Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Mihai Ionescu: „Primaria Cernisoara nu a primit niciodata bani prin hotarari de Guvern”

primarAflat la al şaselea mandat consecutiv la Cernişoara, social-democratul Mihai Ionescu are proiecte importante, pe care doreşte să le ducă la îndeplinire în această legislatură. Extinderea alimentării cu apă şi canalizarea în toată comuna, dar şi asfaltarea a 7 kilometri de drumuri comunale sunt doar câteva dintre investiţiile pe care primarul le doreşte în localitate. De ce este nemulţumit de actualul Guvern, dar şi cum a ajutat plecarea tinerilor în străinătate la înflorirea comunei aflăm din interviul următor.
Impact real: Sunteţi mulţumit de actualul Guvern şi de măsurile pe care acesta le-a luat în ultimul an?
Mihai Ionescu: Eu nu am primit nici un ajutor din partea Guvernului în 21 de ani, din această cauză m-am gândit să-i trimit o scrisoare domnului ministru Victor Ponta şi să îi spun acolo toate nemulţumirile mele. Poate va înţelege şi dânsul că tot ceea ce fac este doar pentru că ne dorim şi noi aici, la Cernişoara, o viaţă civilizată, că este normal ca, fiind primar de 21 de ani, primar PSD, să ni se întindă şi nouă o mână. Mi se pare normal ca atunci când te-a ales cineva să îi dai şi lui posibilitatea să simtă că te-a ales din suflet, pentru el şi pentru ţară. Dacă noi nu facem nimic pentru oamenii care ne-au ales, atunci, ce politică este asta?

Impact real: De ce consideraţi că merg lucrurile aşa de rău în ţara noastră?
Mihai Ionescu: Actualul Guvern motivează că nu sunt bani. Eu, totdeauna, am fost un optimist, dar, de data aceasta, mi se pare că ceva nu-ţi mai dă voie să gândeşti spre bine. Din ’92 şi până în prezent, Primăria Cernişoara nu a primit niciodată la buget bani prin hotărâri de Guvern. Avem două proiecte mari, de extindere a reţelei de apă şi canalizare în trei sate care nu au apă de sute de ani. Am reuşit să facem cu fonduri europene apă şi canalizare pe 10 kilometri şi acum vreau să fac extinderea sistemului. Nu am avut voie să fac licitaţia, deşi proiectul este gata, deoarece nu am avut bani. Proiectanţii m-au rugat să aştept până în 2014, în speranţa că vor veni bani de la Uniunea Europeană. Cu sumele pe care le alocă Guvernul, noi nu putem realiza nimic.

Impact real: Majoritatea comunelor sunt deficitare la infrastructura rutieră. Care este situaţia în comuna pe care o conduceţi?
Mihai Ionescu: Situaţia este una bună. Avem un proiect prin care să modernizăm 7 kilometri de uliţe, am făcut licitaţia pe HG 577, care pe parcurs s-a transformat în Ordonanţa 28, şi am primit bani numai pentru proiect. Şi actualul Guvern, prin strategia pe care a adoptat-o, văd că vrea să finanţeze lucrările deja începute, deci vor fi favorizaţi tot cei de la PDL, care au început lucrări în legislatura trecută, deşi proiectele sunt destinate mai mult bazelor sportive, parcurilor, telegondolelor şi altor proiecte, mai puţin apă, canalizare şi drumuri, utilităţi de care au într-adevăr nevoie românii în zona rurală. Nu sunt împotriva nimănui, dar să ne dea şi nouă. Sunt dezamăgit total de felul cum merg lucrurile în ţara noastră. Pentru drumuri a câştigat licitaţia firma Cazicom, au tot promis că vor veni, dar, din lipsă de fonduri, lucrările nu pot începe. Proiectul are o valoare de 1,5 milioane de euro, dar eu cred că nu sunt bani, şi atunci unde sunt banii ţării, ce au făcut cu ei?

Impact real: Spuneaţi că nu aţi fost ajutat prea mult de Guvernele care s-au perindat la conducerea ţării în ultimii 21 de ani. Consideraţi că singura şansă de dezvoltare a comunei pe care o administraţi o reprezintă fondurile europene?
Mihai Ionescu: Aştept cu nerăbdare anul 2014 şi, dacă nici atunci nu se schimbă ceva, înseamnă că mergem spre pieire. Nu se poate să nu rezolvi nimic; erau două probleme esenţiale, la care orice om de bună credinţă se gândea: drumuri, apă şi canalizare. Sper să fie un program special pentru acestea două. Există oameni necăjiţi la sate, care au nevoie de aceste utilităţi, ca să nu mai spun că sunt oameni care regretă în masă regimul comunist, deoarece atunci erai obligat să mergi la lucru, fie că voiai sau nu, dar aveai casă şi tot ce era nevoie. Dacă eram prim-ministru îi chemam pe chinezi, le dădeam pământ să construiască 40 de fabrici, în primul an nu îi taxam, dar le dădeam românilor un loc de muncă. Toate ţările dezvoltate au ajuns la acel nivel datorită exploatării, au avut colonii. Ne vor exploata în continuare şi pe noi ca piaţă de desfacere, dar puţin altfel, mai pe ocolite, fără să simţim prea tare. Ţara a fost distrusă de nişte trădători pentru care eu aş face o trupă de oameni care să îi judece. La noi în comună nu au ajuns să distrugă mai nimic, deoarece eu nu le-am permis. Au vrut să îmi închidă o parte dintre şcoli. Noi avem în comună şase şcoli şi au vrut să-mi trimită microbuz, cu gândul să mi le comaseze. Într-adevăr, nici eu nu mi-am dorit să primesc microbuz pentru că, dacă îmi dădeau, atunci mă obligau să comasez şcolile, iar şcoala care rămânea nefuncţională, în timp, se degrada şi nu am vrut să se întâmple acest lucru.

Impact real: Potrivit ultimului recensământ, ce populaţie are comuna Cernişoara?
Mihai Ionescu: Aveam 4.020 de oameni, însă acum am mai rămas doar cu 3.965. Oricum, nu s-a înregistrat o scădere semnificativă, ca în alte localităţi, deşi avem şi noi tineri plecaţi în străinătate. 90% dintre tineri au plecat cu gânduri bune, au venit şi şi-au făcut case, şi-au întărit gospodăria, dar 10-15% nu au făcut nimic, s-au dus să facă prostii, să fure. Trebuie să recunosc totuşi că, în mare parte, comuna a avut de câştigat datorită plecării tinerilor în străinătate, a mai înflorit puţin.

Impact real: Ţinând cont că majoritatea tinerilor au decis să-şi încerce norocul în străinătate, cum vedeţi viitorul acestei localităţi?
Mihai Ionescu: Eu mi-am dorit să fac această comună să arate ca o floare. Pe vremea lui Ceauşescu, toate dealurile erau cultivate, iar acum sunt pline de mărăcini. Toate plantaţiile cultivate prin comasări de terenuri ne dădeau impresia că suntem într-o grădină. Toată lumea muncea, iar acum nu mai avem nici fructe, nici animale şi nici măcar tineri. Trăim într-o lume rătăcită.

Impact real: Sunt terenuri lăsate de izbelişte?
Mihai Ionescu: Avem, deoarece şi lumea este împărţită, sunt oameni foarte vrednici, care trebuie apreciaţi, dar din ce în ce mai puţini, deoarece tineretul urăşte pământul. Ei cred că viaţa este formată numai din distracţii, iar eu sunt supărat din acest motiv. Din cauza aceasta regret societatea trecută, deoarece valoarea supremă era omul, nu banul.

Impact real: Care este secretul menţinerii în funcţie, atâta timp?
Mihai Ionescu: Cred că apropierea de oameni şi dorinţa de a realiza ceva pentru ei. Dacă îţi doreşti cu adevărat, nu ai cum să nu reuşeşti. Chiar dacă au fost numeroase proiecte care mi-au dat mari bătăi de cap de-a lungul anilor, de exemplu cel de pe 3.2.2., pentru care încă mă judec, totuşi, mi-au dat şi o mare satisfacţie. Când vezi că ai pus umărul la investiţiile din comună, iar lumea este mulţumită, ai o satisfacţie sufletească şi ambiţia de a realiza cât mai multe pentru comunitatea ta.

Impact real: Cu personalul din primărie cum vă înţelegeţi?
Mihai Ionescu: Noi suntem o familie, am o echipă de tineri, pe majoritatea eu i-am angajat şi împreună facem proiecte. Sunt mulţumit de oamenii pe care îi am la primărie.

Impact real: Dintre toate mandatele, care a fost cel mai bun?
Mihai Ionescu: Nu am avut mandat în care să nu am împliniri. Nu ştiu care să vă spun că a fost cel mai bun, dar cred că acesta, în care am reuşit să duc la bun sfârşit proiectul pe Măsura 3.2.2. A fost realizarea mea cea mai mare. Aveam oameni care sufereau din cauza lipsei apei de sute de ani. Avem trei cătune din anumite sate care nu au apă deloc, nici măcar fântâni, şi cară apa de la câţiva kilometri.

Impact real: În primăvara acestui an, infrastructura din comuna Cernişoara a fost afectată de precipitaţii abundente. Ce zone au avut de suferit şi dacă s-a rezolvat această problemă?
Mihai Ionescu: Drumul comunal 114 Obârşia – Sărsăneşti a fost afectat de o alunecare de teren pe o distanţă de 15 metri, distrugându-se platforma şi rezultând astfel întreruperea circulaţiei şi punerea în pericol a mai multor gospodării. Un alt traseu afectat de calamităţi a fost DC 115 Cernişoara – Malul Bunului. În satele Armăşeşti şi Obârşia, apele pârâului au afectat trecerea realizată din tuburi de beton armat, producând o eroziune în malul drept şi alunecarea malului stâng, inclusiv a părţii carosabile, iar în satul Mădulari, pe o suprafaţă de 1500 de metri pătraţi, s-a produs o eroziune de mal stâng. Pagubele estimate s-au ridicat la peste 24 de miliarde de lei vechi. Pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale prin repunerea în circulaţie a zonelor de drum afectate, Consiliul Judeţean Vâlcea ne-a ajutat în luna iulie cu suma de 50.000 de lei pentru Cernişoara. A fost o lucrare grea, constructorul a trebuit să refacă drumul, consolidând bine zona prin realizarea unor ziduri de sprijin şi asigurând astfel accesul în satele Obârşia şi Sărsăneşti. Nu ne-a fost uşor, astfel de situaţii pe timp de criză sunt greu de acceptat, dar noi ne dorim să evoluăm.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.