Primarul Ion Ungureanu declară primul an din cel de-al treilea mandat ca fiind unul bun pentru localitatea sa. Meritul este de ordin organizatoric şi investiţional, astfel încât Primăria Muereasca nu a înregistrat datorii la sfârşitul anului 2012, achitând la timp toate lucrările angajate. Peste criza economică, la Muereasca s-a suprapus şi vremea nefavorabilă din ultimul an, cu secetă şi ploi, care a lăsat în urmă drumuri distruse de alunecări de teren.
Regularizarea pârâului Muereasca, un proiect reuşit
Situaţia a fost totuşi ţinută sub control şi redresată cu eforturi din partea primarului, pentru că, altfel, s-ar fi ajuns la închiderea totală a circulaţiei către Mănăstirea Frăsinei pe o perioadă destul de mare. Primăria Muereasca a fost beneficiarul unui proiect prin care a fost regularizat pârâul Muereasca. Lucrările, începute în 2008, s-au ridicat la valoarea de 9.000.000 de lei şi au fost finanţate prin Proiectul F/P 1579 – Investiţii prioritare în domeniul gospodăririi apelor din România, cofinanţate din surse de la bugetul de stat şi din credite externe. În cadrul investiţiei de la Muereasca s-au executat lucrări de amenajare a albiei pârâului pe un tronson de 10,2 kilometri, între Andreeşti şi Gura Văii, s-au realizat protecţii de mal (4,136 km), gabioane şi ziduri de sprijin din beton ciclopian: „Pe parcursul ultimului mandat şi până de curând am fost beneficiarii unei lucrări destul de importante pentru localitatea noastră, şi aici mă refer la proiectul pentru regularizarea pârâului Muereasca. La această lucrare, ordonator principal de credite a fost ABA Olt Vâlcea. Prin acest proiect s-a avut în vedere stoparea alunecărilor de teren din zonă, a eroziunilor produse de pârâul Muereasca şi, practic, s-au pus în siguranţă terenurile agricole, drumurile comunale şi drumul judeţean 658, inclusiv podurile care sunt amplasate pe acesta. S-au executat lucrări privind consolidarea, apărarea malurilor şi, în acelaşi timp, ridicarea talvegului pârâului Muereasca, pentru că, din cauza eroziunii produse de pârâu, acesta se lăsase cu aproximativ trei metri. Situaţia a fost analizată de specialişti, constatând că aceasta a fost principala cauză care producea alunecările de teren. Proiectul a avut o valoare de 9 milioane de lei şi s-a derulat pe o perioadă de doi ani, finalizându-se în cursul lunii noiembrie a anului 2012, iar în ianuarie 2013 a avut loc recepţia lucrării.”, a subliniat primarul Ion Ungureanu.
Ion Ungureanu: „Sunt mai liniştit acum”
Primarul Ion Ungureanu consideră că, o dată cu finalizarea acestei lucrări, i s-a luat o piatră de pe inimă. Încă de când a venit în funcţia de primar a avut grija alunecărilor de teren şi, de fiecare dată când ploua, liberalul stătea cu frica distrugerii drumurilor sau, mai rău, cu teama de a nu fi afectată vreo gospodărie: „Am solicitat realizarea acestui proiect încă din perioada guvernării Tăriceanu. Chiar dacă s-a finalizat cu greu, în sfârşit, pot spune că sunt ceva mai liniştit. Până anul trecut, la fiecare revărsare a pârâului rămâneam fără porţiuni din drum sau cu podurile ameninţate de viituri. Acum sper să avem linişte.”, explică liberalul din Muereasca. Prin executarea acestor lucrări s-au avut în vedere în primul rând stabilizarea drumului judeţean 658, care traversează comuna, combaterea eroziunilor şi punerea la adăpost a gospodăriilor şi terenurilor din imediata vecinătate a pârâului.
Alimentarea cu apă, proiect de anvergură
În prezent, primarul Ungureanu îşi doreşte să înceapă lucrările la un proiect de anvergură, pentru aducţiunea cu apă în comună. Acest proiect face parte dintre cele propuse pe termen lung. Deşi a existat o posibilitate de implementare a proiectului, acest lucru nu s-a putut realiza: „În momentul de faţă, cred că am reuşit să finalizez tot ce mi-am propus pe termen scurt şi mediu şi mi-au mai rămas proiectele pe termen lung. Aici mă refer la alimentarea cu apă, staţia de epurare şi canalizarea. Spre ghinionul nostru, în 1998 a fost aprobată investiţia privind implementarea proiectului în localitate, dar primarul de atunci, ca şi cel care l-a urmat în perioada 2002-2004, nu şi-au dat interesul, iar banii au fost pierduţi. Alte măsuri şi alte posibilităţi nu au mai apărut decât în anul 2008, când a fost Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, şi în cadrul acestuia eu am depus un proiect şi am primit un punctaj de 70 de puncte, dar nu a intrat în finanţare.”, a mai spus primarul Ungureanu. Potrivit acestuia, este vitală introducerea apei în comună, deoarece seceta îngreunează traiul zilnic al cetăţenilor, care sunt obligaţi să care apă tocmai de la Mănăstirea Frăsinei: „Alimentarea cu apă este o investiţie importantă pentru comuna Muereasca deoarece la noi în localitate ne confruntăm cu o mare problemă: seceta. În cele cinci sate avem această problemă la vreo 48 de fântâni şi puţuri. Fântânile sunt de mică adâncime, la 8 metri, dar aşa se făceau pe timpuri, fiind sursa de apă a oamenilor. Acestea au secat şi suntem nevoiţi să cărăm apă de la Mănăstirea Frăsinei, unde există nişte bazine şi rezerve de apă create în cadrul mănăstirii, permiţându-ne să luăm apa necesară cetăţenilor pentru uzul casnic şi pentru animale.”, a mai spus primarul.
Ion Ungureanu : „Nu încep lucrarea până nu primesc hârtie de la Guvern că îmi va aloca bani”
Proiectul de alimentare cu apă a fost depus şi declarat eligibil şi finanţabil prin HG 577. În momentul de faţă, a avut loc licitaţia pentru desemnarea entităţii câştigătoare, dar primarul Ungureanu se arată puţin neîncrezător în privinţa finanţării acestui proiect. Liberalul precizează că nu va demara lucrările până când nu va primi «scris» de la Guvern că îi vor fi alocaţi bani pentru investiţie. De precizat că proiectul are o valoare de aproape un milion de euro, o sumă fabuloasă comparativ cu bugetul anual al Primăriei Muereasca: «De curând, am avut licitaţia şi s-a finalizat. A durat puţin mai mult deoarece au existat contestaţii. Sperăm ca, în perioada imediat următoare, să începem lucrarea. Eu nu o să demarez lucrarea atâta timp cât nu primesc o hârtie din partea Ministerului Dezvoltării, aşa cum am primit şi anul trecut, prin care îmi aduce la cunoştinţă că suntem prinşi în bugetul ministerului pentru 2012. În anul 2013, nu am nici o garanţie că vom fi prinşi ca şi lucrare pe bugetul lor de investiţii şi, dacă aş demara lucrarea, ar însemna că o voi începe pe buzunarul propriu al primăriei, ceea ce noi nu ne permitem. Este o investiţie foarte mare, conform ofertei lor, de 42 de miliarde de lei vechi, aproape un milion de euro. Eu nu pot să risc în vreun fel să încep lucrarea cu veniturile proprii ale primăriei, care sunt foarte mici, undeva, la vreo 240.000 de lei anual. Trebuie să primesc o hârtie din partea Ministerului Dezvoltării prin care îmi aduce la cunoştinţă că lucrarea este prinsă în bugetul lor de finanţare pe 2013-2014, conform contractului pe care l-am încheiat. Normal ar fi să confirme sau să ne aloce o sumă pentru începerea lucrărilor, care ne-ar putea garanta că suntem prinşi în buget.”, a spus primarul comunei Muereasca. Proiectul cuprinde 19 kilometri şi deserveşte zonele importante ale comunei.
Întâi alimentare cu apă şi canalizare, apoi drumuri
În proiectele de dezvoltare a localităţii pe care le are primarul pe termen mai lung, după finalizarea proiectului de alimentare cu apă, alesul liberal îşi doreşte să introducă şi sistemul de canalizare în localitate, dar şi să treacă la modernizarea drumurilor. Printre lucrările de modernizare aflate în vizorul actualului primar se găseau şi uliţele comunei, dar a renunţat la idee, până nu se finalizează proiectul de aducţiune cu apă: „Mă gândisem să fac lucrări de modernizare pe fiecare uliţă, dar, nefiind rezolvată problema cu apa şi canalizarea, am considerat că ar fi nişte bani aruncaţi degeaba. Lăţimea drumului este de aproximativ patru metri şi dacă asfaltam câte o uliţă în fiecare an, tot reuşeam în opt ani să le termin pe toate, dar m-am gândit că nu are rost să mă apuc de ele până nu implementez un proiect care să fie acceptat şi care să ne aducă apă curentă şi canalizare în localitatea Muereasca. Nu am vrut să îmi bat joc de investiţia pe care am făcut-o şi m-am gândit că ar fi mai bine să le luăm pe rând. După ce o să terminăm cu alimentarea cu apă şi cu canalizarea, o să asfaltăm şi uliţele, dar şi drumurile comunale, care sunt în administraţia directă a Consiliului Local Muereasca.”, afirmă Ungureanu.