Un obiectiv esenţial aflat de foarte mult timp pe agenda de priorităţi a primarului este introducerea Mânăstirii Sărăcineşti în circuitul turismului monahal din România. Situat la 15 kilometri de Râmnicu Vâlcea, în satul Valea Cheii, construit în 1688 şi declarat monument istoric, locaşul se află într-o stare avansată de degradare şi are nevoie urgent de reabilitare: „Mânăstirea Sărăcineşti, o adevărată comoară a judeţului Vâlcea, este monument istoric şi trebuie urgent reabilitată, altfel o pierdem. O dată cu trecerea fiecărui anotimp, locaşul se deteriorează într-un ritm accelerat. Dacă nu reuşim să ne păstrăm dovezile încă vizibile ale istoriei noastre, cu siguranţă, ne vom degrada şi noi. Am discutat cu specialiştii în vederea proiectării, dar toate costurile depăşesc valoarea de 800 de milioane de lei vechi. Am nevoie de finanţare pentru proiectare, apoi voi încerca să merg la Bucureşti, la Ministerul Cultelor, şi poate rezolvăm ceva. Este o zonă frumoasă aici şi merită investit, mai ales că suntem vecini cu o staţiune balneoclimaterică. Locaşul este minunea zonei noastre şi vreau să nu-l pierd. Până acum câtva timp, aici era un cămin de bătrâni, iar clădirea se afla în patrimoniul bisericii. Pentru că mânăstirea dispune de o arhitectură deosebită, voi face toate eforturile pentru ca locaşul să devină cel puţin la fel de atractiv ca şi Mânăstirea Cozia.
Locul de veci al Episcopului Ştefan al Râmnicului
Mânăstirea Sărăcineşti a fost ridicată pe moşia boierilor Sărăcinescu, după care i s-a dat numele, cei care au dăruit moşia lor pentru întemeierea unui aşezământ de felul celor cu care minunatul ţinut al Vâlcii este împodobit. Hramul mânăstirii este „Adormirea Maicii Domnului”. Locaşul de cult dispune şi de posibilităţi de cazare, respectiv zece locuri. În pridvorul Mânăstirii Sărăcineşti se află mormântul Episcopului Ştefan al Râmnicului, cel care a pus piatra de temelie la acest locaş. În acest sens, primarul susţine că îşi doreşte o valorificare a obiectivului la cel mai înalt nivel: „Vreau ca Mânăstirea Sărăcineşti să fie valorificată la adevărata sa valoare şi să devină o atracţie pentru pelerinii din toată ţara.”, a afirmat primarul comunei Păuşeşti Măglaşi.
Maica Eliseea: „Ne dorim doar reabilitarea mânăstirii, de altceva nu avem nevoie”
La Mânăstirea Sărăcineşti îşi duc traiul zilnic şapte măicuţe care trăiesc din surse proprii sau ajutate ocazional de mânăstiri mai mari, precum Cozia sau Bistriţa. Potrivit spuselor uneia dintre acestea, maica Eliseea, biserica mânăstirii a fost ridicată în anul 1688, la sfârşitul domniei lui Şerban Cantacuzino, de Ştefan, Episcopul Râmnicului, ispravnic fiind ieromonahul Zosima. A fost pictată în 1718, prin strădaniile Episcopului Damaschin al Râmnicului. Singura dorinţă atât a enoriaşilor, cât şi a celor şapte măicuţe este reabilitarea acestui locaş de cult atât de special pentru întreaga comunitate: „Singurul lucru pe care ni-l dorim noi este reabilitarea acestui locaş. Din păcate, de-a lungul anilor a suferit deteriorări semnificative. Ştim că se caută soluţii şi că există dorinţă de colaborare şi din partea Episcopiei, dar proiectul propriu-zis este foarte scump. Noi, aici, de altceva nu avem nevoie, suntem ajutate de multe ori cu lemne pentru foc sau produse alimentare de către mânăstiri mai mari, cum ar fi Bistriţa sau Cozia.”, a precizat maica Eliseea.
În 1913 a redevenit mânăstire de maici, până la desfiinţarea sa abuzivă, în 1960, de către autorităţile comuniste, care au înfiinţat acolo un cămin de bătrâni. În ultimii ani, după strămutarea acestuia, mânăstirea a fost reînfiinţată, necesitând însă grabnice lucrări de restaurare şi de constituire a comunităţii monahale. Potrivit spuselor maicii Eliseea, meritele pentru redeschiderea acestei mânăstiri le-a avut părintele arhimandrit Vartolomeu Andronie: „Aş vrea să mulţumim unei persoane de suflet pentru noi, deoarece eforturile esenţiale pentru redeschiderea Mânăstirii de la Sărăcineşti le-a avut părintele arhimandrit Vartolomeu Andronie, care este şi exarhul mânăstirilor din judeţul Vâlcea şi stareţul Mânăstirii Cozia.”, a mai spus maica Eliseea.
Comuna Păuşeşti Măglaşi va avea un centru de informare turistică
Proiectul „Crearea Centrului de Informare şi Promovare Turistică Păuşeşti Măglaşi, din judeţul Vâlcea” are o valoare totală de 230.000 de euro şi va fi construit lângă Mânăstirea Sărăcineşti. Potrivit primarului Alexandru Dediu, în această perioadă demarează proiectul finanţat prin FEADR, pentru construcţia unui centru de informare turistică la Păuşeşti Măglaşi, obiectiv finanţat din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, Măsura 3.1.3. Acest proiect are o valoare de 230.000 de euro şi îşi propune crearea unui centru de informare şi promovare turistică în satul Valea Cheii, care să deservească o zonă omogenă, alcătuită din cinci localităţi: Păuşeşti Măglaşi, Buneşti, Muereasca, Stoeneşti şi Vlădeşti. Acest centru de informare turistică le este necesar turiştilor care vin în zonă, unde aceştia vor primi informaţiile de care au nevoie despre zona pe care doresc să o viziteze. Totodată, se are în vedere organizarea sau facilitarea accesului turiştilor la evenimente, festivaluri tradiţionale, serbări folclorice, vizitarea unor ateliere meşteşugăreşti şi expoziţii de obiecte tradiţionale etc., prin acţiuni de promovare şi informare. De altfel, promovarea potenţialului turistic zonal va creşte atractivitatea zonei respective, prin crearea unei baze de date care să includă structurile de primire turistice locale, obiectivele turistice din zona vizată, evenimentele cultural-artistice care se organizează etc. Primarul Alexandru Dediu ne-a precizat că trebuie cunoscută zona, iar pentru acest lucru era necesar un astfel de obiectiv: „Printre proiectele în derulare se numără şi centrul de informare turistică, o lucrare care, până la sfârşitul lunii mai, trebuie să fie gata. Deocamdată, a fost efectuată lucrarea doar în proporţie de 35%. Locaţia este în Valea Cheii, peste stradă de Mânăstirea Sărăcineşti. Pe vremuri a fost sediul vechi al primăriei, iar ulterior a fost amenajat un cămin cultural care s-a degradat în timp. Pentru că de la Valea Cheii în sus pornim către munte, am considerat că locaţia este cea mai indicată pentru un centru de informare turistică, de aici plecând către Cheia şi zona de munte, către Olăneşti şi staţiunea Băile Olăneşti, dar şi pe trasee turistice etc. Consider că era necesar un astfel de centru de informare a turiştilor. Aici se vor distribui hărţi şi pliante cu puncte de reper precise pentru căile de acces în zonele dorite. Trebuie să facem mult mai cunoscută turiştilor zona Băile Olăneşti, inclusiv izvoarele termale, apoi avem localitatea Cheia, cu Mânăstirea Iezer-Pahomie, către Stoeneşti este Mânăstirea Jgheaburi, spre Vlădeşti Mânăstirea Lacul Frumos, la Buneşti o să facem cunoscută tuturor aşezarea şi minunata sărbătoare a căpşunului. Astfel, de la acest centru, turiştii vor primi informaţii mult mai uşor despre zonele turistice din împrejurime şi căile de acces trasate.”, a mai precizat prim-gospodarul Alexandru Dediu.
Scopul proiectului: dezvoltarea turismului în zonă şi crearea de noi locuri de muncă
Primarul ne-a mai informat că unul dintre scopurile amenajării acestui centru vizează crearea de locuri de muncă. Astfel, două sau trei persoane din localitate vor lucra la acest centru: „Un centru de informare este o locaţie unde cetăţeanul din zona judeţului sau din ţară vine şi ia informaţii despre ce ar putea să viziteze în zonă. Orice proiect cu fonduri europene creează şi locuri de muncă. Avem nevoie de două persoane care să fie pregătite în domeniul turismului şi mi-aş dori ca acestea să fie de aici, din localitate.”, a mai spus primarul conservator.