Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Mihai Ionescu: Pun suflet in tot ceea ce fac si vreau sa vad toate proiectele finalizate

primarPrimar de 23 de ani, social-democratul Mihai Ionescu a reuşit să rezolve cele mai importante probleme ale comunităţi din Cernişoara. Aflat la al şaselea mandat, el spune că, pentru fiecare mandat consecutiv, cheia succesului a fost încrederea pe care i-a dat-o cetăţeanul, mergând pe considerentul că fiecare este liber să aleagă, fără a fi influenţat. Este hotărât să candideze pentru încă un mandat la primăria comunei Cernişoara doar pentru a vedea finalizate proiectele pe care le-a demarat şi, nu în ultimul rând, pentru a-i ajuta în continuare pe localnicii comunei.

Impact Real: Care a fost cheia succesului dumneavoastră, în cele şase campanii electorale, la care aţi participat?
Mihai Ionescu: Niciodată nu am făcut campanie din uşă în uşă, nici măcar pentru mine şi nici nu m-am dus la poarta cetăţeanului, să cerşesc voturi pentru alţii. Am considerat că fiecare este liber să aleagă fără a fi influenţat de cineva.  Dacă omul consideră cu adevărat că eu merit, mă votează, iar dacă nu, nu. În fiecare campanie am făcut un program în care am trecut realizările şi proiectele pentru următorii patru ani. Acest program l-am dat de fiecare dată consilierilor, iar dânşii au mers şi l-au discutat cu oamenii în sat. În celelalte campanii, pentru alegerile parlamentare, pentru preşedinţia Consiliul Judeţean sau chiar pentru preşedinţia tării, nu am recomandat imaginea niciunui candidat, pentru că cetăţeanul întotdeauna a ştiut mai bine decât noi pe cine să voteze.

Impact Real: Veţi mai candida pentru încă un mandat?
Mihai Ionescu: Referitor la întrebarea dumneavoastră vă pot confirma faptul că voi candida. Este comuna mea natală, pun suflet în tot ceea ce fac şi vreau să continui, pentru a vedea o dată pentru totdeauna aceste proiecte finalizate. Nu în ultimul rând, vreau să-i ajut pe localnicii comunei.

Impact Real: Care este acum structura în Consiliul Local Cernişoara? Aveţi susţinerea majorităţii consilierilor?
Mihai Ionescu: Avem majoritatea, o singură migrare s-a produs la noi, în sensul că un consilier a plecat de la PC la PSD. Vreau să spun, însă că, la nivelul comunei, de când lucrez eu, ca primar, din anul 1992, chiar dacă au fost şi consilieri din alte formaţiuni politice, niciodată nu am avut probleme din punctul de vedere al hotărârilor pe care le-am luat. Toată lumea a considerat că ideile noastre şi dorinţa de a moderniza comuna sunt lucrurile pe care ar trebui să-l urmărim cu toţii. După ce s-au încheiat toate campaniile electorale, am încheiat cu politica şi ne-am apucat să facem treabă, în localitate. În Consiliul Local am avut oameni cu caracter sănătos, dar nici noi nu am făcut lucruri care să nu fie în beneficiul oamenilor. Am urmărit întotdeauna să respectăm oamenii, să fim apropiaţi de semenii noştri şi să realizăm dorinţele lor, atât cât ne-a permis legea. Faptul că am construit patru biserici
din 1992 şi până în prezent a însemnat că am fost nişte oameni credincioşi şi am urmărit ca acest lucru important pentru fiinţa umană, credinţa, să primeze.

Impact Real: Foarte mulţi primari se plâng că Ordonanţa 28 s-a dovedit a fi cel mai mare eşec al acestui Guvern. Care este situaţia lucrărilor cu finanţare de la stat, în comuna Cernişoara?
Mihai Ionescu: Nu am primit nici un ban la ultima alocare de fonduri din partea Ministerului Dezvoltării. Prin această ordonanţă avem de modernizat prin asfaltare 17 uliţe, şi abia am făcut trei. Din cei 65 de miliarde de lei, valoarea proiectului, ni s-au alocat abia18 miliarde de lei. Lucrările au început acum trei ani, timp în care nu sunt în stare să fac un pod şi nişte uliţe pe o lungime totală de 7 kilometri. Tot ce am lucrat până acum riscă să se degradeze, am ajuns chiar la expirarea termenului contractual încheiat cu constructorul. Acum trebuie să fac alt contract, de prelungire a termenului pentru lucrări. Până acum s-a făcut o dezvoltare a localităţilor haotică, din punctul meu de vedere care se face în continuare pe recomandări politice.

Impact Real: Ce proiecte plănuiţi să accesaţi cu fonduri europene?
Mihai Ionescu: Am vrea să finalizăm modernizarea tuturor drumurilor comunale care au mai rămas. Şi, pentru că una dintre condiţii este ca valoarea proiectului să nu depăşească un milion de euro, voi depune pentru început documentaţia proiectului de asfaltare a drumurilor comunale, pe o lungime de 7 kilometri şi, poate, pe lângă modernizarea acestor drumuri, voi putea prinde şi construirea vreunui pod.

Impact Real: Dacă, în următorii doi ani, autorităţile nu vor reuşi să construiască în localităţile cu peste 2.000 de locuitori reţele de apă şi staţii de epurare, România riscă o amendă de câteva milioane de euro şi penalizări de sute de mii de euro zilnic, până la remedierea situaţiei. Care este situaţia reţelei de apă de la Cernişoara?
Mihai Ionescu: Noi  avem reţea de apă doar pe o lungime de 10 kilometri, dar, în prezent, suntem prinşi în Master Planul judeţului cu suma de 3 milioane de euro, pentru extinderea reţelei de apă pe o lungime de 25 de kilometri şi canalizare pe opt kilometri, în satele Obârşia – Măduari – Cernişoara. Este un lucru bun, şi am înţeles că acest proiect este garantat, iar sumele sunt „bătute în cuie”, pentru că, pe fondurile europene nu te poţi juca, altfel se strică toată mustăria. Am înţeles că din toamnă se vor apuca de licitaţii.

Impact Real: Întotdeauna v-aţi opus închiderii şcolilor. În această toamnă câte şcoli îşi mai pot deschide porţile, la Cernişoara?
Mihai Ionescu: Fiecare sat are o şcoală care îşi va deschie porţile şi anul acesta. Eu am fost unul dintre primarii care s-a opus vehement restructurării. Diferenţa va fi că anul acesta vom schimba structura şcolară. Întotdeauna am considerat că ideea de comasare a şcolilor din mediul urban şi din mediul rural a fost negândită. Nu se poate să formezi o clasă cu un număr de 12 elevi pentru a funcţiona la ţară, la fel ca la oraş. Niciodată populaţia unei localităţi rurale nu va fi la fel cu a unei zone urbane. Şcolile din localităţi trebuiau să funcţioneze cu minim şase copii, am spus lucrul acesta încă de la început, dar nu ai cu cine vorbi. Guvernanţii noştri merg pe principiul „ce aud nu aud, ce văd, nu văd”. Eu ţin cu dinţii ca aceste şcoli să nu se închidă, pentru că părinţii noştri s-au străduit să le ridice, iar acest aspect pentru mine este o responsabilitate. S-au construit şcoli în
fiecare sat, în ideea ca părintele să-l aibă pe copil tot timpul supravegheat, iar legătura cu dascălul să nu se rupă. Nu vrem să contribuim la distrugerea a ceea ce au făcut părinţii noştri.

Impact Real: Elevii din Cernişoara încep noul an şcolar cu o veste foarte bună: vor avea microbuz nou-nouţ. Se poate numi o surpriză şi pentru dumneavoastră, din partea Ministerului Dezvoltării?
Mihai Ionescu: Acest microbuz va face faţă transportului celor peste 60 de elevi, chiar dacă vom decala programul şcolar cu o oră, pentru a avea timp ca şoferul să îşi facă toate cursele. Microbuzul este pregătit pentru începerea noului an şcolar, iar noi suntem pregătiţi pentru sustenabilitatea lui. Interesul meu primordial a fost să funcţioneze şcolile, să asigurăm condiţii optime pentru funcţionarea lor. Îmi aduc aminte că, pe timpul lui Ceauşescu, la începutul anului şcolar era maldărul de caiete şi de cărţi la capătul băncii, iar acum sunt manuale care nu au mai apărut de acum 15 ani. Copiii din Cernişaora învaţă tot după manualele vechi. care astăzi au mai rămas nişte „zdrenţe”. Cu toate acestea avem copii foarte buni: la evaluare avem unii care au luat 10 la matematică. Supărarea mea este că o parte dintre aceşti copii sunt lipsiţi de posibilităţi.

Impact Real: În prezent, şcolile de pe raza localităţii Cernişoara ar mai avea nevoie de finanţare, în vederea investiţiilor?
Mihai Ionescu: Am dat prioritate şcolilor întotdeauna, în sensul că le-am modernizat pe toate cu fonduri proprii. Prima grijă a mea a fost să modernizăm şi să gospodărim foarte bine şcolile, pentru că era vorba de educaţia copiilor noştri. Pe parcursul acestor ani ne-a ajutat Consiliul Judeţean şi Inspectoratul Şcolar la timpul potrivit. Astfel, în prezent, toate şcolile sunt dotate inclusiv cu mobilier nou. În ultimul timp nu au mai fost bani deloc, pentru că Guvernul s-a angajat să achite datoriile făcute de cei dinaintea lor. Cu toate acestea, toate şcolile au acces inclusiv la internet.

Impact Real: Consideraţi că Guvernul Ponta şi-a îndeplinit toate obiectivele cuprinse în programul de Guvernare?
Mihai Ionescu: A demonstrat că este conducătorul partidului oamenilor săraci. Au toate acestea, raportul dintre săraci şi bogaţi nu se observă. Se încearcă mărirea salariilor pentru cei care au, aşa cum s-a făcut şi cu repartizarea banilor de la buget – cel care are, tot acela primeşte. Nu sunt de acord nici cu concediile a luate de ei, câte două luni pe an. Eu nu mi-am luat niciodată concediu, de când sunt primar, pentru că m-am gândit că omul are nevoie de mine şi oricând se poate întâmpla ceva. În cei 24 de ani, aşa i-am obişnuit pe oameni: să vină la mine, iar eu să le rezolv problema.

Impact Real: Anul trecut, în timpul inundaţiilor, pârâul Cernişoara a măturat totul în calea sa. Dacă această situaţie se va repeta, localitatea este acum mai bine apărată?
Mihai Ionescu: Din judeţul Vâlcea face parte şi pârâul Cernişoara, pe o lungime de 30 de kilometri, asta pentru cei care nu ştiu. De fiecare dată când plouă, acest pârâu matură totul în cale: drumuri, terenuri agricole sau case. Cu toate acestea, cei care au în administrare aceste râuri nu au făcut în 25 de ani nici măcar un metru de gabioane, pe pârâul Cernişoara. Anul trecut, după dezastrul pe care l-a făcut acest pârâu, cei de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Vâlcea au trimis un utilaj care a stat două săptămâni acolo, iar apoi a plecat. Între timp a mutat pietrişul dintr-o parte în alta, dar nu au făcut investiţii durabile. În localitate sunt peste 10 poduri, pentru care am avea nevoie de 15 miliarde, dacă dorim să le reparăm. Fiecare pod ar avea nevoie de un prag în aval, ca să nu se adâncească pârâul pentru că, dacă se adânceşte, se distrug culeele. Pentru acest aspect destul de grav nimeni nu
ne sprijină. Noi întocmim proiecte, dar degeaba, pentru că avem nevoie de fonduri, să le punem în aplicare.

Impact Real: După al şaselea mandat, sunteţi mulţumit de lucrurile pe care aţi reuşit să le realizaţi?
Mihai Ionescu: În cei 25 de ani de primărie sunt oarecum mulţumit de ceea ce s-a făcut în localitate, dar sunt foarte multe lucruri care încă nu sunt realizate. Eu aş dori să am o comună europeană mult mai repede. Mai bine spus, este nevoie ca şi localitatea noastră să aibă apă, canalizare, asfalt pe drumuri şi toate podurile reparate. Comparativ cu alte localităţi, noi am avut şansa să prindem un proiect integrat cu fonduri europene, şi aceasta a fost pentru noi o salvare. Am o oarecare strângere de inimă, deoarece conducerea superioară de partid nu vrea să colaboreze cu baza partidului. Nu vine nimeni pe la noi prin comună, să cunoască situaţia reală, cea de jos. La nivel de ţară predomină acum minciuna şi hoţia, şi asta mă nemulţumeşte.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.