Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Mugur Mărcoianu: „Administraţiile locale ar trebui să se implice mai mult în promovarea producătorului local”

Primarul comunei Măciuca, tânărul Mugur Mărcoianu a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat stadiul proiectelor aflate în derulare, precum şi intenţiile administraţiei locale în vederea accesării de fonduri europene sau guvernamentale. Dacă este mulţumit de realizările din primele luni de mandat, ce dificultăţi întâmpină în procesul administrativ, dar şi ce strategie are pentru dezvoltarea localităţii, aflăm în rândurile de mai jos.

 

Impact real: Care este situaţia infrastructurii rutiere, în localitatea Măciuca? În ce stadiu a ajuns proiectul de asfaltare derulat prin O.G. 28?

Mugur Mărcoianu: Din păcate sunt foarte nemulţumit de modul în care se derulează proiectul de asfaltare pe O.G. 28. Constructorul este RAJDP Vâlcea, căruia i-am trimis încă de la începutul lunii martie o adresă prin care solicitam un grafic de execuţie şi să vină să demareze lucrările care au mai rămas de executat. Avem şi finanţarea asigurată, ca şi anul trecut, dar oamenii nu vin să lucreze. Chiar mă gândesc serios la o procedură de reziliere. Îmi asum faptul că voi pierde finanţarea pentru anul acesta, dar poate că anul viitor voi termina lucrarea, cu un constructor serios. Contractul de finanţare s-a semnat încă din 2012, este adevărat că nu ai cum să lucrezi când ţi se alocă un miliard pe an, dar acum chiar sunt bani. Anul trecut am avut toţi banii în cont – 80 de miliarde şi constructorul nu a venit să lucreze. Proiectul a ajuns undeva la stadiul de 50%. Totodată, am mai depus, tot prin O.G. 28 un alt proiect de asfaltare, care cuprinde restul uliţelor şi drumurilor săteşti care nu erau prinse la finanţare, pe o lungime de 9 kilometri. Dacă vom prinde şi acest proiect, atunci, în următorii ani, avem sursa de finanţare pentru asfaltarea tuturor drumurilor comunale.

 

Impact real: Drumul Judeţean arată deplorabil. Ce informaţii aveţi despre acest tronson de drum, când ar putea intra la finanţare?

Mugur Mărcoianu: Am înaintat Ministerului Transporturilor mai multe adrese, chiar am şi avut o întrevedere cu domnul ministru Cuc şi am primit o adresă semnată de un director din cadrul ministerului prin care ni se transmite că se vor face reparaţii de strictă necesitate. Ne povesteşte despre situaţia contractului cu Strabag, că va fi reziliat, deoarece drumul a fost licitat şi semnat contractul de finanţare. Cei de la Strabag nu au constituit garanţia de bună execuţie, ceea ce a dus la procedura de reziliere a contractului. În fine, aceste lucruri se ştiau de mult timp. Vom insista ca cel puţin un covor asfaltic să fie turnat. Toţi turiştii se plâng de drumul acesta, că este impracticabil. Beneficiem de o bijuterie aici, în sudul judeţului, de acest centru spa, însă avem o infrastructură de acces deplorabilă. Cred că, până când nu se întâmplă un accident serios, că au fost destule în ultima perioadă, nu se va mişca nimic. Sperăm să nu se întâmple acest lucru.

 

Impact real: Aţi depus şapte proiecte pe O.G. 28. Aţi prevăzut în buget fonduri pentru partea de cofinanţare, în cazul în care acestea vor intra la finanţare?

Mugur Mărcoianu: Am întocmit studiile de fezabilitate şi documentele aferente acestor investiţii, am şi solicitat de la Consiliul Judeţean fonduri pentru partea de cofinanţare a acestor proiecte. Am primit, în schimb, foarte puţini bani de la Consiliul Judeţean. Acum, când a fost aprobat bugetul, am primit 46.000 de lei pentru drumuri şi 101.000 de lei din cote defalcate şi echilibrare. Nu comentez, pentru că banii sunt puţini, dar le mulţumesc celor de la Consiliul Judeţean şi pentru suma aceasta. Eu sunt primar independent şi nu vreau să cred că s-au împărţit banii pe criterii politice însă, dacă aruncăm o privire pe listele respective obţinem un alt răspuns. Mai mult nu vreau să comentez. Ca o compensare, sperăm ca Apavilul să ne preia cât mai repede şi să facă extinderea până la Centrul de Recuperare Neuropsihică Măciuca, ceea ce ar însemna în jur de 2 kilometri de alimentare cu apă. Domnul preşedinte Rădulescu m-a asigurat de tot sprijinul, la fel şi domnul Jianu.

 

Impact real: Totuşi, până în prezent nu a fost preluat sistemul de alimentare cu apă de operatorul Apavil. Ce informaţii aveţi, în acest sens?

Mugur Mărcoianu: Cred că luna aceasta se va întâmpla şi acest lucru, mai aşteptăm autorizaţia de la Direcţia de Sănătate Publică şi ar mai fi doar de semnat protocolul. Sperăm să se mişte mai repede lucrurile, să fie demarat şi proiectul european prin masterplanul judeţului, în care noi suntem prinşi cu extinderea sistemului de apă şi înfiinţarea sistemului de canalizare. Aşa cum am mai spus, este frustrant să vorbim în 2017 de apă şi canalizare, dar nu avem ce face. În mod normal, finanţările trebuiau asigurate întâi pentru introducerea sistemului de apă şi canal şi apoi pentru asfaltări de drumuri şi altele, dar aşa se fac lucrurile la noi. Este normal ca şi primarii să caute diverse surse de finanţare pentru a-şi dezvolta localităţile pe care le conduc.

 

Impact real: Despre accesarea fondurilor europene, ce ne puteţi spune?

Mugur Mărcoianu: De curând am avut o întrevedere cu un furnizor de servicii sociale pe care ne dorim să-l luăm partener la proiectul pentru centrul social, pe care intenţionăm să-l realizăm la fosta şcoală de la Popeşti. Noi, administraţia locală, vom veni cu asigurarea cofinanţării de 2%, iar sustenabilitatea o vom asigura printr-un program social, prin POCU, care este complementar cu POR. Totodată, vom asigura şi din bugetul local partea de utilităţi, iar la un moment dat vom termina şi cu apa, canalizarea sau drumurile şi ne vom îndrepta şi către aceste servicii sociale. Suntem angrenaţi în mai multe proiecte, însă, după ce vom depune documentaţia pentru acest centru social, ne vom îndrepta atenţia în vederea obţinerii finanţării pentru reabilitarea unei biserici din satul Bocşa, care este monument clasa B şi a fost construită de nişte italieni prin anul 1840. La un eventual cutremur mai puternic, exista riscul să se prăbuşească.

 

Impact real: Mai nou, comuna Măciuca va fi recunoscută şi pentru producerea mierii de albine. Cum a venit administraţia locală în sprijinul producătorului local?

Mugur Mărcoianu: În parteneriat cu Simparom avem singurul proiect din regiunea Sud-Vest Oltenia, finanţat pe axa 16.4 fonduri europene pentru dezvoltarea pieţei locale, în speţă pentru promovarea unui producător de miere. A apărut raportul de selecţie şi în curând se va semna contractul de finanţare. Valoarea proiectului este de aproximativ 100.000 de euro, iar pentru administraţia locală este important, deoarece se va crea un brand local şi turiştii care vor alege să viziteze Măciuca vor şti că în localitatea noastră se produce şi miere. Când am văzut că sunt 7 proiecte din Bistriţa Năsăud care au câştigat şi cu siguranţă au fost cel puţin 15 care s-au depus, când văd că alte judeţe au obţinut 8-9 proiecte iar din Vâlcea nimic, este o problemă. Oamenii trebuie ajutaţi, acest program se preta foarte bine pentru Vaideeni, pentru legumicultori, pentru promovarea producătorului local. Administraţiile locale ar trebui să se implice mai mult în promovarea producătorului local. Noi am găsit un producător de miere în localitate şi am exploatat la maximum acest lucru, dar sunt alte localităţi care au tradiţii vechi în diferite domenii şi ar trebui să se gândească să acceseze fonduri europene pentru promovarea acestor produse tradiţionale autohtone.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.