Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Lucian Antonie: „Dintre cele cinci gradinite de la nivelul comunei ar putea ramane doar doua”

ScoalaÎn comună sunt în jur de 270 de copii, care învaţă în cinci grădiniţe, o şcoală coordonatoare de centru şi alte două şcoli cu clasele I-IV simultan, în satele Băroiu şi Tetoiu. Deplasarea copiilor din toate satele comunei se face cu un singur microbuz şcolar. În acest sens, liberalul Antonie a făcut demersuri, a primit promisiuni, dar nu ştie când acest fapt se va materializa. Primarul este nemulţumit că elevii care sunt luaţi primii dimineaţa ajung ultimii acasă după-amiaza. În opinia sa, acest lucru nu este normal. Şcolile sunt reabilitate, sunt dotate cu centrale termice, termopane, sunt izolate termic, având şi grupuri sanitare în interior. Cea mai mare problemă, pe lângă faptul că nu există încă un microbuz şcolar care să transporte elevii, este şi scăderea de la an la an a numărului de copii, care ar putea duce la închiderea celor două şcoli din satele Tetoiu şi Băroiu şi a cel puţin trei grădiniţe: „Situaţia copiilor este destul de critică. Mai avem doar 270 de copii, condiţiile sunt bune în şcoli şi grădiniţe, dar scăderea numărului elevilor ar putea produce modificări semnificative. Probabil, se vor mai închide dintre acestea, deoarece numărul copiilor scade de la an la an. Şi la grădiniţe este dificilă situaţia: este posibil să se mai închidă dintre ele, deoarece a apărut această clasă pregătitoare care a trecut la scoală, iar numărul de copii a scăzut. Probabil, vom ajunge să mai avem una sau două grădiniţe pe comună.”, a afirmat primarul din Tetoiu, Lucian Antonie.

Comuna Tetoiu se va transforma într-un şantier
•    După demararea proiectelor care au primit finanţare, pe străzile din Tetoiu va fi un adevărat şantier. Alimentarea cu apă pe 28 de kilometri, lucrările la sistemul de canalizare, dar şi asfaltarea celor 4 kilometri de drumuri comunale urmează să fie începute în această primăvară
În primul său mandat ca primar al comunei Tetoiu, Lucian Antonie a reuşit reabilitarea tuturor unităţilor de învăţământ, care nu erau deloc puţine. Nu mai puţin de trei şcoli şi cinci grădiniţe au trecut atunci prin mâinile primarului Lucian Antonie, care se aştepta să revină la catedră, conştient fiind de faptul că funcţiile sunt trecătoare, iar în cazul în care pierdea scaunul de primar locul său era în mijlocul elevilor. Şi-a dorit încă de la început condiţii bune de desfăşurare a activităţii, pentru ca micuţii să nu mai fie nevoiţi să părăsească localitatea şi să înveţe la oraş. Şi în momentul de faţă, toate cele trei şcoli şi cinci grădiniţe se află sub controlul primarului, care încearcă să rezolve toate problemele sesizate de directorii unităţilor de învăţământ, pentru că şcoala a fost tot timpul locul unde a trăit şi a muncit.

Comuna Tetoiu este amplasată în partea de sud a judeţului Vâlcea, într-o zonă de dealuri. Cu o populaţie de 2.700 de suflete, comuna Tetoiu cuprinde şapte sate: Tetoiu, Băroiu, Ţepeşti, Măneasa, Popeşti, Nenciuleşti şi Budele.
Comuna Tetoiu s-a făcut cunoscută în urmă cu un an în întreaga ţară printr-un eveniment nefericit. În urma decesului neaşteptat al fostului primar, Gheorghe Popa, soarta locuitorilor din Tetoiu a rămas nesigură. Omul care le reprezenta interesele şi care le conducea destinele nu se mai afla printre ei, iar motivul pentru care acesta a decis să-şi curme viaţa era tocmai imposibilitatea de a ieşi dintr-o situaţie critică, având legătură tocmai cu administraţia locală. Datoriile pe care le avea către constructorul care realizase o lucrare prin care erau prevăzute două poduri l-au făcut să-şi pună capăt zilelor. Soarta comunei a fost, din acel moment, pecetluită, iar omul care avea să preia frâiele administraţiei locale şi să reuşească să-i facă pe cetăţeni să lase în urmă regretatul eveniment trebuia să dispună de curaj şi capacitate de a continua proiectele fostului primar, cu bune şi rele, şi de a încerca să dea o nouă faţă localităţii Tetoiu. Liberalii l-au găsit la momentul respectiv pe Lucian Antonie, un om care îşi mai exercitase funcţia de primar şi între anii 1996-2000. Funcţia nu îi era străină, iar Antonie a fost pregătit să reintre într-o luptă acerbă pentru cea mai râvnită poziţie, aceea de primar al comunei Tetoiu, localitate în care s-a născut şi a trăit toată viaţa. Învăţător cu gradul didactic I la Şcoala cu clasele I-VIII Ţepeşti, comuna Tetoiu, Lucian Antonie este şi primul responsabil de investiţii de amploare derulate în localitatea din sudul judeţului Vâlcea. Acesta este deja renumit prin faptul că a reuşit să deznoade cea mai mare parte a problemelor de fond funciar, o problemă crasă în perioada 1996-2000, şi pentru că a reuşit să-i pună pe proprietari în posesia pământurilor care le aparţineau înainte de perioada comunistă.
Îşi continuă proiectele gândite în anul 2000

În cei patru ani petrecuţi ca primar, în perioada 1996-2000, Lucian Antonie a renovat sediul primăriei, dispensarul uman din localitate şi a asigurat apă curentă pentru instituţiile publice. Totodată, a obţinut fondurile necesare pentru refacerea canalizării la blocurile de locuinţe din comună şi la alte obiective de interes local. Proiectul pentru introducerea gazelor naturale şi pentru alimentarea cu apă potabilă şi canalizare a localităţii Tetoiu cu satele aferentei i se datorează tot lui Lucian Antonie. Electrificarea caselor din cătunul Luncă, construirea celor trei poduri din Câmpeni, Măneasa şi Popeşti şi asfaltarea DJ 676 din satele Ţepeşti şi Nenciuleşti se leagă tot de numele fostului primar din perioada 1996-2000. Peste 900 de familii din comună şi-au primit în acea perioadă titlurile de proprietate. Interesul pe care acesta l-a depus în perioada 1996-2000 pentru dezvoltarea comunei a fost şi motivul principal pentru care oamenii au decis să-i dea girul exercitării unui nou mandat.
Promisiunile cu care a venit în faţa locuitorilor din Tetoiu printr-un program electoral vizează continuitatea proiectelor, dar şi demararea unor investiţii noi, care au rolul de a îmbunătăţi viaţa localnicilor şi de a da o nouă faţă comunei. Asfaltări de drumuri, introducerea alimentării cu apă şi canalizare, reabilitări de cămine culturale, dar şi conservarea şcolilor sunt doar câteva dintre obiectivele primarului Lucian Antonie pentru următorii patru ani: „Voi continua să întreţin în perfectă stare de funcţionare toate şcolile şi grădiniţele din comună în actuala configuraţie. Răspund afirmativ la toate solicitările venite din partea conducerii şcolii şi a cadrelor didactice.
Am să realizez lucrarea de alimentare cu apă a localităţii şi sistemul de canalizare şi evacuare a apelor reziduale, lucrare amânată în mod nejustificat încă din timpul mandatului meu. Voi termina, de asemenea, asfaltarea în satele Budele şi Popeşti, iar în satele Băroiu, Tetoiu, Ţepesti şi Nenciuleşti voi realiza întreţinerea prin plombări, vom pune griblură sau chiar covor asfaltic. Pietruim cu macadam drumul din cătunul Bădeşti şi toate celelalte drumuri şi uliţe laterale. Voi construi podul din satul Nenciuleşti, din punctul „la Crăpătureanu”, dar vom amenaja şi un vad cu dale din beton peste apa Şaşa, în punctul Călina. De asemenea, voi recondiţiona Căminul cultural din Tetoiu, după care voi revigora activitatea culturală din comuna noastră. Voi termina piaţa din intersecţia Tetoiu, după care voi finaliza eliberarea titlurilor de proprietate pentru păduri şi terenuri agricole.”, spunea, în iunie 2012 candidatul la primărie, Lucian Antonie.

La Tetoiu a început curăţenia de primăvară

Pentru a reuşi să cuprindă toată localitatea în vederea curăţeniei de primăvară, administraţia locală a comunei Tetoiu a format comisii stabilite în Consiliul Local. Aceste comisii formate pentru buna igienizare a localităţii sunt constituite din personalul angajat al primăriei şi câte unul sau doi consilieri, împărţiţi între toate satele comunei. „Este luna curăţeniei, în care am mobilizat cetăţenii şi persoanele care primesc ajutorul social: văruim pomii şi curăţăm şanţurile, decolmatăm pârâurile, curăţăm podurile etc. Datorită acestui fapt, noi nu avem inundaţii, înfundări de poduri sau canale, deoarece toate curg la întreaga capacitate.”, a mai adăugat primarul localităţii Tetoiu.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.