Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Marcel Lixandru: „USL a promis multe si a facut putine”

primarPrimarul comunei Lădeşti, Marcel Lixandru, a ajuns în fruntea administraţiei locale cu gândul că va putea să realizeze ceea ce predecesorii nu au reuşit. Bucuria i-a fost mare când a constatat că primăria pe care o preluase nu înregistra datorii la primirea mandatului. În opinia lui Lixandru, nu au existat datorii, dar nici proiecte şi a fost nevoit să ia totul de la zero. Liberalul se declară total nemulţumit de parcursul guvernării USL din ultimul an, de când a ajuns la conducerea ţării. Care este situaţia comunei în privinţa infrastructurii, dar şi ce proiecte are în vedere în următoarea perioadă aflăm în rândurile de mai jos.

Impact real: Care era situaţia la Primăria Lădeşti atunci când aţi început mandatul?
Marcel Lixandru: Datorii nu au fost, ceea ce este foarte bine, dar nici proiecte nu au existat. Pot spune că, într-adevăr, se putea face câte ceva cu ani în urmă, deoarece ordonanţele pentru plata arieratelor i-au ajutat pe primarii care s-au întins mai mult cu proiectele. La noi nu a fost cazul, nu au fost nici arierate, dar nici proiecte.

Impact real: Aveţi cereri pentru sistemul de canalizare?
Marcel Lixandru: La ora actuală, sunt vreo 65 de abonaţi. Dacă oamenii nu au o baie, nu au pentru ce să se branşeze la canalizare. Datoria noastră este să le oferim însă toate condiţiile şi să le dăm posibilitatea să aleagă. Acesta este şi viitorul, ca oamenii să aibă apă, canalizare şi drumuri. Nu avem cum să ne dorim investitori în comună dacă nu reuşim să oferim minimul de utilităţi necesar.

Impact real: Sistemul de apă şi canalizare este dat în administrare Apavilului?
Marcel Lixandru: Nu l-am predat şi nici nu cred că o să-l dau curând. Am înţeles că va fi un tarif de 7 lei, iar noi avem în prezent 2,8 lei. Eu mă zbat să obţin fonduri pentru a avea apă şi canalizare în toată comuna şi apoi ei vin să preia un lucru bun făcut, să gestioneze ei sistemul şi să stabilească un tarif de aproape trei ori mai mare, nu mi se pare normal acest lucru.

Impact real: Consideraţi ca vă veţi descurca la nivel local să întreţineţi sistemul de apă şi canalizare?
Marcel Lixandru: Într-adevăr, am mai avut probleme, s-a înfundat canalizarea şi tot Apavilul ne-a ajutat, a luat 3.000 de lei în două zile, iar noi am plătit. Eu nu pot să-i cer omului 7-8 lei pe metrul cub de apă, pentru că aici oamenii sunt săraci. Este posibil să mai mărim puţin şi noi, deoarece s-a scumpit şi energia, dar nu la nivelul acela. Pe termen lung, dacă reuşim să începem şi să finalizăm lucrarea de canalizare ar fi un lucru extraordinar. Vom vedea ce va mai fi.

Impact real: Care este situaţia drumurilor de la Lădeşti?
Marcel Lixandru: Prin comuna noastră trece DN 65 Horezu-Craiova. De două săptămâni au fost plombate câteva porţiuni din acest drum. Mai avem DJ 626 B, Glăvile-Lăpuşata, care este asfaltat în proporţie de 70%. Avem promisiuni şi pentru o asfaltare a DJ Roeşti-Măciuca, dar cred că cel mai bine ar fi să se toarne un nou covor asfaltic, deoarece a fost plombat de mai multe ori în ultimii ani. Localitatea noastră este traversată de două drumuri comunale, care sunt pietruite şi doar unul are o porţiune asfaltată de mai bine de 10 ani. Unul dintre ele se încadrează în acel proiect, de 8,5 kilometri, prins pe Ordonanţa 28, iar pentru celălalt am făcut un studiu şi, cum este inclus acolo şi un podeţ, este posibil să îl facem din bugetul local, dat fiind faptul că valoarea nu este foarte mare. Pentru o asfaltare ca la carte cred că doar prin fonduri europene am putea să prindem un proiect. Din fonduri guvernamentale nu avem nici o şansă în următoarea perioadă, deoarece avem un proiect de asfaltare în derulare deja, iar lucrurile văd că se mişcă foarte greu.

Impact real: După un an şi trei luni de mandat, sunteţi mulţumit de cât aţi reuşit să realizaţi?
Marcel Lixandru: Sunt aproape mulţumit. Dacă aş face şi în următorii trei ani cât am reuşit să fac în primul an, ar fi foarte bine. Am pietruit toate drumurile, nu este vorba numai de cele incluse în proiect, este vorba şi de cele săteşti, care erau doar cu pământ. Nu au văzut oamenii de aici drumuri aşa bine puse la punct. Într-adevăr, în trecut, erau foarte multe drumuri, pentru că populaţia era mult mai densă şi existau case pe toate coclaurile, dar acum, toţi s-au adunat mai mult în zona centrală şi au rămas doar pământurile în satele mărginaşe. Oamenii ştiu de drumurile respective, iar acum au condiţii bune să ajungă uşor la culturile lor sau la proprietăţi.

Impact real: Bugetul anual permite şi investiţii, pe lângă plata salariilor şi a utilităţilor?
Marcel Lixandru: Permite, nu suntem foarte săraci, avem un procent de colectare de aproape 90%, pe care le-am mărit doar cu rata inflaţiei, 16%. Am încercat, pe cât posibil, să accesăm proiecte şi să realizăm cât mai puţine cu bani de la bugetul local. Mai sunt proiecte care necesită cofinanţare şi pentru acest lucru păstrăm banii încasaţi de la populaţie.

Impact real: Care a fost parcursul dumneavoastră politic, până în acest moment?
Marcel Lixandru: Sunt în politică de mult timp. Am fost în PSD din 1993 până în 2012. Datorită conjuncturii acesteia, cu USL, postul de la Lădeşti revenea PNL-ului, aşa s-a negociat de la nivel judeţean. După aceea, am trecut la PNL. Nu m-a tentat niciodată o funcţie de viceprimar, am vrut totul sau nimic. Nu este o problemă că sunt la PNL, deoarece oameni eficienţi se regăsesc în ambele partide. Sunt unul dintre oamenii care îi ţin aproape pe preşedinţii Buican şi Ion Cîlea. Noi nu prea avem treabă cu cearta dânşilor la nivel de conducere. Pentru noi, primarii, contează să ne sprijine în ce avem noi de făcut pentru comunităţile pe care le conducem.

Impact real: Se face politică în administraţie?
Marcel Lixandru: Nu prea avem timp să facem politica, însă participăm la toate şedinţele de partid. Pentru noi, prioritare sunt proiectele şi oamenii, dar este nevoie să faci şi politică, să beneficiezi de sprijinul unui partid pentru a ajunge să conduci o administraţie locală.

Impact real: În cazul în care s-ar rupe USL, de ce parte a baricadei v-aţi situa? Aţi rămâne în PNL sau v-aţi reîntoarce la PSD?
Marcel Lixandru: Nu ştiu ce să spun, momentan, vom vedea cum vor evolua lucrurile în viitor. Eu am încredere că USL nu se va rupe şi îşi va duce mandatul la bun sfârşit, iar noi vom fi sprijiniţi, mai ales începând cu anul 2014, când va debuta exerciţiul bugetar privind accesarea fondurilor europene.

Impact real: Sunteţi mulţumit de modul în care guvernarea USL rezolvă problemele cetăţenilor?
Marcel Lixandru: USL a promis multe şi a făcut puţine, iar oamenii sunt nemulţumiţi. Se simte lucrul acesta, pentru că eu stau de vorbă cu cetăţenii zi de zi şi sunt nemulţumiţi din cauza introducerii impozitului pe venitul agricol. De ce nu au mai mărit pensiile, salariile, se aşteptau la mult mai mult din partea acestei guvernări.

Impact real: Guvernul Ponta doreşte introducerea impozitului forfetar, pe care l-a îmbrăţişat şi Emil Boc în trecut, ceea ce a dus la închiderea a zeci de firme. Ce părere aveţi?
Marcel Lixandru: Eu nu sunt de acord. Iniţial, acest impozit fusese introdus de Guvernul Boc, apoi USL l-a scos, iar acum doresc să-l reintroducă. Aici, eu nu mai înţeleg nimic. Se vor închide în felul acesta din nou o mulţime de firme. Chiar dacă o prăvălie are un singur angajat, în urma acestor măsuri, omul închide prăvălia şi îl dă şi pe angajat afară. Statul are bani pentru şomaj, ulterior? Nu are. În cazul în care era lăsat să funcţioneze, angajatorul plătea toate dările către stat ale angajatului. Eu consider că nu ar trebui introdus. Dacă vorbim despre evaziune fiscală, nu este aici, la nivelul acesta, ci la nivel înalt, la firmele mari.

Impact real: Majoritatea primarilor sunt nemulţumiţi de salariul pe care îl primesc. Dumneavoastră sunteţi mulţumit?
Marcel Lixandru: Normal că nu sunt mulţumit, să ai salariu de 1.700 de lei mi se pare foarte puţin la o comună de gradul II. Şi primar de oraş să fii şi să ai doar 2.700 de lei mi se pare puţin comparativ cu munca pe care o depui. În plus, ca primar nu ai voie să desfăşori în acelaşi timp nici o afacere personală. Păi, la 1.700 de lei, cum să nu faci şi altceva pe lângă administraţie? Oricine ar fi tentat să îşi mai dezvolte o mică afacere. Eu am o farmacie veterinară, este o afacere familială, pe care nu o conduc eu, deoarece nu am voie, dar nu am avea cum să ne descurcăm altfel.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.