Primarul comunei Oteşani, Mircea Oprişor, se află la al treilea mandat în fruntea administraţiei locale din Oteşani.
După două mandate consecutive de viceprimar, Oprişor a candidat în vara acestui an din partea PNL, rămânând fidel politicii de centru – dreapta, care l-a consacrat. Cu toate acestea, cetăţenii din Oteşani nu au votat politic, ci au ales să pună ştampila pe „omul” Mircea Oprişor, ceea ce denotă că realizările sale în perioada celor două mandate i-au convins pe localnici să-i acorde încrederea şi a treia oară consecutiv. Despre realizările celor două mandate, Oprişor ne-a povestit că a preluat primăria de la zero şi nu a avut nici un proiect preluat de la fosta administraţie. Nu exista atunci aproape nimic la modul scriptic în primărie, nici măcar o strategie de dezvoltare a localităţii pe termen lung: „Din păcate, până în anul 2008 nu s-a făcut mai nimic, din cauza lipsei proiectelor. Pentru mine, prioritară a fost întocmirea proiectelor de asfaltare a tuturor drumurilor de interes local din comuna Oteşani, precum şi proiectul de introducere a alimentării cu apă şi sistemul de canalizare. Dacă aş fi avut aceste proiecte înainte să ajung primar, în mod sigur am fi reuşit deja să le implementăm în primul mandat. Din păcate, neavându-le, a trebuit să pornim de la zero”, a spus primarul Oprişor.
Lucrările pentru alimentarea cu apă şi canalizare, blocate de contestaţii
Deşi este greu de crezut că, în 2016, mai există localităţi fără apă la robinet, iată că acest fenomen este vizibil la Oteşani. În comună nu doar că nu există apă curentă, ci doar la fântâni, dar, pe timp de vară acestea seacă şi apa este tot mai puţină, având şi un gust puţin sărat. Explicaţia primarului ne face să înţelegem că la adâncime se găseşte sare care, pe timp de secetă, se dizolvă în apa fântânilor.
Proiectul de alimentare cu apă şi canalizare a fost depus din 2009, pe Măsura 3.2.2, în exerciţiul bugetar 2007 – 2013, fiind un proiect integrat, a cărui componentă majoră a fost apa şi canalizarea, la care s-a mai adăugat asfaltarea unui drum comunal, un after school şi resuscitarea moştenirii culturale din zonă. După şase ani de aşteptări, în toamna anului trecut, Mircea Oprişor a primit vestea că proiectul a fost acceptat la finanţare, semnând inclusiv contractul în vederea alocării fondurilor, în valoare de 2,5 milioane de euro, dar şi demararea procedurilor de licitaţie cu scopul semnării contractul de execuţie a lucrărilor cu firma câştigătoare. Cu toate acestea proiectul este şi acum blocat, în aşteptare, nefiind introdusă până în prezent nici măcar un metru de conductă în pământ, din cauza contestaţiilor licitaţiei:
„După şase ani de aşteptări, mă chinui în continuare cu acest proiect din toamna anului trecut. Oteşaniul a fost printre cele trei localităţi din judeţ care a primit finanţare de la Uniunea Europeană din fondurile rămase din exerciţiul bugetar 2007 – 2013, reuşind să ne încadrăm şi îndeplinind toate condiţiile impuse de AFIR Craiova, pentru atragerea fondurilor. În noiembrie 2015 am reuşit să semnăm contractul de finanţare cu AFIR Craiova, dar să şi avem în conturile primăriei 40% din valoarea totală a proiectului integrat, în sumă de 40 de miliarde de lei vechi. Din păcate am avut alt impediment: a durat foarte mult licitaţia, pentru că au fost multe contestaţii. La început ne-am bucurat că au venit doar şapte firme crezând că este mai uşor, dar, de un an, suntem în continuare tot în stadiu de contestaţie. Suntem la finele acestui an şi nu am reuşit să semnăm contractul de execuţie a lucrărilor cu firma câştigătoare, asta în situaţia în care în contul primăriei avem banii alocaţi”, afirmă, dezamăgit, primarul.
Apa şi canalizarea sunt principalele obiective ale acestui mandat
Prin acest proiect ar trebui să se rezolve utilităţile de bază ale localnicilor de pe aproximativ 12 kilometri: „Am prevăzut să fie racordate gospodăriile de pe tot drumul naţional prin acest proiect. Sunt mulţumit că s-a aprobat, în final, pentru că, la capitolul apă şi canalizare eram deficitari. Mai exact, până în acest moment nu avem nici un metru de conductă de apă în localitate. Era o soluţie cu Apavilul, prin Asociaţia ADI Apa Vâlcea, unde am pătruns greu, fiind prinşi cu proiectul printre ultimele 18 localităţi. Existenţa reţelei de apă şi canalizare este o condiţie de la Uniunea Europeană, care ne impune ca, până în 2018 să avem aceste utilităţi. Din fericire, sperăm să le realizăm din fonduri europene, prin Măsura 3.2.2, urmând apoi să predăm serviciul către societatea Apavil, dar Dumnezeu mai ştie ”, a mai declarat primarul Mircea Oprişor.
Contestaţiile tărăgănează nepermis de mult proiectul
Privind licitaţiile pentru lucrări din bani publici sau fonduri europene, Mircea Oprişor spune că s-a săturat de contestaţii, care nu fac altceva decât să bată pasul pe loc în vederea demarării proiectelor şi le cere guvernaţilor ca firmele care contestă la Curtea de Apel rezultatul unei licitaţii sa plătească o sumă de bani pentru garantarea executării. Atacarea licitaţiilor organizate de entităţi publice la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor de participanţii nemulţumiţi constituie, în opinia primarului, o tărăgănare a investiţiilor din localitate. Aceste contestaţii au întârziat şi întârzie în continuare nepermis de mult începerea lucrărilor, existând situaţii în care se pot pierde finanţări importante, din bani europeni, pentru că nu se mai pot respecta termenele pentru începerea, cu atât mai mult pentru finalizarea lucrărilor, din cauza bătăliilor duse de licitatori cu autorităţile contractante sau chiar între diferiţi participanţi, la CNSC şi în instanţă: „Avem banii în cont, şi în loc să demarăm lucrările stăm şi ne judecăm. Uite aşa batem pasul pe loc de un an, prin instanţă. Acest lucru se întâmplă tot din vina statului, deoarece respectivele firme se angajează să demareze lucrările conform contractului încheiat, dar nu pot să facă dovada banilor, conform cerinţelor impuse de lege. Contestaţiile pun beţe în roate proiectelor mari, dar nimeni nu ia vreo măsură”, este de părere primarul localităţii Oteşani, Mircea Oprişor.
Firma câştigătoare trebuie să dispună de 20 de miliarde de lei
Una dintre condiţiile pe care firma desemnată câştigătoare trebuie să o îndeplinească este să facă dovada că deţine în cont un cach-flow în valoare de aproximativ 20 de miliarde de lei, bani pe care trebuie să îi aibă la dispoziţie pe o perioadă de trei luni, pentru lucrarea la care a licitat. Altfel spus, ar trebui să facă dovada puterii financiare de a lucra pe o perioadă de trei luni. „Atunci când lucrezi cu fonduri europene nu ai voie să le acorzi avans constructorilor, aşa cum se practică în cazul fondurilor bugetare. Potrivit Legii Achiziţiilor Publice, una dintre condiţiile impuse, prin Ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale a Achiziţiilor Publice, pentru orice investiţie pe care o administraţie locală o achiziţionează cu fonduri de la bugetul de sat sau de la bugetul local are posibilitatea, legal, să aloce constructorului 30% avans din totalul sumei. În situaţia achiziţionării investiţiilor cu bani europeni este exact invers: constructorul trebuie să facă dovada că deţine banii necesari la momentul semnării contractului, nu şi în perioada licitaţiei: „Când a fost perioada de licitaţie s-a interpretat că trebuie să facă dovada deţinerii acestei sume atunci când s-a licitat. Pentru această motivaţie, constructorul desemnat câştigător a fost descalificat de comisie. Ulterior, constructorul a făcut contestaţie la Consiliul Naţional de Soluţionarea a Contestaţiilor şi a câştigat. Din păcate, la momentul semnării contactului, constructorul tot nu a putut să facă dovada că are banii pentru a lucra. Pentru această situaţie neplăcută ne certăm cu constructorul”, a declarat primarul.
Evitarea oricărui risc
Pusă în această dificultate, administraţia locală a solicitat un punct de vedere da la ANAP Bucureşti, în vederea soluţionării situaţiei, pentru evitarea riscului pierderii finanţării: „Administraţia locală a făcut deja o solicitare de modificare a termenului procedurii de achiziţie. Vom vedea ce va decide ANAP, şi procedăm în consecinţă: ori semnăm contractul cu constructorul, ori i se va impune să facă dovada cash-flowului în contul firmei”, a mai declarat primarul.