Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Lucian Antonie: „Vorba unui primar este umbra faptei”

Primarul localităţii Tetoiu, Lucian Antonie a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat proiectele pe care şi-a propus să le implementeze în localitate prin Ministerul Dezvoltării, în următoarea perioadă. Ce calităţi pretinde că trebuie să aibă un primar, dar şi ce idei are pentru readucerea satului la viaţa de altădată, dar şi oprirea migraţiei tinerilor, aflăm în rândurile de mai jos.

 

Impact real: Ce aşteptări aveţi de la Ministerul Dezvoltării în urma proiectelor depuse?

Lucian Antonie: Am depus treisprezece proiecte la Ministerul Dezvoltării, nu pentru a mă afla printre cei care depun un număr mare de dosare, ci pentru că acestea sunt necesităţile acestei comune. Am observat că unele comune care au avut primari cu câte patru sau cinci legislaturi şi-au rezolvat o mare parte dintre utilităţi şi nu prea mai au ce face în localitate, şi atunci am ţinut cont de strategia Guvernului şi de genul de proiecte care au prioritate la finanţare şi le-am depus. Dintre toate proiectele depuse la Ministerul Dezvoltării poate, mă gândesc eu că domnii de la minister ar fi bine să le finanţeze măcar pe cele cu valori mici, pentru că şi acestea sunt extrem de importante pentru comunitate. Toate proiectele pe care le-am dus la Bucureşti trebuia să le prind în bugetul local, deoarece avem şi noi parte noastră de cofinanţare.

 

Impact real: Funcţia pe care o deţineţi le oferă oamenilor posibilitatea de a vă judeca. Vă este teamă că, deşi nu încălcaţi legea, aţi putea fi ţinta unor anchete?

Lucian Antonie: Toate achiziţiile le facem pe SEAP, să fie transparenţă şi să nu mă acuze nimeni de nimic. Nu am fost acuzat de nereguli în administraţie până acum şi nu vreau să mi se întâmple nici acum, mai ales că mai am câţiva ani până la pensie şi vreau să dorm liniştit pe perna mea, fără grija zilei de mâine. Dacă eu sunt curat degeaba sunt suspiciuni, aşa cum se crede despre noi primarii, că suntem nişte hoţi. Atâta timp cât eu mă ştiu curat, nu mi-e frică de nici o bănuială. Pentru că îmi este frică, nu semnez nici o hârtie „ca primarul”, chiar dacă sunt de profesie învăţător. Îmi fac timp şi citesc fiecare document înainte de a-l semna. Cu toate acestea sunt conştient de faptul că aş putea greşi, nu este exclus. În Consiliul Local nu am majoritatea, iar consilierii sunt sceptici, dar eu sunt convins că vor înţelege că toate proiectele pe care le-am depus sunt în favoarea comunităţii.

 

Impact real: Dacă nu aţi avea acest statut şi aţi fi un simplu cetăţean, ce calităţi aţi pretinde să aibă un primar?

Lucian Antonie: Vorba unui primar este umbra faptei. Un primar trebuie sa fie un om drept şi onest, capabil sa înţeleagă legalitatea documentelor în administraţie, sa construiască echipa de care are nevoie în interiorul aparatului administrativ, pentru a putea sa tracteze localitatea la un nivel cât mai aproape de ceea numesc unii „ comună europeană”. Eu aş spune că trebuie să fie o comună cu toate utilităţile necesare unui trai decent. Niciodată nu m-am simţit depăşit de problemele administraţiei, dar este atâta birocraţie încât albeşti până să duci un proiect la capăt. Proiecte ştiu toţi să facă. Administraţia românească este plină de proiecte întocmite şi depuse, dar fără finanţare şi nerealizate. Nu este greu să scrii un proiect. Este, însă, foarte greu să obţii finanţarea, să faci licitaţiile şi execuţia. Suntem ţara caligrafilor, a celor care scriu atâtea hârtii, încât ajung să aibă un scris perfect. La partea practică stăm mai prost, pentru că ne pierdem timpul în detalii. Nu înţeleg indolenţa firmelor care au licitat lucrări cu preţul cel mai mic, deşi ştiau că nu le pot duce la capăt.

 

Impact real: Extinderea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare este în planul dumneavoastră?

Lucian Antonie: La Tetoiu, în acest an se vor finaliza lucrările privind înfiinţarea sistemului de alimentare cu apă. Proiectul este asigurat cu fonduri destinate pentru introducerea reţelei de apă şi canalizare prin Ministerul Dezvoltării. Reţea de apă avem la nivel de localitate pe o lungime de 28 de kilometri, iar valoarea proiectului este de un milion de euro. Pentru finalizarea lucrărilor avem toţi banii în cont, iar în această perioadă vom face recepţia finală, urmând ca apoi să facem branşările la reţea. Dacă, la reţeaua de apă lucrările sunt realizate în procent de 99%, lucrându-se în prezent la staţiile de pompare, la racordurile şi branşările energiei electrice, la reţeaua de canalizare, dintre cei 8 kilometri prinşi în proiect abia s-a realizat un kilometru. La canalizare lucrările sunt întârziate, însă constructorul mi-a promis solemn că anul acesta va veni cu două echipe la Tetoiu şi va termina reţeaua de canalizare. În această perioadă am depus la Ministerul Dezvoltării şi extinderile reţelei de apă şi canal. Acest proiect trebuie să aibă prioritate la finanţare sigură. Proiectul de extindere pentru apă cuprinde doar 4,5 kilometri, deoarece sistemul de alimentare publică care în această vară se va finaliza are 28 de kilometri. Cu acest proiect am acoperit toată localitatea. Pentru că nu suntem prinşi în master planul ADI Apa Vâlcea cu nici o lucrare apă – canal noi fiind doar cotizanţi în asociaţia ADI Apa Vâlcea, la Ministerul Dezvoltării am depus şi un proiect pentru extinderea reţelei de canalizare pe o lungime de 22,5 de kilometri. În acest fel, pe cei 32 de kilometri pe care îi am cu apă, vom avea şi canalizare.

 

Impact real: Depopularea satelor şi emigrarea în masă a tinerilor este o problemă pe care Guvernaţii încă nu şi-o pun. Consideraţi că se mai poate trăi cinstit din munca pământului?

Lucian Antonie: Ce pot eu să fac în acest sens este să încurajez comerţul produselor agricole. Ne-am gândi să reînfiinţăm târgul, sau altfel spus o piaţă. Proiectul pentru această piaţă comunală va fi o investiţie pe care o vom amenaja în intersecţia de la intrarea în localitate. Proiectul are ca deviz de aproximativ 10 miliarde de lei vechi. Noi ne dorim această piaţă amenajată aşa cum este cea din oraş, adică închisă cu termopan, acoperită cu panouri solare, cu apă curentă şi canalizare. Este un proiect necesar comunităţii, deoarece va fi amplasată pe un drum favorabil comerţului, pe o suprafaţă de peste 2000 de metri pătraţi, unde la fiecare ghişeu, dintre cele 50 care se vor monta să se poată găsi începând de la lactate, brânzeturi, carne, peşte şi fructe. Întreaga piaţă va fi împrejmuită cu o copertină unde fiecare cetăţean să îşi poată expune produsele civilizat. Voi încuraja astfel fiecare cetăţean să îşi poată expune produsele, având în vedere că târgul a fost cândva un iarmaroc vestit în sudul judeţului. Din cele mai vechi timpuri, locuitorii de pe aceste meleaguri s-au înfrăţit cu pământul, cultivându-l cu grâu, porumb, cartof, viţă-de-vie, şi s-au îndeletnicit cu creşterea animalelor şi a păsărilor de curte.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.