Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Mihai Mateescu: „Vreau o modernizare totala a orasului”

Mateescu 111 decupatMihai Mateescu, primarul oraşului Băile Govora, a reuşit să atragă, în ultimii ani, peste 10 milioane de euro fonduri europene pentru proiectele menite să dea o nouă faţă localităţii pe care o administrează. Totodată, liberalul Mateescu a reuşit să creioneze zona rezidenţială, iar următorul pas va fi un parteneriat public-privat pentru valorificarea acesteia. Cine a avut interes ca staţiunea să nu se dezvolte, precum şi ce clădiri a reuşit să „recupereze” gospodarul-şef în anii de mandat aflăm în interviul de mai jos

Impact real: Domnule primar, în urmă cu doi ani, spuneaţi că doriţi să dezvoltaţi o zonă rezidenţială. Ce s-a mai întâmplat în acest sens?
Mihai Mateescu: În primul rând, ca să avem acces către zona rezidenţială, trebuia cu bani puţini, ori de la bugetul propriu, ori de la Guvern sau din fonduri europene, să realizăm infrastructura zonei respective. Am făcut două poduri de acces către zona rezidenţială pe Ordonanţa 7, apoi am făcut un perimetru de ameliorare a apelor pluviale, pentru zonele unde se strângea apa, s-a creionat un drum, s-au făcut aducţiuni de apă şi s-a dat o faţă nouă localităţii, pentru a atrage investitori. Am finalizat perimetrele de ameliorare pe o zonă mare a oraşului, ceea ce a însemnat lucrări de îmbunătăţiri funciare. S-a creat astfel posibilitatea dirijării apelor pluviale spre reţeaua de canalizare, pentru a nu distruge locuinţele cetăţenilor. De la nord-est şi până la sud-vest, aproape trei sferturi din oraş a beneficiat de aceste proiecte de ameliorare finanţate de la Ministerul Agriculturii. Acum, o jumătate de arc de cerc care duce spre această zona rezidenţială este aproape finalizată. În primul rând, am creionat traseul de cură balneară care este gata, are şi iluminat stradal, am lărgit strada pe lângă acest traseu de cură balneară şi vom amenaja, de-a lungul străzii, şi o pistă pentru biciclişti. Urmează să identificăm investitori, cu ajutorul cărora voi face şi cealaltă jumătate de arc de cerc. Acest vis al meu, de a dezvolta oraşul pe zona fostului izlaz, nu îmi dă linişte.

Impact real: Există interes din partea investitorilor?
Mihai Mateescu: Au venit investitori, s-au uitat şi au înţeles că avem toate pârghiile pentru a realiza proiectul, atâta timp cât Consiliul Local a luat act de el, atâta timp cât acest proiect a fost pus în dezbatere publică, deci nu avem nici un fel de probleme. Trebuie să găsim soluţii printr-un parteneriat public-privat, care trebuie să poarte şi amprenta guvernamentală, creându-se chiar şi un departament de parteneriat public-privat care elimină, cu siguranţă, prin supervizarea lui, suspiciunea că un parteneriat public-privat făcut de către primărie ar fi unul subiectiv. Ei vor superviza, vor analiza şi, cu siguranţă, pe noi ne despovărează şi, în acelaşi timp, îşi pun şi amprenta profesionistă asupra acestui lucru.

Impact real: Aveţi în derulare un proiect prin care se prevedea construirea a două blocuri pentru chiriaşii evacuaţi din casele naţionalizate. În ce stadiu se află acest proiect?
Mihai Mateescu: La ora aceasta, blocurile sunt gata, ne aflăm la partea de utilităţi; am introdus gazul şi urmează racordarea la curent şi repartizarea acestora. Noi am mai dat în folosinţă un bloc cu 13 apartamente pentru tinerii din oraşul nostru. De precizat este că şi acel teren pe care a fost construit acest bloc fusese câştigat, recuperat de noi în instanţă. Şi terenul pe care au fost construite cele două blocuri a fost dat prin hotărâre de guvern pompierilor, dar l-am recâştigat şi am construit acolo cele două blocuri. Interesantă a fost inclusiv situaţia construcţiei, deoarece suprafaţa era supusă alunecărilor de teren. A trebuit să băgăm 121 de piloni la 12 metri adâncime, s-a făcut o fundaţie puternică. Sunt cele mai frumoase blocuri din Băile Govora. Neavând teren în proprietate pentru a realiza ceva, ne-am agăţat de tot ce era şubred şi am recuperat. Iniţial, am vrut să facem tot un bloc pentru tineri, dar ministerul ne-a respins acel proiect, atâta timp cât cheltuielile pe suprafaţa desfăşurată depăşeau plafonul impus de ei. Ne-a impus Ministerul Dezvoltării să nu depăşim 475 de euro/metrul pătrat de suprafaţă construită. Din studiul geo realizat au reieşit 620 de euro/metrul pătrat suprafaţă construită. Atunci a fost respins proiectul şi am găsit această soluţie. Nu avem mulţi chiriaşi evacuaţi, dar ce ne rămâne din aceste apartamente le vom da tot tinerilor.

Impact real: Care este situaţia iluminatului public în staţiune?
Mihai Mateescu: Am depus mai multe proiecte de modernizare a iluminatului public. S-au făcut presiuni politice pentru a contracta cu o anumită firmă înlocuirea lămpilor stradale, dar bineînţeles că eu am refuzat şi ulterior le-am înlocuit fără să coste Primăria Govora nici un leu. Am constatat astfel că aceşti stâlpi care aparţin CEZ-ului sunt vechi, iar reţeaua la fel. Am luat contact cu conducerea CEZ, care a răspuns propunerii mele şi am devenit oraş-pilot pentru Oltenia, prin care toată reţeaua de 20 de kilometri de kilovolţi a fost introdusă subteran, pe banii CEZ. Ne-au pus inclusiv transformatoare de ultimă generaţie pe banii lor. Am făcut şi o cerere de finanţare prin fondul elveţian în anul 2008 şi am fost atunci la un pas de a fi oraş-pilot finanţat. Din păcate, a intervenit clasa politică la momentul respectiv, iar redirecţionarea acestor fonduri a fost către alte oraşe, conduse de primari de aceeaşi culoare cu cea a puterii. După ce s-a schimbat guvernarea, am mai depus încă o dată proiectul şi, poate, cu această ocazie, vom primi finanţare. Sperăm să găsim soluţii pe zona aceasta şi să facem simultan reţelele de aducţiune a apei cu cele de introducere a iluminatului subteran şi atunci voi pune candelabre în tot oraşul. Este un vis, dar asta nu înseamnă că am cedat la acest aspect. Vreau o modernizare totală a oraşului.

Impact real: De curând, a fost inaugurat noul Hotel Palace. Ce înseamnă acest proiect pentru Govora?
Mihai Mateescu: Această modernizare s-a armonizat de minune cu ceea ce am făcut noi în parcul balnear. Hotelul Palace este emblema staţiunii. Este un lucru extraordinar că o clădire veche de 100 de ani a fost restaurată şi că este repusă în circuitul turistic. Acum, mai este nevoie ca turiştii să fie atraşi către acest hotel. Este bine că s-a diversificat paleta de servicii la patru stele, şi apoi mai jos: trei stele, două sau una. Hotelul este al operatorului de turism, al societăţii comerciale de turism şi are o capacitate de 230 de camere, foarte frumos realizate. Şi parcul nostru este făcut să aibă un „parfum de epocă”: atât mobilierul stradal, cât şi lămpile au un aspect de epocă, aşa cum erau odinioară. Ne-am pus amprenta chiar şi în cazul unui amfiteatru şi am înaintat invitaţia către turişti, deoarece nu este suficient ca turistului să-i oferi masă, cazare şi tratament, trebuie să-i oferi şi spaţiu de agrement sau faleze pe unde să se plimbe. Pe latura de turism, într-o asemenea staţiune îţi trebuie şi divertisment, dar eu consider că de acest lucru ar trebui să se ocupe operatorul de turism.

Impact real: Baza sportivă se află în reabilitare. Ce mai urmează în ceea ce priveşte modernizarea acesteia, în afară de ceea ce putem vedea deja? Alte proiecte pe latura sportivă mai aveţi?
Mihai Mateescu: Ne putem mândri cu asocierea cu AFAN, Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori, care se ocupă cu reabilitarea acestei baze sportive. Această asociaţie a băgat vreo 10.000 de euro în reabilitarea acestui teren şi a gazonului, urmând vestiarele. Acest contract făcut cu AFAN a fost încheiat în scopul de a nu cheltui banii publici. AFAN-ul se obliga să dea 10.000 de lei pe sezon, bani care se duc direct la echipa de fotbal. Totul se realizează printr-o convenţie stabilită de comun acord între Primărie şi AFAN. Intenţionăm ca, împreună cu ei sau poate cu altcineva, să facem pe mini-terenul de lângă Palace, care este betonat şi nu arată foarte bine, un teren cu gazon sintetic, iar pe timp de iarnă patinoar.

Impact real: Aţi atras numeroase fonduri europene. Ştiţi la ce valoare se ridică toate proiectele însumate?
Mihai Mateescu: Deşi am redus taxele şi impozitele la jumătate, am reuşit să atragem peste 10 milioane de euro prin proiectele pe care le avem în derulare la Govora. Printre proiectele aflate în derulare se numără cele 14 străzi, reabilitarea cinematografului, construcţia noii grădiniţe etc.

Impact real: Imaginea localităţii Băile Govora a fost şifonată în ultimul timp, fiind considerată o staţiune moartă. Ce informaţii aveţi despre interesele care au existat de-a lungul timpului?
Mihai Mateescu: Au fost interese mari. Atâta timp cât nu aveam în proprietate nimic, era imposibil să facem ceva. Am avut în anul 2000, când am ajuns în funcţie, două variante: ori îmi dădeam demisia, pentru că eram primar de decor, ori începeam procesul de recuperare a terenurilor şi clădirilor. Am ales varianta a doua şi am reuşit să readuc în proprietatea administraţiei locale câteva clădiri. Piedici şi interese au existat, deoarece s-a dorit ca administraţia publică locală să fie manevrabilă, taxele şi impozitele să fie reduse, să închidem ochii în legătură cu anumite clădiri luate prin distrugerea unor documente, sau persoane care au venit aici cu nonşalanţă să spună că le aparţine o clădire sau alta, aşa cum a fost cazul Casei de Cultură.

Impact real: Enumeraţi-ne clădirile pe care aţi reuşit să le recuperaţi şi spuneţi-ne dacă, în momentul de faţă, mai există vreo bătălie în ceea ce priveşte revendicarea altor clădiri.
Mihai Mateescu: Am recuperat creşa şi terenul din spate, unde am făcut un bloc de locuinţe, am recuperat 4.000 de metri pătraţi, unde am făcut două blocuri pentru chiriaşii evacuaţi, am recuperat Vila Ivanovici, Casa de Cultură, Cinematograful, iar acum voi recupera o clădire poziţionată în vecinătatea Casei de Cultură, care este dată pompierilor din anul 1995, va apărea hotărârea de guvern în curând. Fosta Trezorerie va intra şi ea, în viitorul apropiat, în proprietatea administraţiei locale din Govora.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.