Marcel Lixandru a reuşit să obţină primul mandat de primar al localităţii Lădeşti în anul 2012, deşi a fost la prima competiţie de genul acesta. Consilier local timp de mai multe mandate, nu şi-a dorit nici o altă funcţie până în anul 2012. Unul dintre atuurile sale pentru câştigarea primăriei a fost meseria sa de bază, cea de medic veterinar, care i-a conferit o relaţie apropiată cu cetăţenii care urmau să-i dea votul în scrutinul de anul trecut: „Într-adevăr, medicii veterinari sunt favoriţi în alegeri, au un atu în preajma acestora, dar unii nu au mai candidat, iar alţii au luat doar câte un mandat-două, alţii ar mai vrea să candideze în viitor. În general, noi suntem bine văzuţi în comunitate, avem apropierea faţă de cetăţean, chiar dacă, în ultimul timp, am luat mai rar contact cu oamenii, deoarece nu mai au animale. Acum zece ani era imposibil să nu găseşti un animal într-o gospodărie, dar acum populaţia este îmbătrânită şi nu mai are cine să aibă grijă de ele.”, a spus primarul din Lădeşti.
În curând, toate gospodăriile vor avea apă curentă
Primarul Marcel Lixandru consideră că obiectivele pe care şi le-a propus sunt absolut necesare pentru comunitatea sa. Un proiect de extindere a alimentării cu apă a fost primul lucru pe care alesul PNL l-a făcut când a ajuns în funcţia de primar. Doar 9 kilometri de reţea, şi toată comună va beneficia de apă curentă: „Am întocmit un proiect de extindere a alimentarii cu apă pe o distanţă de 9 kilometri. Era exact lucrul de care aveam nevoie pentru ca toate gospodăriile să beneficieze de apă curentă. Proiectul este pe Ordonanţa 28.”, a spus Lixandru. Lucrurile se mişcă greu în administraţie, iar asta îl nemulţumeşte pe primarul liberal. Ordonanţa 28 este, în opinia sa, un program greoi, iar finanţarea pentru extinderea reţelei de alimentare cu apă nu a venit în totalitate: „Banii au venit pentru apă prea puţin. Mai mult, am plătit din bugetul local, dar lucrările sunt efectuate în proporţie de 70%. În momentul de faţă, se lucrează. Proiectul are o valoare de aproape 8 miliarde de lei vechi, iar la licitaţie au participat şapte firme şi a ajuns la 5 miliarde de lei vechi. Este un proiect pe care eu l-am întocmit şi l-am depus la Ministerul Dezvoltării. S-a derulat puţin mai greu din cauza banilor, pentru că nu am vrut să fiu dator. Către constructor mai avem 1,8 miliarde de lei vechi de achitat, pentru ca acesta să-şi finalizeze lucrarea, iar cetăţenii să aibă apă curentă în toate gospodăriile.”, a mai adăugat primarul.
Canalizarea, în vizorul administraţiei locale
• trei milioane de euro ar fi necesare pentru 10 kilometri de reţea de canalizare
Un proiect important pentru comunitatea din Lădeşti ar fi extinderea reţelei de canalizare. În prezent, există canalizare la Lădeşti, dar numai în zona centrală. Primarul Marcel Lixandru susţine că a întocmit un proiect pentru extindere, dar nu a primit nici un răspuns. Astfel, este posibilă o accesare a unui program din fonduri europene în anul 2014, mai ales şi datorită valorii uriaşe a proiectului: trei milioane de euro: „Este depus la Ministerul Dezvoltării şi proiectul de extindere a canalizării. Noi avem canalizare pe 5-6 kilometri, dar proiectul de extindere este pentru 10 kilometri. Este un proiect costisitor, în valoare de trei milioane de euro. Până în prezent, nu am primit nici un răspuns favorabil de la Ministerul Dezvoltării, totul se face pe această Ordonanţă 28. Prioritatea lor sunt proiectele deja începute, acesta fiind unul nou, probabil, de aceea nu am primit nici un răspuns. Din câte am înţeles, se va merge pe fonduri europene în exerciţiul bugetar 2014-2020 pentru aceste proiecte care necesită o finanţare mare. Este posibil să se transfere toate aceste investiţii. Poate se vor derula mai uşor cu bani europeni.”, a adăugat alesul PNL. Lixandru explică şi de ce proiectul a ajuns la o asemenea sumă gigantică: „Proiectul este costisitor, deoarece cuprinde satele de dincolo de pârâul Cerna, care nu au avut deloc reţea de canalizare; avem canalizare doar în partea centrală. Trebuie făcută o altă staţie de epurare, aceasta este varianta cea mai ieftină, sau putem alege varianta ca, din doi în doi kilometri, să facem câte o microstaţie. Cred că singura posibilitate de a implementa acest proiect o constituie tot fondurile europene.”, a spus primarul. Alesul local se declară total nemulţumit de faptul că nu există fonduri pentru investiţii şi că Guvernul Ponta se plânge tot timpul de bani: „Noi înţelegem că nici Guvernul ăsta nu are bani, dar chiar aşa nu se poate, să nu mai existe bani în ţara asta!”, a afirmat Lixandru.
Marcel Lixandru: „Din 2014 se va lucra ponderat”
Un alt proiect finanţat prin Ordonanţa 28, din fonduri guvernamentale, este modernizarea a 6,5 kilometri de drumuri comunale, necesar pentru localitate. În momentul de faţă, s-a pregătit doar un tronson de drum de 1,5 kilometri şi este nevoie de cel puţin trei miliarde de lei vechi pentru a turna şi primul strat de asfalt: „Mai avem în derulare modernizarea unui drum de 6,5 kilometri, dar merge greu. Proiectul este depus tot pe Ordonanţa 28, dar văd că nu primim bani. Constructorul este normal să aibă şi el o reţinere şi, sincer, nici eu nu m-am aventurat prea mult. Într-adevăr, din 2014, modul de lucru se va schimba, se va face ponderat. Există şi firme care au posibilitatea să se întindă cu lucrările, dar nu ne putem avânta să facem toată lucrarea şi apoi să aşteptăm să primim bani. Se va lucra pe tronsoane, de 1-2 miliarde, apoi o să trimitem situaţia lucrărilor şi numai după ce primim banii continuăm. În prezent, din acest drum nu s-a realizat decât 10%, doar s-a început lucrarea, s-a pregătit o porţiune de 1,5 kilometri şi urmează să se toarne stratul de asfalt. Plătim lucrarea în jur de trei miliarde pentru acel tronson şi apoi vom vedea ce se va mai întâmpla. Drumul este unul sătesc şi deserveşte satul Ciumagi.”, a spus primarul.
Proiect de un milion de euro pentru asfaltare
Primarului îi este teamă să se avânte în continuarea lucrărilor, fără a fi sigur de sursa de finanţare. Totodată, Lixandru recunoaşte că singura sursă de dezvoltare rapidă a localităţii sale o reprezintă accesarea de fonduri europene. În acest sens, alesul PNL susţine că se simte pregătit pentru întocmirea de proiecte de orice gen pentru a atrage fonduri europene şi pentru a moderniza localitatea pe care o administrează. În viitor, noul primar se aşteaptă şi la investitori care să-şi dezvolte o afacere la Lădeşti: „Oricum, nu ne vom întinde cu lucrarea dacă nu vom primi finanţare. Proiectul are o valoare de un milion de euro, din această cauză nu mă hazardez. Nu s-au asfaltat aceste drumuri de 20 de ani, nu ştiu dacă pot eu să le fac în doi ani. Le-aş fi asfaltat dacă ar fi existat şi alte programe, dar singura şansă de dezvoltare a localităţilor care au rămas în urmă ar fi fondurile europene şi investitorii. Într-adevăr, pentru a atrage investitori trebuie să le oferi condiţii, iar aici au parte de aşa ceva. Normal, dacă vor dori să vină şi să investească în localitatea noastră, tot pe aici, prin centru vor veni, nu se vor duce în zonele mărginaşe. Aici au apă, canalizare şi drumuri bune. Încet, încet ne vom dezvolta şi satele mărginaşe. Încă nu a apărut nimeni care să îşi facă măcar o fermă, eu am mai discutat cu unele persoane, dar tuturor le este frică să vină şi să rişte o investiţie.”, a concluzionat Marcel Lixandru.
Dispensarul comunal, vândut medicilor
O lege dată în urmă cu câţiva ani îi obliga pe medicii care voiau să practice meseria în mediul rural să-şi ia câte o proprietate în comuna respectivă, pe care să o transforme în dispensar medical. Astfel, şi clădirea în care funcţionează dispensarul uman în Lădeşti a ajuns pe mâna medicilor. Administraţia locală nu mai deţine decât 20% din acea clădire. Cu toate acestea, relaţia cu cei doi medici este una bună, iar reabilitarea clădirii a fost făcută în totalitate: „Dispensarul este modernizat. A fost vândut în proporţie de 80% medicilor, dar mai avem şi noi o treime. A existat o lege acum mai bine de şase ani care îi obliga pe medici să cumpere spaţiu şi, de asemenea, administraţiile locale erau obligate să le vândă spaţiile. Au cumpărat cabinetele, a contribuit şi primăria, dar şi dânşii, iar acum sistemul de asistenţă sanitară este pus la punct.”, a mai spus alesul PNL.