Social-democratul Nicolae Concioiu, primar al comunei Guşoeni, a acordat un scurt interviu cititorilor Impact real în care a povestit ce satisfacţii îi aduce funcţia de primar. Cum a intrat în politică, ce şi-a propus să realizeze în acest mandat, dar şi cum se implică în problemele localnicilor parlamentarii din acea zonă vom afla în interviul de mai jos.
Impact real: Care au fost primele măsuri pe care le-aţi luat atunci când aţi ocupat funcţia de primar?
Nicolae Concioiu: În primul rând, a trebuit să mă adaptez acestei funcţii şi să văd ce înseamnă a fi primar. M-am înscris chiar şi la un curs de administraţie publică şi am terminat şi masteratul în administraţie publică. Am mers în paralel cu adaptarea practică şi cu formarea cunoştinţelor mele în domeniul administraţiei. Nu pot să spun că am luat măsuri, pentru că, în momentul în care vii într-o administraţie, lucrurile sunt deja formate, asemeni unei maşini care merge şi pe care nu este nevoie să o porneşti tu când ajungi. Trebuie numai să continui, să faci să funcţioneze această maşinărie a administraţiei, după care să vii şi cu mici îmbunătăţiri. Aici, mă refer la ceea ce am gândit eu în realizările mele pentru mandatul următor. Nu am luat doar măsuri şi apoi am aşteptat să se întâmple ceva, eu m-am implicat efectiv. Fiecare funcţionar are sarcini clare, iar când demaram o investiţie ne implicăm cu toţii.
Impact real: Cum vă descurcaţi cu personalul pe care îl aveţi?
Nicolae Concioiu: Mă descurc destul de bine. Personalul a fost încadrat în formula aprobată de lege, de 17 persoane. Am avut noroc pentru că, în momentul în care s-au făcut restructurări, eu am avut chiar cifra care s-a cerut, nu a fost nevoie să dăm afară pe nimeni.
Impact real: Care este situaţia comunei în privinţa retrocedărilor de teren?
Nicolae Concioiu: Cu legea fondului funciar la Guşoeni stăm bine. Avem şi noi câteva probleme, dar nu foarte multe. În general, aproape toţi oamenii şi-au primit titlurile de proprietate, este mai greu cu succesorii care nu au venit să se intereseze sau să-şi ridice titlurile de proprietate. Chiar avem în arhiva Primăriei zeci de astfel de titluri. I-am notificat, dar se pare că nu există interes. Probabil că, la momentul actual, terenul, neavând o valoare foarte mare, nici interes nu există. Avem şi pădurile retrocedate, astfel că sunt foarte puţine probleme în acest sens.
Impact real: Există un număr mare de persoane cu dizabilităţi la Guşoeni? Sunteţi la zi cu subvenţiile pentru aceste persoane?
Nicolae Concioiu: Avem şapte persoane cu asistenţi personali încadraţi şi cinci fără însoţitor. Într-adevăr, suntem în întârziere cu indemnizaţiile pentru aceste persoane. De anul trecut, legea nu ne permite să alocăm din bugetul local bani pentru aceste persoane. Acum doi ani am putut, din rezervele pe care le-am avut în bugetul local, să plătim la zi aceste indemnizaţii, dar acum suntem restanţieri cu câteva luni la plata acestor indemnizaţii. Anul trecut am avut aceeaşi situaţie şi le-am putut echilibra undeva prin luna noiembrie. Am purtat discuţii cu cetăţenii în cauză şi aceştia au înţeles situaţia, ştiu că nu depinde de noi. Este greu şi pentru ei: le trebuie bani, în special pentru medicamente.
Impact real: Printre lucrările pe care le-aţi preluat de la fostul primar au fost şi unele nefinalizate, pe care a trebuit să le terminaţi?
Nicolae Concioiu: Mi-aş fi dorit foarte mult să existe lucrări pe care să trebuiască să le continui, dar, din păcate, nu am avut nici măcar o lucrare începută, un proiect întocmit, nimic, nici măcar în stadiul de studiu de fezabilitate. Asta a însemnat pentru mine o muncă titanică, pentru că a trebuit să şi învăţ, dar să şi fac. Mă bucur că am reuşit, într-o mică măsură, chiar dacă au fost mai multe oprelişti financiare.
Impact real: Văzând câte lucruri trebuie realizate în comună, regretaţi că nu aţi ieşit primar mai devreme?
Nicolae Concioiu: Să regret ar fi prea mult spus. Nu sunt un om care să regrete, dar într-adevăr se poate constata că, dacă aş fi ajuns mai devreme primar, în această funcţie reuşeam să fac mai multe pentru comună.
Impact real: Ce îi reproşaţi fostului primar?
Nicolae Concioiu: Neimplicarea şi delăsarea. Şi nu numai fostului primar, ci tuturor care au fost la cârma administraţiei locale în ultimul timp. Nu sunt lucruri pe care le constat doar eu, le-au văzut şi cetăţenii. Nu am o problemă cu primarul care a fost înaintea mea, dar acesta este adevărul.
Impact real: Care a fost parcursul dumneavoastră politic?
Nicolae Concioiu: Eu am venit din domeniul privat şi am încercat să îmi dezvolt afacerea. În anul 2000, într-un mediu de prieteni am ajuns să iau decizia de a reprezenta organizaţia PSD din localitate, care se afla într-un stadiu latent de activitate, şi mi-am luat angajamentul să revigorez această organizaţie, iar în urma acţiunilor politice să încercăm să obţinem accesul spre administraţie. În anul 2004 a trebuit să participăm la alegerile locale. Eu nu am avut intenţia să candidez, pentru că aveam o afacere de care trebuia să mă ocup. Am încercat să caut un candidat, am găsit, dar s-a răzgândit şi am fost nevoit să candidez eu. De altfel, scena politică din Guşoeni era dominată de alte feţe politice, iar prin consultarea cetăţenilor reieşea că noi, cei de la PSD, nu reuşeam să câştigăm aici. Am decis să candidez, dar a fost destul de târziu, deoarece nu am reuşit să mă fac cunoscut şi să îmi fac o campanie aşa cum ar fi trebuit. Am fost învins la scrutinul din 2004. Au trecut anii, iar în 2008 am fost pus în faţa aceleiaşi probleme. De data aceasta, nu am mai căutat candidat, ci am participat chiar eu. M-am făcut foarte bine cunoscut mai devreme, am luat legătura cu fiecare cetăţean în parte, am oferit pentru prima oară în comuna Guşoeni o ofertă electorală. Cetăţenii mi-au acordat votul majoritar în primul tur. Am pierdut primul tur la un număr foarte mic de voturi, iar în turul doi, din cauza faptului că celălalt contracandidat a avenit şi cu alte „mijloace”, am fost învins. Am obţinut în schimb funcţia de viceprimar. Am considerat că trebuie să intru în administraţie deoarece trebuia să le dau încredere oamenilor care au fost alături de mine şi să fac ceva pentru ei. Chiar dacă primarul avea un cuvânt de spus în Consiliul Local, întotdeauna, PSD a avut cinci consilieri şi împreună cu alte formaţiuni politice aveam majoritate şi puteam să îmi impun punctul de vedere la anumite proiecte. În 2009, primarul a trebuit să renunţe din cauza unor probleme de sănătate, s-au făcut alegeri şi l-am avut contracandidat chiar pe fiul acestuia. Am avut timp, în momentul în care am rămas cu atribuţii de primar şi până la organizarea alegerilor parţiale, să arăt oamenilor cum abordez eu problema acestei localităţi şi ce vreau eu să fac. Astfel, în 2012 s-a confirmat încrederea pe care au avut-o oamenii în mine.
Impact real: Cum au fost alegerile din 2012 comparativ cu cele din 2008 şi din 2009, la care aţi mai participat?
Nicolae Concioiu: Sincer, au fost mult mai uşoare. De data aceasta, nu am mai avut emoţii. Această campanie mi-am făcut-o în timpul mandatului, prin realizările mele. A fost o campanie destul de curată, nu pot să-i acuz pe contracandidaţi de nimic. Ştiau de la început că nu au nici o şansă, dar, probabil, sub presiunile organizaţiilor de la judeţ, au fost nevoiţi să candideze.
Impact real: Cât din oferta electorală cu care aţi venit în anul 2008 în faţa cetăţenilor a fost onorată?
Nicolae Concioiu: În 2008 am făcut o ofertă electorală de patru ani şi, la vremea aceea, neavând experienţă, am fost foarte încrezător şi mi-am propus să înmânez o ofertă electorală care cuprindea 30 de puncte de care eu să mă ocup. Ulterior, mi-am dat seama că m-am angajat la prea mult, dar am rămas şi impresionat de eforturile depuse, astfel că am realizat-o în mare parte, mai ales că am început din luna noiembrie 2009. La prima ofertă electorală, din vara anului 2008, nu se vorbea de criză, nu exista aşa ceva. Toţi candidaţii la vremea respectivă gândeam în sensul pozitiv, ascendent, dar nu a fost să fie aşa. Ulterior, am văzut că lucrurile sunt mult mai greu de rezolvat.
Impact real: Ce înseamnă pentru dumneavoastră funcţia pe care o aveţi? Cred că aveţi şi unele satisfacţii…
Nicolae Concioiu: Până să vin la Primărie aveam o afacere care necesita multe deplasări, iar beneficiarii se aflau la distanţe mai mari. Acum, de când am venit la Primărie, pot să spun că afacerea mi-am cam neglijat-o şi este normal să nu mai dea acelaşi randament firma. Pot spune că pe plan financiar există un regret. A fi primar nu este o satisfacţie financiară, este doar una de orgoliu. Cred că pentru toţi este un orgoliu, să arăţi că, la un moment dat, poţi să faci ceva pentru comuna ta.
Impact real: Cum se implică în problemele localnicilor parlamentarii din colegiul în care este inclusă comuna Guşoeni?
Nicolae Concioiu: Întrebarea este foarte directă şi necesită un răspuns la fel de direct. Nu o să pot da un răspuns în felul acesta. Parlamentarii care au un cuvânt de spus ar putea să facă ceva. Având în vedere acest dezechilibru pe scena politică, la nivel de Parlament nu s-a simţit bătălia în teritoriu a parlamentarilor, ci la nivelul Parlamentului. Sunt probleme la nivel de localitate care trebuie discutate cu fiecare primar în parte. Aici există două-trei probleme, printre care şi porcii mistreţi. După ce că avem culturi puţine, sunt distruse efectiv de aceştia. Am făcut numeroase adrese, există o lege pentru animalele sălbatice care îngrădeşte mai mult dreptul lor decât dreptul cetăţeanului şi protejarea culturilor. Sunt, de asemenea, nemulţumiri ale cetăţenilor care privesc ajutoarele alimentare. Nu poţi să pui un plafon la 400 de lei pensie ca să primeşti atâtea kilograme de zahăr sau făină, iar la 405 lei nu primeşti nimic. Sunt multe astfel de cazuri aici, în localitate. Trebuie să fin consultaţi, pentru că, până la urmă, Parlamentul trebuie să pună pe masă legi care să fie aplaudate şi aprobate de oameni. Dacă se întâmplă acest lucru, atunci înseamnă că eşti un bun parlamentar.