Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Milcoiu ofera trecatorilor o panorama incredibila spre Dealul Negru

dealul-negruLocalitatea Milcoiu are interesante şi vechi tradiţii, iar fiecare sat component al comunei are propria lui istorie. Nenumărate documente şi mărturii oferă indicii despre felul cum trăiau localnicii acestei zone în vremuri de mult apuse.
Aşezată în apropierea unui drum străvechi, „Dealul Negru”, străbătut în vechime de „cătanele negre”, înrolate în armata imperiului Austro-Ungar, udată de apele pârâului Topolog, acoperită de dealuri şi păduri seculare, poziţionată la o altitudinea de peste 662 de metri spre est, localitatea oferă trecătorilor o interesantă panoramă a Văii Topologului: „Fiecare aşezare are propria istorie, iar satele de la Milcoiu nu fac excepţie. Nu este loc în Milcoiu, nu este vale sau deal care să nu amintească despre o faptă istorică despre o tradiţie sau o amintire trecută. Toate s-au încrustat adânc în cronica nescrisă a acestui ţinut”, spune primarul.

 

Legendele despre calităţile bărbaţilor din Milcoiu nu sunt în totalitate reale

Numele localităţii Milcoiu provine de la numele primului proprietar al satului, respectiv de la Milcu, fiul căpitanului de oşti din armata lui Mircea cel Bătrân, Milcorb care a primit, drept răsplată pentru vitejia sa, moşii la câmpie – spre Craiova, la deal – înspre Dealul lui Negru şi izvoarele râului Vedea şi la munte – în munţii Făgăraşului, zona numită „muntele Florii”. Bătrânii povestesc că Milcorbu a împărţit apoi, prin testament moşia primită în dar de la Mircea cel Bătrân celor cinci copii. Fetelor le-a dăruit domeniile din zona de câmpie, iar băieţilor, pe numele lor: Milcu, Corbu şi Izbaşa, moşia din zona de deal în felul următor: Milcu a luat moşia unde se află satul Milcoiu, Corbu a primit fâşia unde se află satul Corbi, alipit în prezent la comuna Nicolae Bălcescu, iar fiul cel mic, Izbaşa, a obţinut fâşia pe care se află satul Izbăşeşti: „Ca pretutindeni în ţară, şi la Milcoiu, oamenii pământului au dat nume satelor, locurilor, pădurilor, nume care conservă informaţii despre modul cum au luat fiinţă aşezările. Din primele poveşti ale bătrânilor, denumirea localităţii noastre pare să aibă însă legătură doar cu numărul mare de bărbaţi de aici, însă, din documentele care s-au pătrat şi care se referă la stăpânii acestor locuri se apreciază că Milcu, străbunul satului Milcoiu a fost cel care a dat naştere aşezării şi care a murit la vârstă de 94 de ani, fiind înmormântat într-o biserică zidită de el, distrusă între timp”, a declarat primarul Daniel Muşat.

 

Realizările l-au confirmat pentru un nou mandat

Realizările lui Daniel Muşat în comuna vâlceană Milcoiu sunt numeroase. A încercat să introducă utilităţile la Milcoiu, motiv pentru care comunitatea l-a creditat pentru un nou mandat. „În primul mandat a trebuit să o iau de la zero, deoarece nu aveam nici un proiect care să schimbe în bine faţa localităţii. A trebuit să întocmim proiecte pentru fiecare utilitate în parte. Acum lucrăm la introducerea alimentării cu apă şi la infrastructura rutieră, deoarece avem aici mari probleme cu alunecările de teren. Am pus accent pe infrastructura educaţională, pe curăţarea comunei, am amenajat spaţii verzi, iar în viitor îmi doresc să valorific potenţialul agroturistic al comunei, deoarece suntem aproape de oraş, într-o zonă cu trafic intens şi chiar avem numeroşi vizitatori din judeţele limitrofe”, a precizat primarul Muşat.
02-alunecare-de-terenDrumul comunal Costăcheşti, distrus de o alunecare de teren

La Milcoiu, ploile din vara anului 2010 au măturat totul în calea lor, lăsând în urmă un adevărat dezastru. Bilanţul pagubelor a inclus la acea dată zeci de kilometri de drumuri comunale distruse, sute de hectare de culturi agricole aflate sub apă şi o alunecare de teren destul de gravă pentru comunitatea din zonă, pe drumul comunal Costăcheşti, care nici până în prezent nu este stabilizată. În tot acest timp, primăria a intervenit cum a putut pentru a remedia situaţia. Administraţia locală are nevoie de fonduri pentru a repara zona şi a cerut ajutor la Guvernul României. La apelurile primarului Daniel Muşat, făcute timp de şapte ani, a primit în schimb de la instituţiile competente numai promisiuni: „Nu am primit nici un ban pentru situaţii de urgenţă în ultimii şase ani, pentru remedierea pagubelor produse în urma calamităţilor din vara acelui an. În urma ploilor torenţiale de la acea dată a fost distrus drumul comunal Costăcheşti. Nu ştiu din ce cauză, dar nimeni nu vrea să facă nimic. De şase ani, pentru Milcoiu nu s-a dat nici o soluţie pentru rezolvarea problemei, având în vedere că alunecarea se accentuează din ce în ce mai mult, după fiecare ploaie. Am băgat peste 50 de metri cubi de lemn pentru stabilizarea zonei şi pentru a se putea relua circulaţia”, a declarat primarul comunei Milcoiu.
Peste 70 de familii sunt afectate din cauza acestei alunecări de teren

Din cauza ploilor care au căzut în aceste zile, alunecările de teren s-au reactivat vizibil.
Singura şansă de rezolvare a situaţiei rămâne, în opinia primarului, închiderea drumului comunal, şi asta pentru că soluţionarea problemei depăşeşte puterile financiare ale administraţiei locale. Soluţia de consolidare a fost adoptată acum şapte ani la Consiliul Judeţean şi Prefectură, dar fără finanţarea proiectului din fondul de rezervă al Guvernului, pentru situaţii de urgenţă. Alunecarea se manifestă pe o lungime de 300 de metri, iar prăpastia formată este de peste 30 de metri: „Voi închide drumul, deoarece nu mai am atâta putere financiară pentru ca din bugetul local să-l tot cârpesc pentru umplerea hăului care s-a format. Până acum am băgat multă piatră acolo, iar unde a fost nevoie şi câţiva stâlpi de susţinere din lemn. Alunecarea de teren face legătura între drumul comunal 27 şi drumul naţional 7. Altfel, localnicii din zona Izbăşeşti, Şorecaru sau Milcoiu Deal care vor să ajungă la serviciu fac, de ani buni, o rută ocolitoare de peste 8 kilometri. Mai mult din cauza acestei alunecări este nevoie ca şi microbuzul şcolar, dar şi maşinile care fac aprovizionarea magazinelor din zonă, dar şi salvarea sau pompierii, trebuie să utilizeze ruta ocolitoare” declară dezamăgit primarul. Peste 70 de familii sunt afectate din cauza acestei alunecări de teren. Mai mult decât atât, este în pericol inclusiv reţeaua de electricitate, dar şi sistemul de apă. Din această cauză, unul dintre operatorii de telecomunicaţii mobile şi-a ridicat staţia din zonă: „Consider că, în aceşti ani am făcut tot ce a fost omeneşte posibil, cu forţele noastre pentru a încerca să stabilizăm zona. Am încărcat hăul format cu pământ şi am construit gabioane din lemn, dar toate aceste cârpeli ale noastre s-au dovedit a fi apă de ploaie de fiecare dată când ploua. Avem şase hotărâri de guvern întocmite, iar drumuri la minister au fost nenumărate. Cu toate astea, nimeni nu ne-a luat în seamă. Valoarea proiectului la data respectivă era de 23 de miliarde de lei vechi. Prefectura a fost de acord, dar de la minister nu am primit nici un răspuns”, mai afirmă primarul.

 

O altă alunecare afectează zona Şuricaru

În primăvara acestui an, în zona Şuricaru a apărut o nouă alunecare de teren, care a distrus drumul comunal. Faptul că drumurile sunt comunale, iar bugetul local abia acoperă salariile angajaţilor de la primărie face ca problema ivită la Milcoiu să fie departe de rezolvare. Acest lucru este recunoscut şi de primarul Daniel Muşat, acesta afirmând că pământul a început să alunece din cauza precipitaţiilor abundente: „Nu ştiu ce să mai fac! În primăvara aceasta a apărut o nouă alunecare de teren pe drumul comunal Şuricaru. Inclusiv pentru această problemă avem întocmite procese verbale de constatare a pagubelor care au fost transmise instituţiilor competente, dar degeaba. De la instituţiile abilitate nu am primit nici un leu”, a mai declarat primarul din Milcoiu, Daniel Muşat.
Aceste lucrări pot fi finanţate numai din fondul de intervenţie aflat la dispoziţia Guvernului. Problema este că aceşti bani nu vin la timp, iar riscul de a avansa alunecarea de teren este mare, dacă nu se va interveni în timp util. Potrivit primarului, cu cât intervenţia se face mai târziu, cu atât volumul de lucrări creşte şi fondurile alocate trebuie să fie mai mari.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.