Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Maria DINA: Finalizarea retelei de apa si refacerea drumului judetean pot deveni realitate

01 primaritaMaria Dina, primarul comunei Runcu, a reuşit să câştige încrederea alegătorilor trei mandate consecutiv. În opinia sa, femeile sunt la fel de bune precum bărbaţii în posturi de conducere şi speră să vină cât mai repede ziua când „Ţuica de Runcu” va deveni un brand cunoscut şi apreciat în ţară de cunoscători.

Impact real: Cât de greu îi este unei femei într-o lume a liderilor bărbaţi?
Maria Dina: Femeii de astăzi nu îi mai este greu într-o lume a bărbaţilor, pentru că nu mai sunt atâtea prejudecaţi, a dispărut acel misoginism, ba chiar, uneori, îi este mai uşor decât bărbaţilor. Depinde de situaţii. De foarte multe ori, a fi femeie este un avantaj.

Impact real: Îndemnaţi femeile să intre în politică?
Maria Dina: Femeile sunt la fel de bune precum bărbaţii în posturi de conducere. Trebuie doar să demonstreze şi să arate societăţii de ce sunt în stare în mediul profesional. Aceasta a fost premisa pe care eu am adoptat-o chiar dacă, politic, m-am aflat o perioadă bună în opoziţie, iar obţinerea fondurilor pentru dezvoltarea localităţii, ani buni, a bătut pasul pe loc.

Impact real: Prin prisma funcţiei pe care o aveţi, credeţi ca sunteţi un primar bun?
Maria Dina: Eu cred că oamenii au avut încredere în mine, din moment ce sunt la al treilea mandat. Am observat că mulţi cetăţeni care văd ceea ce se face şi ştiu care au fost problemele comunităţii mă apreciază foarte mult şi au votat, chiar dacă au trebuit să ajungă la secţia de votare cu bastonul. Aceştia merită tot ce este mai bun, şi eu sunt cu ei, chiar dacă au nevoie de multe. Trebuie să respecţi omul, adică să-i rezolvi problema cât poţi de repede.

Impact real: După destrămarea USL, mai aveţi majoritate în Consiliul Local?
Maria Dina: Suntem patru liberali, iar restul, 9, sunt din opoziţie, dar viceprimarul este de partea mea, chiar dacă este social-democrat. Pentru binele localităţii nu există directive de la Centru, pentru nimeni. Noi ne-am unit să facem treabă, ne-am înţeles de la început, prin acel USL, aşa că, şi astăzi, pot spune că aici încă funcţionează uniunea.

Impact real: Vă gândiţi la un proiect de viitor, în momentul de faţă, pe care nu l-aţi pus încă în practică?
Maria Dina: Localitatea Runcu era cândva cunoscută datorită celebrei ţuici care se fabrică aici, „Ţuica de Runcu”, produsă în special din prune, iar uneori şi din alte fructe. Ţuica de Runcu poate devenit un brand local cunoscut şi apreciat de cunoscători. După Revoluţia din Decembrie 1989, s-a terminat, toate aceste bogăţii ale runcenilor s-au dus. Cândva, exista o întreagă dispută care ţuică este mai bună din judeţ; astăzi a rămas doar sentimentul de mândrie locală că, la Runcu, se făcea cândva cea mai bună ţuică din judeţ. Aş dori să brevetez ţuica de Runcu, specifică acestei zone. Elena Udrea era cu frunza, iar eu cu ţuica…

Impact real: Care a fost cel mai greu moment din cariera administrativă?
Maria Dina: Atunci când au fost întocmite şase proiecte cu fonduri europene: alimentarea cu apă; introducerea canalizării; reabilitarea căminelor culturale; modernizarea şi reabilitarea drumurilor de interes local pe o lungime de 10 kilometri; construirea bazei sportive moderne de tip A şi consolidarea împotriva alunecărilor de teren. Aceste proiecte au întrunit punctajul necesar, fiind eligibile, dar nu au primit finanţare nici până acum.

Impact real: Din cauza unei alunecări de teren, căminul cultural avea nevoie urgent de consolidare. De unde aţi primit finanţare?
Maria Dina: La început, proiectul a fost depus pe Măsura 3.2.2. fonduri europene, dar, chiar dacă a primit punctaj pentru finanţare, mi s-a spus pas. Ulterior, l-am depus la Compania Naţională de Investiţi, dar şi aici şansele sunt slabe. Am aşteptat zece ani, umblam pe la porţi închise, dar, cum comuna aceasta a fost liberală, nu s-a uitat nimeni la ea, ne-au lăsat în voia sorţii. Aşa am fost puşi în situaţia să reabilităm căminul, deoarece altfel cădea. Astăzi, clădirea este dotată cu mobilier, centrală, gresie şi faianţă. Am făcut o lucrare straşnică, nu o „cârpeală”.

Impact real: Vă gândiţi la o nouă candidatură?
Maria Dina: Nu vreau să stau nici prea mult pe baricadă, ca alţi primari, care au uitat de ei în primărie, însă, pentru noi, abia acum au început să prindă contur proiectele pe care le gândim de foarte mulţi ani. Voi candida doar pentru a-mi vedea proiectele finalizate.

Impact real: Care sunt proiecte pe care vi le doriţi finalizate anul acesta?
Maria Dina: Cea mai mare dorinţă a mea, ca primar, este reţeaua de apă şi refacerea drumului judeţean, care face legătura cu judeţul Argeş. În sfârşit, a crăpat ceasul şi, după mai bine de 11 ani de rugăminţi la Consiliului Judeţean, acest drum va fi reabilitat. Anul acesta, datorită noii conduceri a Consiliului Judeţean, este posibil să înceapă lucrările. Una dintre cele mai importante căi de legătură între judeţele Argeş şi Vâlcea este drumul judeţean 703 F Cepari – Râmnicu Vâlcea, care tranzitează comuna vâlceană Runcu şi care, de-a lungul timpului, s-a degradat semnificativ, astfel încât accesul, în prezent, este practic imposibil.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.