Primarul comunei Cernişoara, Mihai Ionescu se află în fruntea administraţiei locale de peste 25 de ani, câştigând detaşat şi cel de al şaptelea mandat consecutiv. El a fost astfel reconfirmat în funcţie cu o majoritate covârşitoare de voturi în faţa contracandidaţilor. În interviul acordat cititorilor Impact Real, Mihai Ionescu a vorbit despre noile proiectele care se vor accesa în localitate, despre nemulţumirile pe care le au oamenii faţă de clasa politică, dar şi despre aşteptările pe care le are de la noua conducere a judeţului.
Impact Real: Câte şcoli îşi mai pot deschide porţie în acest an şcolar, la Cernişoara?
Mihai Ionescu: În fiecare sat avem câte o şcoală. Eu am fost unul dintre primarii care s-a opus vehement restructurării iar, atâta timp cât voi fi primar nu se va pune lacătul pe nici o şcoală în Cernişoara. Am schimbat structura şcolară, dar şcolile tot nu le-am desfiinţat. Astfel, în fiecare şcoală avem clase primare sau gimnaziale. Nu am fost de acord să contribuim la distrugerea a ceea ce au făcut părinţii noştri, pentru că noi am avut o ţară frumoasă şi bogată, şi cred că foarte mulţi oameni şi-au distrus sănătatea când au văzut această ruinare a ţării.
Impact Real: După 25 de ani în funcţia de primar, care sunt nemulţumirile pe care le aveţi, faţă de clasa politică?
Mihai Ionescu: Hoţia şi lăcomia, proasta guvernare, nepăsarea parlamentarilor, lipsa unei politici coerente de perspectivă ne-au dus în sapă de lemn, asta mă supără cel mai tare. Noi eram poporul care exporta tone de cereale, mobilă, carne de porc, carne de vită, lapte, unt, brânză şi mai ales zahăr. Astăzi România a retrogradat: de la statutul de mare exportator de cereale a ajuns la mila Uniunii Europene. Dacă am fi avut astăzi uzinele de tractoare pe care le aveam cândva, iar fiecare gospodărie din sat ar fi avut tractorul ei, eram cel mai bogat popor. Nu cred că mai există vreo ţară în lumea aceasta care şi-a distrus CAP-rile, uzinele, combinatele şi şi-a mânat copiii să fie slugi la străini, aşa cum am făcut-o noi.
O altă supărare pe care o am este faţă de conducerea superioară de partid, care nu vrea să colaboreze cu baza partidului. Pe ei îi alegem noi,iar după aceea nu ne mai bagă în seamă nimeni. Nu vine nimeni pe la noi să cunoască situaţia reală, cea de jos, de la talpa societăţii. La nivel naţional predomină minciuna şi hoţia, şi eu nu sunt de acord cu acest lucru. Ce bine ar fi să ne întâlnim măcar o dată pe an cu conducerea superioară de partid, ca să ne spunem şi noi părerile şi păsurile, dar nu ai cui te mai plânge în ziua de astăzi, nu poţi să mai colaborezi cu nimeni.
Impact Real: În prezent, şcolile de pe raza localităţii Cernişoara ar mai avea nevoie de modernizare?
Mihai Ionescu: Am dat prioritate şcolilor întotdeauna şi le-am modernizat pe toate cu fonduri proprii. Prima mea grijă a fost să modernizăm şi să gospodărim foarte bine şcolile, pentru că era vorba de educaţia copiilor noştri. Ne-a ajutat Consiliul Judeţean şi Inspectoratul Şcolar la timpul potrivit în aşa fel încât, în prezent, şcolile sunt dotate inclusiv cu mobilier nou. În ultimul timp statul nu a mai avut bani, iar soluţia pentru a scoate ţara la liman a fost numirea acestui guvern de tehnocraţi care este pe ultima sută de metri şi care a dovedit că nu a fost soluţia ideală pentru România. Consider că aveam nevoie de un guvern cu un solid sprijin parlamentar, care să implementeze reformele de care are nevoie ţara acum. De la început nu i-am dat foarte multe şanse acestui guvern de tehnocraţi că poate să facă mare lucru, pentru că nu avea suficientă putere de decizie, şi asta datorită numeroaselor acumulări negative din economie.
Impact Real: Ce proiecte vă doriţi să depuneţi, în vederea accesării fondurilor europene?
Mihai Ionescu: Dorinţa mea cea mai mare este să finalizăm modernizarea prin asfaltare a tuturor drumurilor comunale care au mai rămas în localitate, deşi sunt foarte puţine, aproximativ 10 kilometri şi extinderea reţelei de apă în cele trei sate, pe o lungime de 25 de kilometri şi a sistemului de canalizare. În acest sens avem finalizată documentaţia unui proiect pe care îl vom depune pe Măsura 7.2., pentru 7 kilometri, în valoare de un milion de euro pentru asfaltări de drumuri locale. Proiectul cuprinde asfaltarea tuturor uliţelor din comună. Cu acest proiect se va încheia în procent de 90% procesul de modernizare a tuturor drumurilor comunale şi a uliţelor din localitate, prin asfaltare.
Impact Real: Foarte mulţi primari se plâng că au avut proiecte care au tărăgănat perioade lungi de timp, din cauza contestaţiilor. Ce soluţii ar putea exista pentru rezolvarea unor astfel de situaţii?
Mihai Ionescu: Teoretic există soluţie pentru eliminarea acestei cauze. Acum trei ani, Guvernul a introdus garanţia de bună conduită, cu scopul ca o dată aplicată această ordonanţă, s-ar reduce numărul de contestaţii depuse fără temei, doar că prevederea nu se poate aplica.
Noi am avut probleme la licitaţia proiectului pentru introducerea reţelei de apă şi canalizare, proiect care este astăzi finalizat. În urma contestaţiilor am ajuns, pentru de a ne soluţiona procesul până la Curtea de Apel Piteşti. Într-un final am câştigat, dar foarte greu. Eu aş vrea să se simplifice lucrul acesta, pentru că noi atunci am întârziat mai mult de un an cu demararea investiţiei. Aş vrea să se aplice o măsură mult mai aspră celor care încurcă demararea proiectelor.
Impact Real: În urma exprimării opiniei cetăţenilor din Cernişoara aţi fost reconfirmat în funcţie cu o majoritate covârşitoare de voturi, pentru cel de al şaptelea mandat în funcţia de primar al Cernişoarei. Care este secretul longevităţii?
Mihai Ionescu: Cred că lumea m-a tot ales primar fiindcă sunt un om de nădejde în comună, şi pentru că oamenii nu vor să schimbe un lucru care merge bine doar de dragul schimbării. Am fost reconfirmat pe data de 5 iunie pentru al şaptelea mandat consecutiv, iar secretul longevităţii în administraţie este simplu: să fii om. Jumătate de viaţă mi-am petrecut-o la primărie. Niciodată nu am făcut campanie din uşă în uşă, nu am cerşit voturi, iar pentru campaniile prezidenţiale şi parlamentare nu am recomandat niciodată vreun candidat comunităţii. Oamenii din Cernişoara au ştiu de fiecare dată mai bine decât noi pe cine să voteze.
Impact Real: Ce aşteptări aveţi, de la noua conducere judeţeană?
Mihai Ionescu: Nu mai suntem siguri de nimic. Cu toate acestea, aşteptăm să fim sprijiniţi cu alocări de fonduri pentru asfaltarea drumului judeţean 676 D de la de la km 0 – km 4, drum care este făcut din 1984 şi care niciodată nu a fost asfaltat, întotdeauna a fost doar peticit, iar plombele sar de fiecare dată, după căderea primei ninsori. Trebuie să fim sprijiniţi şi pentru asfaltarea drumul judeţean 676 C, care străbate localitatea Cernişoara şi care trebuie asfaltat de la km 16 – la km 20. Pe lângă aceste două drumuri judeţene mai avem DJ 676 D din punctul Giula, poate singurul drum judeţean care este din pământ, pe o lungime de 4 kilometri, un drum care face legătura cu localitatea Stroeşti. Un alt drum judeţean făcut praf, care leagă localităţile Cernişoara – Copăceni – Berbeşti este DJ 676 E sau, cum îl numim noi, „Drumul Oaselor”, având o lungime de 22 de kilometri. Şi acesta trebuie urgent reabilitat, pentru că este un drum circulat, dar uitat de autorităţi. Şoferii din zona noastră sunt obligaţi să apeleze la o rută ocolitoare de peste 100 de kilometri. Noi numim asta nepăsare şi prea mult dezinteres.
De la Prefectură aşteptăm bani pentru refacerea drumurilor locale afectate de ploile căzute în această vară. Reprezentanţii Prefecturii au venit doar pentru întocmirea devizului necesar pentru refacerea drumurilor judeţene, dar şi drumurile comunale sunt distruse, în aceeaşi măsură. Pentru calamităţile din acest an avem nevoie de aproximativ 500 de mii de lei. Este vorba despre refacerea drumului comunal Valea Niculii, a drumului Şcolii, care este distrus pe o lungime de 250 de metri şi a drumului La Gântuleşti. În satul Cernişoara drumul comunal Măgura este şi el distrus pe o lungime de 800 de metri, ca şi drumul Malul Bunului şi drumul Hondoreşti.
Impact real: Aţi format în aceşti ani o echipă potrivită, la primărie?
Mihai Ionescu: Noi suntem o familie. Am o echipă de tineri, pe majoritatea eu i-am angajat şi împreună facem proiecte. Sunt mulţumit de oamenii pe care îi am la primărie.