La Tetoiu, o comună cu 2600 de locuitori, aproximativ 270 de copii au nevoie de un microbuz şcolar nou. Însă, sunt o mulţime de probleme pe care primarul localităţii, Lucian Antonie, se străduieşte să le rezolve de circa trei ani, de când se află în fruntea comunei. Poate să spună, însă, că a făcut foarte multe investiţii mărunte, care erau necesare şi de efect, însă alimentarea cu apă, canalizarea şi asfaltarea drumurilor sunt principalele priorităţi ale administraţiei locale.
Impact real: Comuna nu are apă, nu are canalizare, iar drumurile sunt de pământ. Consideraţi că nu aţi fost sprijinit suficient pentru realizarea acestor obiective?
Lucian Antonie: Am fost sprijinit, dar nu atât cât trebuia. Pot spune că am făcut foarte multe investiţii mărunte, lucruri care erau necesare, şi sunt de efect. Cu toate acestea, este foarte greu, deoarece Tetoiu se numără printre localităţile care nu au un metru de conductă de apă, iar drumurile sunt încă de pământ. Proiectul pentru alimentarea cu apă şi canalizare are o vechime considerabilă, de trei ani se tot tergiversează finanţarea. Încă din primul meu mandat, 1996 – 2000, am întocmit un proiect de alimentare cu apă. Au mai fost, însă, alte trei mandate după mine şi, cu toate acestea, nu s-a făcut nimic, iar, în situaţia mea, nu am cui să-i reproşez acest lucru. Timp de trei ani, de când sunt primar, nimeni nu s-a uitat către această localitate.
Impact real: Dacă finanţarea proiectelor depuse pe OG 28 bate pasul pe loc, o dată cu deschiderea ghidurilor de finanţare cu fonduri europene, ce v-aţi gândit să accesaţi?
Lucian Antonie: Pe OG 28 am trei proiecte depuse: apă, canalizare şi asfaltarea drumurilor. Pentru infrastructură nu am decât cei 4 kilometri, dar, în total, în comună sunt 15 kilometri de drumuri comunale. Nu ştiu dacă le voi asfalta în viitorul apropiat, dar vreau să le pietruiesc măcar, pentru asta am cerut bani. Am promisiunea că, la rectificarea aceasta, voi primi 10 miliarde de lei pentru reţeaua de apă. Dacă în 4 ani am primit 3 miliarde de lei pentru acest proiect, în situaţia în care voi primi această sumă, voi înainta cu el. Mi-aş dori să finalizez sistemul de apă şi să amenajez un târg săptămânal în localitate, unde cetăţenii să îşi valorifice produsele, chiar dacă şi alţi primari au mai încercat şi s-a dovedit a fi un eşec. Eu sunt convins că, la noi, va merge.
Impact real: O dată cu apariţia HG 14/2015, privind repartizarea pe localităţi a sumelor minime corespunzătoare bugetului din anul 2015, de care a beneficiat şi Primăria Tetoiu, ce proiecte aţi reuşit să demaraţi pentru comunitate?
Lucian Antonie: Am făcut un teren de sport cu gazon sintetic, în curtea şcolii din satul Ţepeşti, multifuncţional, pentru fotbal, handbal, volei, şi un teren de tenis de câmp, având o dimensiune de 48/24 de metru, la valoarea de 1,7 miliarde de lei. Era necesar pentru copii, pentru că, în fiecare seară, până târziu, stau pe teren câte 40 de tineri, care joacă în echipe volei sau tenis. Pentru toţi tinerii din sat există acum un spaţiu amenajat, unde pot, în timpul liber, să îşi desfăşoare diverse activităţi. Ne gândim ca, în timp, să accesăm printr-un proiect european fonduri pentru o bază sportivă, dar nu pot să fac într-un mandat cât nu au făcut alţii în 20 ani. La ora actuală, localitatea nu are apă, nu are asfalt, nu există canalizare. În aceşti ani am făcut proiecte mărunte, dar care sunt de efect.
Impact real: Ca un dascăl care se află în fruntea administraţiei publice locale, aţi oferit în fiecare an câte o excursie gratuită pentru copii. Anul acesta unde au mers copiii din Tetoiu?
Lucian Antonie: Eu m-am ocupat de copiii acestei localităţi, în sensul că am dat bani pentru a-i premia, la sfârşitul anului şcolar: pentru locul I, suma de 150 de lei, locul II – 120 de lei, locul III -100 de lei, 80 de lei pentru cei care s-au calificat la olimpiade şi 70 pentru menţiuni. În total, am avut în jur de 60 de copii premiaţi. Acest lucru îl fac de trei ani, şi am observat că, an de an, copiii fiind motivaţi, calitatea învăţământului a crescut. Fără să mai ţin cont de copiii premianţi, am organizat şi excursii cu autocarul, în urmă cu doi ani, în judeţul nostru, anul trecut, în judeţul Gorj, iar anul acesta am fost în Sibiu. Aceste excursii au fost susţinute în totalitate de primărie. Şi pentru că, anul trecut, la început de an şcolar, premierul Victor Ponta a declarat că ideea de manual digital este cu adevărat o reformă care trebuie făcută, el spunând că nu mai există nici un elev care să nu ştie să folosească o tabletă, un telefon sau un computer, ba chiar că nu crede că mai este vreun elev, chiar şi de clasa întâi, care să nu aibă un telefon cu internet, anul acesta, pentru că la noi doar instituţiile din centru aveau acces la internet, am reuşit să introducem în toate satele televiziune prin cablu şi internet şi, în scurt timp, începem un nou proiect, cu o altă firmă, în satele care nu sunt conectate. Nu este un proiect extraordinar, atâta timp cât primul-ministru vorbea în toamnă de tablete digitale, dar este ceva.
Impact real: Consideraţi că există discrepanţe între anumite zone din judeţ, şi aici mă refer la modul de finanţare?
Lucian Antonie: Sunt dezamăgit, deoarece în localitate nu a început nici un proiect care ţine de utilitatea cetăţeanului, în mod direct. Apă nu există, canalizarea este la stadiul de discuţii, iar drumurile sunt de pământ. Toate astea se întâmplă pentru că nu se alocă banii după nevoile localităţilor, nu se ţine cont de acestea. Până acum, s-au dat bani politic, dar, până la urmă, ce vină are cetăţeanul dacă primarul său are o anumită coloratură politică?
Impact real: Vă mai doriţi un mandat?
Lucian Antonie: Da, pentru că am multe proiecte pe care le-am început şi vreau să le finalizez Aşa am început şi în primul mandat, apoi am întrerupt timp de 12 ani, şi tot ce am demarat eu atunci le-am reluat acum, pentru că nu s-a realizat nimic, între timp.
Impact real: În acei 12 ani care au trecut de la primul mandat, aţi mai candidat la fotoliul de primar?
Lucian Antonie: Da, am mai candidat, însă nu ştiu ce s-a întâmplat, dar oamenii nu au mai avut încredere în mine. Acum au revenit şi m-au determinat să candidez din nou, chiar când îmi pierdusem speranţa că mă vor mai vota vreodată.
Impact real: Acum, după acest mandat, cum credeţi că sunteţi perceput de cetăţeni?
Lucian Antonie: Foarte mulţi, în proporţie de 60%, mă apreciază. Sunt şi unii dintre ei care îmi spun în faţă că nu sunt bun pentru primărie, dar, dintre prietenii pe care îi am, cei mai mulţi îmi spun că nu voi avea contracandidat.
Impact real: A apărut, între timp, un contracandidat, cineva care s-a ridicat în anii aceştia şi intenţionează să candideze. Ce părere aveţi despre acest lucru?
Lucian Antonie: Intenţionează, dar nu are şanse de câştig. Sunt motive personale pentru care cel care intră în cursă încearcă să mă denigreze, probleme de ură personală.
Impact real: Care este cea mai mare nemulţumire a dumneavoastră?
Lucian Antonie: Faptul că primim foarte greu bani de la Guvern, nu ştiu de ce trebuie atâtea intervenţii, şi tot nu ţi se alocă banii despre care ei ştiu că ai nevoie. La fiecare rectificare bugetară se cer hârtii peste hârtii, ni se spune să le reluăm, să le reactivăm, dar nu există o evidenţă clară, şi asta se face de două sau de trei ori pe an. Referitor la dezastrele pricinuite în urma calamităţilor, a trebuit să revenim cu cererile făcute, adică aşteptăm să fie loviţi oamenii de alte inundaţii. Se vede la televizor că se cam doarme când se fac legile, nu cred că parlamentarii sunt atenţi când votează vreo lege. O iniţiază unul şi trece, pentru că aşa este indicaţia, după care se trezesc că nu mai pot să o modifice. Consider că, atunci când se face o lege, trebuie întocmită cu capul pe umeri, să nu-i găseşti nici o chichiţă şi nici să avantajezi sau să dezavantajezi pe
cineva.
Impact real: Unul din nouă primari este în această perioadă declarat incompatibili de ANI. Dumneavoastră, ca primar al localităţii Tetoiu, aţi ajuns în atenţia agenţiei?
Lucian Antonie: Am şi eu o sesizare la ANI, cum că aş avea fiica angajată la Primăria Tetoiu, dar, în perioada în care a fost angajată, eu eram în concediu, iar dispoziţia pentru întocmirea comisiei şi pentru bibliografia subiectelor de angajare a fost semnată de viceprimar. Nu ştiu dacă, într-adevăr, intră la conflict de interese, dar, din câte am citit eu, conflictul de interese nu spune că nu ai voie să angajezi. Doar dacă ai ajutat cumva persona respectivă se consideră conflict de interese cu primarul. Fata este la compartimentul urbanism, este subordonată viceprimarului şi nu mie, direct. Nu fac parte din nici un consiliul de administraţie, şi nici afaceri nu am.
Impact real: Cum vedeţi perspectiva alegerilor din 2016, în condiţiile în care PNL este încrezător că va rupe tot în judeţ?
Lucian Antonie: Nu va rupe, deoarece sudul judeţului este social-democrat, iar acest aspect s-a văzut la alegerile europarlamentare, unde balanţa a fost aproape spre PSD, mai ales în primul tur. La prezidenţiale am intervenit şi eu, şi am reuşit să câştigăm.
Impact real: Vor fi mai puţine locuri pentru parlamentari. În aceste condiţii, cum vedeţi că se va înclina balanţa în judeţ?
Lucian Antonie: Este mai bine aşa. Americanii au o populaţie atât de mare, dar au mai puţini parlamentari decât noi. PNL este posibil să aibă trei deputaţi, pentru că va avea puţin peste jumătate din voturi, iar, prin redistribuire, îl va lua şi pe al treilea parlamentar. La primării va câştiga tot PNL, la pas, mai ales că suntem 42 de primari care vom rămâne, şi cred că va mai rupe şi de la PSD 3 sau 4 primari.
Impact real: Cum vedeţi traseismul acesta politic, în sensul că, atunci când vine cineva la putere, toţi se dau cu el, după cum bate vântul?
Lucian Antonie: Este bine pentru cine se mută dintr-o parte în alta, dar eu am fost un om statornic, în sensul că am fost la PD la început şi am trecut la PNL după ce domnul Frîncu m-a convins, spunându-mi că mă potrivesc bine cu PNL. Spunea asta pentru că mă văzuse când mă urcam şi îmi puneam singur afişe pe stâlpi şi se mira, pentru că el avea o armată de fete şi băieţi în campanie, care împărţeau afişe şi găleţi. S-a nimerit, de 8 Martie, când el împărţea buchete de flori, iar eu, cu o floare făcută de mine, pe calculator, stăteam de vorbă cu oamenii. Acum sper să nu mai fie aşa. Dacă eu nu dau şi nimeni nu dă, atunci cel care face hore şi împarte mici nu va mai câştiga alegerile. La europarlamenatare, o femeie m-a acuzat că am făcut campanie în ziua alegerilor, şi am primit 15 milioane de lei amendă. A venit poliţia cu girofarul la mine acasă, parcă eram infractor. Am făcut ulterior acţiune în instanţă, dar mi-au respins-o.
Esti mai praf decat praful, domnule primar !!! Daca asa ai fost si la catedra….. imi dau seama ce copii au iesit din mana dumitale !!! In afara de lauda in ziarele pe care le platesti sa te ” promoveze”” esti praf !!!!Nu ai facut absolut nimic !!! Si nici nu o sa faci pentru ca ai obrazul gros si nu prea-ti pasa !!!