Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Lupu Raspopescu: „Nu este bine daca prin descentralizare se urmareste comasarea comunelor”

primar2Primarul comunei Mitrofani vorbeşte, într-un interviu acordat cititorilor Impact real, despre rezultatele procesului de descentralizare asupra comunităţii pe care o conduce. Mărirea salariului de primar din partea Guvernului Ponta nu îl încântă pe primarul Lupu Răspopescu. Dacă a reuşit să realizeze ce şi-a propus în anul 2013, dacă intră în noul an fără datorii, dar şi ce îşi reproşează în anii de mandat aflăm în rândurile de mai jos.

Impact real: Ce datorii înregistrează Primăria Mitrofani, în momentul actual?
Lupu Răspopescu: Toată datoria noastră este de 200.000 de lei, pentru baza sportivă din localitate. Indiferent că vom mai exista sau nu ca şi comunitate, important este să ştii că ţi-ai făcut datoria faţă de oameni, atâta timp cât ai fost în funcţie. Eu am conştiinţa împăcată, pentru că ştiu de la ce nivel am luat comuna aceasta şi unde am adus-o. În rest, nu există altă satisfacţie, doar că am făcut ceva bun pentru comunitate.

Impact real: Guvernul Ponta a mărit salariile primarilor, dar funcţionarii publici de la primărie au rămas să muncească pe aceleaşi retribuţii derizorii. Cum priviţi această măsură?
Lupu Răspopescu: Trebuia să crească salariile la toată lumea. Mie, ca primar, îmi face salariul de la 1.800 la 3.000 de lei, iar pe funcţionarii din primărie îi laşi să muncească tot pentru 6-700 de lei? O văd că pe o discriminare, nici 1.800 de lei nu sunt bani, pentru câtă responsabilitate avem noi, primarii, dar şi dacă faci mărire, mai bine îmi dai mie 2.200 de lei, spre exemplu, dar le pui şi angajaţilor primăriei măcar câte 200 de lei. Mărirea salariilor am înţeles că este destul de consistentă. Eu, ca primar de comună de gradul 3, voi avea cam 3.300 de lei salariu. Nu sunt de acord, de exemplu, să am contabila care vine şi lucrează pe 800 de lei lunar, nu este corect nici aşa. Noi suntem doar cinci oameni, dar sunt primării care au o grămadă de angajaţi.

Impact real: Sunteţi primar al unei comune mici, puţin peste 1.000 de locuitori. Cum caracterizaţi procesul privind decentralizarea?
Lupu Răspopescu: Eu cred că este un lucru bun, însă nu ştiu cum doresc guvernanţii să facă. Dacă mie mi-ar lăsa toate taxele şi impozitele locale încasate de la toţi contribuabilii, atunci m-aş descurca singur, pentru că aş lucra cu oamenii mei de la Legea 416 şi cu cei din comună. Dar, atâta timp cât toţi plătesc la stat, societăţile comerciale pe care le avem în comună nu ne aduc nici un venit; toate aceste taxe, cea de timbru, de exemplu, se plătesc la bugetul de stat. Dacă ei urmăresc prin descentralizare comasarea comunelor, nu fac bine. Dacă un om dintr-un sat mărginaş trebuie să meargă zeci de kilometri să-şi rezolve o problemă care ţine de primărie, nu mi se pare normal. Eu cred că necesită un efort în plus, alţi oameni angajaţi. Dacă se face regiunea la Craiova, trebuie alt personal angajat, ar fi bine să rămână un punct de lucru şi aici.

Impact real: Ce proiecte aveţi în derulare pe Ordonanţa 28?
Lupu Răspopescu: Am avut licitaţia de asfaltare a 5 kilometri de drumuri comunale, urmează să vină firma câştigătoare la semnarea contractului. Am luat avizul şi pentru alimentarea cu apă de la ANRMAP şi mai trebuie să ne vină cel pentru canalizare. Cred că, săptămâna viitoare, voi scoate la licitaţie lucrarea de canalizare şi, în general, acestea sunt investiţii de vreo 70 de miliarde de lei vechi. Vom începe cu alimentarea cu apă şi canalizarea. Alimentarea cu apă este cuprinsă pe o distanţă de 4,6 kilometri, ca şi canalizarea, iar asfaltarea are 5 kilometri, proiectul fiind prevăzut cu şanţuri dalate şi prin amenajarea de rigole. Asfaltarea s-a licitat la 38 de miliarde de lei vechi, s-au turnat 5 kilometri asfalt în două straturi, cu şanţuri dalate. Alimentarea cu apă se ridică la 10 miliarde de lei vechi, iar canalizarea la 20 de miliarde de lei vechi.

Impact real: Prioritatea Guvernului Ponta este să finanţeze şi să finalizeze lucrările deja începute, conform Ordonanţei 28. Ce părere aveţi?
Lupu Răspopescu: Eu sunt prins deja în program pe Ordonanţa 28 încă de anul acesta, am avut avizul Ministerului Dezvoltării, deci noi suntem într-o fază superioară de licitaţie şi de începere a lucrărilor. Urmează să primesc finanţare. După ce se va licita, vom duce devizele generale recalculate la Consiliul Judeţean şi constructorul va începe lucrarea, care va fi executată pe tronsoane. Unul dintre criteriile pe care le voi specifica în contract trebuie să fie că plata se va face în funcţie de banii primiţi de la Guvern. În cazul în care firma constructoare mă va da în judecată vreau să fiu acoperit prin clauza respectivă. Cred că, uşor-uşor, se vor realiza şi aceste proiecte. Fiind o investiţie costisitoare, nu se poate realiza într-un an, ci pe o perioadă mai îndelungată.

Impact real: Aveţi încredere că o dată cu descentralizarea nu se va trece şi la comasarea comunelor?
Lupu Răspopescu: Dacă va fi desfiinţată, comuna va avea în continuare proiectele în derulare, care trebuie realizate, ceea ce cred că este un lucru extraordinar pentru comunitate. Până la urmă, sunt nişte standarde care trebuiesc îndeplinite: conform acordului cu Uniunea Europeană, toate comunele trebuie să aibă apă şi canalizare. În fond, dacă dezvolţi infrastructura de transport, poţi să ai pretenţia şi încrederea că vor veni şi oameni care să investească aici, în comună. Fiind aproape de municipiul Drăgăşani, am speranţa că, în viitor, dacă avem puse la punct aceste utilităţi, vom mai putea popula şi noi Mitrofaniul.

Impact real: Aveţi vreun proiect de suflet pe care v-aţi dori să-l finalizaţi sau pe care l-aţi finalizat deja?
Lupu Răspopescu: Noi am avut un monument istoric la care toţi cetăţenii au ţinut foarte mult, realizat în 1457. Din nefericire pentru noi, în anul 2000, a luat foc. Au ars icoane, obiecte care reprezentau un patrimoniu naţional de valoare. În locul edificiului am ridicat o biserică din donaţii, ca să arătăm că acolo a fost monumentul. Biserica a fost zidită, acoperită şi am rămas la stadiul acesta. Este cel mai importat obiectiv al meu care trebuie realizat, vreau să rămână ca o amintire pentru comunitate.

Impact real: Care sunt calităţile pe care credeţi că ar trebui să le aibă un bun primar?
Lupu Răspopescu: Să fie bun organizator, sufletist, pentru că astfel poţi comunica foarte bine cu cetăţenii, apoi trebuie să fii şi puţin şi exigent, dar şi să lucrezi cu colegii. Un primar trebuie să aibă o bună legătură cu medicul, cu profesorii, cu preotul, cu poştaşul, cu consiliul, cu poliţia etc. La noi sunt discuţii, dar constructive, nu distructive.

Impact real: Vă reproşaţi ceva, în anii de mandat, ca primar?
Lupu Răspopescu: Îmi reproşez că nu am putut mai mult. Eu, de fapt, am fost un luptător. Viaţa m-a învăţat, iar funcţia de primar implică o mare responsabilitate. Dacă ar fi să-mi reproşez ceva, ar fi că, în perioada 2004-2008, când au fost liberalii la putere, nu am fost mai incisiv şi mai insistent, şi asta din bun-simţ, iar din acest motiv, de foarte multe ori, pierzi. Dacă ai bun-simţ eşti luat de prost, aşa am observat. Atunci puteam să insist mai mult şi poate realizam mai multe. Nu am fost de acord cu ce a făcut PDL; a despărţit ţara în două. Nu se poate să fie o ţară a noastră şi o ţară a lor, nici un guvern care ar veni nu trebuie să gândească aşa. Nu am avut pretenţia să mi se dea ca la Prundeni sau la Şuteşti, dar am considerat că este de datoria politicienilor să ajute comunităţile care au rămas în urmă, aşa ar trebui să fie, dar ei merg pe ideea să-l sprijine tot pe acela care are. Drept ar fi să se împartă o bucăţică pentru fiecare, indiferent de culoarea politică. România este a tuturor şi trebuie să se şi vadă că se face ceva concret.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.