În susul Oltului, spre Transilvania, la jumătatea defileului, pe partea stângă se deprinde un drum săpat adânc de Valea Lotrului. La jumătatea drumului, de la Brezoi, spre Voineasa, se află localitatea Mălaia. Aşezarea are, ascunse printre munţi şi văi, locuri neasemuit de frumoase, poieni şi pajişti acoperite cu flori unde ochiul se desfată la simetria culorilor, reînchegând covorul verdeţii. Veche aşezare la poale de munţi semeţi şi înconjurată de păduri trainice, cu împrejurimi atrăgătoare, Mălaia a intrat de mult în salba aşezărilor cu renume ale judeţului. Compusă din satele Săliştea, Mălaia şi Ciunget, localitatea nu mai are nevoie de prezentare, pentru că este în sinea ei o atracţie turistică deosebită. Pe culmile din jurul satului Ciunget ai impresia că poţi pune mâna pe cer. Aici, primăverile sunt un adevărat spectacol al înaintării înfrunzirii, iar soarele te luminează şi te încălzeşte fără să-i simţi arşiţa moleşitoare. O cunună de munţi, ca nişte ziduri de cetate, înconjoară inima Mălaiei. În partea de nord a Văii Lotrului se află munţii Molivişu, Mălaia, Robu şi Mândra, iar în partea de sud munţii Negoveanu, Nedeea, Târnovu, Ursu, Cocora, Zmeurăt, Preota. Vatră de moşneni, comuna Mălaia propune foarte multe peisajele spectaculoase care pot fi străbătute de cascade, peşteri, munţi, rezervaţii naturale, văi şi stânci semeţe, privelişti cum rar ţi-e dat să vezi şi alte minunăţii ale naturii, toate acestea fac ca Mălaia să fie un important punct turistic pe harta celor mai frumoase zone ale judeţului, şi nu numai.
Comuna oferă obiective turistice spectaculoase
Aşezată într-o zonă muntoasă şi înconjurată de Munţii Lotrului, Munţii Căpăţânii şi apa Lotrului, care separă de la răsărit spre apus Munţii Căpăţânii şi Munţii Latoriţei, aşezarea încărcată de istorie poate oferi peisaje unice, de o frumuseţe impresionantă. De aici se pot vizita o mulţime de trasee turistice spectaculoase, începând cu celebra Peşteră cu Lapte situată pe versantul drept al Văii Rudăreasa, la 5 kilometri în amonte de satul Ciunget. Peştera are o lungime de 22 de metri, denumirea ei provenind de la pereţii brodaţi cu mici concreţiuni albe. La câţiva metri mai sus de aceasta se află alte două mici grote cu dezvoltare mai verticală, care suscită interesul cercetătorilor şi ar putea fi puncte de atracţie deosebite pentru turişti. În apropiere de Peştera Laptelui au fost descoperite relicve de fosile, care sunt expuse la Muzeul de Istorie al judeţului.
Sus, în creştetul munţilor, pe apa Bucuresei, stă ascunsă în munţi, într-o privelişte spectaculoasă, care merită tot efortul să fie vizitată, cascada Jariştei. O comoară a naturii, Cascada Jariştei este una impunătoare, care sparge liniştea pădurii de brazi într-un loc ascuns, în apropierea a două trasee turistice montane din zonă, pe partea nordică a versantului Văleanu.
Cascade, munţi şi faună care nu sunt cunoscute de vizitatori
În vârful Bucureasa, culmea principală a munţilor Căpăţânii se întâlnesc primăvara populaţii întinse de ghiocei care răzbat prin zăpadă atunci când vine vremea înfloritului. Este o explozie de petale albe care aduc bucuria primăverii şi gingăşia nevinovată a albului pur. De aici, din vârful Bucureasa se întinde în urcuş uşor spre zori de zi către vârful Zmeurăt, la peste 1938 de metri Culmea Cocoşului, pe care uneori se zăresc şi cocoşii de munte. De sus, din Culmea Cocoşului se desprinde spre miazănoapte Plaiul Brătienilor, care se lasă rapid spre vale, spre Mălaia. Primarul localităţii ne spune că, poteca marcată de istoria locului se parcurge la urcuş în circa cinci ore, Plaiul Brătienilor având în partea superioară stâna cu acelaşi nume, care şi-a dobândit numele de la familia de politicieni români Brătianu, care erau cândva proprietarii muntelui. În amintirea lor, pe marginea potecii de unde începe urcuşul pe plai s-a amenajat o cişmea şi s-a ridicat în 1923 o cruce din piatră. Localnicii din Mălaia îşi mai amintesc de vremurile când stăpânii muntelui, Brătienii plănuiau să amenajeze sus un mic aeroport, ceea ce desigur putea fi posibil, pentru că există unele sectoare plane, aparţinând suprafeţei Borăscu. Până prin 1970 se mai vedea construcţia vechii case de vacanţă a Brătienilor. Plaiul Brătienilor este mărginit la vest de Valea Satului, iar la est de Valea Grotului, prin care curge năvalnic pârâul Grotului, ce îşi are izvoarele sus, pe culmea muntelui.
Gabriel Ţolea: „Mălaia este un spectacol al naturii, la fiecare pas”
Munţi, dealuri, păduri şi poieniţe, lacuri, o zonă rurală autentică cu poveşti şi drumuri incredibile şi ameţitoare, cu mânăstiri vechi şi încărcate de istorie, o aşezare care oferă rezervaţii naturale de o frumuseţe impresionantă, peisaje şi trasee turistice spectaculoase, aceasta este comuna Mălaia.
Situată într-un cadru natural de o rară frumuseţe, localitatea face parte din mănunchiul celor şase aşezări ale Ţării Loviştei, pline de farmec datorită frumuseţii peisagistice, dar şi a vredniciei şi solidarităţii locuitorilor din nordul judeţului în faţa vitregiilor naturii şi a vâltorilor istoriei. Valea Lotrului este o zonă interesantă pentru toţi turiştii, încântaţi de zona plină de poveşti şi mistere, dar şi de peisajele deosebite şi aerul curat de aici. Bătrânii locului povestesc că cele patru sate de pe Lotru – Brezoi, Mălaia, Voineasa şi Ciunget au fost întemeiate de cei patru haiduci: Breazu, Mălai, Voinea şi Ciungu care, obosiţi şi însetaţi, şi-au potolit setea cu apa din pârâul Lotru şi au decis să rămână în zonă.
Aşezată pe partea dreaptă a Lotrului, Mălaia are interesante şi vechi tradiţii. Numeroase documente au rămas mărturie despre existenţa acestor locuri şi despre locuitorii comunei. Atestată documentar în anul 1515, comuna s-a dezvoltat ca aşezare de moşneni, deţinând o suprafaţă importantă de teren montan. În centrul comunei se află Cişmeaua Sfânta Maria, construită de militarii Regimentului 5. Tot de aici porneşte vechea potecă spre plaiul Brătienilor, care urcă spre culmea centrală a Munţilor Căpăţânii: „Pe traseul potecii se află o cruce ridicată de Vintilă Brătianu şi de soţia sa, Lia, în memoria părinţilor şi familiei de politicieni şi cărturari Brătieni. Comuna are un deosebit potenţial turistic, iar din satul Ciunget se poate pătrunde în pitoreasca vale a Latoriţei, recunoscută ca fiind una dintre cele mai frumoase văi din ţară. De asemenea, tot din satul Ciunget se poate aborda frumoasa culme a Târnovului. Amenajarea unui telecabine pentru a uşura accesul spre sectorul înalt al munţilor Zmeurăt –Priota ar crea condiţii mai bune pentru dezvoltarea turismului. Mălaia este un spectacol al naturii la fiecare pas”, spune primarul Gabriel Ţolea.