Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate

Mihaesti, localitate cu destin frumos

05 IZVOARE APA TERMALAAvând în spate o istorie impresionantă, care coboară peste veacuri, şi bucurându-se de o aşezare admirabilă, fiind plasată în Subcarpaţii Vâlcii, pe valea râului Govora şi pe dreapta văii Oltului, la confluenţa celor două cursuri de apă, comuna Mihăeşti este una dintre localităţile Vâlcii cu un destin frumos. Localitatea a fost întemeiată de ciobanii ardeleni care au migrat în timpul împărătesei Maria Tereza şi s-au aşezat în zona numită azi Munteni, denumire dată veneticilor veniţi cu oile de peste munte. Localitatea are în componenta sa 13 sate : Buleta, Arsanca, Bârsesti, Govora, Gurişoara, Măgura, Mihaeşti, Munteni, Negreni, Rugetu, Scărişoara, Stupărei şi Vulpuieşti. Mihăeştiul este azi cea mai mare localitate rurală din judeţul Vâlcea, unde se regăseşte Mănăstirea Govora, aşezământ monahal de maici situată la confluenţa răului Govora cu pârâul Hinţa, conacul Brătienilor, situat în satul Mihăeşti, construit pe moşia renumitei familii, astăzi sanatoriu T.B.C., biserica din lemn cu hramul “Sfantul Nicolae”, adusă în satul Govora la 1804, din Genuneni-Frânceşti. Şi tot aici putem găsi biserica cu hramul “Sfântul Nicolae”, construita la 1736, în satul Bârseşti. Lăcaşul păstrează fresce originale din anul 1809, biserica cu hramul “Sfântul Nicolae”, construită la 1778, în satul Negreni, cu pridvor adăugat la 1824 şi clopotniţă din anul 1824, biserica cu hramul “Sfântul Ioan Botezătorul”, construită la 1834, în satul Măgura, Biserica cu dublu hram “Sfântul Ioan Botezătorul şi Sfântul Nicolae”, construita la 1838, în satul Buleta. Lăcaşul păstrează picturi murale interioare originale.

 

În Valea Şipotului, patru izvoare fermecate pot face adevărate minuni
Despre această frumoasă comună ştim că stă pe o adevărată comoară, care nu a fost valorificată până în prezent. În Valea Şipotului, patru izvoare cu albie mică fac adevărate minuni pentru cei care apucă să folosească apa de acolo. De sute de ani, izvoarele sunt folosite de locuitorii zonei pentru tămăduirea multor boli. Analizele de apă efectuate la cele patru izvoare minerale din Valea Şipotului au arătat că, din punct de vedere fizico-chimic, dar şi terapeutic, apele de la Mihăeşti sunt mai bune decât cele de la Băile Govora, Călimăneşti sau chiar Băile Olăneşti. Apele termale de la Mihăeşti nu au fost omologate niciodată, însă, în urma unor analize făcute nu cu foarte mulţi ani în urmă, s-a confirmat valoarea lor. Cu toate acestea, este suficient să te apropii de locul lăudat şi devine clar că apa din izvoarele de pe Valea Şipotului nu este una obişnuită, pentru că orice vizitator poate simţi mirosul persistent de sulf împrăştiat pe întreaga vale, iar culoarea albă de pe marginea albiei îi atenţionează chiar şi pe cei mai puţin avizaţi că apa este sulfuroasă. În zonă există un râu cu apă dulce, unul cu apă sulfuroasă, al treilea cu apă iodată şi ultimul cu apă sărată, dar acestea au fost valorificate până acum doar de oamenii din zonă, care şi-au dat seama de proprietăţile curative ale apei. Localnicii aveau, pe timpuri, căzi instalate chiar în curţile caselor, unde se îmbăiau ei şi vecinii, pentru vindecarea bolilor. „Încă de acum 100 de ani, spun bătrânii satului, veneau din toate colţurile ţării oameni bolnavi, aduşi în căruţe, pentru că nu mai puteau merge, şi cărora nimeni nu le mai dădea vreo şansă, care plecau înapoi, acasă, pe picioarele lor, după ce făceau băi în albiile din lemn amenajate de localnici cu apă din aceste izvoare. Avem aceste izvoare care sunt adevărate minuni pentru sănătate. Ca să transformăm localitatea Mihăeşti într-o mini-staţiune balneologică, este un vis al meu pe care aş vrea să-l îndeplinesc. Investiţie este foarte mare, cu toate astea va veni vremea să o punem în valoare. O problemă este că, în prejma acestor izvoare, nu avem teren pentru a putea demara un proiect în vederea construirii unei baze de tratament.”, mai afirmă primarul.

 

La Mihăeşti, Constantin Bârzăgeanu este apreciat de comunitate
Constantin Bârzăgeanu este primar din anul 2011, în consecinţă, nimic din ce este al primăriei nu-i mai este străin. A câştigat detaşat un nou mandat de primar al comunei Mihăeşti obţinând un scor de 73% în urma exprimării opiniei cetăţenilor din localitate, fiind astfel reconfirmat în funcţie cu o majoritate covârşitoare de voturi în faţa contracandidaţilor, urmând să aibă în noul mandat majoritatea în Consiliul Local, ceea ce înseamnă că n-are de ce să-şi facă griji pentru următorii patru ani. Constantin Bârzăgeanu consideră că munca trebuie să continue în acelaşi ritm în localitate, pentru că mai sunt multe lucruri de făcut, astfel încât comuna să arate ca o adevărată localitate europeană. A intrat în administraţie la început ca viceprimar, un mandat care l-a pus în temă cu administraţia publică locală, atât cât să-l pregătească pentru următoarele mandate de primar. A reuşit să demonstreze că se poate face ceva bun pentru comunitate. Spune că tot ceea ce a realizat a fost prin muncă, încercând, de-a lungul anilor, să îşi facă datoria cu profesionalism şi seriozitate. Drept consecintă, oamenii îl apreciază.

 

Asfaltarea drumurilor comunale, lucrări prioritare
În această perioadă administraţia locală din Mihăeşti a primit adresă de la Ministerul Dezvoltări, prin care se confirmă finanţarea proiectului de asfaltare a drumului comunal Mihăeşti – Arsanca, pe o lungime de aproximativ 3 kilometri şi 7 kilometri de rigole, în valoare de 35 de miliarde lei vechi: „Am primit vestea că suntem trecuţi în vederea finanţării, aştept ca săptămâna viitoare să primim adresa prin care să ne fie adusă la cunostinţă data când va trebui să semnăm contractul de finanţare, urmând să începem procedurile de licitaţie. În prezent se lucrează cu fonduri primite pe Situaţii de Urgenţă, avem de făcut rigolele în satul Negreni, s-a asfaltat drumul comunal din satul Negreni, o stradă în satul Buleta, două străzi în satul Bârseştişi şi două străzi în satul Scărişoara”.
La capitolul infrastructură în primul mandat s-au asfaltat 10 kilometri de drumuri comunale, primarul are în plan pentru următorul mandat alţi 10 kilometri. „ În acest sens avem proiecte depuse în vederea finanţării atât cu bani de la stat cât şi cu fonduri europene. Din calculele mele în acest mandat ar mai trebui să asfaltăm încă 10 kilometri. Pe drumul judeţean care traversează localitatea avem asfaltat turnat pe o lungime de un kilometru, pe timpul regimului „Păsat” exact înainte de alegerile pentru primari şi am rămas trecuţi cu încă un kilometru de asfalt până la spitalul TBC. Noi am făcut adrese către Consiliul Judeţean, în urma cărora dl preşedinte mi-a promis că se va asfalta şi porţiunea de drum de la primărie până la spital” a declarat Constantin Bârzăgeanu.

 

Cămine culturale moderne şi sală de sport, făgăduite comunităţii în programul electoral

 

În localitate sunt trei cămine culturale în satele: Vulpuieşti, Bulteta şi unul la Măgura, locaţii pe care, în primul mandat cu bani din bugetul local au fost reabilitate.
„ Pe lângă cele trei cămine pe care le-a întreţinut, căminul din centrul localităţii, în primăvara anului trecut am demarat lucrările de extindere. Proiectul se demarează cu bani din bugetul local deoarece nu s-a putut obţine fonduri de la Uniunea Europeană pentru că nu au fost trecute în vederea finanţării şi proiectele pentru extinderi de cămine culturale. Vom încerca ca pe viitor să accesăm fonduri europene pentru dotarea căminului prin CNI mai mult de atât, tot cu bani europeni vreau să le schimb acoperişul la toate trei căminele culturale, să le dotez cu aer condiţionat, mobilier şi aparatură de sonorizare, să le facem gardurile şi să amenajăm parcări. Tot prin Compania Naţională de Investiţii în această perioadă am primit răspunsul în vederea accesării unui proiect ce prevede construirea unei săli de sport. Anul trecut am primit, la început, aprobare pentru construirea unei săli de sport cu o capacitate de 160 de locuri, ulterior ni s-a spus să schimbăm proiectul şi să-l facem pentru 130 de locuri. Sala se va construi în satul Măgura, un proiect pe care trebuie să-l realizez până la finalul acestui mandat deoarece l-am făgăduit comunităţii în programul electoral” a conchis primarul Constantin Bârzăgeanu.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.