Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Majoritatea problemelor din Dragoesti, rezolvate cu fonduri europene

IMG_02 scoalaPrimăria comunei Drăgoeşti a semnat în această vară contractul de finanţare a proiectului integrat de 2,5 milioane de euro, depus pe Măsura 3.2.2 a PNDR. Proiectul prevede introducerea reţelei de alimentare cu apă pe o lungime de 9 kilometri, a reţelei de canalizare pe o lungime de 8 kilometri, construirea unui after-school, dotarea căminului cultural şi modernizarea a 4,5 kilometri de drumuri. Gospodarul şef de la Drăgoeşti este mândru de proiect şi spune că banii obţinuţi de la Uniunea Europeană vor rezolva în proporţie de 90 la sută problemele localităţii. „Am reuşit semnarea acestui contract şi sunt pe ultima sută de metri la partea de finanţare. Proiectul nu a avut recomandare politică, nu am treabă cu nimeni, nu m-a ajutat cineva din PSD, PNL sau PDL, nimeni nu a intervenit. Am reuşit doar prin insistenţa şi perseverenţa mea, bătând constant la uşi. Am prins o oportunitate, ajungând până la ministrul Agriculturii şi explicându-i problemele cu care se confruntă comunitatea din Drăgoeşti.“, a spus primarul Gheorghe Melente. Potrivit acestuia, proiectul se află în acest moment pentru a doua oară la Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, în vederea verificării. „La început, noi am vrut să scoatem proiectul mult mai amplu, la pachet, pentru toate obiectivele: reţeaua de canalizare, de apă, after-school şi dotarea căminului cultural. În urma controlului nu am primit însă aviz favorabil din partea ANRMAP. Ulterior, am contactat o firmă de consultanţă, refăcând proiectul şi împărţindu-l pe loturi.”, a adăugat primarul Melente. După ce proiectul a fost refăcut şi controlat din nou de comisia din cadrul ANRMAP a fost declarat eligibil, urmând ca, la sfârşitul lunii septembrie, să fie postat pe SEAP, pentru atribuirea lucrărilor. Documentaţia proiectului a fost iniţiată pe timpul când Melente era viceprimar, fiind chiar responsabilul tehnic al acestuia. Ulterior, după învestirea în funcţia de primar, Melente nu a uitat de existenţa lui şi a lucrat personal la reevaluarea proiectului, găsind ulterior şi portiţa de finanţare, practic, o sumă rămasă nefolosită în cadrul programului european. „Am reevaluat proiectul din poziţia de primar, iar ulterior ne-a venit o comisie de la Bucureşti, pentru a controla la faţa locului documentaţia. Fiecare ulicioară s-a măsurat şi s-a dovedit că nu am intervenit pe nici un obiectiv. În luna aprilie am avut surpriza să primim o adresă în care eram informaţi că suntem cuprinşi în programul de reevaluare şi propuşi pentru finanţare în următoarea sesiune. Ulterior, am mai primit încă o adresă, prin care eram înştiinţaţi că trebuia să ne prezentăm la APDRP, în vederea semnării contractului de finanţare.”, spune primarul.

After-school pentru elevi, cu ajutorul parohiei

Ridicarea unui after-scool în localitate a fost cuprinsă în proiectul pe Măsura 3.2.2., iar obiectivul se va realiza astfel din fonduri europene, în parteneriat cu parohia din localitate şi cu un ONG. Astfel, după ce administraţia locală din Drăgoeşti a obţinut un punctaj pentru acest obiectiv, în contractul de parteneriat, fiecare parte şi-a asumat responsabilităţile stabilite. „În cadrul acestui proiect, sustenabilitatea obiectivului se va face în parteneriat cu Parohia Drăgoeşti, Unitatea Administrativ -Teritorială Drăgoeşti şi un ONG. Noi, ca primărie, prin proiectul respectiv am reuşit să construim clădirea, asumându-ne anumite responsabilităţi legate de construcţie şi de personalul care urma să fie angajat. Restul responsabilităţilor sunt stabilite în contractul de parteneriat.“, a mai spus primarul Gheorghe Melente. Clădirea va cuprinde o sală de mese, o bucătărie, o sală dotată cu calculatoare, televizor, jocuri şi spaţii pentru activităţi diverse.

Apă, canalizare şi asfalt, în curând, la Drăgoeşti

Primarul comunei Drăgoeşti, aflat la primul mandat, „a prins trenul” banilor europeni pentru finanţarea proiectului depus pe Măsura 3.2.2 a PNDR, a cărui valoare se ridică la de 2,5 milioane de euro. Astfel, proiectul de introducere a reţelei de alimentare cu apă va cuprinde aproximativ toată comuna, cu excepţia cătunului Boncan. Potrivit primarului, localitatea Drăgoeşti are până în prezent reţea de apă pe o lungime de 200 de metri, în cătunul Boncan. „Acest cătun nu a fost inclus în programul finanţat din fonduri europene, pentru că nu am putut să mă suprapun cu existenţa a două reţele de alimentare cu apă. Pe acest tronson există o instalaţie rudimentară, sunt bazine construite de peste 10 ani, iar localnicii s-au extins plecând cu reţeaua de la doi ţoli şi ajungând cu ea la un ţol. Vom face un proiect pentru recondiţionarea întregii reţele şi avem un mare avantaj, deoarece reţeaua are două puţuri, iar unul dintre ele este alimentat independent, fiind construit la o adâncime de doar 200 de metri. Pe raza comunei avem astfel cinci puţuri forate după studii geotehnice, nu ducem lipsă de apă, iar din puţurile existente iese apa nepompată la suprafaţă, cu presiune.“, a adăugat primarul Gheorghe Melente.

Asfaltarea tuturor drumurilor comunale mai aşteaptă
Prin accesarea fondurilor europene în baza proiectului depus prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală s-a reuşit pentru comuna Drăgoeşti să se obţină mai mulţi bani şi o finanţare mult mai sigură decât în cazul în care administraţia ar fi hotărât ca proiectele să fie depuse pe ordonanţe guvernamentale. În acest caz, comunitatea va avea de câştigat. În cadrul proiectului, Unitatea Administrativ-Teritoriala din Drăgoeşti a reuşit să cuprindă şi lucrarea pentru reabilitarea şi modernizarea prin asfaltare a 4,5 kilometri de drumuri comunale. „Prin acest proiect de asfaltare sunt incluse aproape toate uliţele comunale. Nu am avut voie să includem şi drumurile care sunt în amonte, deoarece pe acestea sunt alunecări de teren. În momentul de faţă, aceste alunecări sunt stabilizate natural şi nu s-a intervenit deocamdată prin nici o lucrare acolo. S-a făcut o evaluare şi s-a ajuns undeva la valoarea 280.000 de lei. În urma ploilor au fost afectate trei drumuri comunale în satul Boncani şi două în Geamăna, care sunt stabilizate pe moment, dacă nu a mai plouat.”, a precizat primarul.

Gheorghe Melente: „La noi nu există apă, nici asfalt, iar şcolile făcute după catalog nu au copii”

Comunitatea din Drăgoeşti mai are mult de recuperat pentru a ajunge la dezvoltarea unora dintre localităţile vecine. Oamenii beneficiază în prezent de asfalt doar pe drumul judeţean şi pe două drumuri comunale din satele Geamăna şi Boncan. Proiectele în acest sens s-au realizat cu greu, documentaţia fiind depusă la SAPARD. Lucrările au început în anul 2006 şi au fost finalizate în 2013, de actuala administraţie. „Asfalt avem doar pe drumul judeţean şi pe drumurile comunale 45 şi 46, lucrări pe care le-am finalizat eu, după opt ani. Nu am nici un proiect pe celebra ordonanţă unde nu sunt bani în momentul de faţă, care doar împiedică primarii. O dată cu acest proiect finanţat din fonduri europene am reuşit să cuprindem toate drumurile pentru reabilitare şi asfaltare. Îmi va mai rămâne un drum de numai 1,5 kilometri de asfaltat, pe care în maximum doi ani îl vom finaliza. O dată ce acest proiect va prinde contur, toată comuna va avea apă, canalizare, asfalt, un after school în centru şi cămin cultural dotat. Astăzi, la Drăgoeşti nu există apă, nu există asfalt, iar şcolile făcute după catalog nu au copii.”, a mai spus primarul Gheorghe Melente.

99% dintre copii sunt comasaţi la şcoala din centru

Drăgoeştiul are şcoli moderne, dar multe dintre ele sunt nefuncţionale, cei mai mulţi dintre copii fiind comasaţi la şcoala din centru. Primarul Melente a realizat însă un lucru important, atunci când a reuşit să facă funcţionale grupurile sanitare. Gheorghe Melente a acordat o mare importanţă reabilitării şcolilor de pe raza comunei, pentru ca elevii să aibă condiţii optime pentru desfăşurarea activităţii. „În vizorul meu au intrat, de la început, şcolile şi le-am făcute după catalog. Am vrut să fim în pas cu noul, cu normalul, pentru că degeaba aveau şcolile grupuri sanitare după catalog, dacă elevii erau nevoiţi să meargă la cele din curte. Am făcut rost de finanţare şi am adus şcolile la normalitate, am realizat două fose septice la şcoală şi la mini-club şi am făcut astfel funcţionale în anul 2012 grupurile sanitare de interior.”, ne-a spus primarul. Suma de bani necesară pentru realizarea investiţiei a fost pusă la dispoziţie de Consiliul Local al comunei, ridicându-se la valoarea de 60.000 de lei. Potrivit primarului, grupurile sanitare erau construite de 5 ani, dar erau sub cheie, nefuncţionale. Pe raza localităţii funcţionează în prezent o singură şcoală, având 195 de elevi. Elevii sunt comasaţi în procent de 99% la şcoala din centru. „În satul Buciumei avem o grădiniţă reabilitată şi modernizată după toate normele, iar în satul Geamăna, în momentul de faţă, este o şcoală în paragină din anul 2006, unde au căzut tavanele şi trebuie să o recondiţionez, pentru a-i da o altă destinaţie. În schimb, avem două microbuze şcolare, deci copiii noştri beneficiază de toate condiţiile: transport, şcolile sunt aprovizionate cu combustibil pentru sezonul rece, igienizare, apă, canalizare.“, a adăugat primarul Melente.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.