Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Lucian Antonie: „Investiţiile prind contur, în comuna Tetoiu”

Primarul localităţii Tetoiu, Lucian Antonie a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat proiectele pentru care va primi finanţare de la Ministerul Dezvoltării, în următoarea perioadă. De ce consideră că birocraţia excesivă este principalul motiv pentru care administraţiile locale nu se înghesuie să ceară fonduri europene, dacă în visteria primăriei există banii necesari pentru confinanţarea proiectelor, dar şi ce aşteptări are de la următoarea rectificare bugetară, aflăm în rândurile de mai jos.

 

Impact real: Există în bugetul primăriei banii necesari pentru confinanţarea proiectelor?

Lucian Antonie: Avem bani pentru studiile de fezabilitate, avize, dar şi pentru partea de cofinanţare. Norocul nostru a fost că am avut un pod în lucru pe care l-am inaugurat în luna mai, o lucrare rămasă de la vechea administraţie, pentru care ne-am judecat cu constructorul. După cinci ani, decizia instanţei a fost favorabilă şi, în urma acesteia, am primit 2,5 miliarde de lei. Cu o parte din suma primită am terminat lucrările de construire a podului, iar din suma care ne-a mai rămas, aproximativ 1,7 miliarde de lei, la care am mai adăugat o mică parte din bugetul local, putem plăti studiile de fezabilitate, avizele, dar şi partea de cofinanţare a proiectelor.

 

Impact real: De ce consideraţi că este atât de greu să accesaţi astfel de proiecte?

Lucian Antonie: La noi, „bătaia de cap” a fost cu licitaţia, pentru că ajunsesem pe ultima sută de metri, fiind pe punctul de a pierde finanţarea proiectelor, pentru că mai rămăseseră doar câteva ore şi nu se înscrisese nici o firmă. Departamentul de achiziţii din cadrul primăriei a luat această decizie pe motiv că nu se pot face proiectele cu încredinţare directă, fiindcă investiţiile trebuie să meargă la pachet. După ce s-au liniştit apele, am cerut un punct de vedere la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP), pentru a vedea dacă a fost corectă decizia. Dacă pierdeam proiectele, eu, contabila şi salariatul de la achiziţii ne socoteam „criminalii” acestei comune. În acele zile nu am mai avut somn, dar Dumnezeu a fost cu mine. Într-un final s-a înscris o firmă din Iaşi şi două firme din Craiova. Toate acestea s-au întâmplat fiindcă este vorba despre birocraţie, despre marea de hârtii care tinde să ne sufoce la fiecare pas, despre acele acte pe care le realizăm an de an, în cel mai conştiincios mod cu putinţă, şi care ameninţă să ne îngroape. Avem o birocraţie stufoasă, avem prea multe etape, prea multe aprobări şi prea puţină autonomie. Doar pentru proiectul de canalizare avem douăzeci de dosare întocmite şi la fel vor fi şi celelalte cinci proiecte, pe care le vom căra cu duba.

 

Impact real: Urmează o rectificare bugetară. Ce speranţe aveţi?

Lucian Antonie: O aşteptăm cu sufletul al gură. Am transmis solicitări, iar Consiliul Judeţean ne-a răspuns că la prima rectificare de buget ne va avea în vedere. Noi am cerut 10 miliarde de lei, sumă cu care consider că m-aş putea descurca. Dacă nu ceri, însemnă că nu ai nevoie, aşa că am cerut cel mai mult, ca să îmi dea şi mie ceva, mai ales că data trecută nu am primit nimic la rectificare.

 

Impact real: Aţi mărit salariile angajaţilor, şi dacă reuşiţi să vă descurcaţi cu salariile, până la sfârşitul anului?

Lucian Antonie: Salariile s-au mărit, dar nu atât cât şi-ar fi dorit colegii şi ar fi permis legea, dar eu sunt mulţumit. Fondul de salarii îl avem asigurat până la sfârşitul anului, iar de anul viitor vom vedea, va fi un nou buget, noi decizii, se vor lua în calcul solicitările noastre. Am respectat o lege, în sensul că ne-am încadrat între salariul minim pe economie şi salariul viceprimarului, iar Consiliul Local a aprobat. Nu poate să-mi impute cineva că avem măriri prea mari. Noi nu am mărit cât permitea legea, şi nu are nimeni de ce să mă condamne. Am respectat legea, şi nici nu m-am lăcomit.

 

Impact real: Cum speraţi că va fi anul 2018?

Lucian Antonie: Anul 2018 va fi anul investiţiilor, la Tetoiu. Dacă se vor respecta angajamentele şi voi obţine finanţarea pentru cele cinci proiecte pentru care voi depune în aceste zile documentaţiile, sunt mulţumit.

 

Impact real: Funcţia pe care o deţineţi le oferă oamenilor posibilitatea de a vă judeca. Vă este teamă că, deşi nu încălcaţi legea, aţi putea fi ţinta unor anchete?

Lucian Antonie: Toate achiziţiile le facem pe SEAP, să fie transparenţă şi să nu mă acuze nimeni de nimic. Nu am fost acuzat de nereguli în administraţie până acum, şi nu vreau să mi se întâmple nici acum, mai ales că mai am câţiva ani până la pensie şi vreau să dorm liniştit pe perna mea, fără grija zilei de mâine. Dacă eu sunt curat degeaba sunt suspiciuni, aşa cum se crede despre noi, primarii, că suntem nişte hoţi. Atâta timp cât eu mă ştiu curat, nu mi-e frică de nici o bănuială. Nu semnez nici o hârtie „ca primarul”, chiar dacă sunt de profesie învăţător. Îmi fac timp şi citesc fiecare document înainte de a-l semna. Cu toate acestea sunt conştient de faptul că aş putea greşi, nu este exclus. În Consiliul Local nu am majoritatea, iar consilierii sunt sceptici, dar eu sunt convins că vor înţelege că toate proiectele pe care le-am depus sunt în favoarea comunităţii. Pun suflet în tot ce fac, sunt foarte meticulos şi, aşa cum lucrez pentru gospodăria mea, aşa lucrez şi pentru comună. Practic m-am ataşat de localitatea aceasta ca de propria gospodărie, şi în felul acesta am o satisfacţie a munci mele.

 

Impact real: Depopularea satelor este o problemă pe care Guvernaţii încă nu şi-o pun. Consideraţi că se mai poate trăi cinstit din munca pământului?

Lucian Antonie: Ce pot eu să fac în acest sens este să încurajez comerţul produselor agricole. Ne-am gândit să reînfiinţăm târgul, sau, altfel spus, o piaţă. Proiectul pentru această piaţă comunală va fi o investiţie pe care o vom amenaja în intersecţia de la intrarea în localitate. Proiectul are ca deviz de aproximativ 10 miliarde de lei vechi. Noi ne dorim această piaţă amenajată aşa cum este cea din oraş, adică închisă cu termopan, acoperită cu panouri solare, cu apă curentă şi canalizare. Este un proiect necesar comunităţii, deoarece va fi amplasată pe un drum favorabil comerţului, pe o suprafaţă de peste 2000 de metri pătraţi, unde, la fiecare ghişeu, dintre cele 50 care se vor monta, să se poată găsi începând de la lactate, brânzeturi, carne, peşte şi fructe. Întreaga piaţă va fi împrejmuită cu o copertină, unde fiecare cetăţean să îşi poată expune produsele civilizat. Voi încuraja astfel fiecare cetăţean să îşi poată expune produsele, având în vedere că târgul a fost cândva un iarmaroc vestit, în sudul judeţului. Din cele mai vechi timpuri, locuitorii de pe aceste meleaguri s-au înfrăţit cu pământul, cultivându-l cu grâu, porumb, cartof, viţă-de-vie, şi s-au îndeletnicit cu creşterea animalelor şi a păsărilor de curte.

 

Impact real: Dacă nu aţi avea acest statut şi aţi fi un simplu cetăţean, ce calităţi aţi pretinde să aibă un primar?

Lucian Antonie: Vorba unui primar este umbra faptei. Un primar trebuie sa fie un om drept şi onest, capabil sa înţeleagă legalitatea documentelor în administraţie, sa construiască echipa de care are nevoie în interiorul aparatului administrativ, pentru a putea sa tracteze localitatea la un nivel cât mai aproape de ceea ce numesc unii „comună europeană”. Eu aş spune că trebuie să fie o comună cu toate utilităţile necesare unui trai decent. Niciodată nu m-am simţit depăşit de problemele administraţiei, dar este atâta birocraţie, încât albeşti până să duci un proiect la capăt. Proiecte ştiu toţi să facă. Administraţia românească este plină de proiecte întocmite şi depuse, dar fără finanţare şi nerealizate. Nu este greu să scrii un proiect. Este, însă, foarte greu să obţii finanţarea, să faci licitaţiile şi execuţia. Suntem ţara caligrafilor, a celor care scriu atâtea hârtii, încât ajung să aibă un scris perfect. La partea practică stăm mai prost, pentru că ne pierdem timpul în detalii. Nu înţeleg indolenţa firmelor care au licitat lucrări cu preţul cel mai mic, deşi ştiau că nu le pot duce la capăt.

 

Impact Real: După cinci ani, trăgând linie, consideraţi că se putea mai mult?

Lucian Antonie: Îmi doream mult mai mult, păcat că nu am avut destui bani. Banii sunt puterea, pentru că proiecte am întocmit, dar nu au fost finanţate. Una peste alta lucrurile s-au mişcat, şi trebuie să spun că sunt mulţumit, iar acest aspect se datorează şi colectivului din primărie. Sunt primar prin faptul că am de luat decizii, şi am drept de semnătură. În rest, cu toţii suntem colegi.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.