Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Mihai Mateescu: Telul meu a fost sa recuperez toate terenurile si imobilele pe care se pusese mana ilegal

Mateescu 111 decupatMihai Mateescu este primar în staţiunea Băile Govora de 15 ani. În acest timp, cel mai mult a avut de furcă cu „sistemul mafiot”, care deja îşi împărţise oraşul şi recuperarea avuţiei staţiunii, mai apoi cu proiectele menite să redea strălucirea de altădată a staţiunii. „Oraşul meu trebuie să fie altfel, interesele lui sunt mai presus de cele politice.”, spune Mateescu. Cât a reuşit din proiectele propuse, numai localnicii şi turiştii fideli o pot spune cu certitudine.

Impact real: Domnule primar, de curând, aţi fost prezent la Târgul de Turism al României. De fapt, Govora a fost singura staţiune, singura localitate vâlceană prezentă la eveniment. V-au trecut mulţi pragul? De ce anume s-au arătat interesaţi vizitatorii? A existat şi ceva care să nu fie aşa cum v-aţi fi dorit?
Mihai Mateescu: Mulţi s-au perindat la standul nostru, pentru că se ducea vorba. În primul rând, publicitatea noastră masivă şi-a făcut efectul. Mă întrebau oamenii dacă s-a mai făcut ceva în staţiunea aceea, şi atunci îi invitam să vizionăm împreună filmul nostru despre cum arată localitatea acum, iar apoi să vadă pe viu despre ce vorbim. Mulţi ne-au întrebat de preţuri, pensiuni şi alte posibilităţi de cazare. Le-am explicat că nu reprezentăm agenţii economici, iar preţurile diferă în funcţie de negocieri, de sezon, de număr de participanţi, de condiţii oferite etc. Au fost încântaţi de produsele noastre de promovare: de hărţile de buzunar, de pliante… Cu plăcută surprindere, am constatat că nu mai există atât de mare interes pentru Valea Prahovei. Cei care au fiţe se vor duce în continuare acolo. Despre neplăceri? A existat şi aşa ceva, sau ceva de acest gen. Domnul Mihai Handolescu s-a aflat şi dumnealui la târg, pentru prima dată. A avut un stand separat, pentru a-şi promova Hotelul Palace. Din păcate, a promovat numai hotelul, nu şi localitatea. Ar fi fost frumos să mergem împreună, ar fi fost bine şi pentru noi, şi pentru dumnealui, ca reprezentat al agenţilor economici, dar asta este situaţia. Materialele de promovare nu ne-au costat foarte mult.

Impact real: Ce ne puteţi spune despre posibilităţile de cazare ale staţiunii? Câte hoteluri de 3 şi 4 stele există la Băile Govora?
Mihai Mateescu: Avem un singur hotel de patru stele – Palace, unul de trei – Belvedere, restul sunt de două stele, plus pensiunile. Hotelul Belvedere, din câte am înţeles, va fi introdus în circuitul CNPAS, pentru bilete subvenţionate. Avem, de asemenea, şi un centru de informare turistică, în cadrul Primăriei.

Impact real: Care sunt priorităţile pe care le aveţi anul acesta din bugetul local?
Mihai Mateescu: Avem cel mai mare buget din ultimii 15 ani, de când sunt eu la Primărie. Din acest motiv, vara aceasta vom începe cu refacerea a zece străzi din oraş, care vor beneficia de asfalt, rigole, trotuar şi tot ce mai trebuie. Iluminatul stradal este o altă prioritate a noastră. Va fi un furnicar aici. Se lucrează deja la cinematograf.

Impact real: Care sunt evenimentele care ar putea atrage turişti în staţiune, alţii decât pensionarii veniţi la tratament?
Mihai Mateescu: Numai anul acesta am găzduit bilanţul Consiliului Superior al Magistraturii, o întâlnire a Asociaţiei Oraşelor din România… Vara trecută am avut 45 de ambasadori din toată România la Govora, cărora, pe cheltuiala noastră, le-am oferit produse de promovare a staţiunii. Printre ei s-a aflat şi ambasadorul Chinei. Ce am putea face noi în China? Ideea este că nu noi, ci reprezentanţii patronatelor ar trebui să meargă în toate aceste ţări, să-şi prezinte oferta. Le-am trimis invitaţie şi colegilor mei, din partea AOR-ului, să vină la Palace, când a fost prezent ministrul Fondurilor Uniunii Europene, domnul Eugen Teodorovici. Din păcate, nu au fost prezenţi decât primarii din Horezu şi Băbeni. Eu am pedalat mult pe zona balneo, pentru că aceasta mă interesa.

Impact real: Faptul că sunteţi prezent în anumite structuri reprezintă un avantaj?
Mihai Mateescu: Cu siguranţă. Fac parte din Consiliul Directorial al Asociaţiei Oraşelor din România şi sunt vicepreşedinte al Staţiunilor Balneare din ţara noastră. Este un lucru pe care îl spun pentru prima dată. În comisiile interministeriale discuţi cu secretari de stat, miniştri şi cu tot felul de personalităţi. Indiferent cât ar fi de politruci, cei de la rangul de secretar de stat sunt, de obicei, tehnocraţi.

Impact real: Cum a luat naştere Polul Turismului Balnear?
Mihai Mateescu: Am avut parte de o experienţă după care, în loc să fiu mândru, am simţit durere, pe vremea când Elena Udrea era pe cai mari. Am ajuns la dumneaei prin intermediul unui prieten. I-am tot explicat, de câte ori ne-am întâlnit în comisiile interministeriale, că staţiunea turistică este o chestie ultra-generală, ca sintagmă. Doream să se facă distincţia între staţiune turistică şi balneo-climaterică. Şi ultima dată când ne-am întâlnit i-am explicat care este diferenţa, din punctul meu de vedere, între cele două entităţi, în sensul că, în staţiunea turistică mă duc cu amanta sau iubita, după caz, iar în cea balneo cu copilul şi mama. Mi-a dat dreptate şi m-a trimis la asociaţie cu actele, punându-mă să nominalizez 10 staţiuni balneo. Am creat Polul turismului balnear la noi, având în vedere că Vâlcea deţine 3 dintre cele 10 staţiuni. Am cerut, la acea vreme, conducerii Consiliului Judeţean să facem o strategie turistică, să spargem tot în România. Din păcate, nu s-a făcut nimic. Dacă am văzut că nu avem sorţi de izbândă, am făcut eu ce am ştiut şi ce am putut.

Impact real: Ce aţi reuşit să realizaţi?
Mihai Mateescu: Am observat care este zona vulnerabilă a tuturor UAT-urilor din România. De la Phare încoace, s-a mers mai mult pe dezvoltarea zonei rurale, prin fonduri SAPARD, iar la zona urbană, pe oraşele cu mai mult de 50.000 de locuitori. Pe parcurs, a scăzut limita la 10.000 de locuitori şi apoi, dacă nu mă înşel, şi la 5.000. Aşa s-a ajuns să se construiască parcuri de joacă la marginile unor comune uitate de vreme şi de lume, care nu au nici o utilitate.

Impact real: Govora nu se încadrează în nici una dintre categorii. Ce aţi făcut, în această situaţie?
Mihai Mateescu: Într-adevăr, noi eram în zona staţiunilor, una vulnerabilă, fiindcă majoritatea staţiunilor balneare din România au o populaţie sub 5.000 de locuitori. Băile Govora numără 3.600 de suflete. Unde să bagi 10 milioane de euro? Mai era şi chestiunea, foarte periculoasă, a indicatorilor de performanţă. Bagi bani, dar te angajezi să faci ceva pentru ei. Mie mi-au dat 5 milioane, aşa că a luat naştere Axa 7: reabilitarea şi modernizarea infrastructurii rutiere, inclusiv utilităţile pentru staţiuni balneare – climatice şi balneo-climatice; crearea, modernizarea, inclusiv cu utilităţi, a bazelor de tratament şi a sălilor terapeutice; crearea şi modernizarea serviciilor de salvamont; activităţi de marketing – promovarea turistică. Este ceva fără precedent, dar a fost o trudă de ani să te duci ca bolovanul, pe cheltuiala proprie, pentru a susţine o cauză, să le spui oamenilor ce ai nevoie, deşi ei nu se pricepeau ce le ceri. Cei mai mulţi sunt şablonizaţi, dacă îmi este permisă o astfel de exprimare.

Impact real: Ce s-a întâmplat cu clădirea luată de Arhiepiscopie?
Mihai Mateescu: Nu Arhiepiscopia a luat-o, ci Parohia, s-a înţeles greşit. Am făcut cinci drumuri la domnul Mugur Isărescu, iar ultima oară ne-a spus că, în cadrul următorului Consiliu de Administraţie, care urma să aibă loc la câteva zile, va fi pe ordinea de zi şi punctul prin care se donează Primăriei oraşului Băile Govora Vila Liliacul. Până la şedinţă s-a schimbat un singur cuvânt, iar în loc de Primărie s-a dat Parohiei.

Impact Real: Din greşeală?
Mihai Mateescu: Nu, cu intenţie. Ştiu cine sunt autorii: doi indivizi care l-au îmbrobodit pe fostul arhiepiscop Gherasim, un preot şi un parlamentar, alături de alţi agenţi economici. De ce credeţi că bătălia pentru Primăria Govora a fost încrâncenată? Fiindcă era nevoie de o marionetă în această instituţie. Neşansa lor a fost să ajungă la Primărie nu un primar-jucător, ci unul recuperator, dacă vreţi să existe şi această titulatură. Ţelul meu a fost să recuperez toate terenurile şi imobilele pe care se pusese mâna ilegal: creşa – dată cuiva de la Direcţia Sanitară, în curtea căreia am făcut un bloc ANL; un teren de 4.000 de metri pătraţi, de la pompieri, pe care am făcut alte două blocuri; am recuperat Vila Sfatului nr. 10, Casa de cultură, Cinematograful şi Trezoreria… Toate aceste clădiri vor fi luate în primire de cel care va veni după mine, la Primărie, pentru că aceasta este averea comunităţii. În anul 2000 nu aveam nimic. La marea sfârtecare a oraşului au participat toţi mafioţii, nume grele. Au existat chiar şi SRL-uri care aveau scheme de a intra în posesia unor clădiri şi terenuri. Numai că, din întâmplare, am intrat pe fir, şi am început să iau urma afacerilor prin instanţele judecătoreşti. Am ajuns până la Înalta Curte. Unul dintre cei implicaţi a înţeles gravitatea situaţiei şi a acţionat în consecinţă, aşa a început măcelul în interiorul grupării.

Impact real: Aveţi, însă, şi multe clădiri care arată deplorabil. Ele reprezintă un pericol, chiar şi pentru trecători, fiindcă se pot prăbuşi în orice moment. Ce aveţi de gând să faceţi, în privinţa lor?
Mihai Mateescu: Întrebaţi-l mai bine pe domnul Handolescu, deoarece clădirile la care faceţi referire îi aparţin. Numai Pavilionul este îngrădit de noi.

Impact real: Anul trecut, reprezentanţii ADR SV Oltenia au invitat presa şi în Băile Govora, pentru a vizita câteva proiecte, derulate cu fonduri europene. Având în vedere că ghidurile pentru perioada 2014 – 2020 întârzie, ce strategie veţi adopta?
Mihai Mateescu: Deocamdată, stau pe margine. Instinctul îmi spune că acel cluster turistic este bun şi nu prea. Dacă tot am creat această Axă 7, stau în banca mea, pentru moment. La cluster se bagă şi agenţii economici, iar lucrul amestecat nu miroase bine, cum spune românul.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.