Sunteţi aici: Pagina principală // Social

Mateestiul, scapat de povara datoriilor de catre noul primar

Primaria MateestiValerian Alexie este născut în data de 8 octombrie 1960, în localitatea Mateeşti. Până să vină la primărie, timp de 20 de ani, a administrat societatea comercială Alexie GV SRL. Referitor la activitatea politică, este membru al Partidului Naţional Liberal din 1992 şi, totodată, preşedinte al organizaţiei locale PNL. Din luna septembrie 2009, a ocupat funcţia de viceprimar al comunei Mateeşti, o lună a fost primar interimar al acestei localităţi, ca urmare a expirării mandatului fostului gospodar şef, Nicolae Stănişor. În iunie 2012, a candidat pentru funcţia de primar al localităţii Mateeşti, iar oamenii l-au ales cu gândul că va fi omul potrivit să facă ceva şi pentru comuna lor, care a rămas în urmă faţă de alte localităţi limitrofe, cum sunt Alunu sau Slătioara.
Valerian Alexie: „Nu sunt mulţumit de cât am reuşit să realizez până acum”
A trecut un an şi jumătate de la preluarea mandatului de către liberalul Valerian Alexie. Întrebat cum a găsit primăria şi dacă a reuşit să realizeze ce şi-a propus până în acest moment pentru localnici, Alexie ne-a povestit că a preluat primăria cu datorii enorme, pe care până în momentul de faţă a reuşit să le achite: „Nu sunt mulţumit de cât am reuşit să realizez până în prezent pentru comunitatea din Mateeşti. Nu mă aşteptam să întâmpin asemenea dificultăţi. Dacă aveam bani, proiectele mele trebuiau finalizate anul acesta. Ce înseamnă 10 kilometri de asfalt, dacă te-ai apucat de ei într-o perioadă bună, iar în mijlocul verii te vezi nevoit să întrerupi lucrările, din lipsă de fonduri? Ce erau 6 kilometri de aducţiune de apă? Dacă aveam bani, două luni erau suficiente, nu mai mult.”, a mai spus primarul.
Datorii de 17 miliarde de lei vechi
Primăria înregistra în iunie 2012 datorii de peste 17 miliarde de lei vechi, pe care primarul a reuşit să le achite cu ajutorul celor trei ordonanţe date de guvernarea Ponta, privind plata arieratelor. Potrivit spuselor primarului, au existat facturi de câteva miliarde, care reprezentau achiziţionarea de furnituri de birou sau contracte neonorate cu presa, dar şi facturi pentru combustibilul lemnos necesar unităţilor de învăţământ: „A existat o datorie cu extinderea de apă pentru proiect, pentru care nu am dat banii, pentru că nu avea făcută recepţia. Toţi banii din bugetul local i-am dat către investiţii. M-am şi împrumutat cu patru miliarde de lei pentru plata datoriei. Dacă ar fi să mă împrumut pentru investiţii în comună, aş face acest lucru. Aş lua un credit pe 20 de ani, dar să ştiu că am bani de investit. Eu sunt om de afaceri şi ştiu ce înseamnă, dar, ca să mă împrumut şi să plătesc facturi neachitate pentru lemne sau furnituri de birou, nu o voi face. Am avut curentul tăiat, cu datorii de peste 500 de milioane de lei vechi pentru iluminatul public.”, a mai spus primarul din Mateeşti.
Program intens de investiţii
Potrivit noului primar al comunei Mateeşti, Valerian Ion Alexie, localitatea a intrat într-un program de dezvoltare rapid, pentru recuperarea paşilor pierduţi de fosta administraţie, axat pe problemele prioritare ale comunităţii. Astfel, în doar câteva luni de când a preluat frâiele localităţii, toate obiectivele propuse au intrat în graficul stabilit. Prima problemă stringentă a comunei a fost rezolvarea urgentă a debitului de apă pentru reţeaua de alimentare a localităţii. „Sunt foarte multe probleme cu care comunitatea din Mateeşti se confruntă, dar una pe care trebuia s-o rezolv foarte repede a fost cea privind asigurarea debitului şi a calităţii apei potabile din comună. Astfel, am hotărât să racordăm sistemul de apă de la Mateeşti la bazinul din Alunu. Ulterior, după ce-am primit aprobare de la Consiliul Local Alunu, am demarat lucrarea, reuşind să o finalizăm într-un timp record, în doar zece zile. Astfel, cele peste 600 de gospodării branşate la reţea sunt, la această oră, asigurate de calitatea apei şi au debitul necesar cerinţelor.”, a declarat primarul liberal.
Valerian Alexie: „Asigurarea reţelei de alimentare cu apă în toată comună este promisiunea mea în faţa electoratului”
Alexie şi-a propus să ofere oamenilor din comună utilităţi, infrastructură pusă la punct şi tot ce ar avea nevoie o localitate pentru a se dezvolta şi, în viitor, crearea de noi locuri de muncă prin venirea investitorilor. Pentru asigurarea alimentării cu apă în comună, primarul a găsit două variante pe care a reuşit să le pună în aplicare: „Studiile geo spun că, prin forarea la mare adâncime, apa nu este potabilă decât trecută printr-un sistem de tratare, iar costurile pentru realizarea acestui sistem ar fi foarte mari. Atunci, pentru ce să cheltuim atâtea şi atâtea miliarde de lei ca să facem acest lucru, când avem două soluţii clare, cu confirmarea vecinilor noştri?“, se întreabă liberalul. Primarul a ţinut să precizeze că cinci proiecte de la Mateeşti au fost puse pe masa Ministerului Dezvoltării în acest sens, dintre care, până în prezent, au fost aprobate spre finanţare numai două: „Asigurarea reţelei de alimentare cu apă în toată comuna este promisiunea mea în faţa electoratului, pe care o voi onora mult mai repede. Recent, am depus documentaţia pentru încă cinci proiecte la Ministerul Dezvoltării, iar în această perioadă am primit aprobarea pentru demararea a două dintre ele; am îndeplinit punctajul şi suntem declaraţi admişi. Avem un obiectiv pentru asfaltare, pe o lungime 4,5 kilometri, iar altul este pentru extinderea reţelei de apă potabilă, pe o lungime de 5 kilometri. Voi demonstra că numai prin muncă, perseverenţă şi profesionalism vom prinde din urmă celelalte localităţi, iar comuna Mateeşti trebuie să devină cartea de vizită a judeţului Vâlcea.”, ne-a declarat primarul Valerian Ion Alexie.
Proiect pentru reabilitarea primăriei
Primarul Valerian Alexie este de părere că omul sfinţeşte locul şi că sediul primăriei este, în acelaşi timp, oglinda primarului. Priorităţile sale au fost numeroase, cel mai important lucru pentru comunitate fiind alimentarea cu apă. Cu toate acestea, primarul nu s-a dezis nici de proiectele care vizează înfrumuseţarea localităţii. A început cu amenajarea parcului din faţa primăriei, a aleilor care duc la biserica din spatele acesteia şi căminului cultural. Apoi, a avut în vedere întocmirea unui proiect pentru reabilitarea sediului primăriei, pentru care nu a identificat până acum sursa de finanţare: „Am un proiect pentru reabilitarea primăriei, l-am prezentat şi consilierilor locali, iar acum vom vedea cum o să identificăm sursa de finanţare. Dacă mi-ar da Consiliul Judeţean măcar un miliard, aş mai pune eu din bugetul local încă un miliard şi aş începe proiectul, iar ulterior am mai găsi ceva bani să-l finalizam.”, a mai precizat liberalul Alexie.

Şcoli moderne în comuna Mateeşti
Primarului Alexie i se datorează şi implementarea proiectului de reabilitare a şcolilor din comună, un obiectiv realizat în perioada în care ocupa scaunul de viceprimar la Mateeşti: „Şcolile sunt rezolvate. Cunoştinţele şi relaţiile mele cu persoanele care dispun de finanţarea proiectelor m-au ajutat să fac demersuri pentru reabilitarea şi modernizarea şcolilor. M-am implicat şi am rezolvat această problemă.”, a mai spus Alexie. Reuşita în reabilitarea şcolilor s-a datorat unui program cu Banca Mondială, pe care primarul nu a ezitat să-l acceseze, conturând un proiect pentru modernizarea şcolii de la Turceşti. Acesta se arată dezamăgit, în schimb, de lipsa fondurilor pentru reabilitarea grădiniţei din satul Greci, un proiect aprobat spre finanţare: „Am reuşit cu programe prin Banca Mondială să rezolv şcolile, dar ce aparţine de noi, ca primărie, pentru utilităţile şcolilor, nu este nimic făcut. Anul trecut, pe vremea aceasta, s-a finalizat şcoala satul Turceşti. Mai avem o grădiniţă la Greci, dar în 2012 nu s-a scos la licitaţie, a rămas în stand-by. Se pare că, în 2014, rezolvăm şi problema acestei grădiniţe, mai avem doar 14 copii, şi cu un microbuz mi-e imposibil să-i aduc la centru.”, a concluzionat primarul din Mateeşti.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.