Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate

Medic de familie inexistent, de sase luni

dispensarÎn ceea ce priveşte asistenţa medicală în comuna Livezi, situaţia este una critică. De mai bine de şase luni, localnicii nu au medic în comună. Doctora care îşi desfăşura activitatea a fost trimisă în judecată, ţinută în arest 29 de zile, iar, până la definitivarea sentinţei, nu mai are voie să profeseze. Locaţia este concesionată de aceasta, iar demersul de a aduce un alt medic în comună a fost destul de greu pentru primăriţa Alexandrina Ivancu: „Prin 2005, Ordonanţa 315 spunea că medicul poate să concesioneze spaţiul sau să-l cumpere cu un euro metrul pătrat, în 15 ani. Doctoriţa voia, la momentul respectiv, să-l cumpere şi am avut atunci o ceartă, pentru că intenţiona să-l achiziţioneze pe tot. Eu i-am concesionat 29 din 169 de metri pătraţi, pentru care plătea 29 de euro pe an ca să funcţioneze. Nu am delimitat spaţiul concesionat printr-o uşă, însă ea nu era niciodată de acord cu eventualitatea venirii unui alt doctor în comună. Ne-am certat şi eu, personal, am plecat împreună cu toată familia la doctoriţa de familie de la Grădiştea, care este o femeie deosebită. Din 2006 nu am mai vorbit cu acest medic, iar fostul primar, în 2011, i-a concesionat prin act adiţional tot spaţiul, de 169 de metri pătraţi, unde şi-a făcut şi o farmacie, pentru că avea trecere directă. A venit DIICOT-ul şi a arestat-o, a ţinut-o 29 de zile în arest, iar acum nu vrea să cedeze acel spaţiu. Am dat o hotărâre de Consiliu Local, pe baza faptului că nedesfăşurarea activităţii medicale duce la încetarea contractului.”, a povestit aleasa UNPR.

Medic nou, pretenţii multe

De la data de 6 septembrie 2013, doctoriţa Dumitraşcu nu şi-a mai continuat activitatea la cabinet, iar cetăţenii comunei nu au medic de familie. După numeroase demersuri, primăriţa Alexandrina Ivancu a reuşit să obţină delegarea unui alt medic, de la Vâlcea, care să-şi desfăşoare activitatea în comuna Livezi. Problema nu este însă rezolvată, deoarece medicul respectiv doreşte să profeseze tocmai în spaţiul pe care îl deţine prin concesiune fosta doctoriţă Dumitraşcu: „Am făcut un memoriu, pe care l-am trimis şi la DIICOT, şi la Ministerul Sănătăţii, şi tot o prelungesc pe doctoriţa respectivă. Mi-a atacat hotărârea de Consiliu Local, m-a dat în judecată la instanţa de contencios şi următorul termen îl avem în această lună. Se tot prelungesc termenele, şi aşa poate dura chiar şi şapte ani procesul. Nu am nimic personal cu doctoriţa Dumitraşcu, dar vreau să-mi dea spaţiul. Dacă ea îmi aduce dovada că este nevinovată, aşa cum pretinde, să vină atunci când va obţine achitarea şi eu îi predau spaţiul, este loc şi pentru ea. După multe rugăminţi pe la Prefectură, am reuşit să aducem un alt medic, care vine de la Vâlcea, dar acesta are pretenţia să-şi desfăşoare activitatea exact în spaţiul în care avea doctoriţa cabinetul. Eu nu am cum să intru acolo, deoarece pretinde că are lucruri de valoare. Am intrat cu consilierii pe cealaltă parte a clădirii, şi acum am amenajat alt spaţiu pentru noul medic, unde are toate condiţiile necesare desfăşurării activităţii. Este un doctor tânăr, căruia nu prea îi convine situaţia, fiind trimis de la Vâlcea. De cinci luni, comunitatea din Livezi nu are însă acces la medic.”, a spus primăriţa.

În 2014, un nou punct sanitar în satul Pârâieni
În comună exista un singur dispensar, dar, anul acesta, primăriţa şi-a propus să mai deschidă un punct sanitar în satul Pârâieni: „Am mai cumpărat un spaţiu de la Ocolul Silvic la Pârâieni, pentru a avea şi acolo un punct sanitar, ca să nu mai vină bătrânii până aici. Nu am reuşit până în prezent să rezolv acest lucru, deoarece am avut conturile blocate, dar, anul acesta, este una dintre priorităţile mele.”, a mai afirmat Ivancu.

Alexandrina Ivancu: „Îmi doresc o bază sportivă ca la Grădiştea”

Alexandrina Ivancu s-a văzut nevoită să desfiinţeze echipa de fotbal a localităţii, care activa în competiţia organizată de AJF Vâlcea. A recurs la această decizie din cauza faptului că situaţia administraţiei locale nu era una favorabilă, primăria având încă din luna octombrie 2012 conturile blocate. Pe viitor, primăriţa visează însă la o bază sportivă asemenea celei din comuna vecină, Grădiştea: „Terenul din spatele şcolii tot de mine a fost cumpărat, eu aveam pe tapet toate aceste obiective. Îmi doresc o bază sportivă ca la Grădiştea. M-am văzut nevoită să desfiinţez pentru moment echipa de fotbal, deoarece atunci când am revenit la primărie aveam conturile blocate şi, până la sfârşitul anului, am susţinut această echipă cu bani din buzunar. Nu ştiu cum făcea fostul primar, dar cred că nu există posibilitatea să susţinem financiar o echipă de fotbal, atât timp cât nu avem cel puţin un sponsor care să ne finanţeze.”, a spus primăriţa. Prima măsură pe care o întrevede în acest sens o reprezintă posibilitatea înfiinţării unui GAL şi în zona sa, prin care să obţină poate un proiect pe fonduri europene.

Căminele culturale necesită reabilitare

În perioada 2006-2007, administraţia locală a achiziţionat fostele clădiri ale cooperaţiei de consum, cu scopul de a le schimba destinaţia în cămine culturale, deoarece spaţiile în care funcţionau edificiile culturale erau vechi de 40 de ani: „Căminele culturale erau vechi de 40 de ani şi erau în paragină. Am cumpărat aceste construcţii şi le-am transformat în Căminul cultural Tina şi Căminul cultural Pârâieni, distanţa fiind foarte mare, de 6 kilometri între cele două sate. Amândouă sunt şi în apropierea şcolilor. Le-am făcut scenă, le-am pus geamuri termopan, iar acum vreau o reabilitare completă, pentru că aş dori să le folosim şi pentru evenimente.”, a declarat primăriţa.
Norocul i-a surâs Alexandrinei Ivancu atunci când o persoană apropiată i-a sugerat să depună un proiect prin Compania Naţională de Investiţii, pentru reabilitarea unuia dintre cele două cămine culturale: „Am avut noroc acum câteva luni cu un cetăţean din satul Pârâieni, care m-a îndrumat să depun un proiect la Compania Naţională de Investiţii, un program de reabilitare cămine culturale. Am făcut proiectul, iar una dintre condiţiile de depunere a fost ca terenul să nu fie în litigiu, iar noi aveam probleme cu cel de la Pârâieni. La capătul construcţiilor se află câte un magazin mic care nu ne aparţine. La căminul de la Pârâieni, terenul de sub clădire, care corespunde acelui magazin, nu este al nostru şi, din acest motiv, ne aflăm în litigiu. Proiectul are o valoare de 3,6 miliarde de lei vechi şi presupune reabilitarea şi modernizarea clădirii.”, a spus aleasa UNPR.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.