Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Mihai Mateescu: „Implicatia politica este prea mare, eu fac 99,99% administratie”

Primarul staţiunii Băile Govora, Mihai Mateescu, este mulţumit de faptul că, în ultima perioadă, a reuşit să înceapă mai multe lucrări prin care speră să schime, în curând, faţa staţiunii pe care o gospodăreşte. În acelaşi timp, gospodarul-şef al staţiunii vâlcene este dezamăgit pentru că influenţa politică este prea mare asupra administraţiilor locale, şi acest lucru face să sufere locuitorii anumitor oraşe sau comune.

Impact real: Ce proiecte mai importante sunt în derulare, în această perioadă, la Băile Govora?
Mihai Mateescu: Am finalizat, de curând, proiectul pe Ordonanţa 7, privind alocarea de fonduri pentru poduri şi podeţe. Sunt şapte poduri pe raza oraşului Băile Govora, care asigură baza primară pentru viitoarele investiţii, şi mă refer în primul rând la zona rezidenţială pe care o voi face în scurt timp, iar peste patru ani va fi cuplată în jurul unei clinici medicale de interes european  Am întocmit un PUZ şi sunt lansate oferte către ambasadele care au sediul în România. Avem şi răspuns de la două ambasade, care au intenţia de a vedea zona, dar acesta este un proiect de viitor. Mai avem un proiect privind construirea de locuinţe pentru chiriaşii evacuaţi din casele naţionalizate. La ora aceasta, stadiul construirii acestor două blocuri este destul de avansat, în sensul că se lucrează la acoperişul acestora, urmând ca finalizarea interioară să se facă în cursul anului 2012. Aceste  blocuri sunt amplasate pe strada Parcului nr.1, lângă şcoala primară, cea mai veche şcoală din Băile Govora, căreia aş dori să-i dau o utilitate tot în domeniul învăţământului. Avem în curs de finalizare perimetrele de ameliorare pe o zonă mare a oraşului, care înseamnă lucrări de îmbunătăţiri funciare. Se creează astfel posibilitatea dirijării apelor pluviale spre reţeaua de canalizare, pentru a nu distruge locuinţele cetăţenilor. De la nord-est, până la sud-vest, aproape trei sferturi din oraş a beneficiat de aceste proiecte de ameliorare, finanţate de la Ministerul Agriculturii.

Impact real: Pe zona de utilităţi publice aveţi proiecte?
Mihai Mateescu: Avem iniţiat un parteneriat cu elveţienii, pentru modernizarea iluminatului public stradal. S-au demarat trei acţiuni importante, inclusiv o teleconferinţă cu Elveţia. Faptul că noi avem zona parcului modernizată din toate punctele de vedere, cu iluminat modern, este bine, dar oraşul riscă să rămână în distonanţă, iar noi vrem ca din fondul alocat României, din fondul elveţian, să se aloce bani pentru reabilitarea în totalitate a iluminatului stradal pe zona de energie verde, cu panouri fotovoltaice. În momentul acesta, sunt cinci localităţi din România care beneficiază de astfel de proiecte, printre care ne numărăm şi noi, şi sperăm să finalizăm cât mai repede acest proiect. Mai avem un proiect european pentru modernizarea a 13 străzi, pe Programul Operaţional Regional. Suntem pe lista de aşteptare, dar trebuie înlocuită reţeaua de apă şi canalizare. Lucrările au început deja. Cred că, în noiembrie-decembrie, când se vor aşeza noile coordonate din zona Apavilului, sperăm să găsim soluţii pentru ca aceste străzi să fie reabilitate cu fonduri europene.

Impact real: Există firme sau persoane interesate să investească în continuare în această staţiune?
Mihai Mateescu: Sunt asaltat de telefoane în acest sens, oamenii doresc să investească în Băile Govora, este un alt fel de mod de abordare. Hotelul Palace este în curs de reabilitare, iar anul viitor va fi finalizat pe Axa prioritara 5.2. Încercăm şi alte proiecte de finanţare. La ora aceasta, tatonăm terenul pentru a se construi aici un centru naţional sau european pentru diabetici şi suntem la stadiul de discuţii. Aşteptăm acum să vedem care sunt soluţiile pe care le oferă atât operatorul de turism care are anumite spaţii bune pentru acest lucru, cât şi ceea ce intenţionăm noi dă facem pe zona izlazului, dar avem şi alte terenuri potrivite pentru a se construi asemenea clinici.

Impact real: Băile Govora a fost inclusă, până la urmă, în prima etapă a planului de reabilitare a reţelei de apă şi canalizare?
Mihai Mateescu: Nu a fost, ne-am şi bătut pentru acest lucru, am fost şi supăraţi, dar sperăm să vină şi rândul nostru. Sperăm să fim luaţi în seamă o dată ce avem singurul proiect de modernizare a străzilor, care nu poate fi pus în aplicare decât după reabilitarea reţelelor. În acest moment, peste 90% din locuitorii acestui oraş beneficiază de toate utilităţile, cu excepţia a 38 de case din Curături. Am solicitat construirea unei creşe noi, studiul de fezabilitate a fost deja făcut şi aşteptăm să înceapă cineva construcţia. Suntem incluşi şi în programul Creşa, pentru că ne dorim să atragem tinerii, să crească natalitatea şi să găsim soluţii în sensul de a-i sprijini pe tinerii căsătoriţi. Noul PUG al oraşului a fost finalizat şi va urma în şedinţa din octombrie să fie aprobat de Consiliul Local. Toţi factorii de răspundere au apreciat noul PUG al oraşului, pentru că intenţionăm să introducem în intravilan încă 128 de hectare, iar asta face să dezvoltăm oraşul şi pe zona aceasta. Staţiunea va fi dezvoltată în zonele colaterale, iar prin noul PUG al oraşului avem 60 de metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor, iar acum, cu siguranţă, vom mări spaţiul la 88 de metri pătraţi, pentru că avem proiecte de finanţare care prevăd şi crearea de zone verzi, în aşa fel încât să ne putem mândri cu acest lucru, iar turiştii să aibă ce să facă şi să se simtă bine aici.

Impact real: Cum vedeţi oraşul Govora în următorii patru ani?
Mihai Mateescu: Mi-am creionat deja strategia pentru 2012 – 2016, în sensul că trebuie neapărat refăcută întreaga reţea stradală, pentru care am deja proiecte. În acelaşi timp, după dezvoltarea staţiunii pe zona izlazului se vor crea locuri de muncă foarte multe. Intenţionez, ca vicepreşedinte al Asociaţiei Staţiunilor Balneare din România, dar şi ca primar să ducem atracţia turistică spre istoric, dar şi spre nou.

Impact real: În sezon, foarte multe echipe fac pregătirea pe stadionul din oraş. Aveţi în proiect modernizarea bazei sportive?
Mihai Mateescu: Ne putem mândri cu asocierea cu AFAN, Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori, iar baza sportivă poate fi reabilitată cu peste 150.000 ce euro, proiectul urmând să fie finalizat în anul 2012. Ne-am gândit la varianta ca toate echipele să stea la hotelurile respective, dar să le oferim şi baza sportivă prin această asociaţie. În momentul în care baza de chinetoterapie va fi dată în folosinţă, în decembrie, aceste echipe pot folosi această bază. Ne vom face un calcul asupra sustenabilităţii proiectului şi, dacă apasă mult pe umerii noştri, cu siguranţă, parteneriatul public-privat este o soluţie. Ne dorim ca pe toată zona aceasta să nu avem odihnă şi să dezvoltăm permanent potenţialul turistic. Am în vedere şi un parteneriat public-privat cu sindicatele, deoarece în cadrul acestei clinici de chimioterapie avem un bazin de recuperare de iod şi asta nu face decât să-i atragă pe sportivi, în primul rând, pentru că, în afară de pregătirea fizică, este obligatorie şi recuperarea. Dacă la Poiana Braşov au baze sportive, nu au şi zonă de recuperare.

Impact real: Cum colaboraţi în acest moment cu Consiliul Judeţean?
Mihai Mateescu: Este o colaborare excelentă, şi cu domnul preşedinte Cîlea. La prima strigare, prin care noi am dorit să se refacă drumul Băile Govora – Pietrari, s-a rezolvat problema. Ceea ce face Consiliul Judeţean acolo este foarte bine, pentru că acolo se lucrează şi la puţurile de desecare, pentru că nu poţi pune asfalt pe un teren instabil. Mai este o zonă a străzii Eroilor unde, cu siguranţă, preşedintele Consiliului Judeţean va face demersuri pentru a fi asfaltată.

Impact real: Campania electorală din 2012 credeţi că va fi una murdară, în care se vor folosi toate mijloacele pentru a se câştiga această primărie?
Mihai Mateescu: Cu siguranţă, va fi o campanie murdară, pentru că oamenii care au anumite frustrări vor să lovească în munca de atâta timp a mea şi a echipei din primărie. Suntem 12 inşi în primărie care trudesc zi şi noapte şi aveam această paletă de proiecte cu care nu ştiu câte localităţi din România se pot mândri. Din 2001 am redus taxele şi impozitele la jumătate, nu le-am majorat până acum şi nu le voi majora. Derulăm miliarde de lei pe raza oraşului fără credit bancar, şi asta înseamnă un bun management şi o muncă deosebită. Colaborarea cu organizaţia PSD din Govora Băi este aproape zero, dar noi suntem majoritari în Consiliul Local. Din 11 consilieri locali am avut 7, iar la consiliul consultativ al cetăţenilor, aceştia pun mereu întrebări legate de zona aceasta, de colaborare. Această colaborare trebuie să existe, şi fără acest lucru nu putem da roade. Cu siguranţă, eu nu voi face o campanie murdară. Oamenii mă cunosc şi toată lumea invocă fel de fel de motive, unele foarte subţiri, că am case, vile, dar eu nu am decât două camere şi satisfacţia că, din 2005 până în 2012, oraşul are introduse în patrimoniu atâtea clădiri. Nu voi răspunde, îmi este drag să muncesc pentru oameni şi îmi place să fac administraţie.

Impact real: Credeţi că la Govora va funcţiona înţelegerea de susţinere reciprocă din cadrul USL?
Mihai Mateescu: În timpul campaniei electorale voi sprijini candidatura domnului Cîlea pentru Consiliul Judeţean, aşa cum prevede protocolul. Am obiceiul de a promite din ce în ce mai rar, dar atunci când promit, cu siguranţă, mă şi ţin de cuvânt, iar în momentul când lucrurile merg în echipă facem în aşa fel încât să nu ne învingă nimeni. Nu aştept să alerge altcineva pentru mine, dar eu sunt un om disciplinat, şi chiar dacă nu se merge în echipă, noi mergem în continuare cu respectarea protocolului.

Impact real: Ce mesaj puteţi transmite cetăţenilor din oraş în legătură cu activitatea dumneavoastră administrativă viitoare? Cum vor arăta Băile Govora peste 3 – 4 ani?
Mihai Mateescu: Băile Govora vor fi punctul de atracţie al Vâlcii, pentru că aceste proiecte au finalizare într-un timp scurt şi mediu. Asta nu face altceva decât să atragă turiştii, iar de aici un întreg lanţ, în sensul că turiştii vin şi consumă din zonă. Dacă, timp de 12 ani, nu am schimbat nimic, ci am devenit chiar mai apropiat de cetăţeni, cu siguranţă, nu mă pot schimba acum. Structura mea umană este de a fi aproape de cetăţeni, atât în zona de investiţii şi proiecte pentru localitate până la zona de protecţie socială. Nu mă pot schimba să nu merg cu ei pe la spitale, nu mă pot schimba să nu îi ajut când au nevoie de proteze, cărucioare, medicamente, eu rămân acelaşi om care voi face o politică de suflet şi nu de faţadă.

Impact real: Aţi simţit, în ultimii ani, că, fiind în opoziţie, aţi accesat mai puţine fonduri pentru Govora decât din postura unui primar din tabăra aflată la guvernare?

Mihai Mateescu: Am fost mai tot timpul în opoziţie şi am învăţat că sprijinul este acela pe care ţi-l faci tu. Sprijinul înseamnă să mergi tu pe la eşaloanele 2 şi 3 din ministere, iar dacă toţi primarii ar merge pe această idee de muncă şi să înţeleagă că avantajele trebuie să fie aproape de zero ar fi bine pentru localităţi.

Impact real: Vi s-a propus vreodată ca în schimbul fondurilor pentru localitate să treceţi la alt partid?
Mihai Mateescu: Niciodată, am auzit de la alţi colegi că s-au dus şi au fost curtaţi, depinde, probabil, de fiecare om. În momentul când eşti angrenat de dorinţe apetisante, cu siguranţă, eşti tentat să treci dintr-o tabără în alta. Eu fac 99,99% administraţie, nici măcar nu sunt preşedinte de partid, eu fac pe zona mea ce ştiu, dar observ că este prea mare implicaţia politică. Şi mă întreb… chiar nu se poate face administraţie decât cu implicare politică?


Postaţi pe: Facebook2 comentarii la " Mihai Mateescu: „Implicatia politica este prea mare, eu fac 99,99% administratie” "

  1. geo spune:

    …intradevar, nu minte cu nimic : „in 12 ani, nu am schimbat nimic” in Baile Govora

  2. stroie spune:

    Mateescu nu va face nimic nici in viitor asa ca nu mai trebiu ales.
    Dumitrescu este mult mai serios si provine dintr-o famile de govoreni autentici careau avut ceva de spus in acest oras;
    Scapati orasul de clica lui Mateescu

Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.