Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Mihai Ionescu: Tara asta a avut noroc numai de presedinti tradatori

Primarul localităţii Cernişoara, Mihai Ionescu a vorbit într-un interviu acordat cititorilor Impact Real despre proiectele pe care le va implementa în acest an, dar şi despre condiţiile destul de dificile impuse de programele Uniunii Europene. De ce are încredere în noul Guvern social – democrat şi ce-l nemulţumeşte din punct de vedere administrativ, din poziţia de primar, aflăm în rândurile de mai jos.

 

Impact real: Ce investiţii se derulează în localitate, în acest moment?

Mihai Ionescu: În această perioadă, prin O.G. 28 se derulează asfaltarea a cinci uliţe şi a unor drumuri comunale, lungimea lor însumând 7,8 kilometri, dar şi construirea a două poduri. În prezent proiectul este realizat în procent de 60%. Investiţiile pe care le-am avut prinse la finanţare cu bani de la stat s-au derulat foarte bine, iar noi am avut norocul să lucrăm cu un constructor serios, care ne-a promis că, până în luna iunie, proiectul se va termina.

 

Impact real: Ce alte proiecte pregătiţi?

Mihai Ionescu: Trebuie să depunem în termen de 30 de zile de la aprobarea bugetului, la Ministerul Dezvoltării documentaţiile proiectelor pe care le-am pregătit în vederea finanţării pentru reabilitarea şi extinderea primăriei, precum şi reabilitarea şi dotarea dispensarului medical din localitate. Un alt proiect priveşte finalizarea drumurilor şi podurilor mari, fiind depus pe Măsura 7.2. Din socotelile noastre avem abia 39 de puncte şi, dacă nu vom intra la finanţare îl vom depune la Ministerul Dezvoltării. Ultimul proiect pe care îl avem este pentru construirea a 12 poduri şi podeţe, pentru care trebuie să facem studiile de fezabilitate cât mai repede, pentru a le transmite pe O.G. 28. Dacă ne aprobă proiectul pe Măsura 7.2., atunci putem băga şi podeţele acestea pe O.G.28. Cu realizarea acestor proiecte vom închide tot ce înseamnă modernizare a infrastructurii în localitate.

 

Impact real: Accesarea fondurilor europene este o oportunitate, pentru Cernişoara?

Mihai Ionescu: Avem experienţa fondurilor europene, însă, în acest exerciţiu financiar, accesarea fondurilor europene este imposibilă, din caza condiţiilor impuse de programele Uniunii Europene care, din punctul meu de vedere sunt un eşec pentru multe localităţile mici. Avem un proiect pe Măsura 7.2., în valoare de un milion de euro, care cuprinde  asfaltarea unor drumuri comunale pe o lungime de 7 kilometri. Dacă am realiza acest proiect am putea spune că am rezolvat problema infrastructurii locale. Aşteptăm punctajul în vederea finanţării pentru acest proiect, dar nu ştiu dacă depăşim 50 de puncte.

 

Impact real: Lucraţi în administraţie din 1970. În toţi aceşti ani aţi avut vreun moment în care aţi spus că nu vă mai trebuie primărie?   

Mihai Ionescu: Eu am fost educat de regimul Ceauşescu să slujesc cu credinţă oamenii, şi am rămas lipit de ei. Acum nu mă mai regăsesc între ei, şi asta pentru că s-a înrăit lumea. La primărie toţi suntem o echipă, pentru că eu i-am iubit pe angajaţi şi cred în ei. Pe fiecare i-am sfătuit şi i-am lăsat să facă facultăţi. Am intrat în primărie în urmă cu 47 de ani, pe postul de tehnician agronom, iar din 1990 sunt primarul acestei localităţi, primul primar democrat. Însă eu, când am auzit de această democraţie, am ştiut ce nenorocire va veni, totul este minciună şi hoţie.

 

Impact real: Ce vă nemulţumeşte, din punct de vedere administrativ, din poziţia de primar?

Mihai Ionescu: Liviu Dragnea a spus că va repartiza de la nivelul Guvernului câte un reprezentant pentru fiecare localitate, lucru pe care l-am intuit şi eu, pentru că eu, ca primar, când mă duc la Bucureşti nu am cu cine să vorbesc. Pe timpul lui Ceauşescu venea în localitate lunar Ion Dincă şi se interesa de noi. Acum, parlamentarii noştri vin o dată la patru ani. Când mă voi întâlni cu Dragnea am să-l întreb cine a avut ideea de a vinde pământul ţării, pentru că inclusiv oameni, printre ei şi tatăl meu, au lucrat în minele de la Donbas, murind pentru pământul acesta străbun. Să rezolve problema pădurilor, să afle cine le-a vândut, cine este implicat şi să schimbe legea urgent, pentru că noi, oamenii amărâţi de la ţară am primit pădurile, dar nu ne lasă să tăiem lemne de iarnă, şi am fost obligaţi să furăm din pădure. La noi, jandarmii au prins două mătuşi care aveau 80 de ani că furau din pădure târşuri ca să nu moară de frig. Nu mai există raţiune sau credinţă, nu mai există nimic.

 

Impact real: Cum credeţi că ar trebui gândită legea defrişărilor?

Mihai Ionescu: Eu am avut posibilitatea să trăiesc atunci când pădurile aparţineau oamenilor. Tatăl meu mergea în pădure şi alegea prăjina cea mai strâmbă. Deci, omul îşi îngrijea proprietatea lui şi o economisea de aşa natură încât să păstreze lemnele bune şi să îşi apere pădurea care era a lui. Eu nu mă duc să îmi tai pădurea într-un an, pentru că tot eu apoi nu voi mai avea cu ce să mă încălzesc. Nu trebuie să îmi spună nimeni ce lemn pot să tai. Vin şi spun că îmi păzesc pădurea cu pădurari, şi tot eu trebuie să plătesc. Păi bine, mi s-a dat pădurea şi tot eu o plătesc, dar tot eu nu am lemne de foc. Cel mai bine ar fi să o lase în paza proprietarilor ei de drept. Dacă mi s-a dat, înseamnă că este proprietatea mea, şi scrie în Constituţie acest lucru. Omul nu poate să ia lemnul din pădurea lui dacă nu este marcat, iar în ziua respectivă trebuie să aibă şi aviz de transport.

 

Impact real: Credeţi că lucrurile se îndreaptă spre bine?

Mihai Ionescu: Nu cred, nu avem cu cine. Opoziţia nu poate să aibă un discurs constructiv, pentru a vedea ce face cu ţara aceasta şi, împreună cu guvernanţii, să găsească metode încât să-i aducă acasă pe cei plecaţi, să construiască fabrici, lucruri pe care să le simţim după ce s-a distrus tot ce a fost frumos în ţara aceasta.

 

Impact real: La nivel judeţean, aveţi încredere în noua echipă?

Mihai Ionescu: Preşedinte aşa cum a fost Ion Cîlea nu o să mai aibă judeţul acesta niciodată, pentru că era născut pentru muncă. Venea permanent la noi în localitate şi, fiind din agricultură cunoştea pe toată lumea de aici, şi era cunoscut de toţi. Se saluta cu toată lumea pe care o întâlnea, se îmbrăţişa cu toţi care îi erau dragi şi pupa toate babele din sat. Noi sperăm la o colaborare cu actuala conducere a Consiliului Judeţean, pentru că avem nevoie. De când sunt primar în această localitate am adus voturi, i-am bătut pe liberali de i-am făcut praf de fiecare dată, şi de fiecare dată am ieşit primar peste aşteptările liberalilor, dar nu m-am dus niciodată în campanie la porţile oamenilor, cerând să mă voteze.

 

Impact real: Aveţi încredere în acest Guvern?

Mihai Ionescu: Noi le-am acordat încrederea, dar suntem distruşi în continuare de ţările mai puternice decât România şi de opoziţie. Ţara aceasta, după Revoluţie, a avut noroc numai de preşedinţi trădători, pe care nu i-a interesat de popor, au ţinut cont de reguli impuse, scopul fiind acela de a ne distruge agricultura şi industria. Ce ţară din cele socialiste şi-a mai distrus agricultura ca România?

 

Impact real: Se mai face agricultură aici, la Cernişoara? Îşi mai muncesc oamenii terenurile ?

Mihai Ionescu: În sat nimeni nu mai creşte animale. Dacă într-o gospodărie mai vezi o vacă, se uită copiii la ea ca la zoo, pentru că preţul unui animal este bătaie de joc. Mai mult decât atât, majoritatea terenurilor agricole sunt pline de mărăcini. Pe timpul lui Ceauşescu erau câmpurile pline de copii, fete şi băieţi cu animale. Astăzi satul este pustiu, iar terenurile pârloagă.

 

Impact real: Vă aşteptaţi ca bugetul de anul acesta să fie unul care să acopere toate proiectele pe care le-aţi creionat?

Mihai Ionescu: Mă închin mereu la Dumnezeu să primim bugetul aşa cum ni l-am stabilit, pentru că noi ne-am făcut nişte socoteli care vizează rezolvarea unor probleme stringente ale comunităţii. După aprobare, bugetul trebuie să meargă la Consiliul Judeţean. Sper, însă, că se va ţine cont de nevoile fiecărei comunităţi în parte.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.