Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Lupu Raspopescu: „In ultimii patru ani, nu am vazut picior de parlamentar prin Mitrofani”

Primarul din Mitrofani, liberalul Lupu Răspopescu, se află în fruntea administraţiei locale încă de la înfiinţarea comunei, din anul 2004. La alegerile locale din iunie 2012, oamenii i-au dat girul pentru un nou mandat, cel de-al treilea, dar problemele localităţii sunt din ce în ce mai multe. Printre acestea, lipsa personalului este cea mai acută, iar fondurile insuficiente îl fac pe primar să se gândească la perioada guvernării liberale. Ce înseamnă pentru Lupu Răspopescu funcţia de primar, dar şi ce îşi doreşte să realizeze în acest mandat aflăm în interviul de mai jos.

Impact real: Cum v-aţi dat seama că aveţi chemare pentru administraţia publică locală?
Lupu Răspopescu: Cred că este un dar de la Dumnezeu, nu oricine poate să lucreze şi m-a ajutat faptul că eu am lucrat în domeniu, am fost operator de rol contabil la Creţeni, apoi agent fiscal şi aici am fost în permanentă legătură cu cetăţenii. Am avut chemare, eu aşa gândesc, am studii în domeniu şi îmi place să las ceva în urma mea. Este cel mai puternic impuls pe care ţi-l poate da cineva, să vrei să realizezi ceva, să treci pe lângă un lucru şi să te mândreşti, spunând că tu ai fost acela care l-a realizat. Îmi place să văd oamenii fericiţi şi asta a contat cel mai mult pentru mine.

Impact real: Care sunt calităţile pe care credeţi că ar trebui să le aibă un bun primar?
Lupu Răspopescu: Să fie bun organizator, să fie sufletist, pentru că astfel poţi comunica foarte bine cu cetăţenii, apoi trebuie să fii şi puţin exigent, dar trebuie să şi lucrezi cu colegii, să ai o bună legătură cu medicul, cu profesorii, cu preotul, cu poştaşul, cu consiliul, cu poliţia ete. La noi sunt discuţii, dar constructive, nu distructive.

Impact real: Dintre cele trei campanii la care aţi participat, care a fost cea mai dificilă?
Lupu Răspopescu: Cea mai dificilă campanie a fost aceasta, ultima, deoarece comunitatea de aici nu a iubit PSD, cred că le-am şi introdus spiritual liberalismului, să vorbească liber, să nu le fie teamă, iar lucrul acesta pe mine m-a afectat. Faptul că, după atâţia ani, te faci frate cu dracu’, ajungi să faci legătura cu PSD, care era cel mai mare duşman al nostru, pe mine m-a dat înapoi, deşi am sesizat lucrul acesta de când am avut şedinţa privind mandatele de depunere ale consilierilor că ceva nu este în regulă. Colegii mi-au zis că pot să mă supăr, dar ei rămân tot de dreapta, şi aşa a fost, au votat cu PD. Pentru alegerea primarului, oamenii votează totuşi omul şi calităţile lui, nu se uită la culoarea politică.

Impact real: Aveţi vreun proiect de suflet, pe care v-aţi dori să-l finalizaţi sau pe care l-aţi finalizat deja?
Lupu Răspopescu: Noi am avut un monument istoric la care toţi cetăţenii au ţinut foarte mult, realizat în 1457. Din nefericire pentru noi, în anul 2000, a luat foc. Au ars icoane şi obiecte care erau de mare valoare. Atunci, ca să arătăm că acolo a fost biserica, am construit o altă bisericuţă, dar din donaţii. Locaşul a fost ridicat, acoperit şi am rămas la stadiul acesta, nu am mai putut să continuăm. Acesta este cel mai importat obiectiv al meu realizat: să rămână ca o amintire pentru comunitate.

Impact real: Vă reproşaţi ceva, în anii de mandat pe care i-aţi avut, ca primar?
Lupu Răspopescu: Îmi reproşez că nu am putut mai mult. Eu, de fapt, am fost un luptător, viaţa m-a învăţat asta, iar responsabilitatea de a fi primar este o mare grijă pentru toţi cei din jurul tău. Dacă ar fi să-mi reproşez ceva ar fi că, în perioada 2004-2008, când au fost liberalii la putere, nu am fost mai incisiv şi nu am fost mai insistent, iar asta s-a întâmplat din bun-simţ, dar am văzut că de foarte multe ori pierzi în acest fel. Dacă ai bun-simţ pierzi, eşti prost în viaţă, aşa am observat. Atunci, puteam să insist mai mult, să fiu mai incisiv şi să realizez mai multe. Nu am fost de acord cu ce a făcut PDL, prin faptul că a despărţit ţara în două. Nu se poate să fie o ţară a noastră şi o ţară a lor, nici un guvern care ar veni nu trebuie să gândească aşa. Eu nu am avut pretenţia să mi se dea cât s-a dat la Prundeni sau la Şuteşti, dar am considerat că este de datoria politicienilor să ajute comunităţile care au rămas undeva, în urmă, pe ideea asta ar trebui să meargă, dar ei îl ajută tot pe acela care are. Drept ar fi să se împartă bucăţica pentru fiecare, indiferent de culoarea politică. România este a tuturor şi trebuie să se vadă în realitate că se face ceva.

Impact real: Care a fost prima măsură pe care aţi luat-o atunci când aţi ocupat funcţia de primar?
Lupu Răspopescu: Primul lucru când am venit a fost să mă gândesc să avem un sediu care să fie al nostru, să fac instituţia să funcţioneze, să fac să se mişte lucrurile, dar nici bani nu am avut. Erau bani doar pe hârtie, pentru că altfel nu funcţionai.

Impact real: Aparat administrativ aveţi suficient?
Lupu Răspopescu: La Primăria din Mitrofani sunt doar şapte funcţionari, iar departamentul financiar este descoperit: nu am casier, nu am inspectori pentru impozite şi taxe, nu se fac angajări, să putem scoate posturile la concurs, totul este blocat. Eu sunt cel care ţine registrul de casă şi cel care dă borderourile de debit şi de scăderi. Nu avem nici femeie de servici. Am mai avea nevoie de cel puţin două persoane ca să acoperim toate posturile.

Impact real: Care este situaţia comunei în privinţa retrocedărilor de teren?
Lupu Răspopescu: La noi am avut noroc, deoarece terenurile s-au dat pe vechile amplasamente. Când am ajuns primar aveam 700 de cereri de retrocedare de terenuri, iar la această oră este rezolvată această problemă: mai avem 12 hectare de dat şi speram să rezolvăm cât mai repede.

Impact real: Ce i-ar mai trebui comunei pentru ca oamenii să fie mulţumiţi?
Lupu Răspopescu: Cred că o dezvoltare economică pentru localitate ar fi necesară, pentru ca oamenii să fie mulţumiţi. Nouă ne trebuie un investitor să dea de lucru oamenilor, pentru că localitatea Mitrofani este una săracă, agricultura fiind ocupaţia de bază. Este foarte greu să trăieşti din aşa ceva, mai ales cum a fost anul acesta un an secetos, care a pus numeroase probleme cetăţenilor. Cred că acest lucru ar trebui făcut. Când am ajuns eu primar, în 2004, am avut un proiect de hotărâre în Consiliul Local pentru a realiza pe lângă primărie o societate comercială care să aibă ca scop diferite acţiuni. Problema a fost că mentalitatea oamenilor în vârstă este aceea că ei vor să fie proprietari, au considerat lucrul acesta ca şi cum ne-am întoarce în timp, la CAP. Acum, degeaba s-ar mai face, este prea târziu şi nu ştiu dacă aş mai încerca vreodată să fac lucrul acesta. Atunci erau alte condiţii, iar acum la fel, sunt altele. Forma asociativă de lucru este o variantă bună şi poate, într-o bună zi, o să se vadă că pământul acesta nu se va putea lucra fărâmiţat, ci numai la grămadă, dacă vrei să ai rezultate bune. O a doua problemă ar fi să profiţi de forţa de muncă pe care o ai, să vină cineva să investească, să dai drumul la o croitorie, la o secţie de tricotaje, ceva care să funcţioneze în comună. Atunci, toate veniturile acestea ar fi aici, în comunitate, şi ar fi un lucru bun. Guvernul ar trebui să vină cu măsuri din astea.

Impact real: Cum vedeţi reînfiinţarea posturilor de poliţie rurale?
Lupu Răspopescu: Este un lucru bun că s-au reînfiinţat posturile de poliţie, avem doi poliţişti care veghează asupra comunei. Suntem o comunitate liniştită, la noi nu se înregistrează furturi sau scandaluri, oamenii sunt liniştiţi, dar trebuie să duci muncă de prevenire.

Impact real: Ce înseamnă pentru dumneavoastră funcţia pe care o aveţi? Cred că aveţi şi unele satisfacţii…
Lupu Răspopescu: Pentru mine este o mândrie că reprezint comuna Mitrofani şi peste tot pe unde am mers am vrut să creez o imagine frumoasă pentru comunitatea noastră, pentru ca fiecare cetăţean să fie mândru că s-a născut aici. Pentru mine este o satisfacţie cu atât mai mare cu cât pot să realizez ceva în comună şi mă bucur să-i reprezint cu drag şi plăcere pe mitrofăneni.

Impact real: Cum se implică în problemele localnicilor parlamentarii din colegiul în care este inclusă comuna Mitrofani?
Lupu Răspopescu: În perioada 2004-2008, au fost foarte activi, veneau în comunitate, stăteau de vorbă cu cetăţenii, dar în perioada 2008-2012 nu am văzut picior de parlamentar prin Mitrofani. Normal că îşi vor face apariţia cât de curând, înainte de alegeri, să ceară încă un mandat. Nu am nimic cu domnul Vasile Bleotu, dar nu a reprezentat cu mândrie colegiul nostru. De exemplu, la alegerile locale mi se părea normal să colaboreze cu domnul primar Nedelcu, care a realizat multe lucruri bune în Drăgăşani, dar nu a făcut-o. Câţi politicieni de valoare se trag din oraşul Drăgăşani, eu cred că-l puteau duce mult mai sus, dar asta este situaţia…

Impact real: Să înţelegem că excludeţi posibilitatea trecerii la un alt partid?
Lupu Răspopescu: Mi-a plăcut să fiu demn în viaţă, liberalismul se moşteneşte din familie, iar bunicul meu a fost primar liberal. Nu m-am gândit niciodată să trec la alt partid, deşi mi s-a propus acest lucru.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.