nu demarează aceste concesiuni ale sistemelor de distribuţie a gazelor naturale. Există oraşe care nu au acces la reţeaua de gaze naturale şi lucrul acesta nu este uşor de depăşit, pentru că oamenilor trebuie să li se creeze toate utilităţile, să aibă condiţii pentru un trai civilizat, decent. Am avut discuţii cu persoane responsabile din Ministerul Energiei şi am înţeles că s-a conturat o idee pe care o vor susţine atât specialiştii din minister cât şi parlamentarii, de a permite Consiliilor Locale să treacă la demararea licitaţiilor, numai că au ceva greutăţi în identificarea reglementărilor legale pentru legea achiziţiilor publice, pentru că aceste lucrări sunt speciale, comparativ cu alte genuri de lucrări. Trebuie să se aplice un amendament, şi aici întârzie lucrurile. Ar trebui luată o decizie politică în acest sens, pentru că, dacă se lasă lucrurile la latitudinea şefilor de la compania de gaze este clar că aceştia nu vor să mai opereze cum s-a operat anii anteriori, prin concesionările făcute, fiindcă au avut mari probleme, iar lucrurile au rămas nefinalizate în multe cazuri. Soluţia cred că ar fi să dea această posibilitate Consiliilor Locale, să liciteze şi să concesioneze. Va fi mai greu, pentru că va trebui să asigurăm resursele financiare cel puţin pentru înfiinţarea acestor sisteme. Anul trecut eram foarte hotărât, fiindcă prevăzusem în buget o sumă pentru declanşarea acestei proceduri. Oricum, sunt foarte multe întrebări pe care mi le pun sau încerc să le caut răspunsuri, şi constat că răspunsul nu apare. Până la urmă este dureros faptul că timpul nu stă în loc, şi suntem conştienţi că ne apropiem de momentele bilanţului, şi aceste momente pot fi întâmpinate doar cu realizările promisiunilor făcute, nu cu justificări. Sper din tot sufletul ca momentul de bilanţ să găsească şi primăria, şi primarul comunei, într-o situaţie cu realizări.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.