Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Lucian Antonie: „Era mai bine pe vremea lui Ceausescu”

02 primar lucian antoniePrimarul comunei Tetoiu, liberalul Lucian Antonie, invocă faptul că actuala clasă politică este complet deconectată de la realitatea zilnică a cetăţenilor. În opinia sa, amestecul politicii în administraţie trebuie eliminat. Primarul propune chiar să se formeze o singură  formaţiune la nivel naţional, deoarece jinduieşte încă după Partidul Comunist care, în opinia sa, i-a tratat pe toţi localnicii ca pe nişte adevăraţi români. Din programul electoral propus în campanie, Antonie a reuşit să bifeze doar câteva proiectele mici, dar afirmă că se bazează în continuare pe înţelegerea şi sprijinul electoratului pentru încă un mandat.

Impact real: Guvernul a votat Ordonanţa de Urgenţă iniţiată de vicepremierul Liviu Dragnea, care le permite aleşilor locali ca, timp de 45 zile, să treacă de la un partid la altul fără să-şi piardă mandatul. Până la finele termenului limită, veţi lua decizia de a părăsi PNL?
Lucian Antonie: Eu voi rămâne tot la PNL, deoarece mă consider un român cu adevărat. Părinţii mei au fost români, toţi suntem români. Nu înseamnă, dacă îmi schimb coloratura politică sau partidul, că nu mai sunt român. Mă consider român, indiferent la ce partid sunt. Şi atunci, dacă sunt român, vreau să primesc bani, şi dacă sunt primar PSD, şi la PNL, UDMR sau UNPR, indiferent la ce partid sunt vreau să primesc bani la fel, nu după coloratura politică. Nu este normal ca un guvern PSD, dacă este la putere, să dea bani doar către primarii PSD, iar dacă este PNL, să dea bani la cei liberali, nu ar trebui să ţină cont de culoarea politică. Guvernul ar trebui să fie apolitic. Era mai bine pe vremea lui Ceauşescu, când era un singur partid, Partidul Comunist, şi ne trata la fel pe toţi, ca pe nişte adevăraţi români. De ce am vrut democraţie? De ce am vrut revoluţie, doar ca să moară nişte suflete
nevinovate şi să curgă sânge? Eu nu sunt de acord cu aşa ceva, democraţia ar trebui să fie înţeleasă cu adevărat, nu partidul la care sunt înscris să hotărască banii pe care îi primesc eu. Indiferent la ce partid sunt, ar trebui să primesc bani la fel, în funcţie de necesităţile comunităţii.

Impact real: Vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale, a susţinut că România este capabilă să absoarbă în următorii şase ani fondurile alocate de Comisia Europeană pentru politica de coeziune, în valoare de peste 22 de miliarde de euro. Ce proiecte pentru dezvoltarea localităţii veţi depune?
Lucian Antonie: Nu avem reţea de apă în comună, nu avem canalizare, dar avem un proiect pentru introducerea acestora şi unul de asfaltare. Voi încerca să mizez pe aceste proiecte, pentru care avem documentaţiile finalizate, aflate în fază de aşteptare în vederea finanţărilor, chiar dacă am încheiat inclusiv licitaţiile la reţeaua de apă,canalizare şi asfaltarea drumurilor comunale.

Impact real: Cu ce vă puteţi lăuda, în cei trei ani de mandat, pe linie investiţională?
Lucian Antonie: Am cuvinte de laudă pentru cetăţeni, pentru că sunt înţelepţi şi ne înţelegem reciproc. Nici eu, nici dânşii nu avem bani, dar mă înţeleg şi dânşii pe mine că nu am fonduri să duc la îndeplinire ce mi-am propus. Dar să ştiţi că foarte multe lucruri mărunte şi necesare pentru comunitate le-am pus la punct. Am adus îmbunătăţiri la Casa Memorială Bogdan Amaru de la Budele, remediat şi chiar am inaugurat o casă parohială la Tetoiu. Am făcut un popas turistic pe drumul naţional de la Tetoiu spre Măciuca, de care sunt încântat atât eu, dar şi cetăţenii. Am renovat mai multe fântâni şi câteva punţi pietonal. Acestea sunt realizările pe care eu am reuşit să le fac cu bani din bugetul local. Sunt lucruri mărunte, dar necesare. Lucruri mari nu am prea făcut, recunosc, dar vreau să încep şi cu acestea, şi anume să amenajez un teren cu gazon sintetic la şcoală şi să reabilitez căminul cultural, pentru care sper să prindem finanţare.

Impact real: Reuşiţi să organizaţi ziua comunei?
Lucian Antonie: Atunci când voi avea acest cămin finalizat, voi începe să fac şi eu, la Tetoiu, „Ziua comunei”, care exista în tradiţie cu ani în urmă. Se ţinea în fiecare an, în luna octombrie, de „Ziua Recoltei”. Deocamdată, nu organizăm nimic pentru că vreau să inaugurez şi eu măcar o lucrare. Lucrurile mărunte au valoare, se văd, sunt necesare, dar nu prea impresionează pe toată lumea.

Impact real: Consideraţi că există discrepanţe între anumite localităţi ale judeţului, în privinţa alocărilor financiare care s-au făcut şi a modului cum s-au dezvoltat?
Lucian Antonie: În privinţa aceasta aş putea afirma că nu se ţine totdeauna cont în repartizarea banilor de nevoile comunităţilor. Sper să nu greşesc, dar cred că se ţine cont şi de coloratura politică a celor de la guvernare. Poate aşa au făcut toţi, şi când sunt în opoziţie stau în aşteptare, iar când trec la guvernare repartizează bani, pe acest criteriu aş putea să-i condamn pe toţi. Ar fi bine ca Guvernul să nu aibă coloratură politică, să nu ţină cont că sunt la guvernare cei de la PSD, că sunt cei de la PNL. Guvernul trebuie să închidă ochii şi să dea bani acolo unde este nevoie, nu să ţină cont de ce culoare politică are primarul, pentru că cetăţenii sunt nevinovaţi. Atunci când ajungem primari, nu trebuie să avem coloratură politică, aşa cum nici preşedintele ţării nu mai are coloratură politică. Nu ar trebui să mai ştie nimeni că sunt liberal sau social-democrat, şi mă gândesc că, în felul acesta, Guvernul ar da bani tuturor, nu ar mai fi discrepanţe.

Impact real: O dată cu unificarea dreptei, PNL – PDL, consideraţi că ascensiunea PSD va fi oprită?
Lucian Antonie: Nu va fi oprită, pentru că este un partid puternic, trebuie să recunoaştem. Noi ne unim, încercăm să facem lucruri bune pentru ţară. Acum vor alege cetăţenii, prin votul dumnealor, care este garantat, pe cei care vor fi mai convingători.

Impact real: Sunteţi mulţumit de activitatea dumneavoastră de până acum? Aţi făcut până în prezent ceea ce v-aţi propus, ceea ce aţi promis în programul electoral?
Lucian Antonie: Am o mulţumire sufletească, pentru că doresc mult, dar nu pot să fac cât aş vrea. Dacă, într-adevăr, aş primi bani pentru câte proiecte am eu în cap, aş face cu adevărat din Tetoiu o comună europeană.

Impact real: Veţi mai candida, în situaţia în care nici un proiect nu s-a derulat pe raza localităţii, iar salariile funcţionarilor sunt „trase de păr”?
Lucian Antonie: Da, voi mai candida. Sunt nişte termene din care reiese că, până în 2018, se va finaliza alimentarea cu apă, canalizarea, şi aş avea şi eu satisfacţia că ce am gândit se va realiza. Aş vrea să fiu eu acela care le voi tăia panglica de inaugurare.

Impact real: Cum vă înţelegeţi cu consilierii locali, în situaţia în care PNL, la Tetoiu, nu are majoritate?
Lucian Antonie: Chiar dacă PNL nu are majoritate, găsim întotdeauna înţelegerea pe care am făcut-o la nivel de Consiliu Local. Nu am avut probleme cu proiectele care ţin de hotărârile Consiliul Local, iar viceprimarul este independent, nu are coloratură politică. Au fost proiecte de hotărâre de consiliu care au trecut la limită, dar au trecut, chiar şi aprobarea bugetului pe 2014 a trecut cu 7 voturi pentru şi 4 împotrivă, sau trei împotrivă şi o abţinere, dar a trecut. Deci, nu am avut un proiect de hotărâre care să nu treacă. În privinţa asta, Consiliul Local îşi face datoria.

Impact real: În această toamnă va începe campania electorală pentru alegerile prezidenţiale. Având în vedere că sudul judeţului este roşu, din poziţia dumneavoastră, de reprezentant al acestei comunităţi, cum vedeţi situaţia?
Lucian Antonie: Din poziţia mea, eu fiind liberal, îmi susţin liberalul meu. Nu voi fi trădător, în sensul că eu urăsc trădătorii. Eu nu zic că domnul Ponta nu este un om capabil sau un adevărat politician cu gânduri bune pentru ţară, dacă este să fiu sincer. Dacă gândesc din punctul de vedere al faptului că sunt liberal şi îmi susţin omul meu de la PNL, îmi respect doctrina partidului care m-a ajutat să ajung primar şi nu mi s-ar părea corect să-mi trădez formaţiunea.

Impact real: Care dintre hotărârile de guvern sau legile intrate în vigoare v-au afectat cel mai mult activitatea, în administraţia locală?
Lucian Antonie: Consider că legile sunt gândite bine, dar nu se aplică aşa cum sunt scrise. Cea care ne împiedică cel mai mult investiţiile este cea cu cei 25 la sută, pe care Guvernul vrea să-i plătim noi însoţitorilor persoanelor cu handicap. Până la urmă, îi dăm din bugetul local. Am înţeles că acest procent se va ridica la 30 la sută şi ne va fi destul de greu, pentru că nu îl vom putea plăti. Am dat în prezent banii pentru două luni, aprilie şi mai, celor 20 de persoane care figurează ca însoţitori sau persoane cu handicap. Eu ştiu că atunci când ni s-au diminuat salariile cu 25% şi pensiile cu 15%, s-a făcut o contestaţie la Curtea Constituţională şi cred că, potrivit Constituţiei, nimeni nu este mai presus de lege, dar instituţia de care am vorbit a spus că este constituţională această reducere de salarii şi de pensii, de la dânşii în jos. Şi, atunci, ei sunt deasupra legii? Spun asta pentru că membrilor de la Curtea Constituţională nu li s-au diminuat salariile cu 25%, numai celorlalte categorii. Atunci, cum garantăm respectarea Constituţiei, dacă cei de acolo nu respectă articolul I din aceasta, care spune că nimeni nu este mai presus de lege?

Impact real: Referitor la restituirea terenurilor preluate în mod abuziv în perioada comunistă, conform Legii 165/2013, aţi finalizat inventarierea?
Lucian Antonie: Nu s-a finalizat, scopul a fost de a se face doar o inventariere a tuturor titlurilor, şi acest proces a fost terminat, dar cu terenul forestier nu am încheiat problema, pentru că avem ceva neînţelegeri cu ocoalele silvice. Se consideră că tot ce nu s-a pus în posesie cu proces-verbal se consideră pădure de stat. Cu aşa ceva nu pot fi de acord, pentru că Tetoiu nu a avut pădure de stat. Avem acte, avem cereri de restituire, de constituire a proprietăţii, deci toată suprafaţa de teren agricol şi forestier din Tetoiu este solicitată de cetăţeni, şi oamenii au fost validaţi, au adeverinţe în acest sens. Faptul că nu există pentru toată suprafaţa procese-verbale de punere în posesie este adevărat, dar asta nu înseamnă că nu sunt şi proprietari, pentru că plătesc impozit, deci noi nu avem pădure de stat la Tetoiu.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.